O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
27 lip 2012, 21:43
Sole, ti si moj uzor - to je to!
28 lip 2012, 06:47
Sole, super ti je džem od trešanja, ali ja svako malo gledam onaj žele od ribizla. Tako je ... želeast

.
28 lip 2012, 07:28
Cure a da li netko radi mozda domaci ajvar ili kisele paprike? Ako da moze recept
28 lip 2012, 08:23
mrs. eastwood je napisao/la:Sole, ti si moj uzor - to je to!

jbt, da mi je netko kao klinki rekao da ću kuhati pekmeziće slatko bih se nasmijala
sirena, taj žele je fakat jednostavan za napraviti. najjednostavniji od svih tih pekmeza i džemova i ostalih namaza koje sam radila,
ali ako imaš dobru pasirku. kroz gazu nisam probala, to je vjerojatno petljancija i puno duže traje.
i bez obzira što će se nakon 30 min kuhanja činiti rijedak, miči s vatre jer se zgusne hlađenjem. ako kuhaš dulje, rekle su mi mama i sveki, mogao bi ti biti pregust i nespretan za razmazivanje
28 lip 2012, 08:25
tama, pravimo i imamo topik tu negdje, potraži.
ja sam na moru i nemam ovdje rec. za ajvar, rano je još za to.
28 lip 2012, 08:33
Solea je napisao/la:mrs. eastwood je napisao/la:Sole, ti si moj uzor - to je to!

jbt, da mi je netko kao klinki rekao da ću kuhati pekmeziće slatko bih se nasmijala
sirena, taj žele je fakat jednostavan za napraviti. najjednostavniji od svih tih pekmeza i džemova i ostalih namaza koje sam radila,
ali ako imaš dobru pasirku. kroz gazu nisam probala, to je vjerojatno petljancija i puno duže traje.
i bez obzira što će se nakon 30 min kuhanja činiti rijedak, miči s vatre jer se zgusne hlađenjem. ako kuhaš dulje, rekle su mi mama i sveki, mogao bi ti biti pregust i nespretan za razmazivanje

Ma, ne pada mi na pamet to raditi jer nemam pasirku, a i naučila sam moje da su džemovi s komadima voća super

, ali mi je ovaj tvoj stvarno lijep!
08 srp 2012, 10:08
Danas sam napravila džem od marelica
Ukupno imam džem od marelica, sok od višanja i džem od naranče
12 srp 2012, 18:49
Adorabla je napisao/la:Vruc, upravo skuhan pekmez u dobro ociscenu staklenku, zatvori na vijak i okreni naopacke da se ohladi
e, i kad se ohladio okrenula ih nazad i sad po dana proslo - a ovo se nije spustilo dolje, nego imam lebdeci pekmez od marelica
jesam li ih trebala onda napuniti do vrha vrha???
12 srp 2012, 19:30
spustit će se. daj mu vremena.
12 srp 2012, 19:45
Jel tko radio sirup od drenjaka?
http://www.coolinarika.com/recept/sirup-od-drena/Usput, ja nikada ne okrećem tegle sa đžemom, marmeladom i sl... Umotam u deku da se sporo hladi, to je sve. Ostalo uobićajeno, vrela marmelada u vruće sterilizirane staklenke, i ostavim 2 cm do poklopca da se stvori vakuum... I ne koristim konzervanse. I nikad se nije ništa pokvarilo...
U čemu je fora, zašto ih okrećete?
14 srp 2012, 21:11
kod okretanja teglica ne moraš čekati da se ohladi već nakon 5 min. možeš opet okrenuti, dovoljno samo da se napravi vakum.
18 srp 2012, 18:04
Evo me opet s pitanjima
Dakle slana zimnica - isto ide tu ili?
Ja radim kisele krastavce, paprike, ajvar, balancane, zelene pomidore, tikvice...
Sad bi radila mješanu salatu. Ono, krastavci, kupus, kaul, mrkve, zelene pomidore i sve to skupa kiselkasto, jel, znate već. Svi recepti što ih nalazim su bez kuhanja, ili se kuha van staklenki, i sve je s konzrervansima. Ja bi ih radila ko i krastavce, dakle poslagati u teglu, staviti ocat, vodu, začine i sve kuhati u velikom loncu pod vodom, klasično. Oće mi to uspjeti? Oće se sve razmekšati? Jel ko radi nešto slično?
18 srp 2012, 23:40
Tursija? Ja radim isto ko krastavce. Povrce ocistim, opetem, usitnim (kako koje, nesto ribam, nesto rezem). Za zaljev je osnovni omjer 3 l vode, 1 l alkoholnog octa,10 g secera, 20 g soli, i zacini po zelji. Povrce slozim u zagrijane tegle, zalijem vrucim zaljevom, okrenem naopako na par minuta i pasteriziram oko pol sata. I to je to.
19 srp 2012, 07:57
mazilica, na koju količinu povrća praviš ovaj naljev?
19 srp 2012, 10:43
zavisi, ali recimo na 4-5 kg povrća.
količina se može mijenjati, ali onjer MORA biti 3:1 voda:ocat. alkoholni ocat koji kupujemo je 9%, a za zimnicu ti treba 3%.
19 srp 2012, 12:12
Hvala!
19 srp 2012, 14:57
ima li ko kakav dobar recept za sok i džem od malina i kupina (zajedno ili odvojeno, svejedno)? ja sam totalni laik pa bi mi trebalo sve po koracima. to bi bio moj prvi džem i sok u životu. a planiram probati i ovaj džem od kajsija sa coolinarike što ste stavile link. javim kako je ispalo
19 srp 2012, 15:39
isto ko i višnje. voće -č šećer5 - limuntus, procjediš, propasiraš, pasteriziraš. ja od ostataka za sok skuham marmeladu.. ne treba više šećera dodavati, samo ukuhaš do željhene gustoće.
nema tu mudrolije.
jedini je problem , meni barem, što su maline i kupijne skupe, pa ovo radim samo ako dobijem domaće.
inače skuham dvije teglice kad kupim 2-3 mjerice na placu.
19 srp 2012, 15:42
kod nas maline 1,5 euro kg. nije skupo.
19 srp 2012, 16:09
mazilica je napisao/la:Tursija?
Mazilice, hvala, radit ću ko i krastavce, ko i ti u biti...
Nego još da pitam koje začine još staviš? Papar u zrnu svakako sam mislila, a još neku travicu?
19 srp 2012, 16:18
u krastavce kopar, u papriku češnjak, u turšiju u principu ništa. samo sol, papar, šećer, ocat. meni je to povrće tako fino (posebno karfiol i mrkva, da im ne trebaju nikakvi poboljšivači okusa.
20 srp 2012, 07:34
Sto sve radite s tikvicama osim klasicnog zamrzavanja ?
Imam ih domacih, hrpu. Skrinja mi je vec puna tikvica a i jedemo ih svaki 2-3 dana.
20 srp 2012, 08:09
Daš istvudima - oni vole

Edit: ustvari - prodaj!
20 srp 2012, 08:24
snow, možeš ih ispeći na roštilju tanko rezane, uz njih i patlidžane pa ih staviti u staklenke i preliti maslinovim uljem
20 srp 2012, 08:52
mrs. eastwood je napisao/la:Daš istvudima - oni vole

Edit: ustvari - prodaj!
kad bude slijedeća runda zovem te i dođi po njih. ozbiljno, bojim se da mi se ne zgade
mrava je napisao/la:snow, možeš ih ispeći na roštilju tanko rezane, uz njih i patlidžane pa ih staviti u staklenke i preliti maslinovim uljem
kolko mogu tako stajati? pretpostavljam da ih maslinovo mora skroz prekriti
20 srp 2012, 09:58
dobro mrava govori. ja to sad imam u frizideru i mogu vidit je li jos valja
ja to u sendviđe stavljam - s mladim sirom- mljac
20 srp 2012, 12:46
snow, u frižideru sam ja držala i iskreno, stajalo je dok se nije pojelo
20 srp 2012, 12:48
Ja sam danas skuhala džem od miješanog voća, sama sam kombinirala više recepata pa evo moj recept:
http://www.coolinarika.com/recept/dzem- ... anog-voca/