O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
06 kol 2016, 23:31
lokarde je najbolje ispeći na gradele (roštilj)
može i u pećnici tako da se nareže povrće po želji - tikvice, paprike roge, ljubičasti luk - i na njih slože očišćene lokarde. posoli se, popapri i doda začinskog bilja po želji, nakapa se maslinovim uljem i peče pod folijom na cca 200°C
druga varijanta u pećnici je krumpir narezan na ploške, češnjak i peršin pa opet na vrhu lokarde i folija
07 kol 2016, 07:21
Ina66, puno ti hvala, javim rezultate!
11 kol 2016, 15:55
Evo mene, opet...
Molim recept(e) za neke sendvičke, zalogajčiće, salate...koje bi klincima (onim od 10-12 godina) bili ok. Nekako bih da se odmaknem od naručivanja (

) pizze, a nepca im još nisu sazrela/dorasla (

) kulenu i šunki (njihov problem

).
thnx
...e, i da nije previše pipkavo, znate mene
12 kol 2016, 10:26
meni su odlični bili topli sendviči za takve dječje partije. Nije pizza al je slično pa funkcionira
I nema nikakvog pretjeranog prtljanja; kupiš toast, namočiš svaku šnitu u mlijeko i gore po tome sam ja stavljala mješavinu: 4 jaja, 25 šunke, 20 sira izribanog, origano, malo muškatnog i cca 2-4 velike žice kiselog vrhnja. Sve skupa treba ispasti dosta gusto. Sve rasporediš po tom toastu i čekaš kad ti paše da zapečeš.
Druga varijanta koja je kod nas išla odlično su bila punjena jaja i punjeni paradajzići ali to već zahtijeva tanjure i 2 minute mirovanja dok jedu . To bi vjerojatno ovi od 10-12 preživjeli.
Salata naravno portugalska. To je apsolutni hit u toj dobi ali isto nisam sigurna koliko ćeš se zezati s majonezom sada.
A kruh bih obično grisine ispekla. E da možeš i kruh zamijesiti pa unutra dodati kaj hoćeš (moji najviše vole šunku/pršut i sira malo) pa onda to narežeš kao komadiće da grickaju usput.
12 kol 2016, 10:47
moji obožavaju punjeno lisnato
varijante su pužići od lisnatog tijesta sa sirom i šunkom
pužići od lisnatog tijesta s mljevenim mesom
hrenovke u lisnatom
pužići su super jer ih pripremim dan ranije i onda samo taj dan pečem (taj dan napravim bolonjez tako da mogu puniti navečer

)
12 kol 2016, 16:28
Super ste

U uzi izbor mi, za sada, ulaze- zapeceni sendvici, portugalska i ovo lisnato/pizza.
12 kol 2016, 20:35
Topli sendivći su i moj favorit, ovo je stari forumski recept i često ga radim iako nisam zapisala tko ga je stavio.
M&B topli tost trokutici
Uglavnom uzmete tepsiju ili vatrostalnu zdjelu ( velicina odprilike kao polovina onog crnog pleha sto dodje u rerni) premazete puterom. poredate kriske tosta (kojem ste predhodno odstranili koricu) na kriske stavite malo putera, poredate listove trapista, i listove sunke preko stavite ponovo red tosta i sve to zalijete smjesom od 5 jaja i malo pakovanje vrhnja za kuhanje i soli. Poklopite i ostavite u frizderu do ujutro. Ujutro ukljucite rernu na 200 stepeni i u vrucu rernu ubacite tepsiju i pecete dok ne porumeni. Jako ukusno, djeca obozavaju, i vrlo lako za napraviti. Ja sam prosli put ubacila i suhog mesa...
Meni je ovo malo pa ja radim duplu mjeru u velikom protvanju od pečnice.
A na djećjim rođendanima su uvijek prvo planule kiflice sa hrenovkama, to radim po receptu za Dukatove brzo i fino kiflice samo u kiflicu ubacim kuhanu koktel hrenovku.
14 kol 2016, 19:57
E, da, sad si me podsjetila na jednu stvar vezanu za brzo/fino kiflice...
Meni nikad nemaju onu finu smeđkastu boju, izgledaju bljedunjavo iako su pečene i prefine.
Premažem ih žumanjcem, ali nije to-to...
Kako vi radite?
01 stu 2016, 15:32
S heljdinim brasnom valjda treba biti obazriv jer nije bas uvijek 100% gluten-free. Uglavnom je, trebalo bi biti, ali treba provjeriti dvaput.
Bez glutena je recimo rizino brasno.
Ima li neko iskustva s njim?
01 stu 2016, 15:37
Duga, ovo za koktel-pecivo za djecu (znam da kasnim ali nije zgoreg napisati) - trebalo bi da sam nekada ostavila tu negdje recept za kiflice koje su bez jaja i mlijeka (s mineralnom) - obicno ih pravim za dj. rodjendane izmedju ostalog i jer imamo alergicara u okruzenju, s tim sto od tijesta razvucem "koru", filujem recimo kecapom i sunkom, origanom, smotam u roladu, rezem na snite pa ih pecem polegnute, kao puzice. Smazu ih klinci dok kazes keks
01 stu 2016, 15:46
Hope77 je napisao/la:imate li neki provjeren recept bez secera i bez umjetnih sladila? kolac ili torta
ovaj sam par puta isprobala:
http://carobna-kuhinja.com/recepti/poslastice/kolač-sa-sirom-i-malinama
keks je bez secera, za dijabeticare, a sir je bez masnoca.
zasladjivace (niti ikakav secer) nisam koristila ali cu naredni put pokusati sa stevijom
02 stu 2016, 11:13
Bez glutena je recimo rizino brasno.
Ima li neko iskustva s njim?
Stavila sam ga u njoke i bilo je ok, dodala sam doduše i majdine, ali sam dodala i obično bezglutensko jer mi je samo rižino

. Nem okusa i bezveze je čisto. Ima dosta recepata s palačinkama ali meni je za palačinke zobeno i heljdino puno bolja varijanta tak da se ne bum na to odlučila. U kruh ga recimo nikada ne bih stavila u nekom većem ommjeru, iako našla sam recepte di ga stavljaju samo s krumpirovim (kod nas nisam našla krumpirovo brašno).
Mislim da bi recimo tortilje s njime bile odlične ili
ovaj roti
02 stu 2016, 11:18
Adorabla, daj mi napiši omjere za zobene palačinke. moje su se žalile da su im kisele (pravila sam ih s mlaćenicom i medom)
02 stu 2016, 11:35
Zobene ne radim čiste. To se ni meni ne bi svidjelo. Obavezno miješam zobeno i heljdino ( do cca 30% zobeno jer mi je skupo), puno jaja, ne stavljam mineralnu nego samo punomasno mlijeko (i dodam još par žlica topljenog putra).
Zobeno mi je na razini ko i rižino. Ja ga stavljalam samo u kombinacijama s ostalim brašnima za slano.
Nema do običnog pšeničnog brašna
Pogotovo kruh
02 stu 2016, 12:44
Zobene palačinke radim po ovom receptu:
- 1 jaje
- 145g zobenog brašna
- 20g ulja od grožđanih koštica ili maslinovog ulja u nedostatku prvog
- 125g mlijeka
- 150g vode
- sol, prstohvat praška za pecivo
Tijesto umutim i ostavim da odstoji oko 30 minuta. Palačinke su deblje i takve savršene za slane varijante, ali ako planiram slatke, onda dodam još vode i/ili mlijeka.
Od ove smjese ispadne cca 5-6 palačinki.
07 stu 2016, 16:25
Sto se rizinog brasna tice, danas sam napravila ovo:
http://www.coolinarika.com/recept/punjeni-trokuti/
Varijacije na temu, jel' te - nemrem ja tu te trokute ovo-ono slagati, nego sam razvukla koru od tijesta, naslagala sir, špek, kečap, začine... srolala, rezala na šnite i ispekla "pužiće"
Rezultat: sasvim zadovoljavajuć

Za ponoviti.
10 stu 2016, 10:10
I opet ja
Sto se tiče palačinki - napravila sam po ovom receptu i zaista smo zadovoljne

- 1 jaje
- 7-8 žlica pirovog brašna (miješala pirovo i ječmeno jer nisam imala dovoljno pirovog)
- 1 dl mineralne vode
- 1 dl obične vode
- 1 žlica maslinovog ulja
Ispale su 4 fine, mekane, malko podebele palačinke, taman dobre za slano punjenje
10 stu 2016, 10:10
cure, što sve radite s rezanim kiselim zeljem (kupusom)?
poslala sveki domaće, a ja smišljam što bi mogla, a da bi klici to jeli.
10 stu 2016, 10:16
ima nešto što se zove lička sarma, moja kolegica to radi, ako hoćeš pitam recept
10 stu 2016, 10:28
Ja pravim sekeli gulaš, pa palentu s kiselim zeljem i prženom slaninom, grah sa kiselim zeljem...
10 stu 2016, 10:45
dunja, to je sarma koja se slaže u redovima, jel da? ah, ne bi prošlo jer i iz obične samo iskopaju meso.
sekeli gulašu bi mogla dati šansu. nisu probali nikad jer ja to ne volim pa nisam ni kuhala.
10 stu 2016, 10:49
je
sekeli je fini
10 stu 2016, 15:16
ja ga najviše volim na salatu. To bih mogla svaki dan jesti
Inače i mi radimo sekeli ali i krpice radimo s kiselim zeljem i kupus na crveno isto. Omiljeno nam je dugo dinstano kiselo pa onda uz to kobase i stampot, a moja tetka je znala i verziju bosanskog lonca raditi s kiselim kupusom i mislim si da bi to meni sada, kad sam starija vjerojatno bilo ukusnije nego s običnim slatkim.