Sada je: 29 tra 2026, 14:08.

tikvice

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: tikvice

PostPostao/la thalia » 10 srp 2009, 11:11

hvala, idem kuhat i hranit dijete :joy
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la olja » 10 srp 2009, 17:26

Sorry sto kasnim s odgovorima.
folne je napisao/la:Lik, što su to tikvenjača i kljukusa?

Olja, kad ih blanširaš dal ih prvo prerežeš, oguliš ili???

prerezem ih na pola po duzini. ako su mlade (i provjerene tj. iz maminog vrta ;) ), onda ih ne gulim. starije gulim.
kljukusa
ili:
Kljukuša
From Wikipedia
Kljukuša je jedno od najpoznatijih jela u Bosanskoj Krajini. Potiče jos iz doba osmanlija, a zbog njezine relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela starobosanske kuhinje. Do prije 35 godina, Kljukuša je bila delikatesa i pravila se najčešće za posebne manifestacije kao sto su vjenčanja, odlazak mladih u vojsku itd

Kljukuša
brasno,krompir,sol,biber,crni i bijeli luk,prasak za pecivo,vrhnje i jogurt,putar i ulje.
Priprema:
Oprati i oguliti veci krompir tezine 20 dkg.,izrendati ga u vecoj posudi u koji dodate 25 dkg brasna u koje prethodno stavite cijeli prasak za pecivo posoliti umjereno i pobiberiti takodje po zelji, zatim izrendati jednu glavicu luka (crnog i 1 cesanj bijelog luka i sve izmijesati sa jednom soljicom vode da izgleda kao smjesa gusca od smjese za palacinke u tu smjesu dodati izmuceno jedno jaje i istopljene dvije kasike putera sa jednom kasikom ulja. Kad se sve izjednaci mijesanjem sipati u namasceni pleh i peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 250 stupnjeva 2o minuta da bude rumeno zlatno. Izrezati dok je vruce u kvadratice po zelji i servirati na veci oval kao predjelo a odozgo preliti umjereno sa vrhnjemi jogurtom po vlastitoj zelji uz dodatak bijelog luka sitno izrezanog. Takodje mozete piti hladno kiselo mlijeko ili jogurt uz ovako vegetarijansko vruce pripremljeno jelo.

pinky, evo recepta za slozenac na koji sam ja mislila:
Ina66 je napisao/la:prodinstala sam puretinu mljevenu, dvi mlade kapulice (skupa sa zelenim dijelom), dvije krupno naribane mrkvice i malo pasate od poma (cca 1 deci). od začina sm stavila sol, papar, luk, origano, bosiljak i majčinu dušicu (sve u minimalnim količinama)
u drugu zdjelu sam krupno naribala tri osrednje tikvice, dodala cca pola pakiranja dukatovog posnog sira od pola kile, dva jaja, dvije žlice kiselog vrhnja, jednu grančicu kopra, sitno nasjeckanog, i malko soli - sve dobro izmiješano

i to sam slagala u škrovadu - red mesa, red tikvica sa sirom, a na vrhu naribala gaudu. pekla cca 20 minuta na 200 u zagrijanoj pećnici
i ne mogu reći je li mi bolje bilo toplo ili hladno (ali ja sad nisam mjerilo, sve mi je ukusno)

:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la suzaks » 21 kol 2010, 11:27

Malo da podignem ovaj topić o tikvicama - ipak je sezona...
A ovaj me recept ( a i sve ukućane) razveselio - jednostavan i vrlo, vrlo ukusan!
Uvijek sam si razmišljala kak izbjeći to namakenje u pohu - da bude što jednostavnije!
http://www.coolinarika.com/recept/708345

Jedino sam umjesto suhog češnjaka friški malo propržila na masl. ulju!
Količina dvije tikvice dovoljna za dvije osobe kao prilog!
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 21 kol 2010, 14:13

Ovo ću svakako probati.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la dunja » 23 kol 2010, 13:26

jučer radila po adorablinom receptu povrće a la nicoise - bilo je izvrsno tak da sam napravila sinoć i za danas - imam spremnu zdjelu za staviti ispeći čim dođem :)
dunja
most

PostPostao/la ivanaCH » 24 kol 2010, 16:14

ja ih jedem i sirove u salati.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MMI » 24 kol 2010, 16:56

nama su najdraže izgratane pa sa brašnom i jajem ispečene.slično uštipcima,samo malo slanije.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 24 kol 2010, 17:57

LiKmama je napisao/la:Ovo ću svakako probati.

I jesam. :| Grozne su nam. Svima. A svi smo redom veliki ljubitelji tikvica. Morala sam ih utopiti u majonezi da bi bile jestive. :mrgreen
Eto, ovo je prvi put da za nešto kažem da mi je grozno, i to baš za tikvice, ali stvarno je ispalo fuj.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Adorabla » 24 kol 2010, 20:54

Meni vec po receptu to nekako bezveze i previse bezukusno djeluje. Onda je ovaj "moj" :kiss Dunja, definitivno ukusniji i bogatiji.
Adorabla
Medena

PostPostao/la rusulica » 24 kol 2010, 21:35

super mi je pita od tikvica u koju možeš staviti što poželiš. ja naribam tikvice zasolim i ostavimu cjediljki bar sat vremena. dodam sir, šunku, žlicu brašna, prezlu, kremasti sir (zdenku npr), vrhnje, začine. od gore dodatno pospem naribanim sirom i origanom i u pećnicu

ovaj sam isprobala i super mi je http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 1347597466
tu ima još jedan dobar recept za pitu s tikvicama
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la ančica28 » 25 kol 2010, 11:43

I ja obožavam tikvice, znam raditi šnicle od tikvica; naribaš tikvice, dodaš jaje, prezle, malo naribanog sira i malo neke suhe salame, začiniš i oblikuješ kao npr.faširance i pečeš na vrućem ulju.
Nedavno sam našla još jedan recept s tikvicama, odličan je, ima na coolinarici recept (fantazija od punjenih tikvica): tikvice uzdužno prerežeš na pola, izdubiš im meso van, od njega, vrhnja, češnjaka,pasirane rajčice, te začina napraviš umak, tikvece napuniš siromi šunkom, preliješ umakom i zapečeš. Ja ih čak nisam blanširala (tikvice) već sam ih ranije malo marinirala s začinima da puste vodu.
Također sam našla recept za muffine s tikvicama i parmezanom s punjenjem od mozzarele i šunke pa ako koga bude zanima napišem recept :mah
ančica28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ančica28 » 25 kol 2010, 12:07

Imam jedno pitanjce: koliko dugo mogu u hladnjaku čuvati marinirane tikvice i patliđane (stavila sam limun, ulje, soja sos, sol i ostale začine ) ?
ančica28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 25 kol 2010, 12:58

Meni su bile ok, ali ja sam veliki fan tikvi :D Jedino su malo premasne iako sam vrlo malo "špricala" uljem, tj. onim preljevom
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Megan » 30 kol 2010, 12:26

A kako pravite ovakvu tikvu:
slika
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la mrava » 30 kol 2010, 12:36

Ja takvu tikvu ogulim i naribam pa pravim savijaču sa sirom i njom. Osim ako to nije ona slatka što se peče u pećnici?
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Natasa36 » 30 kol 2010, 12:56

Tikvice - ogulim, izdubim rupu po sredini, narežem na kolutiće, uronim u tijesto kao za palačinke ali puno gušće i slano, ispržim. Moji to jako vole.

Tikve, odn. bundeve - već godinama tražim recept za krem juhu, ali nisam našla pravi. Jela sam mrak juhu u austriji, ali pravi recept nemam.
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la folne » 30 kol 2010, 13:51

Nataša, moraš probati Inin recept za juhu od bundeve s porilukom i krumpirom. Nešto prefino.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Natasa36 » 30 kol 2010, 14:16

Je l' kremasta?
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la folne » 30 kol 2010, 14:25

je. evo recepta. ja sam dodala krumpir, sad kad sam našla recept vidim da ga u originalu nema.

na maslinjak baciš poriluk na rezance, malo luka (češnjaka) i, ako imaš slučajno, pastrnjaka. malo prodinstaš dok poriluk ne povene, dodaš bundevu narezanu na veće komade, povrtni temeljac (ako nemaš, može i voda, ali je onda tanja) i kuhaš dok ne omekša, cca 20 minuta. ja od začina stavljam samo bosiljak (sama sušila i puno mi je bolji od kupljenog sušenog) i sol.
na kraju izmiksaš i dodaš po želji vrhnja za kuhanje - može i ne mora
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Natasa36 » 30 kol 2010, 14:40

Printam, ide na meni! :kiss
Natasa36
Anka Partizanka

Prethodna

Natrag na Recepti