O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
04 stu 2009, 10:48
jao, sto cu se praviti vazna danas - i pricu o henriju cu im ispricati
04 stu 2009, 10:51
i nemoj zaboravit dobro natrljati zdjelu cesnjakom
04 stu 2009, 10:53
imamo mi svoju švapsku verziju francuskog krumpira odn. "cigajnepral"
radim u vatrostalnom ovalu:
najprije na malo masnoće izdinstati glavicu luka, posuti sa žličicom crvene paprike.
maknuti s vatre
poravnati luk po dnu posude i složiti red krumpira narezanog na ploške (cca 0,5cm debljine)
na to složiti red domače kobasice narezane na ploške (može i dimljena slanina, ali kobasa je zakon

)
preko toga posuti šaku riže, zatim ponovno red ploški krumpira, sve dobro posoliti,
premazati gornji sloj sa jednim punomasnim kiselim vrhnjem, podliti vodom do prst ispod gornjeg sloja i peći na 180°C
kao prilog bebi cikla.
mljac.
04 stu 2009, 10:56
sanjo, paz vamo:
red krumpira narezanog na ploske, pa red tvrdo kuhanih jaja narezanih na kolutove, pa red domace kobasice, ljute, slavonske

(ili suvetine, neke druge, ovako kao dunja, ja radim uvijek s kobasicom). i tako slazes redove u vatrostalnu zdjelu.
dodas malo vode u to sve, tako na dnu bude za nekih centimetar i pol

recimo.
i pred kraj umutis jedno jaje u vrhnje i zalijes to sve.
peces u pecnici.
mljac!
04 stu 2009, 11:01
oh hvala ti. Mislim da bi to znala uraditi. pretpostavljam da dobro ide uz vino
04 stu 2009, 11:01
vidi, vidi sto su slavonke ovdje aktivne
04 stu 2009, 11:02
ide sanja, ide
04 stu 2009, 11:06
sanjo, uz vino sve ide dobro
04 stu 2009, 11:33
radim vrlo vrlo slično kao šnita, uz male razlike
krumpir skuham pa narežem na ploške - pa ide red krumpira, red kuhanih narezanih jaja, red prepečenog špeka, šunke, kobasice - stavi kaj imaš i kaj volite
preko toga obilno stavim kiselo vrhnje koje sam malo istukla s jajetom
pa opet red krumpira jaja špeka i opet obilato kiselog vrhnja s jajem - i stavim da se zapeče
kod mene ne ide nikakva voda jer je krumpir kuhan prethodno
04 stu 2009, 11:34
o shit, pa krumpir je skuhan, dakako!!!!
04 stu 2009, 12:20
CD, jel i tvoj krumpir skuhan?
04 stu 2009, 12:35
da, da i ja radim sa kuhanim krumpirom i dimljenim mesom, dosta kuhanih jaja i vrhnje za kuhanje. svbaki red pospem sa dosta papra i mrvu ljute tucane aleve paprike...bude za prste polizat
i ja to zovem madjarski paprikas...ima li veze ili nema
04 stu 2009, 13:48
folne je napisao/la:CD, jel i tvoj krumpir skuhan?
sve sirovo, i krumpir i riža.
04 stu 2009, 13:49
Ne dešava ti se ovo na što sam se žalila za sličan recept -da taj gornji sloj krumpira ostane suh i žilav?
04 stu 2009, 13:54
pokrijem posudu alu folijom i kad većina vode ispari, skinem foliju i zapečem da prvi red porumeni
04 stu 2009, 13:56
Krumpir bude kao kod musake? Ili se zareša (bar gornji sloj)?
04 stu 2009, 14:22
ja ne pokrivam. i ne bude suho, dodam jos tekucine po potebi.
i rizu ne stavim u debelom sloju, recimo da mi krumpira dube duplo vise nego rize.
rima, zaresa se gore a dolje bude mekano.
gornji sloj jos dodatno ona slaninica
podmazuje

e da, i slaninu rezem
muski 
, na deblje snite, ne one prozirne kao fete iz ducana. i kad jedna strana speka porumeni okrenem ga da se zahruska i s druge strane.
04 stu 2009, 14:24
iznutra bude mljackav i vlažnjikav, a gornji red je reš (i to je najfiniji dio).
koji opisi
04 stu 2009, 15:00
Crazy Daisy je napisao/la:folne je napisao/la:CD, jel i tvoj krumpir skuhan?
sve sirovo, i krumpir i riža.
kad radim krumpir s rizom, sve je sirovo.
kad radim francuski krumpiq, krumpir je skuhan.
04 stu 2009, 16:43
super tema, eto mi ideje za sutrasnji rucak
04 stu 2009, 16:44
umjesto edita ja obrisala post

kad pravim onaj prvi, framcuski jelte

, stavim malo vise cesnjaka i puuuuno vise ribanog sira nego sto ide po oridjidji receptu
04 stu 2009, 16:57
nedavno sam u jednom talijanskom restoranu u bostonu jela fantastican krompir pire sa lukom.
mladi krompir nije bio perfektno ociscen (oguljen) tako da se mogao vidjeti ostatak ljuske (ne previse, naravno) sto opet prilogu daje lijep izgled
a luk je mislim izrendan tako da se upotpunosti sjedino sa krompirom.
odlican ukus, nesto izmedju restovanog i krompir pirea.
04 stu 2009, 17:05
jeli smo henrijev krumpir

super je ukusan - jaaaako mi se svidja

sigurno ce se opet naci na meniju, samo nema sanse da ga zovem onako po francuski. za mene ce to biti henrijev krumpir

i btw, kad radim francuski krumpir, krumpir mi je skuhan prije nego slozim i stavim da se zapece
04 stu 2009, 21:28
moj djecak je napisao/la:Mislim da ce mi ovo biti jedan od posjecenijih topica na Receptima.

ooo da
05 stu 2009, 10:51
Jedno pitanje o gratin dauphinois onog recepta prvog postanog.....
Jel mogu u sve to još ubaciti kuhana jaja na ploške narezana..... nije li preveć da se ta jajca već kuhana peku još sat i pol ?
05 stu 2009, 10:52
Kad smo na krumpirima, da pitam za najbolji provjereni recept za pole???
Dolaze nam gosti, imam pravi hercegvački

domaći krumpir, samo mi pravi recept fali.
05 stu 2009, 11:02
Ja ne volim baš nešto kobasice i sl. pa radim krumpir ovako:
Skuhan u ljusci oguli se i nareže na ploške te poslaže polovica u podmazanu tepsiju. Na to ide 5-6 kuhanih jaja narezanih na ploške i 2-3 glavice luka narezane na rezance i pečene na ulju dok ne omekša. Posoliti, popariti, popapričiti crvenom mljevenom paprikom, po želji vegeta. Na to ide polovica smjese 1 kiselog vrhnja i 10 dag kajmaka (nikad nemam kajmak pa stavim 1 manji mileram), na to opet sloj narezanog krumpira i druga polovica vrhnja (u biti, dobro je staviti vrhnje za kuhanje u tu gornju smjesu jer se ljepše zapeče). Peče se na cca 220 stupnjeva dok se ne zarumeni.
05 stu 2009, 11:03
verzija I.
opereš, prerežeš na pola, svaki gore prekriješ šnitom slanine i u pećnicu. ne treba soliti, ne treba dodatno mastiti.
verzija II.
opereš, prerežeš na pola, na svaki gore staviš kockicu maslaca i u pećnicu. kad je gotovo posipaš sa krupnom soli.
05 stu 2009, 11:17
na pole spek stavljam tek pred kraj, kad je krumpir skoro gotov.