O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: slani kolači

20 sij 2010, 15:24

totalni mljac :liza, radila jučer ovaj s porilukom i ovaj sa sirom. ovih dana ću i druge :)

20 sij 2010, 16:22

Moj se upravo pece (ovaj s porilukom), s tim sto sam na kraju dodala i malo paprike, graska i kukuruza (ostalo od jucer :p ).
Mirisi mmmm, jedva cekam da probam :gladan

20 sij 2010, 16:53

Potice, Dunja, hvala. Bas cu probati. Zumanjak moze jesti, bjelanjak nam je jos upitan pa ga izbjegavamo.
To kis. vrhnje je zbilja fantasticna stvar, ja ga vec par godina (po savjetu s MiB-a, naravno) trpam u sva tijesta s putrom koja je tesko mijesiti/valjati. :)

20 sij 2010, 17:03

dajte mi jos recite kaj je to "tepsija srednje velicine", jel govorimo o protvanima ili vatrostalnim posudama, odnosno koliko to treba biti debelo?

20 sij 2010, 17:40

nikog nema...a nis, valjda ne treba bit ko flis papir pa pretpostavljam da ide u vatrostalnu.

20 sij 2010, 17:42

i ja sam ga pekla u vatrostalnoj :dada
i inace ne volim bas kad je tijesto pretanko, pa mi je ovako bas super.
nego, nisam sacekala da se ohladi :roll pa sam ispekla jezik :lol
ukusno :liza

20 sij 2010, 19:35

I ja sam radila u vatrostalnoj, okrugloj, onoj za pite. Stavila sam masl. ulje umjesto putra, samo zumanjak i malo kukuruznog brasna.
Za fil sam na masl. ulju prepirjala poriluk, mrkvu, luk, ubacila kukuruza, bosiljka, cesnjaka.
Na vrh sam samo stavila hrpu sira jer nisam imala vrhnje.
Sad kad razmislim, ja fakat imam problema s pracenjem uputa. Definitivno imam neku deformaciju na polju uputopracenja, uvijek nesto moram promijeniti. :roll

Uglavnom, ispalo je odlicno samo sam stavila premalo file, a tijesto je bilo malo predebelo i pretesko mi je kad je samo sir gore, trebalo je ici vrhnje.
Svakako cemo to ponovno raditi. :5

20 sij 2010, 21:31

Sad kad razmislim, ja fakat imam problema s pracenjem uputa. Definitivno imam neku deformaciju na polju uputopracenja, uvijek nesto moram promijeniti.

:lol :ruka

20 sij 2010, 21:34

ja taman pekla s porilukom, korabom, piletinom, kapulom...iskreno, nisam imala vremena čekat da mi se prvi put digne (samo kvas i šećer) pa mi je malo stupasto tijesto, al odlično, mm pojeo skoro čitavu tepsiju :lol

21 sij 2010, 09:57

Pekla sam u većem protvanu, oblik pravokutnika - i bilo je taman - tijesto ne predebelo niti pretanko, baš kako treba. Vatrostalne koje ja imam doma čine mi se premale.

21 sij 2010, 18:56

Onda kaj, kiselo vrhnje ili kajmak??

u receptu ipak upotrijebi vrhnje - najbolje mileram

22 sij 2010, 11:40

hvala. :kiss

22 sij 2010, 12:03

ovaj od poriluka ću svakako probati :5

evo recept koji sam radila tek 2x ali za mene nekuharicu to je veliki uspjeh i jako jako je fino samo što sam nadjev poduplala jer mi je inače premalo

PITA OD BLITVE
Tijesto
4 jaja
1 čaša jogurta
1 i pol šalica ulja
4 šalice brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
300 g blitve ili špinata
malo mlijeka ili vrhnja
sol, papar
Preljev
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja

Za nadjev:
Ako koristite blitvu, operite ju, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
Zeleni dio blitve blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 2 minute. Odmah ju isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Sitno ju nasjeckajte.
Ako koristite svježi špinat, operite ga, očistite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2 min. Odmah ga isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Sitno ga nasjeckajte.
Nasjeckanoj blitvi (ili špinatu) dodajte zdrobljeni sir i malo mlijeka da se smjesa poveže, začinite solju i paprom.
Za tijesto, jaja izmiksajte s jogurtom, uljem, brašnom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Tijesto razmažite u namašten lim i po njemu rasporedite smjesu od sira i blitve.
Za preljev, kiselo vrhnje izmiksajte s jajima pa prelijte preko sira i blitve.
Pecite sve zajedno na 200 stupnjeva da dobije lijepu koricu.

:liza

22 sij 2010, 13:50

Snow, jel u receptu već poduplan nadjev ili ne?

22 sij 2010, 15:18

Ovu pitu od blitve ja radim jednostavnije, obicno za veceru. Obarim blitvu, dodam jaja i malo svježeg sira, malo vrhnja i naribam muskatnog orascica. Posolim isto malo.
ostatke bijelog kruha namocim u mlijeku i poslazem u protvan i na to zalijem s ovom mjesavinom. I naravno ispecem u rerni.

22 sij 2010, 16:52

saptacica je napisao/la:Snow, jel u receptu već poduplan nadjev ili ne?

recept je original nije duplan nego ja dodam više blitve a i sira :dada

Adorabla ova jednostavnije varijanta se isto čini fina

25 sij 2010, 15:58

Hvala!

U subotu za prijatelje napravila Kolač od paprike, luka i puretine . Bilo je mljaaaaaaaac :D !

Dosada sam, i to često, radila samo s porilukom.

25 sij 2010, 16:27

probala ovu s porilukom ali bez slanine. bila je :5

25 sij 2010, 22:28

ajme cure :kiss :kiss :kiss

bas sam vec par dana razbijala glavu sto novo da ponudim klincima za veceru. s obzirom da mi od svih tijesta jedino uspijeva dizano, ovaj topic mi je super super.

Nego moj mali doprinos:

Zavijuci sa sirom

Kore za tijesto - najbolje su tanke, mi kupujemo uvijek kod istog covjeka iz privatne tjestare, u pakiranju je obicno 12 komada. Moze i sa obicnim korama iz ducana.

Smjesa:
1/2 kg svjezeg kravljeg sira
2 vrhnja
2 jaja
malo soli

Otopiti maslac.

Stavljati koru - namazati sa otopljenim maslacem - pa opet koru - pa nadjev. I tako tri puta zaredom. Zarolati. Ostaviti po strani.

Za to vrijeme ponoviti postupak sa preostalih 6 kora (dakle kora, maslac, kora, nadjev, kora, maslac, kora, nadjev ... :mrgreen ja isto cesto imam problema sa citanjem i razumijevanjem recepata).

Zarolati, ostaviti po strani.

Uzeti prvu rolu i rezati kriske debele 2-3 cm te ih stavljati u protvan polegnute. Tako sve lijepo izrezati, a nadjev koji pri tome iscuri premazati preko lezecih kriski.

Sve peci oko pola sata na 200 stupnjeva. Znate da je gotovo kad poprime finu zlatno zutu boju (ne smiju biti blijede).

Kad se ispece zavijuci imaju oblik ruzica i vrlo su stosni, a moji klinci vole jesti i hladne i tople.

U nadjev se moze umijesati i spinat, ako ste u stisci s vremenom mozete rastopiti zaledjeni, kupovni, pa je nadjev zeleni i isto mljac :gladan
Zadnja izmjena: Trini; 26 sij 2010, 10:54; ukupno mijenjano 1 put/a.

25 sij 2010, 22:50

Trini je napisao/la:Zavijuci sa sirom
kod nas se to zovu burekčići :mrgreen
najbolje od svega je što ih možete zamrznuti onake u roli....samo ih umotate u foliju......kada vam se najave gosti uvijek imate slane kolačiće :zivili

26 sij 2010, 10:59

MiniMe - ovo sa zaledjivanjem mi nije palo na pamet, vidis dobra ideja :mah ja sam obicno to znala napraviti npr. ujutro ili kad bi mi N zaspala, stavila u frizider u protvanu, pa bih pekla neposredno prije nego ce doci gosti.

Nego, jel ih stavljas ispeci zaledjene ili ih prije odledis?

27 sij 2010, 19:50

ne moraš niti žumanjak staviti. Stavi veliku žlicu kiselog vrhnja umjesto 1 jaja.

Korisna info, nisam znala... odn. stavljala sam uvijek u tijesta žlicu kiselog vrhnja ako bi tijesto moralo biti mekše...
U ovom slučaju, znači, za ove slane kolače, kao što već rekoh, ako se jaje i ne stavi, tijesto će jednostavno biti prhko, a ne dizano...tako da može svakako... :gace

Baš mi drago zbog ovog slanokolačnog uzleta. :dada

Sad kad razmislim, ja fakat imam problema s pracenjem uputa

Definitivno nisi jedina. :grligrli
To valjda dođe onda kad se čovjek osjeća dovoljno kompetentnim za neke stvari.
Šta da ti kažem, mene ta manija ispravljanja prije početka muči i pri kupovini odjeće. jer, ma kakva bila, ja opsjednuto na njo nešto moram odrezati, prepraviti, dodati... :stup
A recepte još dok slušam u glavi pretumbavam na svoj način...
No, koliko vidim, i ovaj recept je svaka prilagodila svom ukusu, bez obzira što se pravilo tek prvi put :lol

Kad sam rekla tepsija srednje velilčine, mislila sam na lim/pleh/protvan za pečenje dimenzija 26×40 cm.
U takvoj tepsiji tijesto bude baš onako fine debljine, nit predebelo, nit pretanko. u svakom slučaju ne kao flis papir ilti pizza.
Nisam pekla nikada u vatrostalnoj.

Bravo za pitu blitvušu, snow i trini :up
Pravim isti nadjev, samo koristim vučeno tijesto, kao za baklavu, a svaka kora tijesta se premazuje posebnom smjesom od kiselog vrhnja, jogurta, jaja, mineralne vode, ne sjećam se sada točno što sve ide. Kad bolje razmislim, to što pravim i jest baklava od blitve. :drink Jako fina bude.

Nego, prekjučer sam pravila ovaj slani kolač - sa sarmom: :a?
Ostalo par komada sarme koju smo tamanili već danima.
Pa sam ju samo ustinila, naročito kiseli kupus, po tijestu stavila, prelila kis. vrhnjem i jajaima i bilo je oooodličnooo!

27 sij 2010, 22:29

Trini je napisao/la:
Nego, jel ih stavljas ispeci zaledjene ili ih prije odledis?
prvo ih do pola odledim....da ih mogu lakše narezati.....onda ih poslažem u tepsiju..i premažem ih vrhnjem i stavim peći!

27 sij 2010, 22:32

pita od sarme!!!!! :lol :lol :lol

13 tra 2010, 18:00

Upravo jedem pitu od poriluka, ajme, koja divota. Uživam, hvala na receptu :buket
Odgovori