O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Sataraš

10 kol 2010, 16:48

S jajima sam probala tek nedavno i nisam mogla vjerovati kako je fino, ali tu mi je bitno da tekućina koju povrće ispusti skroz ishlapi prije nego lupim jaja i ispečem (nešto kao kajgana s povrćem).
Inače, volim sataraš i znam ga jesti uz rižu, tjesteninu (jedne godine smo ga sisterka i ja kuhale svaki drugi dan i jele s tjesteninom, a uz to salata od luka, rajčice, paprike i češnjaka :D ), pire. I ne gulim nikakve kožice, sve se jede.

Re: Sataraž

10 kol 2010, 18:50

Rachica je napisao/la:MM i njegovi ovo jelo zovu peperonata :)

pf - ja uvijek gulim kožicu paradajzu kad radim sataraš. i da, radim ga isto kao i J&A a javila sam se samo da kažem da sam si ga sinoć u ponoć išla radit nakon što sam pročitala topic. :lol

oooobožavam ga :liza

jesu li muževi iz zadra ili okolice zadra?

10 kol 2010, 21:41

sataraš radim ko i vi svi ovdje. najdraži mi je uz pire, a ponekad stavim i jaja...to mi je tek nedavno svekrva otkrila i super je kombinacija :dada imamo svega domaćeg u vrtu tako da je sad sezona davljenja u satarašu :mrgreen

10 kol 2010, 22:14

jesu li muževi iz zadra ili okolice zadra?

nisu. iz istre su :)

ja sebi jaja ispečem posebno uz to i baš mi je mljac. jednom sam ih probala ubacit unutra i bila su mi "vodena", kuhana.

10 kol 2010, 22:47

Ja stavljam luk, tikvicu, papriku (narezanu na male kockice, tako da one kožice budu što sitnije) i oguljeni paradajz. I pustim da sva tekućina ishlapi, da je onako malo kao zapečen i samo ga mažem na kruh, tako mi je najfinije. Jednom sam probala kod sveki, njen je bio u toj tekućini i nije mi bio fini.
A kako vi dalmatinke radite tu šalšu?

10 kol 2010, 22:59

sa jajima se ne zove sataras vec jaja sa povrcem :p , mi to jedemo uglavnom ujutro.

10 kol 2010, 23:29

Ja nisam nikad jela sa jajima,nisam ni znala da moze :dunno
Danas sam pravila sataras;luk,tikvice,paprike zute,crvene,zelene,paradajz crveni i zeleni,mrkva i jedan krompiric.Przi se na malo ulja,na kraju dodam Rama cremefine ili malo vrhnja za kuhanje,to mi daje odlican sos.Danas sam pravila domace kiflice i pogacice i bas mi je bilo mljac.

11 kol 2010, 07:17

Sataraš je samo jedan - luk, paprika, paradajz, sol, šećer, mrva brašna :sumo
:lol

-a onda ispečemo jaje na tavici, na oko - servirano u tanjuru prelijemo ga satarašom, ili pire krumpir preliven satarašom

-kao klinka smo uglavnom jeli samo sataraš uz brdo finog kruha kojeg smo umakali

11 kol 2010, 08:41

Viva42 je napisao/la:A kako vi dalmatinke radite tu šalšu?

Ja na maslinovom ulju popržim kapulu i naribanu jednu do dvije mrkve, onda ubacujem pomidore, narezane, samo oguljene, ne odstranjujem sjemenke.
Na pomidore stavljam sjeckani češnjak, peršin ili bosiljak, soli, papra i mrvicu šećera i kuham.....kuham....kuham, sigurno jedno dobrih sat vremena, da se ti pomidori pretvore u kašu. Dobro ne baš skroz u kašu, ali tako nekako. U kuhanju podlijevam vodom.
I to je to.
Neki to zovu šalša, neki šug od pomidora, neki šufigin.
Zimi, ako nemam smrznutog, spremim na isti način, ali koristim pelate.

11 kol 2010, 08:49

Šalšu kuham isto ovako kao Bellina, samo bez mrkve. Mrkva ne ide u šalšu.
Najbolji pomidori su mi jako zreli šljivari.

Meni jaja super idu u šalšu. Zakuham je i onda ubacim jaje-dva i razmutim. Dobro skuham i to mi bude kompletan obrok.

11 kol 2010, 08:55

ma da, pravim i ja sataras pa mu dodam i tikvice i patlidzane mmmmm, pa jos malo mazurana i na kraju bosiljak :liza

ups, samo to onda vise nije sataras vec ratatouille :p :lol

11 kol 2010, 08:56

drzite se teme :mrgreen
za salsu moze i poseban topik.

11 kol 2010, 09:01

šljivari

Jesu to oni "volovsko srce"?

11 kol 2010, 09:32

Ovo je "volovsko srce"
slika

A ovo su šljivari
slika

Da ne offtopičarim previše...Masha - u šalšu ne idu mrkve, ali prije sam rekla da ja osobno stavljam pa zato umanjim šećer koji nadodam.

11 kol 2010, 09:43

sataraš moje bake je bio luk, paprika, paradajz
ponekad bi u njega ulupala jaja
ako bi dodala rižu bio bi to đuveč - a u to mogu i kockice mesa

šalšu radim od luka i paradajza uz mrvu šećera - ovaj tip s mrkvom ću baš probati

11 kol 2010, 10:00

Dunja - moja mama je radila i radi i dalje šalšu s pomidorima, češnjakom i peršinom. Od svekrve (otočanke) sam pokupila luk/kapulu, a od bake ribanje mrkvice jer mi je jedanput ta njena šalša imala baš neki fini okus, malo drugačiji, slađi. Pa rekla baka - naribaj mrkvu i svidilo mi se.

11 kol 2010, 12:51

Solea je napisao/la:ma da, pravim i ja sataras pa mu dodam i tikvice i patlidzane mmmmm, pa jos malo mazurana i na kraju bosiljak :liza

ups, samo to onda vise nije sataras vec ratatouille :p :lol

:lol zato se ja više ni ne javljam jer uopće ne radim sataraš (uvijek dodam još gomilu drugog em povrća em začina).

11 kol 2010, 12:52

I ja isto, samo što ja sve to zovem šalše

11 kol 2010, 12:55

rusulica je napisao/la:I ja isto, samo što ja sve to zovem šalše

I ja. :zub Točnije, ja to zovem "nešto a la šalša". :lol Hmm, mogla bih ja to skratiti u "nalš". Kidam ulijevo dok me nije pošpotalo. :faca

11 kol 2010, 12:59

E da, kad se već spominje i đuveđ, mi smo ga oduvijek spremali tako da su se slagali slojevi - na dnu bi bio krumpir, a onda pomidor, paprika, riža, mrkva, ne znam kojim redom, sjećam se da bi baka uvijek završavala s fetama pomidora kojima bi to "poklopila" iako bi ga bilo i unutra. I ona bi đuveđ pekla.
Uvijek je govorila da ga je njena mama spremala s mesom, na isti način, samo bi jedan od slojeva bila svinjetina izrezana na kockice.

11 kol 2010, 13:03

Bellina je napisao/la:E da, kad se već spominje i đuveđ, mi smo ga oduvijek spremali tako da su se slagali slojevi - na dnu bi bio krumpir, a onda pomidor, paprika, riža, mrkva, ne znam kojim redom, sjećam se da bi baka uvijek završavala s fetama pomidora kojima bi to "poklopila" iako bi ga bilo i unutra. I ona bi đuveđ pekla.
Uvijek je govorila da ga je njena mama spremala s mesom, na isti način, samo bi jedan od slojeva bila svinjetina izrezana na kockice.

Ne može. :sumo Nije ti to đuveč. To ti može u najboljem slučaju biti "nešto a la musaka s povrćem i rižom". :zub

11 kol 2010, 13:09

Nemam ti ja pojma Lik kako on zapravo treba biti, ja samo kažem da je baka oduvijek tako radila i govorila je da se kod njih u obitelji oduvijek tako spremalo, a inače je iz Beograda. Druga baka koja je odrasla u Travniku na isti način ga sprema, možda s malim odmacima pri izboru povrća.
Ja sam na takav "đuveđ" navikla, bio on đuveđ ili musaka. Štogod, dobro je :gladan

11 kol 2010, 13:16

Solea je napisao/la:drzite se teme :mrgreen
za salsu moze i poseban topik.

ok, gotovo odmah smo apsolvirali sataraš i kako se sprema "pravi". meni su super ove varijacije na temu, od šalše do đuveča jer uvijek mogu čuti nešto novo. nadam se da me sad nećeš :baba :mrgreen

Bellina, ja stavim mrvu šećera, zato i naglašavam ove slatke, zrele pomidore.
Al super je ova mrkvica ako su kiseli, da ne trpamo hrpu šećera. :dada

11 kol 2010, 13:41

Hm..sataraš je i kod mene : luk, paradajz, paprika

Moj tata ga je uvijek radio s jajima, a ja to bas nisan voljela jer mi kao malojj paradajz nije bio fini. Bas cu probat i to jedan dan.

Bellina je napisao/la:Nemam ti ja pojma Lik kako on zapravo treba biti, ja samo kažem da je baka oduvijek tako radila i govorila je da se kod njih u obitelji oduvijek tako spremalo, a inače je iz Beograda. Druga baka koja je odrasla u Travniku na isti način ga sprema, možda s malim odmacima pri izboru povrća.
Ja sam na takav "đuveđ" navikla, bio on đuveđ ili musaka. Štogod, dobro je :gladan

I kod nas je đuveđ s krumpirom, rizom i mesom :dunno

11 kol 2010, 14:23

mi smo danas imali za ručak pravi sataraš: luk, paprika i paradajz :dada

11 kol 2010, 14:27

Bellina, pa zezam se. Vidiš da svatko ima nešto svoje, očito se u različitim dijelovima zemlje u svako jelo doda nešto drugo. :)

11 kol 2010, 15:01

I ja znam u sataraš ubaciti jaja, a đuveđ je ako se ubaci riža

11 kol 2010, 22:15

Bellina hvala na receptu!! :mah
Ja stavim tikvice samo zato jer ga one malo popune i ispadne ga više, a ništa ne promjeni okus.

12 kol 2010, 14:28

Nagradno pitanje: skuhala sam hmmm umak od rajčica, tikvica, crvenog luka, petrusimula i paprike. Što sam skuhala. sataraš? šalšu? nešto treće? nelš (lik :) )?

12 kol 2010, 15:27

NALS. :dada Nešto a la sataraš. ;)
Odgovori