O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
07 vel 2013, 13:17
E pa znate kaj

donijela sam punu posudu ričeta i tak je sve mirišalo dok sam ga grijala u mikrovalnoj da nije bilo osobe koja nije dobacila kak fino miriši kak fino izgleda

(mislila ekipa da sam naručila dostavu)

a tu u bakinom čušpajzu računaju ga 30,00 kuna

pa onda sam podijelila porciju sa kolegicama jedna je iz Lošinja a druga iz Vukovara

nikad čule a kamoli jele ričet
Ženske se oduševile...
Pa sad ako sam ja mogla...mogu svi
E da ja bi još dodala unutra i malo češnjaka onak prošetanog na ulju, da onak fino zamiriši i savršeno paše uz to kisela paprika
07 vel 2013, 13:22
E da ja bi još dodala unutra i malo češnjaka onak prošetanog na ulju, da onak fino zamiriši i savršeno paše uz to kisela paprika

pa ti vec i mijenjas osnovne recepte
nego, ja jako volim ricet (i kao pojam grah varivo+jecam i samo jecam).
07 vel 2013, 13:27
a kako pravite samo ječam, tj ričet, tj geršlo
meni isto treba počet od dinstanja luka, pls
i još me zanima leća....
pa ona primavera mješavina.
i ona minestrone mješavina.
07 vel 2013, 13:33
Ček ček misliš samo kašu? Pa to skuhaš i dodaš na dinstano povrče, dodaš vode, ne moraš stavljati grah...ali podmornicu obavezno
07 vel 2013, 15:37
pa kako vukovarka nije jela nikad ričet, pa ako slavonija nije žitnica, ne znam gdje ga jedu
Zapanjena sam kako si (opet) zakomplicirala jednostavno jelo

a čak ni grah nisi kuhala
07 vel 2013, 16:09
A kaj da ti velim

bilo mi je prvi put
Znaš kak se veli

...nema tako jednostavnog zadataka koje žena ne može zakomplicirati
07 vel 2013, 16:31
Umirem na temu
Jucer sam procitala ovu temu i htjela pitati sta je ricet ali me bilo sram

Kliknula sma na coolinariku i opet nisam skuzila sta je....Kad sam jutros procitala gersla,jecam,skuzila sam
podmornica
08 vel 2013, 11:03
Kod nas je ričet jelo, kombinacija graha (fažola) i ječma. Ne kuha se ništa posebno.
Ja ga kuham tako da večer prije kuhanja u jednu posudu namočim fažol, a u drugu ječam (kod nas se zove orzo, u dućanima na pakiranju piše i ječmena kaša, a zove se i geršlo).
Sutradan, u ekspres loncu na malo ulja (običnog) dodam malo brašna i napravim zapršku. Na to ubacim dvije žlice crvene paprike i tri češnja češnjaka sitno rezana. Odmah nalijem vode, promiješam, i u to dodam onaj prethodno namočeni fažol i orzo, samo ih isperem prije nego ih frknem u lonac.
Tada u jednom loncu stavim suho meso u vodu, samo da prokuha, radi nečistoća. Ako je nešto drugo u igri (kobasice, slanina, pršut) onda to ne radim.
Dok suho meso kuha, u onaj lonac sa fažolom i orzom dodam dvije do tri mrkve (u komadu), jednu kapulu (u komadu), dva tri lista lovora, žlicu Vegete, papra.
Kad meso prokuha tu vodu bacim, a meso stavim u lonac. Ili kobase ili slaninu.
Nadolijem još vode ako mislim da treba i zatvorim lonac. Kad počne pištati tj. puštati paru, kuham sat vremena.
Nakon toga ispustim zrak iz lonca, one mrkve i kapulu izvadim iz lonca i izmiksam štapnim mikserom. Vratim tu kašu u lonac. I to je ričet u mojoj obitelji.
Isti je postupak i kada se kuha pašta fažol. Samo se tada ne stavlja orzo.
A na kraju, nakon dodavanja kaše od mrkve i kapule u lonac, dok je jelo još vruće, dodam i paštu. Budući ja kuham takva jela navečer za sutradan, pašta se skuha unutra samo od vrućine jela i onda mi se sutradan ne raspada.
08 vel 2013, 11:31
meni nije jasan taj naziv "kaše" kod vas.
pretpostavljam da je to samo figurativno,
jer ....
ječmena kaša
ja to odmah zamišljam kao zblendano geršlo
bilo kakvu kašu zamišljam kao nešto zblendano, kao krem juhu
08 vel 2013, 11:56

ovo nije nas naziv, to se tako zove
08 vel 2013, 11:58
okej
kod nas je to samo geršlo.
a ovo "kaša od mrkve i luka"
08 vel 2013, 12:36
Kad izmiksaš štapnim mikserom mrkve koje su se kuhale u komadu, kao i kapulu koja je bila u komadu, dobiješ nešto nalik kaši, zar ne?!
08 vel 2013, 12:47
pa da, to sam i rekla.
samo sam htjela potvrdu da to izblendate
08 vel 2013, 19:57
zblendaju da bude gusce
09 vel 2013, 11:12
Al ak radiš zapršku onda i ne trebe gustiti, nije pregusto onda?
Ja zapršku nikad ne radim, pa onda gustim blednanjem povrća.
11 vel 2013, 14:12
teutonija - ne bude mi pregusto jer ne radim puno te zaprške, samo toliko da mi prekrije dno lonca, a kuham u ekspresu od 9 litara, veliku količinu, tako da mi bude taman. A i mi doma volimo malo gušće, ne da bude "jušno".
11 vel 2013, 14:23
Znači na ulju dinstam luk ,ali samo glavicu na pola(da ju kasnije mogu maknuti,)
Ne volim zaprške, kapula mi škodi, znači, Teutonija, to se ovako može izvest?
Nego, i kod mene je ričet recept, a ječam orzo.

Nisam ga dosad spremala u kombinaciji sa fažolom, al volim čorbastu hranu, pa bi se moglo probat...
11 vel 2013, 14:28
Probaj Mirbi, odlično bude.
Zapravo ti dođe isto kao pašta fažol, ali podebljan orzom, ukusno
11 vel 2013, 15:00
Stavljaš li krumpir unutra? Mislim, u pašta fažol ide i krumpir i mansitra.

Zamjenjuje li to ječam?
11 vel 2013, 15:44
mirbi je napisao/la:Stavljaš li krumpir unutra? Mislim, u pašta fažol ide i krumpir i mansitra.

Zamjenjuje li to ječam?
Ja, ako stavljam krumpir, onda ne stavljam ječam ni tijesto, ako je tijesto onda bez krumpira i ječma. Uglavnom princip je samo jedna škrobna namirnica.
Ako vam ne paše ni zaprška, ni luk, možete očistiti vezicu povrća za juhu, svezati ga i tako skuhati u grahu, izvaditi i izmiksati, dodati crvene paprike ili ukuhane rajčice (ili oboje) i takvu kašu vratiti u varivo.
11 vel 2013, 15:49
E, to ću probat, bez zaprške, a sa povrtnim zgušnjavanjem. Hvala.
11 vel 2013, 16:32
mirbi - ja ne tavljam krumpir ni u fažol ni u ovo s orzom jer radim tu blagu zapršku i miksam mrkvu i kapulu koju stavljam unutra pa dobijem gustoću koju hoću.
Ali ako nećeš zapršku mislim da će biti dobro i ovako kako ti je napisala beamama
11 vel 2013, 17:00
mirbi, možeš pokušati i na moj način uz uvjet da ti ne smeta poriluk (ja prešla na njega jer mi kapula više ne paše)
dakle, na maslinjaku dinstam sitno narezan poriluk i mrkve uz stalno podlijevanje vodom (za nas pet mi je mjera po 3 poriluka, srednja, i 3 mrkve narezane na sitnije kockice). kad vidim da je povrće lagano omekšalo (nakon cca deset-petnaest minuta), dodajem prokuhani orzo - ja ga obično isperem pod vodom, stavim u express lonac i kad zakuha, isključim ploču. slično napravim i s lećom ili ju samo namočim u toploj vodi
na ono povrće ubacim najprije nasjeckani češnjak pa leću i na kraju orzo. ako treba vode, dodam tek da ogrezne i kuham još cca pola sata.
ovome ne treba nikakav zgušnjivač jer je gusto samo po sebi
11 vel 2013, 18:00
Pokušat ću i ovaj način. Inače, kad kuham pašta fažol (kako me je mater učila), tu ide puno povrća, samo što mi nije palo miksati ga za zgušnjavanje, umisto zaprške.
12 vel 2013, 10:51
Poriluk je puno laganiji od luka, ali ima i drugačiji okus. Za dinstanje ja koristim bijeli dio, a ako vam ne odgovara okus možete koristiti pola luka, a pola poriluk. laganije je nego samo luk, a okus je ipak manje po poriluku.
Ja nedavno otkrila novi način zgrušavanja variva i meni je prefino, ali mislim da mi baš nije za grah i ječam. Kiselo vrhnje + žlica glatkog brašna se dobro promiješa i ulije u skoro kuhano varivo. Uvijek sam govorila da mi anemična variva ne izgledaju "apetitlih", ali ovo je nešto drugo.
12 vel 2013, 11:07
bea znam i za to tak moja mama npr gusti saftove, ali ja nikad ne dodajem brašno u jela radi gustoće.
A da ne velim koliko je kalorijski "deblje" tako
12 vel 2013, 13:39
ne kuham ričet, ali slično radim fažole sa suhim mesom, kobasicama itd.
kuham ovako kao Bellina, s tim da ja ne stavljam kapulu nikad, nego samo bijeli luk na sitno, mrkvu na kockice, peršin, malo pasirane rajčice, crvene paprike i prokuhani grah.
Prodinstam na maslinovom ulju i na kraju dolijem vode da prekrije i polako kuham. Zapršku ne radim i na kraju mi bude sasvim dovoljno gusto.
12 vel 2013, 13:47
Moji dečki, a i ja volimo da varivo bude gušće. Tati stalno prigovaraju da baka (svekrva) bolje napravi grah jer je njen gust, a tata radi "juhicu".
12 vel 2013, 14:00
Ja sinoć namočila i fažol i orzo, kupila češnjovke.....večeras ću ga skuhati za preksutra (zaboravila sam potpuno da je post sutra

, ali nema veze, bit će još bolji nakon što "odmori" sutra pa se podgrije u četvrtak

)