O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: RIČET

07 vel 2013, 13:17

E pa znate kaj :liza donijela sam punu posudu ričeta i tak je sve mirišalo dok sam ga grijala u mikrovalnoj da nije bilo osobe koja nije dobacila kak fino miriši kak fino izgleda :liza (mislila ekipa da sam naručila dostavu) :hahaha a tu u bakinom čušpajzu računaju ga 30,00 kuna :ajme pa onda sam podijelila porciju sa kolegicama jedna je iz Lošinja a druga iz Vukovara :hahaha nikad čule a kamoli jele ričet :hahaha
Ženske se oduševile... :yess
Pa sad ako sam ja mogla...mogu svi :liza
E da ja bi još dodala unutra i malo češnjaka onak prošetanog na ulju, da onak fino zamiriši i savršeno paše uz to kisela paprika :up

07 vel 2013, 13:22

E da ja bi još dodala unutra i malo češnjaka onak prošetanog na ulju, da onak fino zamiriši i savršeno paše uz to kisela paprika

:nesvist pa ti vec i mijenjas osnovne recepte :liza

nego, ja jako volim ricet (i kao pojam grah varivo+jecam i samo jecam).

07 vel 2013, 13:27

a kako pravite samo ječam, tj ričet, tj geršlo :mrgreen
meni isto treba počet od dinstanja luka, pls :oops:

i još me zanima leća....
pa ona primavera mješavina.
i ona minestrone mješavina. :oops:

07 vel 2013, 13:33

Ček ček misliš samo kašu? Pa to skuhaš i dodaš na dinstano povrče, dodaš vode, ne moraš stavljati grah...ali podmornicu obavezno ;)

07 vel 2013, 15:37

pa kako vukovarka nije jela nikad ričet, pa ako slavonija nije žitnica, ne znam gdje ga jedu :hahaha

Zapanjena sam kako si (opet) zakomplicirala jednostavno jelo :lol a čak ni grah nisi kuhala :lol

07 vel 2013, 16:09

A kaj da ti velim :hahaha bilo mi je prvi put :lol
Znaš kak se veli :liza ...nema tako jednostavnog zadataka koje žena ne može zakomplicirati :hahaha

07 vel 2013, 16:31

Umirem na temu :lol
Jucer sam procitala ovu temu i htjela pitati sta je ricet ali me bilo sram :oops: Kliknula sma na coolinariku i opet nisam skuzila sta je....Kad sam jutros procitala gersla,jecam,skuzila sam :mrgreen
podmornica :hahaha

08 vel 2013, 11:03

Kod nas je ričet jelo, kombinacija graha (fažola) i ječma. Ne kuha se ništa posebno.
Ja ga kuham tako da večer prije kuhanja u jednu posudu namočim fažol, a u drugu ječam (kod nas se zove orzo, u dućanima na pakiranju piše i ječmena kaša, a zove se i geršlo).
Sutradan, u ekspres loncu na malo ulja (običnog) dodam malo brašna i napravim zapršku. Na to ubacim dvije žlice crvene paprike i tri češnja češnjaka sitno rezana. Odmah nalijem vode, promiješam, i u to dodam onaj prethodno namočeni fažol i orzo, samo ih isperem prije nego ih frknem u lonac.
Tada u jednom loncu stavim suho meso u vodu, samo da prokuha, radi nečistoća. Ako je nešto drugo u igri (kobasice, slanina, pršut) onda to ne radim.
Dok suho meso kuha, u onaj lonac sa fažolom i orzom dodam dvije do tri mrkve (u komadu), jednu kapulu (u komadu), dva tri lista lovora, žlicu Vegete, papra.
Kad meso prokuha tu vodu bacim, a meso stavim u lonac. Ili kobase ili slaninu.
Nadolijem još vode ako mislim da treba i zatvorim lonac. Kad počne pištati tj. puštati paru, kuham sat vremena.
Nakon toga ispustim zrak iz lonca, one mrkve i kapulu izvadim iz lonca i izmiksam štapnim mikserom. Vratim tu kašu u lonac. I to je ričet u mojoj obitelji.
Isti je postupak i kada se kuha pašta fažol. Samo se tada ne stavlja orzo.
A na kraju, nakon dodavanja kaše od mrkve i kapule u lonac, dok je jelo još vruće, dodam i paštu. Budući ja kuham takva jela navečer za sutradan, pašta se skuha unutra samo od vrućine jela i onda mi se sutradan ne raspada.

08 vel 2013, 11:31

meni nije jasan taj naziv "kaše" kod vas.
pretpostavljam da je to samo figurativno,
jer ....
ječmena kaša :conf
ja to odmah zamišljam kao zblendano geršlo :zub
bilo kakvu kašu zamišljam kao nešto zblendano, kao krem juhu :dunno :conf

08 vel 2013, 11:56

slika

ovo nije nas naziv, to se tako zove

08 vel 2013, 11:58

:lol :gace
okej :mrgreen
kod nas je to samo geršlo.

a ovo "kaša od mrkve i luka" :/

08 vel 2013, 12:36

Kad izmiksaš štapnim mikserom mrkve koje su se kuhale u komadu, kao i kapulu koja je bila u komadu, dobiješ nešto nalik kaši, zar ne?!

08 vel 2013, 12:47

pa da, to sam i rekla.
samo sam htjela potvrdu da to izblendate ;)

08 vel 2013, 12:48

:zivili

08 vel 2013, 19:57

zblendaju da bude gusce :plavusa

09 vel 2013, 11:12

Al ak radiš zapršku onda i ne trebe gustiti, nije pregusto onda?
Ja zapršku nikad ne radim, pa onda gustim blednanjem povrća.

11 vel 2013, 14:12

teutonija - ne bude mi pregusto jer ne radim puno te zaprške, samo toliko da mi prekrije dno lonca, a kuham u ekspresu od 9 litara, veliku količinu, tako da mi bude taman. A i mi doma volimo malo gušće, ne da bude "jušno".

11 vel 2013, 14:23

Znači na ulju dinstam luk ,ali samo glavicu na pola(da ju kasnije mogu maknuti,)

Ne volim zaprške, kapula mi škodi, znači, Teutonija, to se ovako može izvest?

Nego, i kod mene je ričet recept, a ječam orzo. :lol Nisam ga dosad spremala u kombinaciji sa fažolom, al volim čorbastu hranu, pa bi se moglo probat...

11 vel 2013, 14:28

Probaj Mirbi, odlično bude.
Zapravo ti dođe isto kao pašta fažol, ali podebljan orzom, ukusno :mrgreen

11 vel 2013, 15:00

Stavljaš li krumpir unutra? Mislim, u pašta fažol ide i krumpir i mansitra. ;) Zamjenjuje li to ječam?

11 vel 2013, 15:44

mirbi je napisao/la:Stavljaš li krumpir unutra? Mislim, u pašta fažol ide i krumpir i mansitra. ;) Zamjenjuje li to ječam?

Ja, ako stavljam krumpir, onda ne stavljam ječam ni tijesto, ako je tijesto onda bez krumpira i ječma. Uglavnom princip je samo jedna škrobna namirnica.
Ako vam ne paše ni zaprška, ni luk, možete očistiti vezicu povrća za juhu, svezati ga i tako skuhati u grahu, izvaditi i izmiksati, dodati crvene paprike ili ukuhane rajčice (ili oboje) i takvu kašu vratiti u varivo.

11 vel 2013, 15:49

E, to ću probat, bez zaprške, a sa povrtnim zgušnjavanjem. Hvala. ;)

11 vel 2013, 16:32

mirbi - ja ne tavljam krumpir ni u fažol ni u ovo s orzom jer radim tu blagu zapršku i miksam mrkvu i kapulu koju stavljam unutra pa dobijem gustoću koju hoću.
Ali ako nećeš zapršku mislim da će biti dobro i ovako kako ti je napisala beamama

11 vel 2013, 17:00

mirbi, možeš pokušati i na moj način uz uvjet da ti ne smeta poriluk (ja prešla na njega jer mi kapula više ne paše)
dakle, na maslinjaku dinstam sitno narezan poriluk i mrkve uz stalno podlijevanje vodom (za nas pet mi je mjera po 3 poriluka, srednja, i 3 mrkve narezane na sitnije kockice). kad vidim da je povrće lagano omekšalo (nakon cca deset-petnaest minuta), dodajem prokuhani orzo - ja ga obično isperem pod vodom, stavim u express lonac i kad zakuha, isključim ploču. slično napravim i s lećom ili ju samo namočim u toploj vodi
na ono povrće ubacim najprije nasjeckani češnjak pa leću i na kraju orzo. ako treba vode, dodam tek da ogrezne i kuham još cca pola sata.
ovome ne treba nikakav zgušnjivač jer je gusto samo po sebi :)

11 vel 2013, 18:00

Pokušat ću i ovaj način. Inače, kad kuham pašta fažol (kako me je mater učila), tu ide puno povrća, samo što mi nije palo miksati ga za zgušnjavanje, umisto zaprške. ;)

12 vel 2013, 10:51

Poriluk je puno laganiji od luka, ali ima i drugačiji okus. Za dinstanje ja koristim bijeli dio, a ako vam ne odgovara okus možete koristiti pola luka, a pola poriluk. laganije je nego samo luk, a okus je ipak manje po poriluku.
Ja nedavno otkrila novi način zgrušavanja variva i meni je prefino, ali mislim da mi baš nije za grah i ječam. Kiselo vrhnje + žlica glatkog brašna se dobro promiješa i ulije u skoro kuhano varivo. Uvijek sam govorila da mi anemična variva ne izgledaju "apetitlih", ali ovo je nešto drugo.

12 vel 2013, 11:07

bea znam i za to tak moja mama npr gusti saftove, ali ja nikad ne dodajem brašno u jela radi gustoće.
A da ne velim koliko je kalorijski "deblje" tako :zub

12 vel 2013, 13:39

ne kuham ričet, ali slično radim fažole sa suhim mesom, kobasicama itd.

kuham ovako kao Bellina, s tim da ja ne stavljam kapulu nikad, nego samo bijeli luk na sitno, mrkvu na kockice, peršin, malo pasirane rajčice, crvene paprike i prokuhani grah.
Prodinstam na maslinovom ulju i na kraju dolijem vode da prekrije i polako kuham. Zapršku ne radim i na kraju mi bude sasvim dovoljno gusto.

12 vel 2013, 13:47

Moji dečki, a i ja volimo da varivo bude gušće. Tati stalno prigovaraju da baka (svekrva) bolje napravi grah jer je njen gust, a tata radi "juhicu".

12 vel 2013, 14:00

Ja sinoć namočila i fažol i orzo, kupila češnjovke.....večeras ću ga skuhati za preksutra (zaboravila sam potpuno da je post sutra :ajme , ali nema veze, bit će još bolji nakon što "odmori" sutra pa se podgrije u četvrtak :mrgreen )
Odgovori