O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: FOTKE - "slane" i "slatke" 4.

17 lip 2011, 09:08

Ma to sam pravila zimus dok jos nisam imala blog ;) al sam se sinoc sjetila da imam fotke i dopisala sam potpis :lol
Al odlicna je, stavit cu je i tamo.

17 lip 2011, 10:45

jojjjj kako mrzim ovaj topić sve same lijepe slike i sama fina jela , a ja gladanaaaa :ajme

mi smo ove godine posadili rabarbaru,meni se od nje sviđa sladoled torta, savršenog je okusa, još ju nisam radila probala sam od prijateljice, sada čekam da mi moja izraste i to je prvo što ću napraviti :mrgreen

17 lip 2011, 14:51

:shock Solea, draga, pa ko sve to pojede pobogu? Vi niste debeli? Mada mi se čini da sam ti vidjela par slika i da si skroz vitka. Ja bih na tvom mjestu bila kao maskota za Michelin :|

17 lip 2011, 14:54

a da vidiš samo one koji prate njen blog :ne

helena, hvala :buket

17 lip 2011, 20:22

Ja sam naišla na taj blog pretražujući nešto, ali nisam imala pojma da je to tvoje :1 :5

19 lip 2011, 20:02

olja, sole, sve izgleda divno :up

22 lip 2011, 00:22

Topik je super, mrzim ustvari Soleu koja sprema sve te divne lepote i ima super liniju, za Olju nisam sigurna, njenu cu liniju da proverim kad budem letos isla u nas kraj ;)
Ja izbegavam da spremam slatko jer posledicno imala bih 150kg :)

15 srp 2011, 13:11

olja je napisao/la:jao, soleeeeeeee :znoj

moram dati svoj doprinos temi:
slika

predobro izgleda....
može li recept :kiss

15 srp 2011, 14:24

Jabucice, stavila sam link, vidi:
olja je napisao/la:
Strudla je napisao/la:Olja,sto je ovo tvoje :znoj

Strudla, evo recepta :mase

15 srp 2011, 20:29

:gladan

Solea ovu pitu sa r. sam pojela ocima :le
To obavezno pravim, imamo rabarbaru doma.

16 srp 2011, 14:37

slika

Poderane gaće :mah

16 srp 2011, 14:41

mrava odlicno izgledaju,moze recepies?

16 srp 2011, 14:48

:dada

Sastojci:

0,5 kg glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 prašak za pecivo
2 dl jogurta
2,5 dl mlijeka
2 žličice soli
1 žličica šećera
svinjska mast za prženje

U manju posudu stavite malo mlakog mlijeka, kvasac, malo brašna i žličicu šećera da se diže. U posudu za miješenje stavite brašno, sol, ostatak mlijeka, jogurt, prašak za pecivo te dignuti kvasac i mijesite mekano tijesto. Tijesto prekrijte krpom neka se diže pola sata. Kad se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte tanko valjkom. Izrežite pravokutnike i svaki još u sredini zarežite po sredini. Prekrijte krpom neka se još malo diže.
U posudi za pečenje stavite svinjsku mast neka se otopi. Pecite 2-3 minute sa svake strane. Svaki pečeni komad stavite da se cijedi na papirnatom ubrusu. Kad se poderane gaće ohlade, pospite ih šećerom u prahu. Ili ostaviti slane pa poslužiti uz kiselo vrhnje ili jogurt kao lepinje

16 srp 2011, 14:51

hvala :kiss

16 srp 2011, 14:53

;) :mah

Ja sam se poželjela dizanog tijesta, je da je vruće, ali morala sam :ajme

16 srp 2011, 14:56

znaci nisam jeina,ja sam umijesila krofne, a ovo moram probat prvom prilikom

16 srp 2011, 15:02

Joj, kad je to tako finooo :lol

Za kvasac, može i svježi, ja nekad stavim suhi, nekad svježi, kako koji imam u kući

16 srp 2011, 15:05

bas tako. vecinom koristim svjezi tako da uvijek eksperimentiram sa zamjenom

18 srp 2011, 11:07

solea, hvala na receptu za cokotortu, prava bomba

napravila sam ju u u subotu :yess , ali u zadnji cas (prije izljevanja biskvita) sam skuzila da mi je kalup za tortu spigan :ajme (citaj neupotrebljiv, ali mi ga je mm kasnije ispravio). eh, onda sam morala peci u cetvrtastom protvanu. a onda sam nakon ca 3-4 minute u pecnici skuzila da nisam umijesala bjelanjak :oops: (ne bih se ni sjetila nego sam otvorila frizider i ugledala ih tamo kako mi migaju s police, AAAAAAA :ajme ). enivej, izvadila sam protvan iz pecnice i umijesala bjelanjak onako u protvanu, izmijesala s mutilicom koliko se dalo, pa vratila, ispalo je skroz solidno. na kraju nisam stavljala slag, jer nisam tortu, tj. kolac vadila iz protvana pa nismo ni cokoukrase radili. ali, pomogli su mi oko kreme, ukrasavanja (ahh, to trebas vidjet). no, sve u svemu, jako je fina i svi su ju pohvalili, hvala (stavim sliku malo kasnije)

evo slike, slikano je mobitelom pa se u stvari i ne vidi bas nesto :/
http://imageshack.us/photo/my-images/837/n8rodjendan.jpg/
Zadnja izmjena: TmamaKiN2; 18 srp 2011, 11:25; ukupno mijenjano 1 put/a.

18 srp 2011, 11:10

tamy, meni je tebe tak super citati :lol jer i ja otprilike tak pecem kolace (ukupno sam iz mozda spekla desetak, u svih ovih mojih cetrdesetak godina zivota, biskvit ne znam speci bez recepta.. pa nesto zaboravim staviti unutra, bas ko i ti :lol )

18 srp 2011, 11:27

:baba he, he, ali ja obicno SVE stavim unutra, ovo mi se jos nije desilo. jedino sto ja nikako, ali bas nikako nisam za neka cifranja i ukrasavanja. majkomila kad se sjetim prve torte :rolf :rolf sve se razlilo, katastrofa. ali, djeca se vesele kad im MAMA napravi tortu :hahaha iako, N je jucer pitao hoce li baka donijeti svoju tortu. baka ima jednu tortu koju svima radi za rodjendan i ta je isto bomba, jako je fina... a onda ju mi ukrasavamo ;)
a, inace, ni ja u ovih mojih cetrdesetak godina nista nisam napravila bez recepta :oops: (ne samo kolace)

31 srp 2011, 18:56

slika

Trgana rolada

01 kol 2011, 18:26

Solea je napisao/la:dacquoise s finom kremom od čokolade i lješnjaka

aaa, macaronsi u veliko :le

12 kol 2011, 08:31

ČOKOLADNA FANTAZIJA

BISKVIT:
4 bjelanjka
4 žlice šećera
2 burbon vanilin šećera
3 ravne žlice oštrog brašna
3 ravne žlice gorkog tamnog kakaa
1 žličica praška za pecivo
50 g crne čokolade sa 70% kakaa
4 žlice milerama ili kiselog vrhnja

Dno kalupa fi 24 cm obložiti papirom za pečenje, a strane namastiti. Otopiti tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Bjelanjcima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst snijeg. Dodati burbon vanilin šećer, prosijano brašno, prosijan prašak za pecivo, prosijan kakao. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa. Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom. Dodati mileram i umutiti mikserom.
Smjesu ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa te peći na 180°C 15 - 20 minuta (provjeriti čačkalicom, biskvit će biti mekan, spužvast, sjajan, a neće ostajati tragovi tijesta na čačkalici). Kada je pečen, izvaditi ga iz pećnice, ostaviti par minuta da se prohladi, dok se rubovi ne pocnu odvajati od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom izmedu biskvita i obruča kalupa, ukloniti obruč. Izvaditi biskvit iz kalupa, prevrnuti na tacnu i odmah ukloniti papir te odmah, dok je još topao, postaviti obruč za torte oko biskvita i prekriti obruč krpom. Hlađenjem se biskvit skupi pa sad stane u obruč fi 22 cm.

FIL OD MALINA:
200 g malina
3 žlice meda
1 vrećica praška za puding od maline ili jagode
oko 50 ml vode

Maline usitniti štapnim mikserom ili u blenderu da se dobije kaša i procijediti kašu da nema koštica ili ih usitniti u sokovniku (uklanja koštice). Dopuniti vodom do 300 ml (treba nešto malo više od 50 ml vode). Prašku za puding dodati oko 100 ml pripremljene kaše od malina i izmješati da
se dobije smjesa bez grudica. Ostatku kaše od malina dodati med i zagrijavati do vrenja. U tankom mlazu uliti pripremljeni prašak za puding i uz neprekidno miješanje zagrijavati 2-3 minute da
se lijepo zgusne. Prohladiti do sobne temperature i uliti na sredinu biskvita i ostaviti da se hladi u frižideru.

ČOKOLADNA KREMA:
40 dkg šećera u prahu
2 maslaca (ili margarina)
10 cijelih jaja
50 dkg crne čokolade
aroma od ruma

Maslac razraditi mikserom da se dobije podatna ujednačena smjesa te polagano uz miksanje mu dodavati šećer u prahu do svjetlucave ujedančene guste ljepljive mase. Otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici čokoladu i pričekati da se ona ohladi taman do te mjere da se ne počne ponovno zgušnjavati (ovo je važno jer vruća čokolada uzrokuje da se krema počne topiti i razdvajati) te jako polagano dodavati malo po malo čokolade u smjesu maslaca i šećera uz snažno miksanje. Tad se u smjesu lagano dodaje jaje po jaje sa pauzama od minimalno 1-2 minute uz snažno miksanje cijelo vrijeme jer je krema delikatna i ako se komponente počnu razdvajati, neće se stvrdnuti. Na kraju se doda aroma od ruma ili gorkog badema. Krema je jako tekuća, ali stajanjem u kalupu minimalno 8-12 sati u frižideru se zgusne i bude jako ukusna i kremasta. Ja kremu ulijevam u jedan broj veći kalup od onoga u kojem je dosad bio biskvit tako da se prelije bočno preko rubova biskvita i fila od malina (radi estetike), dakle, u isti kalup u kojem se biskvit i pekao tj. fi 24 cm.

Napomena: kremu raditi isključivo od domaćih i svježih jaja provjerene kakvoće jer se ne kuhaju!!! Osobno ju nikad ne bi radila zbog sumnje u ta sirova jaja, ali sam se zeznula pa sam ju probala :lol osvojila me na prvi tren, nešto takvo fino i ukusno, slasno čokoladno nikad u životu nisam jela... ljubiteljima čokolade toplo preporučam!

Ova torta originalno ima bijelu kremu od preostalih 4 žumanjka, bijele čokolade i slatkog vrhnja, ali ja sam ju pokušala napraviti po tom receptu nekoliko puta i nikad mi nije uspjela pa ti ju nisam ni pisala.

Inače, recept sa bijelom kremom je sa coolinarke: Contessa maleena. Od tog recepta sam uzela biskvit i fil od malina, a preko dodala svoju čokoladnu kremu.

slika

12 kol 2011, 09:05

boysmama, torta ti izgleda super, a vjerujem da je i fina (obožavam kombinaciju okusa maline i čokolade)!!

12 kol 2011, 09:08

recept je tu zbog cura sa "ukrašavanja" :mah

12 kol 2011, 10:13

Hvala, boys :mase

12 kol 2011, 21:33

boysmama :klanja

14 kol 2011, 20:15

Ovu moram probati, hitnoooo :dada Odlicno izgleda ;) ;)

19 kol 2011, 15:02

evo moje tortice za svatove koju sam pravila kumovima
slika
Tema je zaključana