Sada je: 03 kol 2026, 22:45.

Sta da radim s... ili Kako utrositi..

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Sta da radim s... ili Kako utrositi..

PostPostao/la Bellina » 12 stu 2012, 14:11

Ili na salatu ili peći s krumpirma. Ako vam je dovoljno 2 kg hobotnice za jedan ručak/večeru onda bih je pekla, a ako vam je to puno onda bih na salatu jer salata može stajati u frižideru jedan dan.

SALATA OD HOBOTNICE
Hobotnicu odmrznuti i staviti je kuhati u vodu. U ekspres loncu kuhati je oko 45 minuta, u običnom loncu duže, sat, sat i po, dok se ne postigne željena mekoća njenog mesa. Nakon kuhanja hobotnicu izvaditi, a u tu vodu u kojoj se ona kuhala ubaciti krumpir narezan na ploške i posoliti vodu. Krumpira staviti po želji, koliko bi u konačnici salate trebalo ispasti.
Hobotnicu očistiti (izvaditi "usta" tj. kljun i utrobu), a ostatak mesa narezati.
Kad je krumpir kuhan, procijediti ga i pomiješati s mesom hobotnice. Posuti sjeckanim češnjakom i peršinom (količine po želji) ili sjeckanim crvenim lukom umjesto češnjaka (također po želji). Zaliti obilno maslinovim uljem, popapriti i tko voli kiselo, dodati i malo kvasine/jabučnog octa/acetta balsamica, po želji. Dosoliti ukoliko je bljutavo.
Ukusna je i topla i hladna.

PEČENA HOBOTNICA
Hobotnicu odmrznuti i staviti kuhati u vodu. U ekspresu je kuhati oko 20 minuta, u običnom loncu oko 45 minuta. Potom je izvaditi iz vode i prebaciti u roštijeru. Oko nje posložiti narezane krumpire i crveni luk. Sve posoliti, popapriti i zaliti s maslinovim uljem. Staviti peći u pećnicu. Podlijevati vodom u kojoj se kuhala hobotnica. Pred kraj hobotnicu očistiti (kao i u prethodnom receptu), narezanu vratiti u roštijeru i sve podliti čašom bijelog vina i još one vode od kuhanja ako je potrebno i još malo zapeći.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellitza » 12 stu 2012, 16:36

puuuno hvala! :kiss
Bellitza
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Helena71 » 13 stu 2012, 00:36

Preporučam prvo očistiti hobotnicu, a onda kuhati, provjereno ;)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 13 stu 2012, 09:46

Meni su ribari preporučili i rekli da se mekušci (lignje, mušuni, hobotnice) ne čiste prije kuhanja/pečenja nego poslije, radi okusa. Ta njihova "utroba" da im poseban šmek. A i definitvno ih je lakše očistiti nakon kuhanja ili pečenja.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 13 stu 2012, 09:47

kod lignji znam da netko i jede utrobu, izvadi samo kost
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Bellina » 13 stu 2012, 09:54

Je, pogotovo kad se lignje peku i kad ih dobiješ od nekoga koga poznaješ tko ih je sam ulovio, tad si siguran da je utroba ok. Od ovih kupovnih ne bih nikad pojela utrobu.
Ali kad te "domaće" lignje stavljaš peći, prerežu im se samo oči, da ne prsnu za vrijeme pečenja, i kad je gotovo, na onoj kosti, tzv. "brodiću", izađe i utroba. Neki to vole i samo posrću s brodića. Čak ni ne izgleda gadljivo, za razliku od čišćenja friške lignje kad je ta utroba stvarno, ali stvarno bljak :ajme
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 14 stu 2012, 10:47

ja volim dinstanu hobu. Na malo kapulice i maslinovog dinstam dok skroz ne omeksa. Ako treba podlijevati u pocetku podlijevam vinom a zadnjih cca 10 minuta vodom.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Helena71 » 14 stu 2012, 16:47

Bellina, jesi li probala hobu skuhati s utrobom?
Moj tata je jednom probao i to je bila katastrofa, sve je plivalo u otpadu i namučili smo se svi da očistimo meso.
Lignje jedem s utrobom al za hobu to ne vrijedi.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 15 stu 2012, 09:55

Helena71 - uvijek je kuham s utrobom, nikad nisam imala problema s tim. Ali moram priznati, uvijek se radilo o hobotnicama koje mi je netko dao ili sam kupila friške na ribarnici. Ne znam kako se "ponašaju" one što ih ima kupiti po raznim trgovačkim centrima smrznute.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.