O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
01 svi 2010, 22:44
mahunarke, leguminoze...
fažol, slanac, biži, leća i sve iz te grupe.
02 svi 2010, 07:40
NABUJAK SA CVJETAČOM
1 veću glavicu cvjetače natrgati i prokuhati u vodi 10-tak minuta. Procijediti i pomiješati s pripremljenom smjesom od 3-4 jaja, malo brašna, 2 dl kiselog vrhnja, soli i papra (malo gušće nego za palačinke), po želji parmezan ili sitno ribani sir. Smjesu staviti u namašteni lim (ja pravim u vatrostalnoj) i odozgo naribati tvrdi sir. Peći oko 30 minuta dok ne uhvati koricu na 200°C.
Napomena: ja ovo pravim i s ribanim tikvicama, samo ih umiješam u smjesu ili s prokuhanim mahunama a u to još dodam malo sitno sjeckanog češnjaka.
02 svi 2010, 08:14
Ma kod mojih ti ručkovi tipa pite ili nabujci ne prolaze, to kod nas može onako , kao lagana večera ....
Moj prijedlog :
Napraviti tijesto kao za pizzu , staviti rajčice( u bilo kojem obliku ) na to , malo naribanog sira , kuhano narezano jaje i povrća po želji ... mislim da nebi trebalo biti više od 20 kn.
Ili na tijesto za pizzu staviti rajčice i dinstanog mljevenog mesa s lukom.
Moja mama radi dinstani kupus : Natrga listove kupusa ( onog što se riba za salatu ) na veće komade.
Izreže šunke ( one što se peče za Uskrs ili slične ) na komadiće i 1 krumpir i izdinsta na luku . Na to doda kupus i kuha ga dodajući minimalno vode i stalno miješajući . Meni je to najbolje jelo s povrćem.
02 svi 2010, 08:33
mrava svida mi se tvoj prijedlog,bas cu isprobati,obozavam tikvice...
02 svi 2010, 10:54
evo, moji dečki otišli po šarune. kila je 30 kn, uz to blitva i to ti je to

edit: nije bilo šaruna, uzeli su palamidu za brudet, pola kile 20 kn.
05 svi 2010, 19:11
super receptići
05 svi 2010, 19:21
Evo moj ručak od prekjučer za 20 kn
Pola kg juneće jetrice 10 kn
Kapula i začini par kn
Palenta 5 kn
Napravila dakle toć od jetrice (i to vrhunski da se pohvalim) i poslužila s palentom. Konkretno na zažućenu kapulu dodala meso, zalila kiselim vinom, limunovim sokom, raznim začinima i dodala pasiranu rajčicu.
05 svi 2010, 20:31
thalia je napisao/la:sad sam se sjetila, i krumpiruša je jeftina

žitarice, mahunarke, sezonsko povrće, pite, variva, home-made peciva, ....
05 svi 2010, 20:32
ne kužim, u čemu je problem?

il nije dovoljno fensi jelo?
05 svi 2010, 20:33
thalia je napisao/la:ne kužim, u čemu je problem?

(krumpirićuša

)
naravno da je pita od krumpira jeftino super jelo
05 svi 2010, 20:34
Krumpirić je napisao/la:thalia je napisao/la:ne kužim, u čemu je problem?

(krumpirićuša

)
naravno da je pita od krumpira jeftino super jelo

ma glupa sam, kad sam postala, onda sam skužila.
poglupila sam totalno od trudnoće, skužaj
05 svi 2010, 20:36
što se izvinjavaš, ja se zezam na ozbiljnu temu
da komentiram ontopik-mislim da je bitno koja je sezona-donedavno je kupus bio gotovo djaba, pa si krpice sa zeljem mogla napraviti za 15ak kuna
05 svi 2010, 23:40
molim recept za krumpirićušu

i krpice sa zeljem
06 svi 2010, 07:56
rusulica je napisao/la:molim recept za krumpirićušu

i krpice sa zeljem
pita od krumpira

: nasjeckaš na sitno krumpire i kapulu, jedno količina 2:1, ako papate pancetu može i malo pancete, to se začini soli i paprom, malo "umješa" s količinom ulja kao da začinjaš salatu, slažeš kore i tu smjesu, količina ono jedan sloj debljine kockica krumpira, gore se namaže mrvicu maslom i u peć-na cca 190 pa da se malo zapeče na kraju pojačaš

(nisam neki pisac recepata

)
krpice ja radim tako da na maslinovom ulju prodinstam nasjeckanu kapulu i nasjeckani kupus, kad kupus "padne" od vrućine, dodam tome mrvicuuu pelati, vodu (i malo temeljca od povrtne juhe ako imam), sol, papar, malo luka(češnjaka) i petrusimula. U tome se onda skuhaju krpice (manistra)-mogu i odvojeno pa dodat-nemam pojma kako je "u originalu"

Mislim da u originalu nema ni pelati ni luka, all mi ovako volimo
06 svi 2010, 08:14
Baš ti hvala. Oboje sam probala jesti i lijepo mi je ali nisam imala točne recepte pa bolje pitati nego skitati.
06 svi 2010, 08:46
Krpice sa zeljem smo mi uvijek spremali na način da bi na maslinovom ulju (a može i obično, baka je uvijek stavljala malo masti) zažutili kapulu, na to stavili malo nasjeckanog češnjaka i narezani kupus. Posolili i popaprili. Lonac se poklopi da kupus "uvene" u svojoj tekućini koju ispušta. Kad kupus "uvene" onda se doda malo temeljca ili vode, tek toliko da ne zagori i kupus se tako dinsta sa što manje vode dok ne dobije jednu smećkastu boju. Onda je gotov. Zapravo mu se količina uduplo smanji kad uvene do kraja.
I onda se skuhaju krpice, odnosno pašta, koja god, po želji. I kad je skuhana, procijeđena i isprana, umiješa se u kupus i sve se to još jednom okrene na laganoj vatri. I gotovo.
06 svi 2010, 08:57
A jesl se stavlja krumpir u kupus kao i kod klasičnog lešanja? Baš bi mogla to probati danas za ručak, baš imam kupus u frižideru.
06 svi 2010, 08:58
rusulica je napisao/la:A jesl se stavlja krumpir u kupus kao i kod klasičnog lešanja? Baš bi mogla to probati danas za ručak, baš imam kupus u frižideru.
ja ne stavljam krumpir, kombinacija manistre i krumpira
06 svi 2010, 14:05
Ovo nije lešanje nego dinstanje, i ne ide krumpir, nikako
06 svi 2010, 14:10
manistre i krumpira
mmmm, ovo nisam jela valjda od kad mi baka ne kuha.
krumpir s tijestom.
krumpir se skuha, poslije "okrene" na malo luka, doda se crvena paprika i u to se umijesa tjestenina.
06 svi 2010, 14:13
Da, to bude kao gulaš, bez mesa.
06 svi 2010, 14:14
To je Jia granadir marš, jel tako?
Mi smo znali kuhati pašte i krumpira kao pašta fažol. S kosti od pršuta ili komadićima. Onako jušno. E to je fino.
06 svi 2010, 14:22
krumpir se skuha, poslije "okrene" na malo luka, doda se crvena paprika i u to se umijesa tjestenina
Granadirmarš
Krpice sa zeljem radim slično Gulji, a ovo sa paradajzom mi više sliči na prisiljeno zelje.
A kaj je vama to dosta za ručank? Moji uz to moraju imati neki komad mesa pa mi onda to i ne ispadne jeftini ručak.
Jeftinije mi ispadne neki rižoto sa puno povrća i malo mesa, gulaš sa puno krumpira i kojekakvog povrća unutra, saft kad radim isto stavim puno povrća i malo mesa pa sa tjesteninom, mahune kad radim isto prodinstam malo mesa pa na to sve ostalo.
Mislim da se vidi da su moji veliki mesožderi
Meni su fine sve kombinacije zapečenog tijesta i krumpira u kojekakvim kombinacijama a ako unutra dodam malo šunke ili piletine i to može uz salatu biti potpuni a relativno jeftini obrok.
06 svi 2010, 14:24
mirbi je napisao/la:Da, to bude kao gulaš, bez mesa.

Mi to zovemo krumpir gulaš ili ćoravi gulaš.
06 svi 2010, 14:25
Eee, ćoravi gulaš.

Eto ultrarecesijske spize.
06 svi 2010, 14:26
Mi smo uz ćoravi gulaš jeli žgance. Jedno vrijeme sam to klincima znala kuhati.
06 svi 2010, 14:28
coravi gulas je jedno, a ovo moje je ocito grenadirmars
06 svi 2010, 14:28
mirbi je napisao/la:Eee, ćoravi gulaš.

Eto ultrarecesijske spize.

MM to nemre vidjeti, nemrem ni napisati njegov komentar na to

ali on uopće ne voli krumpire u vodi dakle svi čušpajzi s krumpirom njemu su bljak.
Dobro sam ga izdresirala pa pred djecom to ne smije reći i mora barem zamazati tanjur
06 svi 2010, 14:30
Granadirmarš je meni fin, ali jedan jedini put kad sam ga kuhala nije ispao dobro tako da su frknuli nosom i ne moram se više ni truditi to kuhati.
06 svi 2010, 14:30
A najjeftinije jelo koje sam kuhala u danima totalne krize su vasernjoke (žličnjaci od brašna s jednim jajetom ukuhani u vodu) zapečene u pečnici sa jajima i vrhnjem.