O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Lazanje

12 pro 2012, 12:24

Pa da jako smrdi ,ali se onda to i vidi ,ne može tak jako smrdit ako se i ne vidi. :lol

12 pro 2012, 12:24

da, to mi je misterij. :lol

ako se tako jako osjetilo moralo je fakat opako zagoriti, a onda skužiš da si zeznuo pa to smrdljivo ne staviš u lazanje nego napraviš novi ili ga skroz izbaciš.

12 pro 2012, 12:25

meni tu sve nekaj smrdi :lol

12 pro 2012, 13:57

:hahaha kak mi je sad super kad se mogu smijati ali da ste me vidjele neki dan kako sam plakala :ajme
Ma problem je bio (ja pretpostavljam) što sam ja na kraju to sve išla onak pošteno mješati i ono valjda kaj je zgoreno se umrvilo i izmiješalo se sa smjesom... :ajme
Ali smrdilo je to ali nisam baš znala da će to tak zasmrditi cijelu pečnicu...pa velim vam kad se peklo dragi je osjetio da tu nekaj ne štima :ajme
I da na kraju kad sam sipala sav bešamel u protvan, rajngla je dolje bila crna na dnu a miris bože sačuvaj ...ma što da vam kažem perilica mi je već dva puta napravila rotaciju na dva sta intenzivno ali miris je ostao sad unutra po tom zgorenom. A rajnglicu sam stavila isti tren na terasu i unutra kipuću vodu da se otpusti to zagoreno i prbala jučer ostrugati to crno ali ne ide... i još mi se sad voda zaledila unutra :ajme ma mislim da ću baciti tu posudu :dada

12 pro 2012, 13:59

ma daj, odmrzni, usipaj malo deterdženta za rublje i pusti da kipi neko vrijeme.
u suđericu utrpaj 2 litre alkoholnog octa i operi na prazno.

školu si prošla. ne sumnjam da će slijedeće lazanje biti aman taman.

Nano, jel čitaš? Budu lazanje na meniju za vikend? :xmasgrin

12 pro 2012, 14:06

tinice :hahaha
pa ti stvarno ne znas kuhati. di ces tak krvnicki mijesati po dnu rajngle ak vidis da se primilo (ali ti vjerojatno nisi skuzila :lol)
ovo ga se nikada ne bih dosjetila, da si ti to fino sve skupa izmijesala :hahaha i besamel i zagoreno.

12 pro 2012, 14:13

A čuj sad mi u skorije vrijeme ne pada na pamet da ih radim...osim ako mi netko ne dođe miješati bešamel :liza
Jel mi vjerujete da još uvijek kad dođem u kuhinji osjetim miris...valjda mi je u podsvijesti taj šok i to razočarenje :ajme
I jučer sam išla špricati kuhinju i blagavaonu sa Chloem :hahaha

12 pro 2012, 14:16

Ako je tako jako zagorio, smrdio je on dok je još u rajnglici bio i ja ga jednostavno ne bih prelila preko lazanja nego skuhala novi.

A moguće je i da je smrad iz pećnice dopirao i od kapanja šuga iz lazanja (ako prepunim roštijeru zna mi se dogoditi u pećnici, kad šug unutra provrije, da mi počne prskati i kapati po dnu pećnice i to smrdi, ali baš smrdi, i dim izlazi kad se pećnica otvori). Tome sam počela doskakati tako da stavim foliju ispod roštijere ili onu najveću od pećnice, da kapa po tome.

12 pro 2012, 14:37

Potpis na Belinu ,zato sam i rekla da je te lazanje trebalo probati. Možda su ipak bile jestive.

08 ožu 2014, 14:21

dijete mi zaželilo lazanje :) i vidim da svi hvalite Adorablin recept, dopodne kupila po receptu meso, popodne idem u kupovinu ostalog i sutra se hvatam u koštac s lazanjama :faca
držite mi fige da ispadnu jestive, ovaj bešamel me plaši :znoj ako sam dobro skužila bešamel ide s glatkim brašnom ?
ja kad radim špinat, koristim crno brašno i ne zgruda mi se, bojim se da će me ovo glatko uništiti :plavusa

08 ožu 2014, 14:32

Za to vrijeme pripremiti besamel.
12,5 dag maslaca
brasna
dvije litre mlijeka

ajoj sad vidim da ne piše koliko ide brašna, jel netko zna ?

i koliko se meso treba krčkati lagano, lagano, lagano ? :plavusa

08 ožu 2014, 14:44

ja sam nekad negdje pročitala da za bešamel vrijedi pravilo da se maslac, brašno i mlijeko koriste u odnosu 1:1:10, što će reć' da ako se pravi od litre mlijeka, treba 100g maslaca i 100g brašna.
inače, da napomenem da bešamel uvijek radim odokativnom metodom tako da nemam pojma koliko čega stavljam :lol

08 ožu 2014, 19:46

olja je napisao/la:bešamel uvijek radim odokativnom metodom tako da nemam pojma koliko čega stavljam

I ja tako

08 ožu 2014, 23:14

hvala za savjete za količinu brašna pa makar bili i odokativni :)

evo mene ponovo s pitanjima ;)
kupila tijesto za lazanje i već su krenule nedoumice kad sam ga bolje pogledala .
jel se par njih slaže u svaki red ?

09 ožu 2014, 08:41

Slazes jednu plocicu kraj druge, ovisi o kalupu, meni ide 5 komada u red.

09 ožu 2014, 09:58

Hvala Rima, i mislila sam si tako. Izglada da sam previše počela analizirati pa sam si počela i glupa pitanja postavljati. :oops:
A što mislite jel bi ja taj bešamel mogla kuhati u loncu " za mlijeko " ? To je onaj lonac što ima dvostruko dno/stijenke pa se između ulije voda da ne zagori.

09 ožu 2014, 10:05

Ja ga radim 50g brašna, 50g maslaca i litra mlijeka.
S time da prvo uzmem od te litre 1dl pa u tome umutim brašno (ko za puding u prahu), maslac odmah stavim u ostatak mlijeka da se rastopi. Kad se maslac rastopi dodam to brašno i miješam pjenjacom. Za početnika je ovo najjednostavnije, a jednako je ukusno kao i kad je klasično pripremljen. Zapravo je isto ;).
I uvijek mi je dosta od 1 litre mlijeka :dunno

09 ožu 2014, 10:05

za svaki slučaj - da :dada
da ne prođeš kao Tinica :)

09 ožu 2014, 10:12

hvala, :kiss

Mirci super ideja, ionako u tom loncu radimo puding sad ću bešamel ala puding.

09 ožu 2014, 12:29

stavila sam dva deci manje lijeka jer mi nisu stale dvije litre u lonac i smanjila brašno. Mislim da ne bude dobro, ispalo mi je rijetko. A taman je navratio frend koji je iskusan u kuhinji i radi odlične lazanje, kad je vidio ovaj moj bešamel isto je rekao da njemu nikada nije tako rijedak. i naravno umak od mesa mi nije kremast pa sam na kraju cijelu bocu pasirane rajčice istresla. :ajme

09 ožu 2014, 12:29

slijedeći problem na koji sam naišla :ajme je veličina posude. Pločice tijesta mi nisu stale u vatrostlanu posudu pa sam uzela protvan. Tu su mi stale tri, ali rubovi su zaobljeni, pa sam malo išla lomiti i nadodati. Drugi red sam malo preklapa tijesto pa sam stavila 4. Na kraju je to sve došlo do vrha i sva sreća pa se MM sjetio da sve stavimo u veliki protvan. Tako da ne pečem na rešetki , nego na protvanu od pećnice. I sad gledam kako se preljeva no ajde barem ne po dnu pećnice :znoj
Zadnja izmjena: lastavica; 09 ožu 2014, 13:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 ožu 2014, 13:32

Ma ubaci vrecicu parmezana, zgusnut ce se. Jesi dovoljno dugo cekala? Zgusne se odjednom nakon cca 15 min.

09 ožu 2014, 13:59

joj, sad mi se jedu lazanje :liza
naročito kad si tako opisala kako se preljeva :drink

09 ožu 2014, 16:24

saga o lazanjama je završila sa stihom zategnu trbuh k'o bubanj ratni :joy , ispale su ukusno :znoj
Slijedeći put svega stavljam manje. Danas mi je bila na ručku i mama i ostalo je još za sve za večeru ;) .

A i ima i za tebe Olja :zivili

slika

12 ožu 2014, 13:42

nemam pojma jesam već pisala, ja više ne kupujem tijesto za lazanje, nego spečem palačinke, pa onda krojim :5
probajte, bude posebno fino

12 ožu 2014, 14:03

tako ih je radila moja mama prije barile, i tako ih radim i ja (i bez bešamela-svtogrđe za bšameluše :lol :lol ).
meni se ne može usporediti s kupovnim tijestom, daleko mi je bolje, ali možda je i stvar navike. :dunno

12 ožu 2014, 14:05

folne je napisao/la:tako ih je radila moja mama prije barile, i tako ih radim i ja (i bez bešamela-svtogrđe za bšameluše :lol :lol ).
meni se ne može usporediti s kupovnim tijestom, daleko mi je bolje, ali možda je i stvar navike. :dunno

i moja mama radi s palačinkama bez bešamela :dada

12 ožu 2014, 14:17

Ako nešto Folne voli, onda ja to sigurno ne volim :lol I

Mesne lasagne su meni svetogrđe s palačinkama. Ne paše mi jer su palačinke lagane a ovo treba biti konkretno, tijesto treba upiti tekućinu paradajz sosa i bešamela, a palačinke ako to upiju onda imam osjećaj kao da ih nema. Ako već hoću nešto drugačije onda ću umjesto tijesta staviti narezane patlidžane. To da :dada

Ali npr tzv lasagne s tikvicama ili tzv canelloni s špinatom i rikulom ili sa šparogama su definitivno najbolje s palačinkama. Definitivno. One su već lagane i onda kad ide još to lagano prozračno tijesto onda to ima smisla.

A lasagne bez bešamela nisu lasagne oprostite molit ću lijepo. To je nekakav složenac :belji

12 ožu 2014, 14:23

Znaš kaj, bešamel ti je zapravo sirotinjsko punilo koje nadomjesti vrijednije sastojke i napuhne jelo. Nisam ja kriva kaj vas se brdo navuklo na njega i mislite da je specijalitet. :belji

12 ožu 2014, 14:27

Meni lazanje s palačinkama jednostavno nisu lazanje. Da ne spominjem duplo duži posao i prčkanje oko jednostavnog jela kad ga radiš s gotovim tijestom koje se ne kuha. :lol
Bešamel volim. Mora da su me kao dojenče hranili uprženim brašnom u mlijeku pa mi je ostalo. :gigl
Odgovori