Danasnja igra
Sirnica
150g maslaca
40g kvasca
malo šećera za kvas
0,4l mlijeka
150g šećera u prahu
1kg brašna
6 žumanjaka
150g grožđica
10g soli
limunova korica
1 vanilin šećer
1 jaje – za premazivanje
nekoliko kocki šećera za ukras
U posudi pomiješamo kvasac sa malo mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera te stavimo na toplo da se digne. U dignuti kvas dodamo otopljeni maslac, brašno, sol, žumanjke, šećer u prahu i ostatak mlijeka te vanilin šećer i limunovu koricu. Dobro ga izradimo i dodamo grožđice (mogu se prije malo namočiti u mlijeku).
Podijelimo tijesto na tri dijela i oblikujemo pince kao okrugle kruščiće. Na lim od pećnice stavimo papir za pečenje te na njega složimo pince. Premazujemo ih umućenim jajetom i pustimo da se premaz osuši. Taj postupak ponavljamo tri puta. Pince se dižu dok se premaz suši.
Nakon toga pince vrhom oštrog noža zarežemo u križ. Kocke šećera stavite u kuhinjsku krpu i batiće nekoliko puta udarite po njima da se zdrobe. Komadiće šećera posipajte po pincama. Pečemo u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 160°C.
Biskupski kruh
1 casa bjelanjaka (meni je islo 6, ostalo mi je od sirnice)
1 casa secera
1 casa ulja
3 case brasna
1/2 praska za pecivo
po volji, oraha, kapljica cokolade,grozdja ili vec sta imate - stavila sam samo cokoladne kapljice
Bjelanjke dobro umutiti (ja dodam par kapi limuna i par zrnaca soli da se lakse umuti).
Kada su bjelanjci dobro umuceni postepeno dadavati secer i jos mutiti. Poslije dodati ulje i sve dobro ujednaciti.
Dodati prosijano brasno sa PP i suho voce ili zele bombone . Dugacku modlu ravnu ili rebrastu obloziti papirom za pecenje i peci na srednjoj temperaturi.
Ne navodim temperaturu jer moja rerna je na plin teko da bas nisam sigurna. Peci otprilike 45 minuta.
Zabosti u sredinu kolaca cackalicu pa ako je cackalica, kada je izvadite suha kolac je gotov. Izvaditi ga na resetku da se ohladi. Rezati na snite i servirajte uz kavu ili caj. U slast ga pojeli.
Hamburger peciva
1 kockica svježeg kvasca (40 g)
1 žličica šećera
1 žlica Pšeničnog glatkog brašna
250 ml mlakog mlijeka
Za tijesto:
700 g Pšeničnog glatkog brašna
1 žličica soli
1 Prašak za pecivo
50 g maslaca
150 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
lanene i sezamove sjemenke
Kvasac razmrvite, pomiješajte sa šećerom, žlicom brašna i toplim mlijekom pa pustite da se diže 5 minuta.
Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, omekšali maslac i dignuti kvasac te s toplim mlijekom zamijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči.
Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na 9 dijelova te oblikujte okrugle kruščiće. Posložite ih na lim, premažite razmućenim jajetom i pospite sjemenkama.
Kruščiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.