Switch to full style
Odgovori

sezonska kuharica - JESEN/ZIMA (2008.)

13 ruj 2008, 16:46

...stize, dunje kise :mrgreen:

najvise se veselim gljivama, al tu je i kestenje, maruni, tikve\bundeve, grozdje, jabuke, prve neretvanske mandarine...
a da ne spominjem ajvar, tursiju i tako to :dj

sezona sljemenskog graha vec je otvorena a danas vadim cajnik :drink

.

Re: sezonska kuharica - JESEN

13 ruj 2008, 18:18

u čast jeseni sam danas kupila mladog graha. to se inače kod nas ne prodaje, ali došle zagorke pa ljušte li ga ljušte
šipke sam već isprobala i juhu od bundeve, a mandarine me mame.
od ajvara odustala, ali imam tri-četiri kila roga za ispeći

13 ruj 2008, 23:18

ja se najvise veselim domacim, nespricanim jabukama na 100 nacina :). I kestenima :)

prosle sam zime jela fenomenalnu juhu od bundeve, ali nisam ju jos sama radila. Ina?

13 ruj 2008, 23:22

Ajvara imam još od prošle godine. Turšija gotova,kompot skuhan(kruške i jabuke). Baš razmišljam o pečenju paprike,ali nemam više mjesta u škrinji,jer sam pozamrzavala sve moguće voće i povrće iz tatinog vrta (blitva,brokula,karfiol,naribana tikvica,mahune,grašak,šljive,višnje,ribizli,maline,trešnje,peršin i celer list,vlasac,kopar).

14 ruj 2008, 06:34

Mirci - ja ih radim na dva načina - s vrhnjem i začinima ili bez vrhnja.
za ovu bez vrhnja: prodinstam kapulu na malo ulja i vode dok ne omekša i ispari tekućina i dodam bundevu narezanu na komade. dolijem vode ili temeljca tek da pokrije i kuham dok ne omekša pa ju dovršim sa štapnim mikserom. soli po volji.

varijanta s vrhnjem: na malo maslaca prodinstam češnjak i kapulu i dodam začine koje želim (obično curry, korijandar i kumin). na to nabacim narezanu bundevu i dobro promiješam da se prožme sa začinima. dodam povrtni temeljac (može i od piletine, ako imaš) i kuham dok ne omekša cca 30 min na laganoj vatri. izmiksam sa štapnim i dodam vrhnja za kuhanje po želji te soli i posebno papra, tko želi.

14 ruj 2008, 16:47

juha od bundeve - mljac. Radim uvijek varijantu sa vrhnjem. Kestenju se jako veselim.
Veselim se i skupljanju divljih kestena i setnjama kroz sustavo lisce ( u zadnjim rijecima zamislite puno kvacica :lol)
Odoh nam sad skuhati caj.

14 ruj 2008, 18:20

ja bi na ovaj predivan niz samo nadodala jos i kuhano vino. nema mi boljeg od zimskih veceri i grijanja u dvoje uz kuhano vino. :3srca

14 ruj 2008, 19:44

ah, jesen, moje najdraze godisnje doba :3srca
kesteni, kukuruz, kuhano vino.... :proljece
s veseljem vas citam :mah

14 ruj 2008, 21:40

Crazy Daisy je napisao/la:ja bi na ovaj predivan niz samo nadodala jos i kuhano vino. nema mi boljeg od zimskih veceri i grijanja u dvoje uz kuhano vino. :3srca

cek, cek, doci cemo i do zime, tek je jesen na pragu :lol
a obozavam kuhano vino, obozavam! zapravo jos vise volim taj miris u kuci i cijelu tu atmosferu :drink :3srca

juhu od bundeve i ja pravim s vrhnjem.
od zimnice skoro nista ne pravim sama, i mama i sveki rade to jako dobro :mrgreen: ja se zabavim tek s tursijom i ciklom. ok, imam jos malo i onog dzema od jagoda :)

14 ruj 2008, 21:43

Imam doma bundevu, al nisam nikad radila juhu. Stvarno je tak fina kak velite?

Sviđa mi se ovo s vrhnjem.

14 ruj 2008, 21:45

U bundevu, juhu ili varivo, jako dobro sjedne i kopar.

14 ruj 2008, 21:52

je, super je i onda kad je gotovo pospes sa narezanim sjemenkama od bundeve (uzmes saku kostica, ocistis i nasjeckas).
hvala, Ina :mah, a bas cu probati i koprom :mah

15 ruj 2008, 14:42

Mirci je napisao/la:je, super je i onda kad je gotovo pospes sa narezanim sjemenkama od bundeve (uzmes saku kostica, ocistis i nasjeckas).

joj, ovo sam zaboravila - neizostavan detalj

15 ruj 2008, 17:23

kod nas (u Bosni) se pravi curta ,slatka bunda ,pravo je njam njam

15 ruj 2008, 22:34

qwerty, ajde ti nama opisi kako se to radi :)

iance, podsjetila si me na jos jednu jesensku poslasticu - pecene dunje :)

16 ruj 2008, 00:13

Tikvu radim kremasto ko ina, radje verziju bez vrhnja. Volim bacit malo prase (poriluka) s tikvom pa sve pod mikser, svidja mi se kako mirise i kako se okusi prozimaju, nadopunjuju a opet kontriraju :mrgreen:
Moja mama pravi odlicne pite od tikve (slatku i slanu). Ne da mi se igrat oko jufki ili da bar nadjem dobre kupovne onda bih te njene tikvare mogla probat napravit. Ovako ih samo zamisljam, kao i roge
a roge su zakon kakogod... u ajvaru , na kiselo, pod ulje (i u gusto i u ritko...pade mi na pamet nadalina :drink)

16 ruj 2008, 20:36

E ovako,bundevu iscjekas na kockice ,prelijes vodom i 1 fildzanom secera ili vise ako volis sladje.
Kad bude kuhana,mozes servirat sa slagom ,uglavnom ukus je kao da je prelivena slabijom agdom.

17 ruj 2008, 10:59

Samo da dodam - mi volimo pecenu bundevu. Samo je nasjeckati na komadice i ispeci u pecnici na foliji. Mrvicu je posolim jer onda nekako ispadne sladja. Cudno, ali tako bude.
Ali nisu mi sve vrste jednako fine - samo nisam otkrila jos koja je najbolja za peci, a od koje je najbolja juha. :)

A gljive....obozaaavam varivo od grmacica ili puzica mmmmmm.... ali mi tata vise ne ide brat gljive i to nisam jela 100 godina. Kao ni kisele gljive, domace :(
Kad smo kod gljiva - jel znate da li gjde ima kupiti gljiva na crno? Ne sampinjoni i bukovace, to mi opce nisu gljive, nego ove prave sumske....nagdje na Dolcu kod nekog pod pultom? :)

18 ruj 2008, 11:40

Tajana5 je napisao/la:Ali nisu mi sve vrste jednako fine - samo nisam otkrila jos koja je najbolja za peci, a od koje je najbolja juha. :)

za juhe je odlična Hokkaido

edit: dodajem vrstu koju sam vidila nekidan u bio&bio i za koju mi je teta koja tamo radi rekla da je bolja za grilanje, pečenje i slično. nisam probala
zapallito
Zadnja izmjena: Ina66; 18 ruj 2008, 13:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

18 ruj 2008, 12:10

Bilo ih je na Trešnjevačkom. I kad je sezona uvijek ih ima za kupiti na cesti prema Jastrebarskom. Ljudi stoje kraj ceste i prodaju.

21 ruj 2008, 10:56

upravo došla s placa s komadinom bundeve.
sutra juha by ina :proljece

što još radite s bundevom?
neki dobar recept za varivo?

21 ruj 2008, 10:57

moj prijedlog - rižot
i još kad mu dodaš malo vrhnja bude baš, mmmmm

21 ruj 2008, 11:18

Ina66 je napisao/la:moj prijedlog - rižot
i još kad mu dodaš malo vrhnja bude baš, mmmmm

kako ga radiš?
jel staviš kakvo meso?

21 ruj 2008, 11:25

bez mesa
prodinstam malo kapule sitno sjeckane na maslacu. kad omekša, dodam bundevu narezanu na kockice i nakon par minuta prethodno namočenu ili prokuhanu rižu (ja koristim integralnu pa zato močenje). od začina stavim po trenutnoj inspiraciji. sad mislim probati s kurkumom (donijela mi prija iz Sarajeva), inače stavim samo sol - MM si još i popapri - i pred kraj kuhanja malo vrhnja za kuhanje (može i bez vrhnja). kad isključim, dodam još kockicu maslaca i pustim da odstoji 10-15 minuta
i da podlijevam vodom, malo po malo da ne bude suho i da ne pliva u vodi

21 ruj 2008, 11:31

Ina66 je napisao/la:bez mesa
prodinstam malo kapule sitno sjeckane na maslacu. kad omekša, dodam bundevu narezanu na kockice i nakon par minuta prethodno namočenu ili prokuhanu rižu (ja koristim integralnu pa zato močenje). od začina stavim po trenutnoj inspiraciji. sad mislim probati s kurkumom (donijela mi prija iz Sarajeva), inače stavim samo sol - MM si još i popapri - i pred kraj kuhanja malo vrhnja za kuhanje (može i bez vrhnja). kad isključim, dodam još kockicu maslaca i pustim da odstoji 10-15 minuta
i da podlijevam vodom, malo po malo da ne bude suho i da ne pliva u vodi

:kiss

21 ruj 2008, 16:46

moram mahnuti ini66 :mah , recepti za sve od bundeve su nam vrlo slicni.
ja bih jos dodala za obozavatelje bundeve i lazanje s bundevom, i punjenu hokkaido bundevu.
za ovaj potonji recept volim uzeti male bundevice, onda bude jedna bundeva za dvije osobe, a kad ih slozim u zdjelu (recimo 4kom) onda budu i atraktivne za vidjet. to mi je jedan od onih tzv. jokera, ko god je probao odusevio se.
kestene pecemo doma u rernii, mm se specijalizirao. ja osobno uz kestenje najvise volim casu hladnog traminca, to mi je onako :5
zimnicu radi moja mama, od ajvara preko pindjura do pecenihpaprika i ostalog. pekmeze isto tako, ona je majstor, ja to nikad necu nauciti (ili imat volje za to)

21 ruj 2008, 17:30

škorpija škorpiji ;)
lazanja se sjećam, a sad sam i punjenu pročitala
što da kažem osim - moram probati

21 ruj 2008, 22:17

a kaj da radim sa onom bucom sto je na placu prodaju naribanu? Osim bucnice :mrgreen:

22 ruj 2008, 00:00

kod nas nema te naribane, ali se sjećam da je moja kuma kuhala neko varivo od toga, dosta gusto

22 ruj 2008, 09:54

je, sjetila se i ja tog variva :drink. To cemo danas jesti uz pire krumpir i neko meseko :)
Odgovori