08 vel 2009, 21:05
Dakle, ovdje napišite bez kojeg začina za slana i slatka jela ne možete, tj. koje začine najviše volite koristiti u kuhanju?
Ja ću prva: slana jela - vegeta, slatka jela - vanilin šećer.
08 vel 2009, 21:41
Slana-sol
slatka-secer
Zezam se malo, cesto koristim lovor, papar u zrnu, crvenu papriku. A u puno jela trpam mrkvu. Vegetu sam prestala koristiti.
Slatka, hmm, drzim se recepata, ali vanilin secer stavljam gotovo u sve.
08 vel 2009, 21:46
Ma puno toga koristim ali bih na prvu rekla
so i cimet!
08 vel 2009, 21:52
obozavam persin, friski
slatko bas i ne radim
08 vel 2009, 22:05
još uvijek nemogu bez soli i vegete
a volim lovor, origano, curry, đumbir, kopar, vlasac...
08 vel 2009, 23:35
slana - vegeta, lovor, bosiljak, kim, so, biber, crvena paprika...
slatka - vanilin secer
09 vel 2009, 10:29
na prvu bih odgovorila kao i Rima:
slano - sol
slatko - šećer
nema da bez nečega ne mogu. od gotovih začina ne kupujem skoro ništa jer mi ništa nije fino. a od biljaka, stavljam što imam svježe: peršin, bosiljak, ružmarin, lovor.
slatko - možda limunova korica, nju ribam u sve živo (ako imam domaći limun).
09 vel 2009, 10:38
koristim friški peršin, selen, vlasac, ružmarin...redovno
i sušeni origano i bosiljak.
Ostalo, malo
09 vel 2009, 11:11
Evo starog topica na temu zacina:
viewtopic.php?f=63&t=42916&p=1405768&hilit=+zacini#p1405768Inace bih se na prvu i ja slozila s Rimom za sol i secer. Nije da bez ostalih zacina ne mogu (kumin, bosiljak, origano, ruzmarin..), volim ih dodavati jelima.
Slatko ionako ne spremam cesto, a i kad spremam, ne racunam slatko bez cokolade

Cimet ne volim, osim u tragovima u kolacima i jaaako volim cajeve sa cimetom.
09 vel 2009, 11:40
Ja kao i većina ovdje, Vegeta, a uz nju tradicionalni začini - bosiljak, muškatni oraščić, i papar, njega u sve trpam, ne puno ali tek toliko da da onaj svoje miris jelima.
A u slatko cimet i rum u sve živo trpam, još se s rumom iskontroliram zbog male, ali zato cimet kuri samo tako, nekad ga i u slana jela stavim koliko mi paše
10 vel 2009, 14:14
ja sam koma sa soli; nikad dobro ne zasolim, meni su dovoljna i dva zrna
vegeta mediteran i vegeta pizza
al' zato od pravih obožavam mažuran, origano, bosiljak, češnjak, biber (i bijeli i crni), crvenu papriku, muškatni orašćić...
za slatko koristim vanilin šećer - najviše, volim i cimet i sezam (tu i tam)
10 vel 2009, 14:50
peršin,češnjak,sol
slatko baš i ne radim
10 vel 2009, 16:19
sol, peršin
šečer,
sve ostalo može faliti u kući
10 vel 2009, 16:43
vegeta & origano
slatko
10 vel 2009, 17:07
Novamama je napisao/la:na prvu bih odgovorila kao i Rima:
slano - sol
slatko - šećer
nema da bez nečega ne mogu. od gotovih začina ne kupujem skoro ništa jer mi ništa nije fino. a od biljaka, stavljam što imam svježe: peršin, bosiljak, ružmarin, lovor.
slatko - možda limunova korica, nju ribam u sve živo (ako imam domaći limun).
X
e da, i s koprom nisam stedljiva (al to samo sebi stavljam

)
u slatka jela, osim vanil secera (jos bolje kad imam mahunu) i limunove korice obozavam uvaliti i cimet
11 vel 2009, 13:45
Slatka-burbon vanilin šećer(jeftinija zamjena za mahunu vanilije)
Slana-sol,papar i peršin
11 vel 2009, 13:57
sol i secer

ostale zacine stavljam po inspiraciji, ukusu, receptu...
nego, vecina koristi vegetu

i ne moze bez nje

?!
Tako nesto jos nisam procitala na nasim receptima

.
11 vel 2009, 14:01
Mirci, i ja sam se bas zacudila - tim prije sto smo do sada valjda x puta pretresali tu vegetu i nekako sam uvijek sticala dojam da je vecina ipak ne koristi
11 vel 2009, 14:10
ja onda imam potrebu napisati OVO: VEGETA NIJE ZAČIN, to je pojačivač okusa
i kad se djetetu daje redovno ista, to itekako djeluje na njegovo nepce, pa sad ko voli....
ja želim da moje dijete kad naraste osjeti SVE OKUSe onako kako treba.
11 vel 2009, 14:15
sol i šećer i kod mene
vegeta - no, no!
i da potpišem krumpirić
Krumpirić je napisao/la:ja onda imam potrebu napisati OVO: VEGETA NIJE ZAČIN, to je pojačivač okusa
i kad se djetetu daje redovno ista, to itekako djeluje na njegovo nepce, pa sad ko voli....
ja želim da moje dijete kad naraste osjeti SVE OKUSe onako kako treba.
11 vel 2009, 14:21
sol,papar,crvena paprika( u neka jela),vegeta obavezno u juhu
šećer,vanilin šećer i cimet
11 vel 2009, 14:22
a da, jos uvijek puno zena koristi vegetu.
ja vec goooodinama ne i uopce mi ne nedostaje. dapace!
nadam se da malenima ne dajete te juhe i ostala jela prepuna raznih E-ova.
11 vel 2009, 14:24
sol, papar, bosiljak i majčina dušica.
slatko - ništa mi ne pada na pamet osim šećera.
što se vegete tiče nikad je ne stavljam u jelo koje emma jede, MM ne može bez nje-ali i on će morat na odvikavanje.
toliko je već ispisano o štetnosti iste da to jednostavno ne mogu zanemarit.
11 vel 2009, 14:28
da, mmar, vegeta je štetna
11 vel 2009, 14:29
ovo je osnovni sastojak vegete:
E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.
11 vel 2009, 14:31
ja bi bez soli mogla zivjeti bez problema,zaista je stavljam minimalno,tek toliko da nije bljutavo ali za to sve ostale zacine ne stedim,bosiljak,origano,lovor,kopar ,papar itd,itd
secer e to je vec druga prica,njega jako volim,najcesce koristim smedji,tjesim se d a je puno zdraviji od bjelog
zaboravih na cimet,to mi je naj naj zacin od slatkih,pa onda limun korica i vanilija
vegetu ne koristim sigurno vec tri cetiri godine na inicijativu forumasica koje kazu da je to cisti otrov
Zadnja izmjena:
babalu; 11 vel 2009, 14:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
11 vel 2009, 14:31
ovo treba isprintat i zakačit na frižider u kuhinji
11 vel 2009, 14:32
dodatna je stvar, ono šta sam ja spomenula, okus...
osjetilo ko i svako drugo, ako je hiperstimulirano, uništi se (ko kad slušaš glasnu glazbu pa uništiš sluh)...
kasnije u životu nekom ko raste na preslatkom ili na vegetiziranom, prirodni okus hrane ne stimulira osjetila, u njemu se ne uživa...
11 vel 2009, 14:35
krumpiric

da, stetna je.
i zapravo apsolutno nepotrebna. hrpa kemije.
koristenjem prirodnih zacina svako jelo mozemo "pojacati" i gustati bez posljedica
11 vel 2009, 14:38
ja mogu bez svega, a omiljeni zacin mi je persin.
vegetu ne koristim otkad sam ja sef u kujinji. kod moje mame je jos uvijek glavni zacin.
a imam pitanje - malo offtopik - koja je prednost smeđeg secera? Ja jesam zamijenila bijeli smeđim, al vise pomodarski

tj. nemam pojma kaj je razlog da je smeđi zdraviji?