Switch to full style
Odgovori

sarajevska kuhinja

21 lip 2002, 00:38

Evo sta ja najcesce kuham. Posto se vjerovatno razlikuje od vasih jela mozda dobijete ideje ili nesto pozelite napraviti. Ako treba dodatno objasniti pisem.<
><
>Dinstanu teletinu (jedan veci komad teletine - onaj sa okruglom kosti i duzim komadom mesa - ja to zovem sal - izdinstam u rerni, znaci pecem ali sa dovoljno vode da je cijelo vrijeme potopljen, ako je deblji komad mesa izrezem ga na ploske) sa raznim prilozima.<
><
>Telece snicle pohovane (jaja,
asno) ili samo istucane i isprzene na puteru.<
><
>Sitni cevap - Isjeckam teletinu na komadice i nekad je izdinstam samo sa lukom, a nekad sa lukom i gljivama ili na treci nacin sa svim povrcem (nekad cak kupim gotovo povrce isjeckano za djuvec u Mercatoru - to je naj
ze).<
><
>Grasak na janjetini. Prvo malo skuham janjetinu u pretis loncu pa onda dodam zaledjeni grasak, isjeckanu mrkvu i zacine i kuham jos dvadesetak min.<
><
>Kupus na janjetini na isti nacin. Problem je sto Samir ne voli bas povrce pa ne kuham buraniju, karfiol ili skuham pa jedemo svekrva i ja, a onda izmisljaj njemu nesto drugo.<
><
>Musaku od patlidzana - Izrezem i posolim patlidzan, obarim ga i ispohujem, a onda redam musaku red patlidzana red fasiranog mesa isprzenog na luku i sve za pecem u rerni, desetak min pred kraj zalijem sa jajima i mlijekom. Ovo je prilicno komplikovano, ali je super ukusno.<
><
>Gore navedeni pohovani patlidzan mozete sloziti sa kiselim vrhnjem pomjesanim sa jogurtom i prahom bijelog luka, staviti u frizider i imacete super prilog - hladni.<
><
>Musaku od gljiva. Gljive isprziti na ulju (izrezane) i luku. Poredati u tepsiju 4 kuhana jaja izmrvljena, pa gljive, pa zuti sir izrendan (jednu zdjelicu) i zaliti jednim kiselim vrhnjem sa jednim zumancetom. Sve zapeci u rerni 15-tak minuta.<
><
>Snicle ili kolacice od fasiranog mesa. Kasnije ih mozete spremiti u mileramu ili sa paradajz sosom.<
><
>Piletinu sa susamom. Ovo je recept sa interneta i super je, Pilecu sniclu izrezati na komadice (stapice) i posuti vegetom i limunovim sokom i staviti da otstoji. Pohovati u
asno pa u jaja pa u mrvice pomjesane sa susamom - ovo mi je recept favorit svi se odusevljavaju.<
><
>Tava od piletine - Batake prepolovim i poredam u dublju tavu. Preko poredam na krupne komade povrce, polovice paprika, paradajza, luka crnog i bijelog, mrkve, cak moze i patlidzan (neoguljen, samo opran i izrezan na komade) i tikvica. Pospete biberom u zrnu i stavite da se polako kuha na plati.<
><
>Da ne spominjem ono obicno peceno pile ili pecenje od teleceg mesa, grah, pite i sl.<
><
>Bataci sa majonezom i senfom. Batake operem i umocim ih u mjesavinu majoneze i senfa, poredam u tepsiju sa poklopcem i pecem - budu ukusni.<
><
>Pastrmku pohovanu (kukuruzni griz,
asno i so) przenu na tavi sa prilogom.<
><
>Losos (odreske) operem malo posolim stavim kolutic limuna i svaki zamotam u njegovu foliju (namazati foliju sa malo maslinovog ulja) i tako pecem u rerni 20-tak minuta. Prilog.<
>Ovo je super i vrlo
zo, ali skupo.<
><
>Tako spremam i morsku ribu (oradu ili lubin) (ali rijetko) u foliji u rerni. Voljela bih to i cesce.<
><
><
>Sjeticu se vjerovatno jos necega pa pisem jos naknadno, sad idem spavati.<
><
><
> <i></i>

dinstano meso s bamijom by selma27

18 sij 2006, 01:35

dinstano meso s bamijom by selma27<
><
>Sastojci<
>250 gr. sirove ili 50 gr. suhe bamje<
>750 gr.
avljeg ili janjeceg masnijeg mesa<
>120 gr. crvenog luka<
>aleva paprika<
>so<
>biber<
>rukovet majdonosa (persunov list)<
>djerviz (list celera)<
>1 limun<
>malo sirceta<
><
><
>Nacin pripremanja<
>Navedeni sastojci su dovoljni za cetiri o
oka. Meso se izreze u zalogajice u jednu serpu, luk ocisti i iskriza na meso, doda so, biber, izrezan majdonos (persun), celer i aleva paprika, te sve dinsta na tihoj vatri.<
>Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirceta, te se voda ocijedi.<
><
>Kada je meso napola dinstano, obarena bamja se sastavi sa mesom, te dalje kuha dok ne budu kuhani bamja i meso. Po potrebi se dodaje malo mesne vode ili vode. Mora se paziti da se ba<
>mja ne prekuha.<
><
>Prlikom serviranja dodaje se kriska limuna<
><
>Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje. <i></i>

BAMJA by Moj djecak

18 sij 2006, 01:37

BAMJA by Moj djecak<
><
>sitno izrezan crveni luk przis na ulju dok ne pozuti, tome dodas teletinu koju si prethodno izrezala na sitne kockice i to sve zajedno dinstas dodajuci (ako je potrebno) malo mlake vode (fildzan). <
><
>Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obaris bamju u vodi u koju se stavi malo sirceta ili limuna kako se bamja ne bi raspala. Kad je meso napola izdinstano, dodajes iscjedjenu bamju i nastavi kuhati na slaboj vatri. Dodaj putra po zelji i to je to! Na kraju, bamju posolis, pobiberis i dodas alevu tj. crvenu mljevenu papriku. Uz tanjir prilikom posluzivanja obavezno stavi limun.<
><
>E sad postoji nekoliko pravila ako hoces da bamja uspije. Prvo po potrebi se dodaje juha ili voda, ali uvijek mlaka i najvise jedan fildzan. Drugo, kada sjedinis bamju sa mesom nemoj vise mijesati sa kasikom, vec ako je potrebno malo protresi. I trece najvaznije, kada mesu dodas bamju smanji vatru na minimum.<
> <i></i>

kako napraviti burek!-qwerty

11 vel 2006, 23:06

Meso koje koristim je junetina,u nju mozes dodati ako volis malo sitno sjeckanog luka i bibera a neko dodaje i sjeckani na kockice krompir(ja ne!) ili znas kako jos odes u mesnicu i reci im da ti daju meso za burek valjda ce znati i dati ti do
o meso<
><
><
>sastav za jufku ti je isti kao na onom linku od Many s tim da za vise jufki dodajes vise
asna<
>kada napravis loptice od zakuhanog tijesta premazi ih po gornjoj povrsini uljem i ostavi na toplom da odstoje (pola sata ili 15 minuta)<
><
>na sto stavis platneni stoljnjak(oli ti boscu) koju ces prvo po
asnit da se tijesto ne ljepi na nju<
>onda stavis jednu lopticu od tijesta i polagano je valjas oklagijom tj. razvlacis tijesto e sad kada se malo pocelo razvlacit ako je
asno do
o(ne znam koje koristite u hrvatskoj) jufka ne bi trebala pucati i dalje je rastezi rukom preko stola<
><
>kada je jufka razvucena tanko- stavis okolo meso,tijesto prerezes preko sredine i onda rolas dok ne dobijes dugacko tijesto poput uzeta(e jesam slikovita )<
><
>onda rolas burecice ja ih pravim manje a ako nisi bas nesto s vremenom onda mozes tijesto saviti u krug pa napravit kako ovdje zovu "polagani burek"<
><
>tepsiju nauljis ni premalo ni previse poredas burecice(i dok svaki redas malo i poulji i s gornje i donje strane tim uljem koje si stavila na pleh) s tim da ja stavljam na svaki od njih po komadic putera i pravim ih suhe tj. volim da je tijesto kada je peceno hrskavo i da prsti<
><
>a ako volis "mokri burek" onda na kraju kada je pecen polijes ga vrucom vodom i pokajmacis prekirijes i ostavis da odstoji<
><
><
>kada je pecen samo izvadi pleh nista ne diraj ostavi da se malo ohlade ne prekrivaj nicim(ako volis vise ovu suhu varijantu) pa ih tek onda vadi i serviraj<
><
><
>Mi ti obicno pravimo vise jufki kada se vec nakanimo da pravimo pite onda ih fino poredamo u kutije i zamrznemo i vjeruj odmrznute i podgrijani bureci ili bilo koja pita u mikrovalnoj je puno puno bolja i ukusnija nego svijeza<
><
><
> <i></i>

kako napraviti burek-by nejrinamama

11 vel 2006, 23:07

Jufke (tijesto) su
ašno, voda i sol (jedino za baklavu idu jufke sa jajima, ja ih nisam radila uvijek uzmem gotove).<
>Istreseš
ašno na neku ravnu površinu, napraviš rupu u sredini, naspeš malo soli (odoka) i tople vode i polako mijesiš tijesto. Dodaješ
ašna sa strane da se ne ljepi. Mora biti mekano, a da se ne ljepi. Kad napraviš jedan takav veći komad tijesta, odvajaš lopte veličine šake i lijepo ih zaokružiš i poredaš na tanjur, namažeš uljem odozgo i sa strane da se ne zalijepe, pokriješ nečim (toplim) i ostaviš malo (pola sata) da odstoje. Onda ih razvijaš prvo debelom oklagijom, pa onda tankom. Staviš tu lopticu na neki pult (stol), posipaš je sa
ašnom i razvaljaš u svim pravcima. Dalje razvijaš sa tankom oklagijom posipajući stalno sa malo
ašna da se tijesto ili oklagija ne zalijepe. Kad razviješ jufku dovoljne veličine prebaci je na neki stolnjak negdje i možeš je još razvući prstima. Ostavi je da se malo prosuši. Onda je ili vratiš, pouljiš i filaš ili to napraviš na istom mjestu ako je zgodno. Posto je jufka okrugla, prerežeš nožem po sredini, malo zavratiš one okrugle krajeve (prije toga si je svu poprskala uljem) da dobiješ otprilike dva pravougaonika, redaš filu uz taj presavijeni kraj i smotaš je uz pomoć stolnjaka koji je ispod jufke (malo podigneš stolnjak i jufka se sama zarola). Onda samo režeš i redaš u tepsiju (to je "pita u gužve", "polaganu" vjerovatno znaš i sama, samo režeš komade jufke i redaš u tepsiju jedan na drugi (svaki pouljiš da se ne zalijepe).<
>Količine ti baš ne znam reći (zavisi dosta i od
ašna), ali ako ti ostane jufke možeš nasuti malo ulja u vrećicu (da se ne zalijepi jufka za najlon), ubaciti jufku u to i zalediti.<
><
>Mislim da je djecakovamama pisala recept za jufke koje se ne posipaju
asnom nego se razvlace uz pomoc ulja (tako radi moja sveki). Ako nadjem kopiracu ga.<
><
><
>Fil isto kao Qwerty s tim sto ja stavljam i krompir (nekad sjeckani, a cesce rendani na krupno rende).<
><
> <i></i>

corava pita-by nejrinamama

11 vel 2006, 23:08

Corava pita je super. Ja sam je pravila i to od gotovih jufki <
><
>Pileca prsa isjeces na komade (komadice) i ostavis da stoje u ulju i vegeti. <
>Jednu gotovu jufku isjeces na trake sirine oko 8 cm. Stavis na jufku (malo pomascenu) komad mesa i motas na trokutice (mozes i one coskove malo zaobliti oko mesa da ne bude bas jufka bez mesa nego kao neka pituljica ). Poredas te "pituljice" po tepsiji i kad su pecene zalijes sa kiselim mlijekom u koje si dodala malo soli i bijeli luk. Ne sjecam se, cini mi se da se vrati jos malo u rernu (ali otvorenih vrata), mozda ce neko znati <i></i>

corava pita-by selma27

11 vel 2006, 23:09

a moja sveki pravi ovu pitu od pecenih jufki (onih debljih).<
>ona skuha piletinu s vegetom, u posebnoj posudi izprzi 3-4 glavice luka. onda isjecka skuhanu piletinu, i preprzi je jos 2-3 minute sa vec isprzenim lukom i stavi zacine (biber, vegetu) i slaze je po jufki koju zaljeva supom u kojoj se kuhala piletina. to bukvalno pliva u supi (kad bude gotovo ne pliva jer jufke upiju supu), ubaci se u rernu i pece na 180-200 oko 45 minuta. na kraju zalije jogurtom, pavlakom s bijelim lukom (cesnjakom) iskljuci rernu i ostavi 5 minuta. e jesam ga zaptetljala pravo <
><
> <i></i>

Buredzici-by Ida

25 vel 2006, 20:02

Buredzici<
>Lisnato tijesto<
>Mljeveno meso ~ 300gr<
>Crni luk – pola glavice<
>Jaje<
>Pavlaka – jedna kasika<
>Sol i biber<
><
>Unaprijed otopite lisnato tijesto.<
>U zdjeli pomjesajte mljeveno meso, sitno isjeckani luk, jaje, kasiku pavlake i zacine i mjesite dok se do
o smjesa ne pomjesa.<
>Lisnato razvaljajte oklagijom na tanke jufke (meni ispadne 4 jufke od pakovanja) i rasporedite gore navedenu smjesu po jufci. Zatim jufku zamotajte (kao cigaru) i isjecite na manje dijelove (cca 4cm, po zelji).<
>Stavite buredzike u pomastenu tepsiju (odvojite malo jedan od drugog), premazite jajetom i pecite na 400F (sad ne znam koliko je to C) dok ne porumene. <
> <i></i>
Odgovori