11 kol 2010, 15:24
Ja filete ribe recimo paniram mlijeko - kuk. brašno - mlijeko - kuk. brašno (u koje umiješam origano i malo bosiljka). Isto tako možeš i meso.
11 kol 2010, 15:28
a jeste li probale pohati sa smjesom od brasna i vode ili brasna i vrhnja pa u mrvice?
mislim da sam tu negdje čitala o tome.
11 kol 2010, 15:31
olja je napisao/la:a jeste li probale pohati sa smjesom od brasna i vode ili brasna i vrhnja pa u mrvice?
mislim da sam tu negdje čitala o tome.
Englezi često paniraju baš tako - voda+brašno ili pivo+brašno, ali ja to doma nikad nisam radila jer je navodno teško pogoditi dobar omjer i dobiti dobru konzistenciju, a budući da mi je moj način lagan i fin, nemam potrebe isprobavati.
11 kol 2010, 15:50
Super kombinacije, hvala. Posebno mi se sviđa ovo sa kukuruznim brašnom. Apropo toga jedno glupo pitanjce: kukuruzno brašno je pura tj palenta??
Lik kod kombinacije mlijeko - k. brašno dali se korica uhvati s obzirom da mi se čini da nema vezivnog sredstva kojeg inače jaje predstavlja. jeli se raspada ili drži?
11 kol 2010, 18:30
Drži se.

Malo jest osjetljivije od običnog pohanja, moraš paziti kad okrećeš, ali dobiješ koricu.

No nemoj očekivati da ti ispadne kao normalan "poh" jer neće, to je potpuno drukčija korica.
Aha, i btw ja tako paniram u pećnici, nikad na tavi, mislim da bi se raspalo.
Kukuruzno brašno je baš brašno, sitnije je od palente, ali u nedostatku istoga, mogla bi je koristiti u zamjenu. To ti je isto kao i pšenično brašno:gris.
12 kol 2010, 12:11
A u pećnicu? e sad sam se sjetila da mi to i svekrva radi s pastrvama u pećnici.
To onda ne bi moglo za pohati pileće filete, na to mi se najviše odnosilo pitanje
12 kol 2010, 13:22
Zašto? Naravno da možeš.
12 kol 2010, 14:54
zato što njih poham na tavi a kažeš da se na tavi korica ne držala
12 kol 2010, 15:28
Pa pohaj ih u pećnici.

Il probaj na tavi, ko ti kaže da ja nisam jednostavno nesposobna.
13 kol 2010, 21:26
polako sam puko s tom tražilicom... na kraju ne znam, jel to bilo tu ili negdje drugdje
radi se o nekom pre jednostavnom tijestu sa svježim kravljim sirom.
išlo je 500 g brašna (kakvog ?), 500 g sira i 500 g (ali svi stavljau manje jer je pre masno) maslaca.
e, sad... jel ide prašak za pecivo ? možda jaje ? jaje mislim da ne ide, ali za pp nisam ziher...
13 kol 2010, 21:51
to su vjerojatno oni jako masni keksi sa sirom...
ide mislim po trećinu svega, ali čega
idem ja tražit
13 kol 2010, 21:52
ovo?
keksi (mirci)
ukusni su, lijepi, ne lome se i jednostavni za izradu
pjestam sa nekog starog topica
250g svježeg sira
250g margarina ili maslaca
250g brašna (najbolje bi bilo pomješano ½ oštro i ½ glatko)
1 ravna mala žličica soli
1 jaje za premazivanje
sol, kim, sezam, lan...
Sir se dobro ocijedi, doda maslac ili margarin, brašno i sol. Umijesi se tijesto. Tijesto treba odležati u hladnjaku 30-60 minuta, bez problema može i više.
Razvaljati na oko centimetar debljine, izrezati malom čašom, poslagati na papir za pečenje.
Umutiti jaje i premazati kolačiće, posipati s malo soli i kima ili sezama.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta.
Kolačići budu razlistani kao da je lisnato tijesto.
Od istog tijesta (samo dodati manje soli) može se napraviti i slatka varijanta. Tada se razvaljano tijesto izreže na kvadrate, u sredinu se stavi malo marmelade ili nutelle i 2 suprotna kuta se spoje.
U vecu zdjelu staviti secer u prahu i vruce pecene kifccie uvaljati u secer.
13 kol 2010, 21:52
tzv. koliko-toliko

jeste - koliko brasna, toliko sira, i toliko maslaca (maslaca moze i manje, tocno

)
umijesi se tijesto, ostavi da se malo ohladi, razvalja i vade se kruzici koji se peku u pecnici.
uz pivo - savrseni

edit: vipka je bila brza
Zadnja izmjena:
olja; 13 kol 2010, 21:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
14 kol 2010, 07:04
znači, oštro/glatko pola/pola, prašak za pecivo ne.
kak to nisam mogo zapamtiti ?
hvala na pomoći
16 kol 2010, 14:46
To ispadnu pogačice, a super je razvaljati pa preklopiti i tako par puta - onda bude kao lisnato (samo puuuno bolje nego iz dućana)
I da, iako ja u pravilu ne koristim margarin, tu je bolje raditi s margarinom nego maslacem.
23 kol 2010, 13:24
samo da prijavim da sam radila pitu od šljiva po oljinom receptu, ispala je ok
24 kol 2010, 09:20
Ja filete ribe recimo paniram mlijeko - kuk. brašno - mlijeko - kuk. brašno (u koje umiješam origano i malo bosiljka).
I onda u pecnicu sa tim? Kako? Vise se peku ili pohaju? Na kolicinu ulja mislim, koliko se stavlja.
24 kol 2010, 09:30
Više se peku. Nauljim dno tako da samo bude masno i kistom premažem gornji sloj. To opet ponovim kad ih okrećem i još jednom, dvaput tijekom pečenja (pogledam pa vidim)
Opcija dva, stavim ih u vatrostalnu, na dno stavim mlijeka i komadiće putra, gornji sloj namastim. Postupak isti kao i gore, dolijem mlijeka kad okrećem, u međuvremenu promatram.
24 kol 2010, 11:02
Hvala!!!
24 kol 2010, 17:33
Ribe po receptu Likmame pojedene. Fino su ispale!
24 kol 2010, 18:05
odlično.
30 kol 2010, 09:46
Curke jel ima netko od vas recept za one langošice? Nama je to prefino i jučer smo u Varaždinu čekali dobrih pola sata u redu za njih

pa mi sve bude žao da ih jedemo samo za vrijeme nekih proštenja ili za trajanje velesajma. Čini mi se da to nije nešto komplicirano i da bi se moglo napraviti u "kuhinjskoj verziji" jer su mi jako slične po ukusu hercegovačkim uštipcima
30 kol 2010, 09:51
Joj nikada čula za to ali ako netko ima recept za urmašice ja bih......
30 kol 2010, 10:38
Ma našla sam ovo na netu :
http://www.knorr.com.hr/hr/Recepti/Topl ... LANGOSICE2 I još par takvih na coolinarki ali ja vjerujem samo vama
30 kol 2010, 18:09
pisala sam ovdje već recept - mislim da se zove dizano tijesto za više dana - može stajati u frižideru - od njega radim te lepinje kako ih mi zovemo
31 kol 2010, 13:30
Imam ja recept za to dizano tijesto koje može stajat u frižideru danima i od njega se rade langoši, meni uvijek uspijeva, a koristim ga za pizzu i kruh:
Sastojci: 1 kg mekanog brašna, 2 žlice ulja, 1 žlica soli, 1 kvasac, 1 jogurt, 2 jaja, malo šećera, 0,45 ml mlijeka, 1 prašak za pecivo
Priprema: malo mlijeka, šećer i kvasac izmiješajte. Pustite da se kvasac digne. U brašno umiješajte ostale namirnice te dodajte mješavinu kvasca te zamijesite tijesto. Od takvog tijesta možete raditi sve dizano (krafne, kiflice, tijesto za pizzu,...). Umotano u foliju, tijesto može stajati 14 dana u frižideru, te mj dana u zamrzivaču.
31 kol 2010, 23:08
ijesto može stajati 14 dana u frižideru
Recept izgleda super!
02 ruj 2010, 13:45
ančica28 je napisao/la:
Sastojci: 1 kg mekanog brašna, 2 žlice ulja, 1 žlica soli, 1 kvasac, 1 jogurt, 2 jaja, malo šećera, 0,45 ml mlijeka, 1 prašak za pecivo
Priprema: malo mlijeka, šećer i kvasac izmiješajte. Pustite da se kvasac digne. U brašno umiješajte ostale namirnice te dodajte mješavinu kvasca te zamijesite tijesto. Od takvog tijesta možete raditi sve dizano (krafne, kiflice, tijesto za pizzu,...). Umotano u foliju, tijesto može stajati 14 dana u frižideru, te mj dana u zamrzivaču.
i ja imam taj recept ali sam ja izbacila jaja jer mi je tijesto bilo prežilavo. Sada samo stavim malo više mlakog mlijeka
02 ruj 2010, 16:47
ovo?
ono što sam ja radila za prve rođendane (i prve moje torte) je turbo jednostavno - a to su zeko, leptirić i vlakić.
Ispečeš običnu najobičniju okruglu tortu, odrežeš sa obje strane od kruga identične (i na istom mjestu i s jedne i druge strane!) - uši (nožem capneš tako da bude u obliku lista, kužiš).
Samo dva reza nožem i dobila si uši koje staviš na vrh glave, a ovo što ti je preostalo od kruga (dva udubljenja, sa svake strane po jedan) je oblik zekine glavice.
Za leptira - prerežeš okruglu tortu po pola, okreneš polovice tako da se okruglim dijelom dodiruju (kužiš?) i dobiješ krila leptira.
A od dva-tri rolata možeš napraviti vlakić s puuuuuno vagona
tu je
viewtopic.php?f=63&t=43295