Odgovori

Re: Uskrs 2009.

24 ožu 2009, 23:57

Nemam pojma. To je samo moj osjecaj.

25 ožu 2009, 00:02

Bolje da se okanim te torte dok ne saznam jel sigurna ili nije. Bože, još mi samo fali takva neugodnost da potrujem svekrvu i šogije na Uskrs.

25 ožu 2009, 08:51

sanjala sam bazen pun mimoza salate :roll:

25 ožu 2009, 09:26

filipovamama je napisao/la:
Nemoj zezati :znoj
Ja ju kuham točno 13 minuta jer mi to nekako ulijeva povjerenje. Jel to nije dovoljno sigurno?

Evo, našla na internetu pa citiram:
Pasterizacija se inače postiže na 60 - 65 °C u trajanju od 10 - 15 minuta.

Ali jedna druga stvar mi nije jasna. Ima mama kojima kolači sa sirovim jajima nisu opcija. I OK, to kužim. S druge pak strane sve radite/radit ćete francusku salatu, mimoza salatu ... u kojima je glavni sastojak majoneza. Koja se radi od sirovih jaja. Ne kužim :krava . Koja je razlika između sirovih jaja u kolaču i sirovih jaja u majonezi?

Nego, ja kao prava domaćica došla pitati da li netko zna koja pekara u ZG peče ove šunke u tijestu :mrgreen: Znam da je u nekima bilo moguće donijeti svoju šunku, oni je zarolaju u tijesto, ispeku, ti dođeš, pokupiš, platiš...čas posla :zekohop .

Edit:tipfeleri

25 ožu 2009, 09:50

j&a :lol

sunshine evo s ovog linka
http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=7409

Najvažniji je put prijenosa konzumiranje zagađenih namirnica životinjskog podrijetla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mlijeka te mliječnih proizvoda, bilo da hrana potječe od zaražene životinje ili je sekundarno kontaminirana. Sušenje ili zamrzavanje hrane ne uništava salmonele. S obzirom na to da su salmonele primarno patogene za životinje potrebna je velika infektivna doza (i do nekoliko milijuna bakterija) da bi se razvila bolest kod čovjeka. Poznato je da se u povoljnim uvjetima salmonele vrlo brzo umnožavaju. Rastu i u aerobnim (uz prisustvo kisika) i u anaerobnim (bez prisustva kisika) uvjetima, pri temperaturama od 7 do 48°C, a optimalna temperatura je 37°C. Na 56°C ugibaju za 20-30 minuta, a na 71,7°C za 15 sekundi. Vrlo su osjetljive i na klor, pa se zbog toga klorira voda za piće. Isto tako potrebno je prilikom pripreme hrane isključiti cross-kontaminaciju odnosno ukrižena onečišćenja gdje se križaju gotovo i sirovo jelo odnosno dolazi do upotrebe istog pribora za sirovo i termički obrađeno meso. Time je moguće unijeti uzročnika bolesti u gotovo jelo. Ako takvo jelo stoji, za nekoliko sati bakterije će se razmnožiti u količini dovoljnoj za razvoj bolesti. Pritom je vrlo važno istaknuti da kontaminirana hrana ne pokazuje promjene organoleptičkih svojstava odnosno nema promjena boje, mirisa ili okusa!
Dakle, u nastanku bolesti vrlo važnu ulogu ima i način pripremanja hrane. Dobrom termičkom obradom (kuhanjem ili pečenjem na dovoljno visokoj temperaturi dovoljno dugo) uništit će se bakterije te neće doći do infekcije ljudi. Stoga je potrebno u prehrani izbjegavati termički neobrađena ili nedovoljno obrađena jaja (u receptima za kolače – kremasti kolači, kreme sa sirovim jajima, domaćim majonezama ili meko kuhana jaja), kao i nedovoljno termički obrađeno meso (piletina pohana na laganoj vatri, mljeveno meso) te hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka ili se nekoliko puta podgrijava

spominje se domaća majoneza, ne i kupovna - sad treba vidjeti što rade s kupovnom kad je smatraju sigurnom
inače, ja samo kupovnu i koristim, a kreme u kolačima uvijek kuham na pari koliko god duže mogu

25 ožu 2009, 09:53

sun, kupovne majoneze su pasterizirane :mah. A uglavnom se takve i koriste za salate. Domaca majoneza je jako fina, ali ju ne jedem.

25 ožu 2009, 09:56

eto Mirci zna što ja ne znam :dada

25 ožu 2009, 10:19

ja za salatu kupim majonezu, ne pravim je sama. nekako mi se čini da su ti kupovni proizvodi pouzdaniji. npr. jaja kod babe na pijaci mi nisu baš presigurna, ko zna koliko je to stajalo u kokošinjcu, pa kod nje doma, pa na suncu na štandu...
jaja kupim u dućanu i gledam datum. :dunno i najnormalnije kuham ta jajca, tj. kreme na pari.

25 ožu 2009, 10:20

Aaaa, misterija jaja riješena :mrgreen: .
Ajde mi sad još riješite gdje da dam šunku u tijestu speći :pusac

25 ožu 2009, 10:25

filipovamama je napisao/la:Bolje da se okanim te torte dok ne saznam jel sigurna ili nije. Bože, još mi samo fali takva neugodnost da potrujem svekrvu i šogije na Uskrs.

:lol hvala na ideji ;)

a sad ozbiljno - i ja kupujem majonezu mada mi nijedna nije fina :dunno
Natasa je spominjala neku domacu majonezu
francuska (sa domaćom, kuhanom majonezom koju napravim večer prije)

Natooo??

25 ožu 2009, 10:45

sun, ja sam jednom nosila nasu domacu sunku u pekarnicu jadran, u djubravi, preko puta jadran filma.
bilo je fino al malo su mi srešali dio kore/kruha.
ako se pece domaca sunka potrebno ju je dan ranije namociti u hladnu vodu inace bi kruh bio preslan.

to je bilo prije nekoliko godina, oni to sigurno jos uvijek rade, a vjerujem i dosta drugih pekarnica.

sandra, i ja sam pazljiva sa svjezim jajima al nemam uopce dvojbi s kuhanim kremama (na pari). a ne!
mislim, pazim kad znam da ce to jesti i klinci i drugi ljudi i tako...al recimo, sama sebi ponekad smuckam zumanjak sa secerom i gustam ko dijete :liza jer me uvijek, bas uvijek i podsjeti na djetinjstvo :) :pile

27 ožu 2009, 13:13

ja sam došla do subjektivnog zaključka da sam iz godine u godinu sve luđa.
jer planiram pravit šunku u kruhu i jednu malu bez kruha
šarenu salatu, francusku, hren salatu, jaja u hrenu, grah salatu, punjena jaja
za ručak puretinu u lisnatom, svinjetinu i neku piletinu(janjetina u moju kuću neće), mlince, krumpir i naravno, juhu
i neku svježu salatu.

za kolače se još dvoumim, ali bit će ih preko nekoliko.

naime, i meni dolaze svekiji mama i šogiji. u mom slučaju je to 15 ljudi.

još dok s klincima napravim poklone i sve pi++++darije...
dobro da idem na godišnji

27 ožu 2009, 15:39

sun - znam da ima neka pekara u novoj vesi, vise gore prema zvijezdi, peku fenomenalno, ne znam tocno kako se zovu, ali mislim da ih ni nema puno

27 ožu 2009, 15:53

Možda pekara u novoj vesi - Trajkovski? Ta mi je blizu, al pojma nisam imala da peku šunku u kruhu, iako smo jednom tamo pekli odojka. Moguće da je to ta.

27 ožu 2009, 15:56

Joj, ako je tako, i ja cu imati sunku u kruhu :zekohop

27 ožu 2009, 16:59

Mi sunku u kruhu radimo za Staru godinu. Skuhamo sunkicu, ocistimo ju, zamotamo u tijesto za kruh i pecemo.
Za Uskrs je nas meni za dorucak ovakav: kuhana sunkica uz koju jedemo pincu.
MM nije vjerovao koja je to fantasticna kombinacija dok nije probao. Specem pince bar dva dana ranije (po receptu pok.none) i cuvam ih zamotane u foliji i krpenoj vrecici. Uz to ide francuska (radena sa kupovnom majonezom) rotkvice, mladi luk, kuhana jajca.
Za rucak smo obicno kod sveki a ove godine joj je i rodendan.
Za zasladiti se naravno uvijek nesto napravim. Ove godine jos nisam smislila sto cu, ali sam kupila kalupice na zeca i patkicu pa cemo neke keksice raditi ja i djevojcica i nesto cokoladno naravno- mozda tortu.
Sa izradom i ukrasavanjem jaja i ostalih uskrsnjih ukrasa krecemo ovaj vikend. :proljece

27 ožu 2009, 17:08

Solea, hvala, maslenu pogaču printam i na stolu je za ovaj Uskrs (joj meni već sline cure...) :zivili

Sun - ja radim majonezu sama, ali kuhanu varijantu, koja je jednako dobra kao i od sirovih jaja.
To radim upravo zato jer mi "živa" jaja nikako nisu opcija... ne znam, strah me, prije svega zbog klinaca :dunno

Meni nije problem ispeći šunku u kruhu doma... Kad zamiriši kuhinja (pa hodni, pa sobe... :lol)

:mase

27 ožu 2009, 17:09

nisam čitala cjeli topic al ovo me zanima

. Specem pince bar dva dana ranije (po receptu pok.none)

Anamija može recept?! :zeko

vjerujem da imana forumu već brdo recepata za pincu al ajde daj taj stari... pa da barem to napravim :p jer ostalo ne namjeravam pošto idemo kod mojih

27 ožu 2009, 17:11

Corazon, moze, vrlo rado. Veceras od doma :mah

27 ožu 2009, 18:15

smuckam zumanjak sa secerom i gustam ko dijete jer me uvijek, bas uvijek i podsjeti na djetinjstvo

A mene na moju babu i njeno - Ajme dite ća si mi blida, sad ce tebi baba smućkati jaja da te malo popravimo ;)

Jos nemam pojma kaj cu radit za Uskrs :zekohop kad odlucim javim vam :zivili :zekoplese bas su mi fora ovi smajlici.

27 ožu 2009, 18:59

Dunja, jedno pitanje vezano uz tvoj recept za pincu. nikad nisam radila dizano tijesto sa svježim kvascem, pa ako mi možeš objasniti kakav je postupak. I da li je ona prva količina za jednu pincu ili više njih?

27 ožu 2009, 21:10

u šalicu stavim do pola toplog mlijeka, u to namrvim kockicu germe, stavim žličicu šečera i toliko brašna da bude gusta smjesa - gušća nego za palačinke
prekrijem krpom i ostavim na toplom (zapravo vani na kuh. elementu) da se digne
nakon nekih, ne znam, desetak minuta (ovo odokativno) trebalo bi se dignuti skroz do ruba šalice
ubaciš u zdjelu s brašnom itd.

od one prve količine iz recepta dobiješ nekih 3 - 4 kruščića, ovisi koliko velike ih napraviš

27 ožu 2009, 22:50

Evo recepta:

Nonina pinca
1 kg brasna (glatkog)
25 dkg secera
15 dkg putra
8 jaja (ide 5 cijelih i 3 zumanjka)
1 dkg soli (ja stavim veliku jusnatu zlicu- ravnu)
3 kom kvasca (one kockice po 40gr)
sok i korica od 1 limuna
Kvasac namrvis, dodas 1 zlicu brasna, 1 zlicu soli, malo mlake vode (ja stavim stvarno malo, mozda pola deci) i sve razmutis i pustis da se digne.
Ostale sastojke stavis u posudu, dodas dignuti kvasac, sve zamijesis i pustis da se dize.
Kad se digne premijesis i podijelis na 4 dijela (za cetiri pince). Oblikujes 4 loptice i opet pustis da se dize.
Zarezati u kriz, premazati sa preostala 3 bjelanjka i peci.
Ja pecem na 150 stupnjeva oko 45 min (s tim da nakon cca 25 min kad dobiju boju, ja ih prekrijem gore sa alu folijom dok se peku jer inace mi izgore gore) ili provjeris sa iglom/cackalicom ili cime vec provjeravas da li je peceno.
Prosle godine sam radila 3 pince a od smjese za cetvrtu napravila pletenice. To su trebali biti kao podlosci za jaja. Naravno da nisu prezivjeli- smazali smo ih isti dan. :zekomah

27 ožu 2009, 23:26

A kak jedete pincu kao kruh ili kolac?
Kao mlada kuharica sam ju radila jer je to red za Uskrs :D i na kraju je sama pojela uz mlijeko :dunno , preslatko mi je za jesti uz sunku a presuho i nedovoljno slatko da bi bio kolac?
Inace za Uskrs ispecem kruh i napravim pletenicu s jajima za ukras :bojajaja i uz to kolace koje znam da ce se pojesti, ali me jos uvijek privlaci pinca - znate po onoj bolje da umre selo nego obicaji :mrgreen: , jedino kaj sad imam puno previse kila da bi se sama davila u pinci :sumo mozda da ipak pokusam preodgojiti familiju.

28 ožu 2009, 09:09

Potice dobro pitanje :mrgreen:
radila sam je par puta, i zapravo skužila da je nitko ni ne jede
isto nam je preslatka uz šunku itd. a sama po sebi - baš kao što ti kažeš - uz mlijeko za večeru
uglavnom, iako je recept koji sam stavila zbilja dobar, ne radim ju više jer nema prođu

28 ožu 2009, 09:58

ja obožavam pogaču, a jedem je i uz šunkicu, jaja i mladu kapulicu :mrgreen:
mislim da ću ja ipak kupiti, ne da mi se s tim zahebavati. radije se malo više potruditi za neke kolače.

28 ožu 2009, 10:13

anamija :kiss
:zekomah

28 ožu 2009, 14:37

Hvala dunja. Pokušat ću je napraviti.
Meni kod pečenja pince i sličnih tijesta oduševljava miris kuhinje po kvascu dok se radi. Valjda me puca nostalgija. To je jedini razlog zbog koje ću je napraviti. :zeko

30 ožu 2009, 16:28

totalni OT:

samo da vam kazem da kad sam naletila na rijec "Pinca" zaledila sam se :mrgreen: nisam znala da postoji i jelo istog imena a nadimka mog tate :lol (njega ne zna niko imenom)

12 tra 2009, 06:44

Sandram :kiss :mah

Mimoza je super stvar, baš je fina, nije preteška a i gosti se oduševili (napravila jednu turu za jučer navečer, drugu za danas).
Odgovori