Tema je zaključana

Re: BLAGDANSKI kolacici, torte i ostale slatke delicije - 2009.

16 pro 2009, 09:37

mene zanima kako napraviti finu makovnjaču,inače mi ne idu baš ta dizana tjesta pa ju nikad nisam radila
...ajde moje iskusne forumašice par savjeta i recepata :D

16 pro 2009, 10:07

Kod nas ce biti kuglice s keksom, orasima i cokoladom, rafaelo kuglice i oblatne - to djeca volje. Onda, tigar torta i jos neki suhi kolac - nisam jos odlucila.

Kod nas je obicaj bio prije obvezno praviti sape - meni nisu lose, ali djeca ih nece, pa se onda valjaju po kuci.

16 pro 2009, 14:00

Solea je napisao/la:za one koje ce prvi put praviti medenjake

kad napravite tijesto ono prvo mora odstajati na hladnom mjestu.
ovisno o tijestu, nekada je dovoljno sat vremena a nekada i duze. hladno treba biti i kad se modelira, nece se lijepiti za ruke, a i kad se stavlja peci. ako nije dovoljno ohladjeno moguce ce se u pecenju "raspuzati" i sve sljepiti.

izmedju kolacica treba ostavljati malo mjesta jer oni tijekom pecenja rastu i sire se.

super savjet - hvala ti :srca

16 pro 2009, 15:01

Ja napravila medenjake. I sakrila ih. Ali, pita me starija jucer- mama jel mozemo medenjake?
Pa naravno da mozete! :) Tako da mi se cini da ce jos jedna tura medenjaka pasti ovih dana.
Napravila sam keksice od ljesnjaka koje cu lijepiti pekmezom od dunja i krusaka (sama sam ga radila i super je ta kombinacija- ljesnjaci, dunje, kruske) i napravila sam cokoladne zvjezdice i borice sa pistacijama. Sve ove keksice radim na istu foru- prhko tijesto (brasno, putar, secer i onda dodajem cokoladu, pistacije, orahe ili sto vec trebam/zelim, pecem ih 7 minuta na 180 i to je to)
Jos cu od keksica raditi staklene keksice i bajam kiflice. A onda se bacam na kuglice, roladice i salamice :mrgreen:

16 pro 2009, 16:56

kakvi su to stakleni keksići ?

16 pro 2009, 18:24

Evo link http://www.coolinarika.com/recept/stakl ... ji-keksici
Prosle godine su tamo bili hit. Ja cu ih prvi puta pokusati raditi ove godine.

17 pro 2009, 21:26

Ja inace uvijek pretjerujem s kolacima, ali ove godine mi se ne da..Lijepo sam se dogovorila sa sestricnom da cemo napravit svaka 3 vrste, pa podijelit :mrgreen: Mislim da cu ja Medenu pitu, nekaj s oblatnama (vjerojatno roladu s banankom) i medenjake...probat cu Soleine :dada

18 pro 2009, 01:25

ja nemam pojma sta cu raditi od kolacica i da li cu raditi :mrgreen:

na donjem linku imate dobrih recepata sa slikama (doduse, nisu isprobani, ali dobro zvuce :lol ) pa ako netko isproba nesto od ovoga neka javi :D

http://www.joyofbaking.com/ChristmasCookies.html

18 pro 2009, 14:14

20 dag mljevenih oraha
11 dag brašna
15 dag šećera
15 dag maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
2 žlice cimeta u prahu
1 žlica ruma
limunova ili narančina korica

Pomiješati brašno,orahe,prašak za pecivo i cimet.Dodati šećer,razmućeno jaje,ribanu limunovu koricu,rum i maslac izrezan na listiće.
Izmiješati i zamijesiti tijesto.Ostaviti počivati umotano u foliju,najbolje preko noći u hladnjaku.Razvaljati i izrezivati modlicom zvjezdice.

Peći u tepsiji na masnom papiru oko 12 minuta na 180'C.
Ohlađene zvjezdice preliti rum glazurom.
GLAZURA: 20 dag šećera u prahu
1 žlica ruma + 2 žlice vruće vode
Dobro i dugo miješati dok ne pobijeli pa četkicom premazati svaku zvjezdicu.Ostaviti da se osuši glazura.

evo da i ja dam neki doprinos :)

18 pro 2009, 20:08

dajte cure neki provjereni za makovnjaču.........

19 pro 2009, 00:00

nisam nikada pravila makovnjacu :dunno

veceras napravila i druge medenjake mmmm, po mom starom receptu, pisala sam ga tu prosle godine.
al mama mi je dala super tip za medenjake ;) pa sam sada ugrijala malo med, u njega dodala zlicicu, zlicicu i pol sode bikarbone, promijesala, ostavila 2-3 min. da soda proradi pa dodala tijestu (inace, po receptu ide samo prasak za pecivo, ja sam stavila i jedno i drugo). odlicni su ispali, meksi. a izgledaju ful rustikalno :lol onako malo kao reljefno, kao ispucali :)
i dodala sam im, uz orahe, i saku mljevenih badema i malo arome gorkog badema mmmmm

19 pro 2009, 01:28

ja sam napravila bajaderu i božićni kolač...

19 pro 2009, 07:21

Solea u svaki recept s medom treba dati sodu bikarbonu, tako sam ja čitala, zbog mravlje kiseline koja je prirodni sastojak meda. Ne znam ti to kemijski objasniti :dunno. Moj recept za medenjake isto sadrži sodu bikarbonu (ja radim po slov. sestri Vendelini i to tamo piše).

19 pro 2009, 17:25

Imam pitanje,a jel netko zna kako se radi onaj bijeli preljev za medenjake? :)

20 pro 2009, 01:25

i ja se odlucila na pecenje blagdanskih kolacica. prvi put u zivotu :znoj
danas sam ispekla brze choko keksice i vanili kiflice i napravila tijesto za domace kekse (to cu sutra peci, mora stajati u frizideru preko noci). jos planiram napraviti medenjake, linzere, bozicne keksice s ljesnjacima i jos jedne cokoladne kolacice.

trenutno mi kuca izgleda ko da je bomba pala :znoj (mislim da sam izvadila sve posude koje postoje u kuhinji, ja to sve po receptu radim, vazem u miligram, nema tu improvizacije, sva sam napeta, pazim na redosljed :znoj ), no, vrijedilo je - ovo kaj sam napravila ispalo je super :bis :nana
ali, vec su pola toga klinci pojeli, tako da cu morati jos jednu turu raditi...

ajd, bitno da sam krenula i odvazila se - i to je za mene napredak :jadnimi

20 pro 2009, 08:52

Ja juče pravila ovu makovnjaču:
600 g brašna
3 žumanca
80 g šećera
80 g margarina ili maslaca
kvasac(ja stavim svježeg oko 15 g )
limunova korica
300 ml mlijeka
Malo mlijeka odvojim za kvasac i tu dodam sasvim malo šećera,sačekati da kvasac nadođe.Ostalo mlijeko stavim da se grije i u njemu istopim margarin(ili maslac od kojeg ljepše miriše).U zdjelu istresem brašno ,šećer,žum...i dodam mlijeko i kvasac,pa sve mutim mikserom,onim žicama za tijesto.tijesto bude gusto ali kad naraste sasvim lijepo ga možeš razvaljati.prije pečenja je ostavi da naraste u tepsiji.To mi je mjera za manju tepsiju(30).Nekoliko puta sam je pravila i svaki put mi je bila odlična.Samo što je ja volim filovati sa pekmezom i orasima.

20 pro 2009, 13:43

pitanje, hitno: koliko je 15 dag meda u zlicama?
edit, ne treba, isla sam ipak mjeriti :)

20 pro 2009, 13:53

Na wikipediji pise:
Jedna žlica meda (21 gram)

edit: nisam vidjela tvoj edit :)

20 pro 2009, 17:48

evo malo cokoladnih delicija

http://neretvanskanostalgija.blogspot.c ... bel/slatko

20 pro 2009, 19:09

ja sam više od slanih stvari, mene je kraj stranice oduševio :klanja:

20 pro 2009, 19:16

Makovnjača

40 dag brašna, mrvu soli, 1/8 l mlijeka, 6 dag šećera, 2 jaja, limunova korica, 10 dag maslaca, pola kockice germe - germu na komadiće, brašno, šećer, toplo mlijeko - kad se digne preliti u gornju smjesu brašna i ostalog.

Zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne. Razvaljati i namazati slijedećim nadjevom:

3o dag mljevenog maka
2 i pol dcl mlijeka
korica pola limuna
10 dag šećera
Preliti mak i šećer i koricu kipućim mlijekom, hladno namazati na tijesto.

Dok se pece premazivati mlijekom u kojem je rastopljen šecer - korica će biti sjajna i slatka.

20 pro 2009, 20:43

Do sada sam napravila 5 vrsta kolača (od jučer), a nisam pekla niti jednu :mrgreen: :

kuglice od lješnjaka
kokos-rolada
uvrnuti crno-bijeli keksići
mozart kugle
bajadera

20 pro 2009, 21:31

mama lavica je napisao/la:Imam pitanje,a jel netko zna kako se radi onaj bijeli preljev za medenjake? :)

original cini mi se ide nesto sa jajima, ali da bi izbjegla jaje radila sam sa limunovim sokom i secerom u prahu, kolicina odokativna, onako da bude srednje gusto
odlicno ispadne

jos nista ne pravim, samo citam
sigurno za sad pravim vanilice i muffine, a probala bi i soleine medenjake

20 pro 2009, 21:43

Evo da se priključim.
Do sad sam napravila;
kasato rolat,
rolat od kestena,
medenjake (hvala Solea)

Planiram još išlere i neke kuglice. Mala sirena molim te napiši recepte za kuglice od lješnjaka i mozart kugle.

20 pro 2009, 22:48

masko je napisao/la:Evo da se priključim.
Do sad sam napravila;
kasato rolat,
rolat od kestena,
medenjake (hvala Solea)

Planiram još išlere i neke kuglice. Mala sirena molim te napiši recepte za kuglice od lješnjaka i mozart kugle.

Kuglice od lješnjaka i čokolade (u originalu samo od lješnjaka, a ja sam čokoladu ubacila samoinicijativno; ako ne želiš, samo je izbaci)

20 dag mljevenih lješnjaka
20 dag čokolade u prahu
2 žlice meda
8 dag šećera u prahu
5 dag mljevenih keksa
1 limun (ili naranča)
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
1 žlica margarina
čokoladne mrvice za posipanje (može i bez njih; mogu se uvaljati u mljeveni lješnjak ili čokoladu u prahu)

Med se ugrije tek toliko da postane tekuć, zatim ga skloniti s vatre i ohladiti.

U drugoj posudi izmiješati lješnjake, kekse, čokoladu, šećer u prahu, vanilin-šećer, margarin, rum, limunov sok i ribanu koricu, dodaje se med i izmiješa u jednoličnu smjesu.

Od smjese se uzimaju količine manjeg oraha, oblikuju kuglice, uvaljaju u nešto (mrvice, ribanu čokoladu, lješnjake...), stavlja u papirnate košarice te se prosuše na zraku.

Mozart kugle
Kupi se gotov marzipan, nugat smjesa i neslane pistacije (ima ih od Schwartaua). Nugat se reže na kockice, u dio marcipana se umijese pistacije (ove kupovne su krupno sjeckane pa ih se treba dodatno usitniti) i razvalja te izrežu manji kvadratići, a čisti marzipan se također razvalja (mislim da je dosta milimetar do dva debljine) i razreže na kvadratiće. Nugat kockica stavlja se na smjesu pistacija i oblikuje se kuglica, a tada ta kuglica ide na čisti marzipan. Na kraju se umaču u otopljenu čokoladu. Pimplav posao, ali je rezultat mmmmmmmmmmmmmmmmmmm....
Iz jednog pakiranja marcipana ispalo mi je oko 30tak kuglica, a nugata mi je ostalo 2/3 pakiranja pa sve razmišljam da uzmem još jedan marcipan i pistacije :mrgreen: . I nemoj se živcirati a su pri izradi ispucale kuglice - čokolada sve prekrije :).

20 pro 2009, 22:57

Hvala, sutra idem u nabavku materijala pa na posao.

20 pro 2009, 22:58

Soleini medenjaci su super, ali ima ih za vojsku spasa :)
Meni ispalo 5 tepsija, taman i za degustaciju prije Bozica ;)

20 pro 2009, 23:04

Ja sam danas ispekla medenjake, zvjezdice (ljepljene sa pekmezom od sika, domaceg) i kiflice od badema. Sutra planiram grilaz i dvojim izmedju kiflica od orasa i onih "torbica" punjenih orasima. I obavezno punjene smokve.

20 pro 2009, 23:19

pinky je napisao/la:evo malo cokoladnih delicija

http://neretvanskanostalgija.blogspot.c ... bel/slatko

aaaaaa njam :zivili

skupljam ideje iako je moj zadatak napraviti kremasti kolač. svekrva je već napravila rum kuglice, kiflice i modlice (sad sam zaboravila kak vi to tu zovete, one raznih oblika kao keksiće s marmeladom između). moja mama radi baklavu a ja trebam napraviti kremasti.
sad se dvoumim između japanske torte i princes krafni. niti jedno nisam nikad radila ali mm si strašno to želi pa ću pokušati.
našla sam neki topic o princez krafnama pa možda ukradem recept :)

20 pro 2009, 23:30

Ja sam princes krafne pravila od dr oetkera i bili su super. Znam nije to baš domaće, ali su prefini. :dunno
Tema je zaključana