Sada je: 29 ožu 2024, 08:11.

K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 11 ožu 2014, 11:48

Prošlomjesečna pobjednica Lena ponudila nam je tri super teme a odluka je pala na CITRUSE :)

Prijave šaljite objema modoratorcama (recept i svoje autorske fotke) zaključno s 25. 3.


:zivili
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 11 ožu 2014, 11:54

prijava br. 1

Kranjica :1


TORTA OD NARANČE I LJEŠNJAKA

slika

Biskvit od lješnjaka:
6 jaja
120 g šećera
120 g mljevenih prženih lješnjaka
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
ribana korica 1 naranče


Za navlažiti biskvit:
sok 1 naranče
2-3 žlice ruma

Krema od naranče:
500 ml mlijeka
80 g škrobnog brašna
5 žlica šećera
srž 1 mahune vanilije
200 g maslaca
sok i korica jedne i pol naranče

Za ukras:
sjeckani, prženi lješnjaci



Pećnicu ugrijte na 180 C.Veliki lim za pečenje 32 x 40 cm namastite i pobrašnite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte brašno, lješnjake i narančinu koricu te sve dobro pomiješajte. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg i nježno ga umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. Izlite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, zagladite površinu pa pecite 15_ak minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

U manjoj zdjelici pomiješajte škrobno brašno sa 3-4 žlice mlijeka da dobijete glatku, gustu smjesu. Ostatak mlijeka zakuhajte sa srži vanilije. Kada mlijeko zavrije maknite ga sa vatre pa umiješajte smjesu škrobnog brašna i kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Ohladite.

Omekšali maslac izradite sa sokom i koricom naranče i umiješajte ga u ohlađenu kremu. Sve zajedno još jednom izmiksajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela.

Pečeni biskvit izrežite na tri trake jednake širine. Jednu traku biskvita položite na tanjur za posluživanje i obilato ga navlažite mješavinom narančinog soka i ruma. Premažite ga jednom trećinom kreme i poklopite drugom trakom biskvita. Biskvit navlažite, premažite drugom trećinom kreme i poklopite posljednjim listom biskvita. Njega također navlažite i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ukrasite nasjeckanim prženim lješnjacima oa je ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 11 ožu 2014, 11:57

prijava br. 2
mirci

Kocke od naranče

slika


4 jaja
20 žlica šećera
15 žlica ulja
15 žlica mlijeka
5 žlica narančinog soka
20 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
nadjev:
150g šećera
1dl vode
2 smrznute naranče
3 žlice džema
glazura:
200g čokolade
100g maslaca

Pećnicu ugrijati na 190°C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istuči u čvrsti snijeg. Odložiti sa strane. U žumanjke dodati šećer i dobro izmiksati da postane pjenasto. Dodati postepeno mlijeko, sok i ulje i dobro izmiksati. Prašak za pecivo pomiješati sa brašno pa naizmjence dodavati brašno i istučene bjelanjke i veliko žlicom pažljio miješati da se smjesa ujednači.
Veliki lim od pećnice prekriti papirom za pečenje pa rasporediti biskvit u ravnomjernom sloju. Peći oko 30 minuta.

Dok se peče pripremiti nadjev - u vodu dodati šećer i džem i prokuhati.
Kad je pečeno, malo prohladiti i odvojiti od pek papira pa prerezati uzduzno na dva jednaka dijela. Jedna položiti u kalup za pečenje te veličine, a drugi dio namrviti u zasebnu posudu. Na to naribati smrznute naranče i sve preliti pripremljenim sirupom. Dobro promiješati pa nanijeti u ravnomjernom sloju preko biskvita u kalupu.
Čokoladu otopiti sa maslacem, dodati 2-3 kapi ulja i preliti preko kolača.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 11 ožu 2014, 11:59

prijava br. 3
mirci

Grčki pečeni krumpir u limunu

slika

1kg velikih krumpira
1dl maslinovog ulja
sok 2 limuna
1 žlica origana
1 žličica soli
papar

Zagrijati pećicu na 220°C.
Krumpire oguliti i narezati na četvrtine. Poslagati ih u lim za pečenje u jednom sloju. Preliti ih sa 1dl vode, uljem, limunovim sokom, pa posipati origanom, solju i paprom.
Sve dobro promiješati.

slika

Peći u pećnici oko 1h, dok ne omekšaju i posmeđe. Nakon pola sata možete ih okrenuti i dodati vode ako je potrebno.

Poslužiti vruće uz ribu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 11 ožu 2014, 13:43

prijava br. 4
solea

Piletina s narančom i sezamom

Ovo bi bila kao piletina na kineski, slatko-kiselo-ljutkasta kombinacija za dvoje ;)

250-300 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)

Marinada:
1 žlica soja sosa
1 žlica soka naranče
malo soli i bijelog papra

Za prženje:
1 žlica brašna
1 žlica gustina
½ žličice sode bikarbone

Umak od naranče:
150 ml soka naranče
korica 1/2 naranče
1 žlica smeđeg šećera
1 režanj češnjaka
1 žličica naribanog đumbira
100 ml pileće juhe ili vode
1 žlica rižinog ili alk. octa
2 žlice soja sosa
malo ljute papričice
1-2 žličice gustina + malo vode
1 žlica prženih sjemenki sezama


kuhana riža
mladi luk

Pileća prsa izrezati na kockice i staviti u posudu s marinadom, promiješati i ostaviti u marinadi 15 minuta.
U drugu posudu uliti sok od naranče, dodati šećer, protisnuti češnjak, naribani đumbir i koricu naranče. Kuhati na laganoj vatri pa dodati pileću juhu, soja sos, ocat i ljutu tucanu ili sitno nasjeckanu papričicu i dalje kuhati na laganoj vatri. Na kraju u malo vode promiješati kuk. škrob/gustin pa dodati u umak, promiješati, dodati sezam i još kratko kuhati (umak će se zgusnuti). Maknuti s vatre i po potrebi još začiniti umak.
Mariniranu piletinu uvaljati u brašno pomiješano s gustinom i sodom i kratko pržiti na vrućem ulju. Kada piletina sa svih strana dobije finu boju, vaditi velikom žičanom žlicom na kuhinjski papir.
Prženu piletinu pomiješati s umakom i poslužiti uz kuhanu rižu i mladi luk.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 18 ožu 2014, 11:03

prijava br. 5
snowwhite

Limun štangice


slika


Za prhko tijesto:
150g brašna
90g hladnog maslaca
30g šećera u prahu

Za kremu od limuna:
2 jaja
170g šećera
ribana korica i sok jednog limuna
1 žlica brašna
1 žlićica sode bikarbone

Zagrijte pećnicu na 180°C, namastite 20x20cm lim za pečenje. Ja sam radila u standardnom pravkutnom limu pa su bili malo tanji od originala.

U posudu stavite brašno i šećer te u njih najprije umrvite maslac a zatim zamjesite glatko tijesto. Potisnite ga na lim za pećenje i pecite 12-15 min. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Za kremu miksajte jaja sa šećerom dok se ne zapjene. Dodajte limunovu koricu i sok, brašno i sodu bikarbonu te mješajte dok se sve ne ujednači. Prelijte preko pečene kore i vratite u pećnicu na 20-25 min.
Ostavite da se malo ohladi pa narežite na duge prutiće i pospite šećerom u prahu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 21 ožu 2014, 10:06

prijava br. 6
dunja

Sladoled od limuna

- 4 žumanjka
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gustina ili glatkog brašna
- 1 kom domaćeg neprskanog limuna - sok i naribana korica – ako želite jači okus možete staviti 2 komada
- 300 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja

- Žumanjke, šećer, vanilin šećer, sok i koricu limuna i gustin dobro pjenasto izmiksati u posudi u kojoj ćemo kasnije kuhati kremu
- Mlijeko staviti da zakuha i malo po malo dodati u smjesu jaja i limuna, dobro izmiješati i kuhati dalje na štednjaku na laganoj vatri uz neprekidno miješanje dok se ne zgusne (oko 10-tak minuta)
- Ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati
- Slatko vrhnje izmiksati u šlag, ali ne smije biti onako čvrst nego mekaniji
- Sad lagano umiješati slatko vrhnje u ohlađenu kremu od limuna
- Staviti u posudu koja može u zamrzivač - povremeno (svakih 45-60 minuta) promiješati
i nakon dva tri sata sladoled je taman za uživanje

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 22 ožu 2014, 20:22

prijava br. 7
tanjabb

Limun listici

Ovaj je recept s coolinarike, super jednostavan, socan i mnogo puta isproban.

Trebamo:
400g kora za strudl
2 dcl ulja
2 dcl secera
2 dcl jogurta
4 jaja
1 prasak za pecivo
naribana kora jednog limuna

Za preljev: sok 2 limuna. 3 dcl vode, 2dcl secera

Jaja pjenasto izmjesamo sa secerom. Dodamo jogurt, ulje, prasak za pecivo te naribanu limunovu koricu.
Kore za strudl natrgamo na manje komade, ubacimo u smjesu i sve skupa izmjesamo.

Protvan velicine 20X30cm namastimo i potresemo brasnom. Unutra izlijemo tijesto sa smjesom i pecemo na 150 stupnjeva oko pola sata.

Zakipimo vodu, sok od limuna i secer, mjesamo dok se secer ne rastopi. Preljev ohladimo.

Kad je kolac pecen izvadimo ga iz pecnice i prelijemo preljevom te dobro ohladimo.



slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 22 ožu 2014, 20:28

prijava br. 8
lena

Torta Klementina

Biskvit:
Cca 360g klementina
6 jaja
225 g šećera
250 g bademovog brašna
1 puna žličica praška za pecivo

Šećerni preljev:
375 ml šećera u prahu
Sok 1 – 2 klementine

Kandirane klementine:
2 – 3 klementine
375g šećera
2,5 dl vode
Biskvit: staviti u hladnu vodu klementine i kuhati ih 2 sata. Ocijediti ih, prepoloviti, izvaditi eventualne koštice i nasjeckati zajedno s korom u multipraktiku. Istući jaja, dodati šećer, brašno pomiješano s praškom za pecivo i klementine. U kalup promjera 21cm, na papir za pečenje uliti smjesu i peći na 190 stupnjeva 40-60 min. Ako počne prejako dobivati boju, prekriti alufolijom i peći do kraja. Probati štapićem koliko je pečeno.
Šećerni preljev: Polako dodavati sok klementina u šećer dok smjesa ne postane glatka i pastozna. Na ohlađen kolač staviti smjesu i žlicom je rasporediti.
Kandirane klementine: narezati klementine na tanke kriške i staviti kuhati 25 min. u vruću smjesu šećera i vode. Izvaditi i ocjediti na rešetki. Ohlađene poslagati preko torte.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 24 ožu 2014, 09:44

prijava br. 9
sany

Džem od limuna

slika

10 limuna
500 g šećera

vrlo tanko izrezati koru od limuna, tako da ne bude niti malo bijelog, taj bijeli dio oguliti sa limuna (ovo je vrlo bitno, jer daje gorcinu), pa ostatak ugrubo samljeti (stapnim mikserom npr.). Ukuhati sve zajedno, sto krace (odokativnom metodom, da se zgusne). Nisam dodavala nikakav zelatin.
Ovo je nesto manje slatka varijanta dzema od limuna, ko voli sladje povecati kolicinu secera na bar 700 g

:mah
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 24 ožu 2014, 09:46

PRIJAVA BR. 10
potica

Aromatična piletina sa umakom od limuna

1 manje pile narezeno na manje komade
1 žlica masti

Marinada:
125 dcl soka od limuna
žličica soli, malo papra
1 žlica crvene paprika slatke
1 žličica crvene paprika ljute
1 žličica samljevenog kima, klinčića, korijandera, đumbira
2 žlice ulja
4 režnja češnjaka narezana na ploške

Marinadu dobro izmiješati i u nju sa svih strana namočiti piletinu, ostaviti stajati barem jedan sat u frižideru.
Meso izvaditi iz marinade i staviti na papirnati ubrus da upije višak tekućine. Mast rastopiti u tepsiji u vrućoj pećnicu da se masnoća dobro zagrije, na to složiti piletinu oko nje može i krumpir narezane na četvrtine. Poklopiti ili staviti foliju i peći na 220 stupnjeva pola sata, nakon pola sata meso okrenite i ponovo premažete sa marinadom, vratite u pećnicu na još dvadeset minuta, otklopljeno da se napravi korica na piletini.

Umak od limuna

2 dcl kiselog vrhnja
1 žutanjak
na vrh noža psilium praha (treba ga jako malo)
maslac
2 česna češnjaka narezanog na ploškice
malo limunove korice naribane (ako je domaći naravno ali može i bez toga)
2 žice limuna
sol i papar

Izmješajti vrhnje, žutanjak i psilium. Na laganoj vatri rastopiti maslac, kad se zagrije staviti češnjak pa ga lagano zažuti, dodajti sok i koricu limuna, još malo popržiti. Smanjiti vatru i lagano umiješajti vrhnje, nastavit miješati na laganoj vatri par minuta (ne smije kipiti ali mora se skuhati, rekla bi moja baka kuhaj do prvog ključa ;)) kad se lagano zgusne dodati sol i papar, izvaditi češnjak, ako treba dodati soli ili papra i poslužiti.
Ovaj umak se obožava sa brokulom. :)

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 24 ožu 2014, 09:48

PRijava br. 11
potica

Limun pita

Tijesto:
30 dag badema i/ili oraha
10 dag maslaca,
1 jaje,
malo soli

Sve zamijesite, utisnite u kalup i stavite peći na 180 stupnjeva, 15 minuta.

Fila:
8 žumanjaka
125ml meda (ili stevije u toj količini)
125ml soka od limuna
225 hladnog maslaca
korica limuna (nije nužna)
U posudu koju možete staviti u parnu kupelj umiješajte žumanjke, med, limunov sok i koricu. Mutite dok se ne počne zgušnjavati i tada po malo dodavajte maslac, komadić po komadić stalno miješajući. Nastavite kuhati još 5 minuta. Krema će postajati sve gušća, no kada se ohladi potpuno će se stvrdnuti tako da ne brinite ako bude tekuća kada prestanete kuhati.

3 bjelanjka
3 žlice šećera (ili stevije u istom omjeru)
Ulupajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.

Na pečeno tijesto izručite kremu i na nju lagano nanesite snijeg od bjelanjaka, izravnajte i vratite u pećnicu na 50 stupnjeva još 10 minuta se snjeg osuši i lagano zapeče.
Pitu treba dobro ohladiti, najbolje bi bilo da bude preko noći u frižideru pa je drugi dan rezati.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 24 ožu 2014, 09:51

prijava br. 12
mrava

Brzi kolač s jabukama i glazurom od naranče


slika

Sastojci:

3 jaja
prstohvat soli
2 žlice šećera
0,5 l mlijeka
1/2 praška za pecivo
2 šalice brašna
ribana kora 1 naranče
4-5 manjih kiselkastih jabuka
1 velika žlica marmelade od naranče
1-2 žlice vode

Jaja izlupati sa soli i šećerom, dodati mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i na kraju ribanu koru naranče. Sve dobro izmiješati. Ako je prerijetko, dodati još brašna (treba biti gušće od smjese za palačinke). Izliti u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, pa poredajte jabuke jednu do druge da prekrijete cijelu površinu tijesta.
Pecite 25 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Pripremite glazuru tako da na vatri otopite marmeladu s vodom. Kistom premažite pripremljenu glazuru po vrućem kolaču. Poslužite ohlađeno.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 21:40

prijava br. 13
olja

Lemon curd


slika

Recept sam pronašla na Coolinarici, pa ga prepisujem bez nekih izmjena:

Sastojci:
180 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
120 g kristal šećera
120 g maslaca, sobne temperature
2 cijela jaja
2 žličice ribane korice limuna


Priprema:
Promiješajte sok limuna, ribanu koricu limuna i šećer. Smjesu zagrijte na laganoj vatri stalno miješajući dok se šećer ne otopi.
Dodajte jaja (ja sam ih prethodno dobro izlupala pjenjačom) pa dobro promiješajte.
Dodajte maslac narezan na listiće pa stalno miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.
Pojačajte vatru pa stalno miješajući kuhajte kremu oko 10 minuta dok se ne zgusne.
Skuhanu kremu odmah ulijte u pripremljene staklenke. Staklenke zatvorite pa pospremite u hladnjak.

Poslužite uz pecivo, kao namaz na toast, napravite pitu, koristite kao glazuru za kolace ili muffine, a čokoljupcima će se svidjeti i u kombinaciji s nutellom ;)

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 21:46

prijava br. 14
solea

Zitronenkuchen

slika

Potrebno je:
150 g maslaca (sobne temperature)
6 žlica šećera +1 vanilin šećer
2 limuna (sok i naribana korica)
3 jaja
200 g glatkog brašna + 1 vrećica praška za pecivo

glazura:
sok 1 limuna, 5 žlica šećera u prahu (odnosno koliko već treba da glazura bude gusta i glatka)

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170-180˙C
Duguljasti kalup (onaj za kruh) lagano premažite maslacem i pospite s malo brašna.
Maslac i šećer i vanilin šećer miksajte dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte limunov sok i naribanu koricu.
Dodajte jedno po jedno jaje.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smjesi od maslaca i jaja. Kratko miješajte da se svi sastojci povežu.
Stavite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30ak minuta (možete kolač nakon 10 minuta pečenja oštrim nožem malo zarezati po dužini, manje će pucati tijekom pečenja).
Kada se kolač malo ohladi, izvadite ga iz kalupa i prelijte glazurom od limunovog soka i šećera u prahu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 21:52

prijava br. 15
tanjamt

Tiramisu od naranče

Postala sam veliki obožavatelj „neklasičnog” tiramisua.
Do sad sam radila od: jagoda, malina, jabuka, limuna, a ovaj mi je od neki dan broj 1!

Potrebno je:
250g piškota
500g mascarponea
70g šećera u prahu
2 jogurta od naranče
sok i i naribana korica od 4 naranče (2 za kremu i 2 za toćat piškote)
ribana crna čokolada ili kakao
(za adults only verziju ovog tiramisua, poželjno je u kremu staviti i ca 0,5dl grand marniera)

Za kremu izmikasati 2dl svježeg soka od naranče, šećer u prahu, mascarpone, jogurt i naribanu narančinu koricu (i naravno grand marnier)
Slagati kao i svaki tiramisu, u većoj zdjeli ili u običnim čašama, naizmjence:
Piškote natopljene narančinim sokom,
krema od mascarponea,
kakao ili ribana čokolada
… i tako dok ne potrošimo sve sastojke…


slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 21:55

prijava br. 16
tanjamt

Rižoto od komorača i naranče

250g riže okruglog zrna
1 veća glavica crvenog luka
1 komorač, narezan na sitnije kockice
0,5l povrtnog temeljca
1dl bijelog vina
2 naranče (jednu za cijeđenje soka, jednu za filetiranje)
šafran
maslac, grana padano, sol, biber

Na maslinovom ulju popržiti luk i komorač dok lagano ne požute. Dodati neopranu rižu i par minuta uz stalno miješanje dinstati. Podliti bijelim vinom i pustiti da vino ispari. Rižoto lagano podlijevati temeljcem u koji ste dodali sok od naranče. Nemojte dodati cijelu količinu temeljca odjedanput, nego mało-pomalo, tek kad se prethodni ukuha.
Kad je riža napola kuhana, dodati nekoliko niti šafrana, posoliti, pobiberiti. Na samom kraju, umiješati putar, naribanu koricu i filete naranče i granu padano ili parmezan. Još jednom kušati, eventualno dodati soli ili bibera.
Poslužiti uz zelenu salatu kao samostalno jelo ili kao prilog lešo ribi ili bijelom mesu.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 22:05

prijava br. 17
mirci

Mousse od limuna

Lagan i pjenast mousse, recept uz male izmjene sa bloga Dalmatia gourmande


slika

60ml vode
10g želatine u prahu
250g šećera
6 limuna
6 jaja
prstohvat soli
250ml vrhnja za šlag

Želatinu stavite u malu šalicu i prelijte sa vodom. Promiješajte i ostavite da nabubri. Kad nabubri, otopite ju na laganoj vatri stalno miješajući.
Limune ocijedite i naribati im koricu.
šećer, žumanjke, sok od limuovu koru i malo soli staviti u possudu za kuhanje na pari i dobro izmiksati. Kuhati na pari i stalno miješati dok se krema ne zgusne. Ne smije zavrijeti. Maknuti s pare i dodati joj otopljenu želatinu. sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu,
Vrhnje za šlag izmksati u čvrsti šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg.
U prohlađenu kremu dodati prvo šlag i dobro izmiksati pa onda pažljivo umiješati bjelanjke.
Još jednom na kraju sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi hladnjaku bar 3 sata prije posluživanja.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2014, 23:58

prijava br. 18
solea

Tart s limunom

Tijesto:
175 g glatkog brašna
100 g maslaca
30 g šećera u prahu
1 žumanjak
1 žlica vode
Pomiješati brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice dodati žumanjak i žlicu vode pa sjediniti sastojke u glatko tijesto. Zamotati i ohladiti 30 min.
Tijesto razvaljati, obložiti njime kalup (23 cm), preko tijesta staviti papir za pečenje i grah pa peći 1o min na 180˙C.
Izvaditi, maknuti papir i grah, vratiti u pećnicu na još 10-15 min.
Izvaditi i ohladiti tijesto.

Nadjev:
5 jaja
230 g šećera
3 limuna (sok i naribana korica)
150 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
Pjenjačom izlupati jaja i šećer, dodati sok i koricu limuna, još malo miješati pa dodati vrhnje. Promiješati i izliti na tijesto.
Peći 30 minuta na 160-170, odnosno dok se nadjev ne stegne, u sredini može ostati malo mekano, kad se ohladi stegnut će se.
Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 26 ožu 2014, 00:04

prijava br. 20
solea

SOUFFLE OD LIMUNA

slika

Za 4 posudice:
2 žumanjka
4 bjelanjka
6 žlica šećera
3 žlice gustina
120 ml slatkog vrhnja
120 ml mlijeka
2 limuna, domaća, nešpricana

Posudice za souffle/nabujak namazati maslacem i posuti kristal šećerom, da se šećer zalijepi na dno i stranice.
Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
Žumanjcima dodati šećer i samo promiješati kuhačom.
Pomiješati sok i koricu limuna.
Zagrijati mlijeko.
Gustin i vrhnje pomiješati u gustu, glatku smjesu pa dodati vruće mlijeko i sve dobro promiješati. Staviti na laganu vatru, miješati dok se ne zgusne. Dodati limunov sok s koricom i dobro promiješati pjenjačom, dodati žumanjke sa šećerom i opet miješati na laganoj vatri.
Maknuti s vatre i ohladiti.
Bjelanjke istući u čvrst snijeg.
Žlicu-dvije snijega od bjelanjaka dodati smjesi sa žumanjcima i promiješati. Dodati ostatak bjelanjaka i lagano špatulom miješati smjesu izvana prema sredini.
Rasporediti smjesu u pripremljene posudice, puniti posudice do vrha, nožem poravnati i staviti u zagrijanu pećnicu.
Peći 12-14 minuta (ovisno kolike su posudice, ako su jako male bit će dovoljno i 8-10 minuta).
Posuti šećerom u prahu i poslužiti 
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Citrusi (ožujak)

PostPostao/la Solea » 26 ožu 2014, 00:08

prijava br. 20
mrava

Limun muffini

Suhi sastojci:
30 dag oštrog brašna
1 prašak za pecivo
4 dag šećera
1 vanilin šećer
kora 1 limuna

Mokri sastojci:
2 jaja
2 voćna jogurta od marelice (2x125 g)
0,5 dl ulja

Posebno pomiješajte mokre sastojke pjenjačom ili mikserom. Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte šećer, vanilin šećer i naribajte koru limuna. Pomiješajte pjenjačom sve sastojke zajedno. U kalupe za muffine stavite 12 košarica i u svaki stavite po 2 žličice smjese. Pecite 15 minuta na 180°C.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.