PRIJAVA BR. 10
potica
Aromatična piletina sa umakom od limuna 1 manje pile narezeno na manje komade
1 žlica masti
Marinada:
125 dcl soka od limuna
žličica soli, malo papra
1 žlica crvene paprika slatke
1 žličica crvene paprika ljute
1 žličica samljevenog kima, klinčića, korijandera, đumbira
2 žlice ulja
4 režnja češnjaka narezana na ploške
Marinadu dobro izmiješati i u nju sa svih strana namočiti piletinu, ostaviti stajati barem jedan sat u frižideru.
Meso izvaditi iz marinade i staviti na papirnati ubrus da upije višak tekućine. Mast rastopiti u tepsiji u vrućoj pećnicu da se masnoća dobro zagrije, na to složiti piletinu oko nje može i krumpir narezane na četvrtine. Poklopiti ili staviti foliju i peći na 220 stupnjeva pola sata, nakon pola sata meso okrenite i ponovo premažete sa marinadom, vratite u pećnicu na još dvadeset minuta, otklopljeno da se napravi korica na piletini.
Umak od limuna
2 dcl kiselog vrhnja
1 žutanjak
na vrh noža psilium praha (treba ga jako malo)
maslac
2 česna češnjaka narezanog na ploškice
malo limunove korice naribane (ako je domaći naravno ali može i bez toga)
2 žice limuna
sol i papar
Izmješajti vrhnje, žutanjak i psilium. Na laganoj vatri rastopiti maslac, kad se zagrije staviti češnjak pa ga lagano zažuti, dodajti sok i koricu limuna, još malo popržiti. Smanjiti vatru i lagano umiješajti vrhnje, nastavit miješati na laganoj vatri par minuta (ne smije kipiti ali mora se skuhati, rekla bi moja baka kuhaj do prvog ključa
) kad se lagano zgusne dodati sol i papar, izvaditi češnjak, ako treba dodati soli ili papra i poslužiti.
Ovaj umak se obožava sa brokulom.