Sada je: 18 tra 2024, 19:19.

K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 11 tra 2014, 11:51

Kranjica, prošlomjesečna pobjednica, predložila nam je tri teme, mi smo izabrale čokoladu :)

Čokoladne recepte s fotkama (svojim, autorskim ;) ) šaljite moderatoricama, Leni i Solei.
Prijave primamo zaključno s 25.04.

:liza
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 13 tra 2014, 21:18

prijava br. 1
Tanjabb
Pita s cokoladom i visnjama

slika

Za tijesto:
150g pirinog brasna
100g bijelog mekog brasna
2 zutanjka
80g secera u prahu
100 g hladnog maslaca
2 zlice kakava u prahu
4 zlice ledene vode

Za visnje:
450g smrznutih ili ulozenih visanja
50g secera
vanilij secer
zlica ruma

Za cokoladni preljev:
180g sto tamnije cokolade
200 g slatkog vrhnja
1 jaje
1 bjelanjak
2 zlice secera u prahu

Postupak:
Brasno i secer izmjesamo po radnoj plohi, na sredini napravimo rupu i stavimo zutanjke, na kockice narezani hladan maslac, kakao i vodu. Zamjesimo tijesto, oblikujemo ga u disk, zamotamo u prozirnu foliju i stavimo u hladnjak na dobrih sat vremena.

Visnje, secer i vanilij stavimo u loncic da zakipi. Smanjimo vatru i kuhamo toliko dugo dok sav sok ne ispari, a visnje dobro omeksaju. Ostavimo da se ohlade i na kraju u njih dodamo jos zlicu ruma.

Cokoladu izlomimo na kockice. Zagrijemo slatko vrhnje te ga prelijemo preko cokolade, mjesamo dok se cokolada ne rastopi. Dodamo secer te miskamo dok ne dobijemo glatku kremu.
U posebnoj posudi pjenasto izmjesamo jaje, bjelanjak te unutra dodamo kremu od cokolade i ponovo dobro premjesamo.

Tijesto izvadimo iz frizidera te ga razvljamo na pobrasnjenoj podlozi. Model za pitu premazemo maslacem i potresemo brasnom. Tijesto stavimo u model za pitu, prekrijemo peki papirom i potresemo po cijeloj povrsini suhog graha ili keramickih kuglica za pecenje. Stavimo u pecnicu na 180 stupnjeva za 10-12 minuta.
Izvadimo, ostavimo da se malo ohladi, a onda tijesto prekrijemo prvo visnjama, a zatim prelijemo jos kremom od cokolade.
Sve skupa pecemo jos 15-20 minuta na 180.

slika

Recept je inace s bloga kojeg redovito pratim
http://www.cinnamonandthyme.com/
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 21 tra 2014, 19:37

prijava br. 2
Dunja

Doboš torta

Ova slavna torta je možda malo zahtjevnija za napraviti, ali užitak jesti je, dovoljna je nagrada :dada

Dakle, idemo redom:
Prvo izrezati 6 krugova pek papira veličine kalupa - moj kalup je promjera 26 cm.
Za kore - 6 komada, potrebno je:
6 cijelih većih jaja
12 žlica šećera
12 žlica oštrog brašna
Za svaku koru izmiksati pjenušavo 1 jaje sa 2 žlice šećera i 2 žlice oštrog brašna i razmazati po jednom izrezanom krugu pek papira koji smo položili na pleh, te peči kratko u pećnici - i tako svih 6 puta.
Ostaviti da se ohlade na papiru.

Za kremu miksati na pari 6 žumanjaka sa 25 dag šećera i 2 vanilin šećera, u to dodati 10 dag čokolade da se rastopi, i u hladnu kremu umiksati 1 cijeli maslac.

Slagati redom kora krema kora krema i tako potrošiti 5 kora i omazati tortu sa strane.
Zadnju, 6. koru na papiru prelijemo sa karamelom - 20 dag šećera miješati sa 5 dag maslaca dok se ne rastopi i poveže te preliti preko kore.
Imati pripremljen oštar nož premazan uljem i brzo narezati tortu na 16 dijelova - nakon svakog reza nož nauljiti. Raditi brzo jer se šećer brzo stvrdne i jako se lijepi. Završni rez hladnog karamela radila sam okruglim rezačem za pizzu, odlična stvar.
Narezane dijelove kore složiti na tortu.
I to je to :)


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 21 tra 2014, 19:42

prijava br. 3
Tanjabb
Torta od cokolade koja se ne pece

Uz kavu volim pojesti komadic cokolade ili keksic a ova coko-bomba udruzuje sve to zajedno. I jos se ne pece :liza .

slika

Za podlogu trebamo:
- jedno pakiranje Gran cereale keksica - smiksanih
- 2 zlice slatkog vrhnja
- 2 zlice Nutelle
- 30 g crne cokolade (rastopljene)
- 15g rastopljenog maslaca

Sve sastojke pomjesamo skupa i smjesu utisnemo u klup za torte ili pitu te stavimo i frizider na 30 minuta.

Za cokoladno-kaveni ganache:
- 340g tamne cokolade (najvise 60% kakava) - grubo usitnjene
- 30g maslaca, narezanog na kockice
- 180ml slatkog vrhnja
- 2 zlice nescafea razmucene u 2 zlice vode

Dok se podloga hladi u frizderu pripremimo kremu: cokoladu i maslac stavimo u posebnu posudu. U malom loncicu na srednjoj vatri zakipimo vrhnje i razmuceni nescafe. Maknemo s vatre i ostavimo odmarati 5 minuta. Onda prelijemo vrhnjem i kavom cokoladu i maslac te mjesamo dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Smjesa je dosta tekuca ali stvrdnut ce se kasnije u frizideru. Ganache izlijemo na podlogu s keksima i ponovo stavimo u frizider na hladjenje na sat vremena.

I jos snijeg na kraju: 3 veca ili 4 manja bjelanjka istucemo u cvrsti snijeg, postepeno dodajemo 80g secera u prahu. Snijeg (meringue) stavimo na cokoladnu kremu koja se sada vec stvrdnula. Vrhove snijega mozemo zapeci s brenerom ili na 2 minute u pecnici na visokoj razini.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 21 tra 2014, 22:14

prijava br. 4
olja
Flafini

- jer su to taaaaaako mekani i fini muffini :)
Uz to, pogodni za alergičare jer su bez jaja i bez mlijeka ;)
Mjera je jedna šalica od 250 ml.

Suhi sastojci:
3 šalice brašna
3 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
6 žlica kakaa
2 šalice šećera

Mokri sastojci:
2 žlice octa
2 šalice hladne vode
3/4 šalice ulja
2 žličice ekstrakta od vanilije

Pomiješati posebno suhe, posebno mokre sastojke pa ih spojiti zajedno. Sipati u pleh za muffine u kojem su korpice. Peći na 180C oko 15 minuta (nakon 15 min. čačkalicom provjeriti jesu li pečeni).
Prema želji u smjesu se mogu dodati višnje i sjeckana čokolada (naša najdraža varijanta), lješnjaci, grožđice ili štogod slično.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Lena » 23 tra 2014, 13:14

prijava br. 5
olja

Zimski “sladoled”

100 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja
125 g brašna
½ žličice praška za pecivo

Pećnicu ugrijati na 180°C. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje pa na njega poredati kornete za sladoled.
Maslac pjenasto umutiti mikserom, dodati šećer i vanilin šećer, potom i jaja te miješati tako da se dobije ujednačena smjesa. Dodati brašno. Oko 2/3 svakog korneta napuniti tijestom. Peći oko 20 minuta pa ih nakon što se prohlade premazati rastopljenom čokoladom i posuti šarenim mrvicama.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Lena » 23 tra 2014, 13:15

prijava br. 6
olja
Mamine oblatne

Mjera je šalica od 2 dl.
Na sasvim tihoj vatri otopiti 2 šalice šećera i 1 ½ šalice mlijeka.
Dodati 25 dg maslaca. Kada se maslac rastopi, skloniti s vatre pa dodati 30 dg mljevenog keksa i 10 dg čokolade i dobro umutiti da se svi sastojci sjedine.
Premazivati oblatne i nakon što se dobro ohlade i stegnu, rezati na kocke.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Lena » 23 tra 2014, 13:15

prijava br. 7
olja
Kolač “medeno srce”

200 g šećera, 2 dl mlijeka, 2 žličice sode bikarbone, 1 žličica cimeta, 3 žlice marmelade, 2 dl ulja, 2 čaše od cca 2 dl brašna – sve sastojke pomiješati i peći na 180oC. Pečeni kolač premazati marmeladom i glazurom od čokolade.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Lena » 23 tra 2014, 13:17

prijava br. 8
latica
Čokoladni kolač s ciklom
otkrila sam na jednom predivnom blogu i od tamo ga u cjelosti kopiram http://www.bakenoir.com/2012/cokoladni- ... m/?yrf=idx!
Radila sam ga nekoliko puta, i svaki put je jednostavno odličan!

Sastojci:
200g tamne čokolade (70% kakaa), razlomljene na kockice
60ml vrućeg espressa ili jake kave (ili vode)
200g maslaca na sobnoj temperaturi, narezanog na kockice
240g propasirane kuhane cikle
5 velikih jaja
prstohvat soli
200g šećera
135g brašna
3 žlice kakaa u prahu
1 1/4 žličice praška za pecivo
sir mascarpone, za posluživanje

Postupak:
Namastite okrugli kalup za tortu promjera 20cm, a dno obložite papirom za pečenje. Ugrijte pećnicu na 180°C.
Lonac sa vrućom vodom stavite na laganu vatru i na njega postavite veliku zdjelu. U zdjelu razlomite čokoladu i ostavite je da se otopi. Miješajte što je manje moguće. Kada se čokolada gotovo sasvim otopila isključite vatru ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte vrući espresso i promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i lagano ga pritisnite silikonskom spatulom u čokoladu. Ostavite da maslac sam omekša.
U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
Maknite zdjelu s čokoladom sa pare i miješajte dok se maslac ne otopi. Ostavite smjesu da se hladi nekoliko minuta. U međuvremenu razdvojite bjeljanjke od žutanjaka pa žutanjke lagano umutite pjenjačom. Potom ih dodajte u čokoladnu smjesu brzo miješajući pjenjačom. Lagano umiješajte pire od cikle.
Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst nijeg. U snijeg postupno dodajte šećer i lagano ga umiješajte, a potom smjesu polako i pažljivo umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju polako umiješajte smjesu brašna i kakaa.
Pećnicu smanjite na 160°C. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite oko 40 minuta. Rubovi torte trebaju biti čvrsti i odvajati se od stranica kalupa, a u sredini torta još mora mekana. Kada u sredinu gurnete čačkalicu, ona mora izaći vlažna. Nemojte prepeći tortu jer će ona izgubiti sočnost i mekoću.
Pečenu tortu potpuno ohladite u kalupu, a potom je izvadite na pladanj.

Kandirana cikla
Sastojci:
2 kuhane cikle, tanko narezane
150ml vode
150g šećera
Postupak:
Ugrijte pećnicu na 100°C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Vodu i šećer kuhajte uz stalno miješanje da se šećer otopi. Kad proključa maknite s vatre i dodajte ciklu. Ostavite je da se 30 minuta namače u šećernom sirupu, a potom je izvadite i u jednom sloju složite na pripremljeni lim.
Ciklu sušite u pećnici oko sat vremena, a potom je ohladite na rešetki. Kandiranu ciklu pohranite u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Lena » 23 tra 2014, 13:28

prijava br. 9
lena

Čokoladni tuiles

za otprilike 12 kom. potrebno je:
1 bjelanjak
50g šećera
2 žlice brašna
40g omekšalog maslaca
1 žlica kakaa
1/2 žličice cimeta

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Obložiti lim papirom za pečenje. Istući bjelanjke dok se ne počnu formirati vrhovi. Smanjiti brzinu i postupno dodavati šećer dok smjesa ne postane sjajna. Prosijati brašno u smjesu i umiješati. Odvojiti oko 2 žlice smjese i u ostatak umješati cimet i kakao. Žlicu smjese stavljati na papir za pečenje i ostaviti razmaka da se može širiti. Raširiti smjesu u tanak sloj te pomoću male žličice stavljati bijelu smjesu te razmazati tako da se dobije mramorni efekt. Peći 4-6 min. Pomoću šireg noža prebacivati kekse još dok su topli na valjak za tijesto, čašu ili nešto tog oblika. Ostaviti da se ohlade. Najbolji su ako se poslužuju isti dan.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 24 tra 2014, 21:50

prijava br. 10
potica

ČOKOLADNE KOCKE
ili čokolada sa čokoladom ;)

Tijesto:
100 g čokolade za kuhanje
120 g maslaca
200 g šećera
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
150 g brašna
2 žlice kakaa
2 žlice vode
Na vrh noža praška za pecivo

Žumanjke mutiti sa šećerom da se zabijele, po malo dodavati maslac, otopljenu čokoladu i kakao rastopljen u malo vode. Ulupati čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano ga dodavati u čokoladnu smjesu naizmjence sa brašnom u kojem je izmiješan prašak za pecivo. Veliku tepsiju od pećnice prekriti pekpapirom, smjesu izliti u tepsiju i zagladiti. Peći na 175 stupnjeva oko 15 minuta (provjeriti čačkalicom da li je gotovo).

Krema:
0,5 l slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

Čokoladu i šećer rastopiti u slatkom vrhnju, čim se otopi maknuti sa vatre i nastaviti lagano miješati dok ne postane gusto ali još uvijek tekuće. Kremu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati lješnjake.


Pečeno tijesto prerezati po pola i filati kremom sa lješnjacima, ostatkom kreme premazati čitav kolač i vilicom napraviti šaru. Ostaviti u frižderu da se dobro stisne i uživati u čokoladi. :)

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 25 tra 2014, 10:17

prijava br. 11
jednomcupostatimama

Chocolate salty balls

Chocolate ganache
340 g tamne čokolade
340 g mliječne čokolade
75 g maslaca
150 ml vrhnja
150 g šećera
1 žličica krupne soli
3 žumanjka
90 ml viskija vrhnja liker

Čokolada Low
500 g tamne čokolade
Fleur de sel-krupna sol


Chocolate ganache

Izlomiti i otopiti dvije vrste čokolade zajedno u vodenoj kupki. Skinuti s vatre i umiješati maslac . Dodati kremi pola šećera i sol. Tući žumanjke s preostalim šećerom dok se ne zapjeni. U to dodati čokoladu, pomiješati dobro, ulijte natrag u posudu gdje se topila čokolada i kuhajte bez ključanja. Pomiješajte vrhnje s toplom kremom čokolade i dodati viski krem liker. Ostaviti ganache da otvrdne barem jednu noć ili sipati u kalupe. Praviti kuglice ganache i staviti ih oko 10 minuta u hladnjaku da se stvrdnu.

Čokolada preljev

Rastopite dvije trećine čokolade u kupki i dodati ostatak izlomljene čokolade i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Rolati loptice u čokoladu i stavite prstohvat krupne soli na čokoladu.


slika

slika

Recept je preuzet od divnog Rudolpha
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 25 tra 2014, 10:22

prijava br. 12
mrava

Dvobojne oblatne

1 paket oblatni
3 dl mlijeka
30 dag šećera
30 dag mljevenih oraha
30 dag mljevenih petit keksa
1 maslac
10 dag čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
+čokoladna glazura odozgo po želji

Prokuhati mlijeko sa šećerom. Dodati maslac da se otopi. Dodati mljevene orahe i kekse.
Podijeliti smjesu na dva dijela. U 1. dio dodati vanilin šećer, a u 2. dio čokoladu za kuhanje iskidanu na kocke. Obje smjese dobro izmiješati.
Filovati oblatne pripremljenim smjesama. Odozgo staviti teret da se stisnu.
Odozgo preliti čokoladnom glazurom po želji.
Recept sam preuzela s coolinarike i vrlo često ga pravim.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 25 tra 2014, 20:33

prijava br. 13
kranjica

ČOKOLADNI PUTNI KEKSIĆI

slika


120 g maslaca
310 g čokolade sa većom udjelom kakaa
3 jaja
200 g šećera
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
90 g brašna
150 g krupno nasjeckanih badema ili lješnjaka

U prikladnu posudu stavite čokoladu i maslac pa ih rastopite na pari dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. U međuvremenu mikserom pjenasto umutite jaja, sol, šećer i vanilin šećer. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja umiješajte otopljenu čokoladu i prosijanu smjesu brašna. Dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte i nasjeckane bademe ili lješnjake.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje. Stavljajte po žlicu smijese na pripremljeni lim, ostavljajući mjesta između keksića jer će se raširiti tijekom pečenja. Pecite ih 10- 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade na limu, lakše ćete ih odvojiti od papira.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 25 tra 2014, 20:37

prijava br. 14
Mirci
Švedski ljepljivi čokoladni kolač (Kladdkaka)

slika

5 jaja
225g maslaca
225g šećera
100g gorkog kakaa
90g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice ekstrakta vanilije ili 2 vanilin šećera

Pećnicu ugrijati na 180C.
Omekšajte maslac i miksajući dodajte mu sve ostale sastojke.
Smjesu ulijte u dobro namašćen i pobrašnjen kalup za torta promjera 24cm.
Pecite 20 minuta. Izvadite iz kalupa, obilno pospite šećerom u prahu. Poslužite vruće, uz sladoled.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Čokolada (travanj)

PostPostao/la Solea » 26 tra 2014, 07:41

Prijava br. 15
solea

Jednostavna čokoladna torta

Priprema tijesta je brza i jednostavna, a kreme još jednostavnija :) dobar izbor za početnike ;)

Tijesto:
60 g kakaa
8-10 žlica vrele vode
3 jaja
100 ml mlijeka
200 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
130 g mekanog maslaca
220 g šećera
1 vanilin šećer

Krema:
400 g čokolade
400 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag

4 žlice džema ili pekmeza od marelica


Pripremiti dva kalupa za torte, obložiti ih papirom za pečenje .
Ugrijati pećnicu na 180°C.
U posudu staviti kakao, dodati vruću vodu i mikserom izmiješati dok se ne napravi gusta kremasta smjesa. Dodati i ostale sastojke za tijesto i sve skupa mikserom umutiti. Izliti smjesu u pripremljene kalupe, staviti u zagrijanu pećnicu i peći 25-30 min na 180. Izvaditi i ohladiti.
Napraviti kremu - ugrijati vrhnje do vrenja, maknuti s vatre, dodati narezanu čokoladu i miješati dok se sastojci ne sjedine. Dobro ohladiti (povremeno miješati), hlađenjem će krema postajati gušća.

Ohlađene biskvite premazati pekmezom/džemom (ako vam se u pečenju biskviti malo posuše, možete ih prvo poškropiti nekim voćnim sokom ili s malo mlijeka ili razrijeđenim rumom... pa onda namazati pekmezom).
Ohlađenom kremom premazati jedan biskvit, na to staviti drugi biskvit pa ostatkom kreme namazati cijelu tortu.

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.