Sada je: 28 ožu 2024, 12:10.

K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 01 ruj 2014, 09:40

Lena, pobjednica :1zadnjeg kruga, ponudila nam je tri teme, a mi smo izabrale patlidžane.

Tema je odlična, prava sezonska :)

Prijave (recept + maksimalno 2 autorske fotke) šaljite na PP objema moderatoricama, tijekom tekućeg mjeseca a zaključno sa 25. 9. :mah
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 02 ruj 2014, 09:40

prijava br. 1
Ivana7997

SLOŽENAC S PATLIDŽANIMA



Napraviti bolonjez umak i ohladiti.
Patlidzane posoliti pa nakon cca pola sata ocijediti vidu da izgube gorcinu. Ako vam gorcina smeta :)
Poprziti patlidzane na malo maslinova ulja, zaciniti s malo cesnjaka i persina.

Sloziti u vatrostalnu posudu red patlidzana red bolonjeza, red sira, pa ponoviti istim ili naopakim (:gigl) redoslijedom.

Politi vrhnjem i zapeci cca 30 minuta.

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 02 ruj 2014, 17:41

prijava br. 2
MrsEastwood

Balančane s grila u sendviču od heljdinog kruha

slika

Za dva sendviča potrebno je sljedeće:
1 balančana
1 rajčica
3 žlice svježeg sira
1 žlica jogurta
Na vrh noža senfa, sol… heljdin baget.
Balančane se narežu na 3-4 mm debelo i stave na ugrijanu gril tavu oko pet minuta uz povremeno okretanje. Prije nego ih maknete s tave lagano ih posolite. Kada su balančane gotove, ili ako vam ostane mjesta na tavi možete i prije – ugrijati polovice kruha. Sendvič slažemo redom: žlica svježeg sira, balančane, rajčice i jogurt pomiješan sa senfom. Ostatak sira, rajčica i balančana poslužite pokraj sendviča jer ćete sigurno htjeti još!
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 03 ruj 2014, 09:37

prijava br. 3
ivana7997

'ČVARCI' OD PATLIDŽANA

Ovo stvarno ne izgleda nimalo privlačno, ali je mmmm prefino.

Patlidžane narezati na kockice, posoliti i natopiti u mlijeko na cca pola sata.

Dobro ocijediti - stisnuti rukama.

Uvaljati u brašno pa pržiti.

Umjesto pšeničnog brašna može i bezglutenska varijanta od mljevenih sjemenki (suncokreta, sezama, badema i sl). Može se dodati i nemljeveni sezam da ljepše izgleda ;)

Umjesto prženja u ulju može i u pećnicu na papir za pečenje poprskan uljem.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 04 ruj 2014, 11:19

prijava br. 4
jednomćupostatimama

Grčka salata s patlidžanima

Jedno ljeto zbliživši se s domaćinima u Grčkoj moje društvo i ja smo bili počašćeni ručkom gdje je bila servirana ova ukusna salata s patlidžanima, te sam ih zamolila za recept.


4-5 većih mesnatih crvenih rog paprika
1 srednji patlidžan
300 gr feta sira
nekoliko češanja češnjaka
maslinovo ulje, sol


Oprati patlidžan i narezati ga na ploške debljine prsta, posoliti i ostaviti da gorčina izađe. Oprati paprike i poslagati ih zajedno s patlidžanom u tepsiju, zaliti maslinovim uljem, posoliti i peći sat vremena na 220-250C.

slika

U zdjelici izmrviti feta sir, dodati na sitno narezane pečene ploškice patlidžana i paprike, te sitno narezan češnjak.

Može se jesti kao prilog pečenju, ribi ili kako namaz na prepečencu.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 05 ruj 2014, 08:08

prijava br. 5
ivana7997

NAJJEDNOSTAVNIJI PATILIDŽANI

Ovo mi je najdraži, najjednostavniji, najčešći, a možda i najukusniji način pripreme patlidžana.

Patlidžane uzdužno narezati na ploške cca pola centimetra debljine.
Posoliti i ostaviti pola sata.
Ocijediti.

Peći na grill tavi s malo maslinova ulja dok ne dobiju lijepu boju. Što su tanji, to kraće traje.

Posipati češnjakom u prahu, peršinom i sjeckanim bademima. Poprskati maslinovim uljem.
Mogu se jesti i topli i hladni.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 10 ruj 2014, 09:56

prijava br. 6
ivana7997


PATLIDŽANI S PARMEZANOM

patlidzane narezati na ploskice, posoliti i ostaviti cca pola sata da puste gorčinu. potom ocijediti.

svaku ploskicu posipati parmezanom i slagati u tepsiju nauljenu maslinovim uljem na hrpice od vecih prema manjima.

poprskati maslinovim uljem i peci dok ne dobiju lijepu boju na cca 200 stupnjeva.




slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 18 ruj 2014, 09:03

prijava br. 7
mirči

Penne alla Norma

slika

400g tjestenine
1 veliki patliđan
maslinovo ulje
1 luk
4 češnja češnjaka
malo sitno narezanih ljutih papričica
300g rajčice ili 1 pelat

Tjesteninu skuhajte al dente i ocijedite.
Ugrijte ulje u velikoj tavi pa dodajte sitno nasjeckani luk i zdrobljeni češnjak. Kratko propirjajte dok luk ne postane staklast pa dodajte patliđan narezan na kockice i sitno narezane ljute papričice. Posolite, popaprite i poklopiti. Poklopljeno kuhajte oko 5 minuta dok patliđan ne pusti sok pa otklopite, promiješajte i kuhajte još par minuta. Tada dodajte oguljene i na kockice narezane rajčice ili pelate i malo vode (oko 1dl). Promiješajte i kuhajte još oko 5 minuta.
Prelijte preko tjestenine, pa poslužite po želji sa ribanim parmezanom ili žlicom ricotte.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 20 ruj 2014, 15:15

prijava br. 8
ivana7997

Pita od patlidžana

ovu pitu vole i ljudi koji ne vole patlidžane, pogotovo kad ne znaju od čega je. ;)

sastojci:

1/2 kg tankih kora za pitu
1 kg patlidžana
5 jaja
1 čaša kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1/2 čaše ulja
1 kitica prešina
1 čaša mineralne vode
sol, papar

Patlidžan operite, ogulite i ispecite u pećnici. Prohlađen izrezati na kockice. Dodati začine, jaja umućena s vrhnjem, prašak za pecivo, ulje i sitno narezani peršin. Stavljati u tepsiju po dvije nauljene kore i nadjev naizmjenično, složiti tako da na vrhu bude kora. Prije pečenja izrezati na kocke i zaliti mineralnom vodom pomiješanom s malo ulja.

Peći cca 30 minuta na 200 stupnjeva dok ne postane rumeno i hrskavo.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 22 ruj 2014, 14:28

prijava br. 9
jednomcupostatimama

Patlidžan u ulju

Kako patlidžana nema zimi, ove godine sam ih odlučila spremiti za zimnicu. U originalu Segesticinog recepta kriške patlidžana se kuhaju u otopini octa i vode, no tako mi imaju siroviji ukus, te sam recept modificirala i pekla ih u pećnici. Dakle, potrebno je:

patlidžani
maslinovo ulje
sol

Oprati patlidžane, narezati ih na kriške prst-dva debele i ostaviti neko vrijeme da puste gorčinu. Poslagati kriške patlidžana na postavljenu tepsiju papirom za pečenje, pouljiti, posoliti i staviti u pećnicu na 200-220C da se peku sat vremena. Na pola pečenja okrenuti kriške na drugu stranu.
slika

Ostaviti patlidžane da se ohlade i poslagati ih u suhu staklenku. Zaliti ih sokom koji su pustili i do vrha maslinovim uljem. Zaklopiti teglice i staviti u pećnicu na 80C i grijati sat vremena. Ostaviti da se ohlade u pećnici. Time je pasterizacija gotova.
slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 22 ruj 2014, 14:29

prijava br. 10
ivana

Punjeni patlidžani

Patližane prepoloviti, kožu malo izbockati vilicom i staviti ih na nekoliko minuta u posoljenu proključalu vodu. Izvaditi, ohladiti pa izdubiti. Lađice posložiti u posudu za pečenje. Ono što smo izdubili narezati na kockice. Na malo maslinova ulja popržiti kockice patlidžana, dodati malo pasirane rajčice, sol, papar i začine po želji, podliti vodom po potrebi i desetak minuta pirjati.

Posebno nakockati tvrdi sir, šunku i jedno tvrdo kuhano jaje. Tome dodati pirjane kockice patlidžana, dodati jedno razmućeno jaje i žlicu krušnih mrvica. Dobivenom smjesom puniti lađice.

Zapeći cca pola sata na 220 stupnjeva.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 25 ruj 2014, 11:52

prijava br. 11
kranjica

PITA SA PATLIĐANIMA


slika


250 g lisnatog tijesta
1 srednje veliki patliđan
1 glavica češnjaka
4 jaja
4 žličice svježeg timijana
250 g svježe skute
sol
papar
malo maslinovog ulja
malo parmezana

Zagrijte pećnicu na 190 C.

Patliđan operite, osušite i nabockajte vilicom. Stavite ga na lim za pečenje pa u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta. Nakon 15 minuta glavicu češnjaka razdijelite na režnjeve, pa takav neoguljeni češnjak dodajte patliđanu i pecite još 15 minuta.

Ohladite.

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Namastite i pobrašnite okrugli lim za pite. Razvaljajte lisnato tijesto na dimenzije lima pa ga nabockajte vilicom.

Pripremljeno tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta.

U međuvremenu ogulite patliđan i češnjak. Očišćeni češnjak izgnječite vilicom a patliđan narežite na sitnije kockice. Izmutite 4 jaja pa dodajte smjesi patliđana i češnjaka. Dodajte i listiće timijana pa začinite solju i paprom po ukusu.

Skutu narežite na kockice i umiješajte u smjesu patliđana. Dobivenu smjesu raspodijelite po polupečenom tijestu. Po vrhu naribajte i malo parmezana.

Pecite u pećnicu zagrijanoj na 200 C 35-40 minuta.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 25 ruj 2014, 11:55

prijava br. 12
snowwhite

Zapečeni patlidžan sendvič

Toliko nam se ovaj recept dopao da smo prvi put pojeli sve da nije ništa ostalo za slikanje. Onda sam morala raditi još jednom da vam ga uspijem ufotkati :)

Jako jako jednostavno a ukusno.

Za dvije osobe:
2 patliđana, 2 paradajza, 1 Mozzarella, Maslinovo ulje, Sol i papar

Priprema:
Oguljene patliđane narežite na šnite, posolite i popaprite. Pustite na papir da upije vodu. Pokapati s par kapi ulja i prepeći ih u grill tavi sa svake strane..
Položite u vatrostalnu zdjelu pokapanu s par kapi ulja te slažite sendvič: red patliđana - red narezanog paradajza - red patliđana i na vrh stavite red narezane mozzarele (u originalno receptu ovdje predlažu u red šunke ili pancete)
Zapecite u dobro zagrijanoj pećnici 10tak minuta.

Može biti samostalni obrok ili kao prilog.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 25 ruj 2014, 11:57

prijava br. 13
snowwhite

Ljetni spaghetti

za 4 osobe
4 češnja češnjaka
0,5kg cherry rajčica
2 patliđana
2 paprike
maslinovo ulje
sol, papar, šećer, peršin, bosiljak

Patliđane oguliti i narezati na kockice. Paprike očistiti i narezati na kocke. Zajedno kratko popržiti u tavi s vrlo malo masnoće i izvaditi van.
U drugi lonac staviti vodu za tjesteninu. Posoliti. I skuhati tjesteninu al dente
Na tavu uliti maslinovog ulja. Ubaciti češnjak i kratko pržiti. Dodati oprane rajčice prerezena na pola. Ja ih okrenem prerezanom stranom prema dole da brže puste sok. Pazite neke kupovne rajčice baš nemaju soka pa će možda trebati doliti vodu. Dodati začine, sol i papar.
Nakon 10tak minuta kad su rajčice već pustile skoro sav sok (imate dosta soka a rajčice su malo onako upale) stisnite ih vilicom. Kad umak lagano kipi dodajte žlicu šećera i brzo promiješajte da se šećer rastopi i karamelizira. Dodajte peršin i bosiljak i patliđane s paprikom. Umiješajte vruću tjesteninu i poslužite.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 25 ruj 2014, 11:59

prijava br. 14
mirci

Čušpajz od patliđana i junetine

slika

4 patliđana
400g junetine za gulaš
1 luk
1 mrkva
2 žlice maslinovog ulja
šaka riže
sol, papar
malo sitno nasjeckanih ljutih papričica, po želji

vrhnje ili parmezan za posluživanje


Patliđane oguliti i narezati ih na kriške pa na prutiće debljine oko 1 cm. Posoliti ih.
Na maslinovom ulju kratko pirjati sitno nasjeckani luk i mrkvu pa dodati meso i pirjati 30-tak minuta dok meso lagano ne omekša. Tada dodati ocijeđene patliđane i nastaviti prijati dok patliđani lagano ne posmeđe. Tada dodati šaku riže, promiješati dok riža ne postakli i tada zaliti s vodom tako da sastojci u loncu plivaju (oko 1l). Posoliti, popapriti, dodati sitno nasjeckanu papričicu i poklopiti pa kuhati oko desetak minuta. Tada promiješati, dodati vode ako je potrebno i nastaviti još kratko kuhati dok se riža ne skuha. Paziti da se riža ne prekuha.

Poslužiti uz žlicu vrhnja ili posipano parmezanom.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Solea » 25 ruj 2014, 16:49

prijava br. 15
mirbi

Balancane s manistrom

- 2 balancane
- 2-3 režnja češnjaka
- manistra (tjestenina)
- maslinovo ulje
- peršin (može i bosiljak)
- sol, papar, origano

Balancane oprati i iskrižati na kocke (ne gulim ih). Posolit i stavit da se ocijede, cca 15-30 min. Posušiti. Na maslinovom ulju dinstati balancane. Nakon par minuta dodati malo soli (ono od ranije je uglavnom izašlo), papra, origana. Miješati. Nakon još 10-ak minuta (ovisi kolike su kocke i koliko brzo omekša) dodam sitno sjeckani luk i peršin. Dodati još malo maslinovog ulja. Još minut-dva i to je to.

Promiješati sa manistrom.

slika

Napomena: ako balancana ima puno sjemenki, brzo se zalijepi, pa dodam malo vode, koja poslije ispari.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 25 ruj 2014, 20:05

prijava br. 16
lena

Caponata

1 patlidžan nasjeckati na kockice
1 luk narezati na kriške
1 žlica nasjeckanih kapara
desetak zelenih maslina narezati na šnitice
2 dcl passate od rajčice
2 stapke celera listaša nasjeckane

Patlidžan stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na aluminijsku foliju i pustite ga da se malo ispeće. Na par žlica maslinovog ulja podinstajte luk, zatim na to dodajte nasjeckan celer i patlidžane. Zalijte passatom i pustite da prokrčka par minuta. Dodajte kapare, masline, sol i papar i ostavite na vatri još jedno minutu, dvije.
Caponata je izvrsna kao prilog mesu, kao dodatak na prepečenom kruhu... Može se jesti topla ili staviti u staklenke i držati u frižideru par dana.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Patlidžani (rujan)

PostPostao/la Lena » 26 ruj 2014, 10:51

prijava br. 17
mirči

Baba Ganoush (namaz od pečenih patliđana)

slika
2 srednje velika patliđana
100g tahini paste
3 žlice limunova soka
1 žlica maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
na vrh noža čilija u prahu
Peršin, sol

Patliđane probušite na nekoliko mjesta i stavite ih peći u zagrijani pećnicu na oko 45 minuta ili dok ne omekšaju. Ohladite ih.
Prepolovite ih i žlicom izgubite pulpu. Prebacite ju u blender i posudu prikladnu za štapni mikser pa dodajte sve ostale sastojke. Izmiješajte dok ne postane glatko pa dodajte soli ili limunova soka ako bude potrebno.
Poslužite prelivena maslinovim uljem uz krekere, kruh ili pita kruh.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.