Odgovori

Re: sv. gral oliti torta od sira

22 tra 2013, 18:19

joj, :hug da, zato je uputno pročitati koju stranicu prije prve probe. :/
negdje na prvoj, drugoj piše da treba obložiti kalup.
ivana i poti su bile u pravu. :dada :lol

ali sutra će ti biti baš kako treba.
btw, kod nas kolač ne bi mogao čekati sutra. :mrgreen

24 tra 2013, 09:22

ajme odmah jutros sam navalila na kolač i savršen je :liza
i da, svekru su cijeli dan dolazili gosti, i svi su samo hvalili :mrgreen
samo, za drugi put , note to myself:
obložiti cijeli kalup papirom,
i poduplati obe smjese, jer je moj kalup očito dosta veći,
jer mi je ispala za moj ukus, ipak pretanka ...

23 stu 2013, 01:23

dvajst strana svetoga grala :shock

al nea boljeg :yess

23 stu 2013, 09:26

Ja stavljam manje maslaca nego u receptu u podlogu.

29 stu 2013, 12:01

Ja maslaca stavim oko 80-100 g, a sira malo vise od kilu- (5-6 Philadelphia)..

01 pro 2013, 15:14

a zasto ju zovete sveti gral? :conf

btw na recept za tu tortu sam naisla u busu..... vindija napravila kartoncice gdje promovira svoj vivis krem sir i nudila taj recepat....... onako napravila s klincem cist iz znatizelje i kao nalit cu sirup od svekinih visanja umjesto slaga..... al avaj..... nisam imala na sto nalit..... termiti odnjeli cilu tepsiju.... ni do frizidera nije stigla...... :nesvist

03 vel 2014, 12:33

jel se može koristit Mascarpone sir umjesto ovih inih drugih?
ili ima neki posebni i bolji recept za neki kolač sa mascarponeom?

03 vel 2014, 13:51

Meni je ova torta i najbolja sa pola Mascarpone sira i pola običnog, uzmem onaj Vindijin zeleni. :dada

03 vel 2014, 16:45

meni je bolja s ricottom i svježim sirom 50:50. S Philadelfijom još nisam probala :lol
Mascarpone bi radije utukla u tiramisu :liza

03 vel 2014, 17:56

Ne bi htejla skretat s teme ali imate li neki mrak recept za tiramisu sa mascarponeom?

03 vel 2014, 18:05

http://sweetcorner-jasenka.dobrahrana.j ... ecake.html
Ovo je 2u1 :lol

Imam ja odlican recept za tiramisu al nee mogu do njega do sutra (na poslu mi je u kompu) :drink

03 vel 2014, 18:51

danni je napisao/la:Ne bi htejla skretat s teme ali imate li neki mrak recept za tiramisu sa mascarponeom?

Meni je super kad se jaja sa šećerom kuhaju na pari dok se ne zgusnu, ohlađeno se pomiješa s mascarponeom i time se nadjevaju piškote (po mogućnosti napravljene doma, kupovne im nisu ni sluga, a nisu komplicirane za izradu) namočene u smjesu kave i ruma. Po vrhu obavezno posipati gorkim kakaom.

11 lip 2016, 13:34

torta u pećnici, a sad mi palo na pamet da bih na vrh mogla dodati vocni sloj pa molim neku dobru dušu da mi da preporuku. imam smrznutu mjesavinu sumskog voća, a mogla bih otići kupiti i jagode ako mislite da je bolje nesto svježe. da li ih samo umjesati u vrhnje koje ide gore, dodati gustina? ili na ohlađeno vrhnje dodati voće? kako ga pripremiti - malo vode, malo gustina pa prokuhati? treba li želatina?
Pliz, hitno mi je :nata ako je netko pri forumu, a ima prokušanu ideju ili je iskusna slastičarka

11 lip 2016, 13:51

ja voće stavim na sloj keksa, ispod žute kreme. koliko se mogu sjetiti, to sam dosad radila samo s kupinama, svježim i smrznutim, i bilo je dobro. inače je u pravilu radim bez voća.

11 lip 2016, 14:14

A ja stavim borovnice. Ali vjerojatno mogu i jagode. I na to preljev za torte, prozirni. Super izgleda.

11 lip 2016, 15:09

neki dan sam htjela ovo raditi
no, ova tema ima dva ili više recepata

možete li mi napisati koji je pravi

npr. koji je pamparam radila ono jednom Nano?

11 lip 2016, 15:16

Svi su pravi i svi su dobri :lol ne volim cheesecake, al svi ga uvijek hvale. Danas sam zamutila 400gr keksa s 200gr maslaca, na to kila sira s pet(sest?) Jaja, gore 6,5dl vrhnja, secer odoka, u najvecem kalupu, idemo na festu pa da bude za sve zainteresirane. Recenzije sutra.

11 lip 2016, 15:30

koji sir?
jaja kako obradena?
folija oko kajupa?

11 lip 2016, 15:32

Oblozen kalup, obicni svjezi sir, veronikin polumasni kod mene. jaja i sir se peku pa ne kuzim pitanje o termickoj obradi.vrhnje 12%

11 lip 2016, 15:37

radim po ovom receptu.
s tim da ne koristim sirni namaz, nego stavim 500g običnog svježeg sira, 12% m.m. kiselo vrhnje, i ne tučem bjelanjke posebno, zapravo za ovu tortu uopće ne uzimam mikser :mrgreen nema potrebe. sve ostalo kao u receptu.
pečem u manjem kalupu koji obložim papirom za pečenje. sad ima u dm-u kupiti i papira za pečenje prilagođenih obliku kalupa za tortu, pa je još lakše s tim.

annci je napisao/la:Sastojci:

Podloga:
200 g McVitie's Digestive keksa (pšenični keksi)
100 g maslaca

Žuta krema:
400 g Vindijin sirni namaz (kopija Philadelphiae)
2 jaja (veća ili 3 manja)
150 g šećera (5 žlica)
1 žlica limunovog soka
1 vanilin šećer

Bijela krema:
2 crvena kisela vrhnja
60 g šećera
1 vanilin šećer

Priprema:
Izmrviti kekse i pomiješati s omekšanim maslacem. Utisnuti smjesu na dno kalupa (koji se može rastaviti) za torte i staviti u frižider da se hladi.

Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žutanjke tući sa šećerom, vanilin šećerom i limunom oko 10 min (dok se ne dobije čvrsta pjenasta smjesa). Zatim dodati sir i izmiješati, te na kraju u smjesu još lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u kalup sa podlogom te peći 25-30 minuta na 180°C.

Izmiksati vrhnje, šećer i vanilin šećer. Preliti pažljivo preko ispečene torte i vratiti na još 10 minuta u pećnicu.

Ohladiti tortu i staviti u frižider najmanje 5 sati (a najbolje preko noći) da se stegne.

evo isprobani recept meni najdraze torte. svi koji su je probali su se odusevili. stavila bi i sliku ali ne znam kako.

11 lip 2016, 15:57

Nano, pa mogla si me smsat kad trebaš hitnu pomoć :)

http://kruhai.blogspot.hr/2015/05/chees ... odama.html

11 lip 2016, 16:21

nano ne termička obrada nego obrada, da li miksaš jaje po jaje
ili snijeg odvojeno od žumanjaka sa šeć.

to postupak

nano veronikaaa sir mmmm :joy

gold fala :kiss

11 lip 2016, 16:23

Mirici blog ti je mrak!!!
baš po mom guštu recepti
škicnula sam
oduševila si me sa glajgevihtom (ja mislila da to još samo mama i ja koristimo taj izraz)

11 lip 2016, 16:27

Ma ne, nista ne kompliciram jaja secer sir u zdjelu, miksam dok se ne promijesa, prelijem preko keksa. Ispecem (25 min za duplu dozu), vrhnje samo promijesam sa secerom i lagano izlijem na malo ohladenu zutu smjesu. Onda tutnem u ugasenu, ali jos uvijek vrucu pecnicu i pustim jos desetak minuta. Onda van na hladenje pa u frizider ili zamrzivac
Mirci, srce si :luv nemam aceta, sta bi ga moglo zamijeniti? Nemam ni preljev za tortu koji je pal spomenula...

11 lip 2016, 16:39

Sok od limuna :)

Hvala, pcelice :le

11 lip 2016, 16:52

Nije to to sa svježim sirom. Treba biti punomasni krem sir (philadelphija ili abc ili koji već). Razlika između ove torte koju se naziva sveti gral i obične torte od sira je upravo u tome.

11 lip 2016, 17:43

Meni ne valja s tim krem sirevima, jedino s običnjakom, polumasnim, kravljim.

Nana, to imaš u svakom Konzumu, košta par kuna.

13 lip 2016, 12:44

na kraju sam ipak isla u dućan jer nisam imala ni aceto balzamico ni limun (to dvoje sam mislila ignorirati, prezivjela bih i bez) ni gustin (bez njega nije moglo) :lol
bilo je fino, meni puno finije nego bez voća, i jako efektno izgleda. jedino nije bilo dovoljno vremena za dobro hlađenje :lol pa se gornji sloj mogao pomaknuti kao one gotove pokrivke za torte :p planula je učas iako je bilo pet raznih torti.
ps. mislim da je moglo i manje putra u kekse :p al nije da smeta :lol
Zadnja izmjena: Nana1971; 13 lip 2016, 13:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 lip 2016, 12:53

A, je l' bi mogla napisati cijeli postupak u jednom postu, čini mi se tvoja verzija torte isto jako fina (i da bih je i ja bila sposobna napraviti :lol )?
thnx

13 lip 2016, 13:54

bih :hahaha da se u forumsku arhivu spremi i neki moj recept :p

za kalup promjera 28 cm

podrobiti 300-400gr petit beurre keksa, promiješati s 200 gr otopljenog maslaca; natisnuti u kalup oblozen alufolijom ili bakpapirom

kilo svježeg sira umiksati s 5-6 jaja i i 6 žlica šećera (ako dodaješ limunov sok, mozda i malo više šećera da ne bude prekiselo); preliti preko keksa i ubaciti na cca 25 minuta u pećnicu na 180.

promiješati kiselo vrhnje sa šećerom (par žlica, ja sam prstom probavala jel mi fino da vidim kad je dosta) i vanilin šećerom (imala sam jedno vrhnje od 450 gr i jedno od 200 gr ili ml ili kako se već mjeri vrhnje u čašicama :lol ali mislim da su tu količine stvarno nebitne).

kad izvadiš kolač iz pećnice pusti ga nek se kratko ohladi i onda lagano prelij ovu smjesu zašećerenog vrhnja. nakon toga u ugašenu pećnicu vrati još desetak minuta (možeš i ne moraš, ovi sastojci ionako ne traže termičku obradu).

kad se ohladi, stavi u frižider ili zamrzivač na koliko god dugo možeš držati ukućane i sebe pod kontrolom.

imala sam i vrećicu smrznutih šumskih plodova u zamrzivaču, 400 gr - istresla u zdjelu, dodalala 4 žlice šećera, zagrijala do vrenja i tad dodala žlicu gustina razmućenog u deci vode, prokuhala par minuta dok se nije stislo. kad se ohladilo do mlakog dodala 2 žlice aceto balzamica (ili soka od limuna) , to nije neophodno nego ako imaš, prelila preko torte i vratila u frižider. i onda opet moraš čekati da se ohladi!

najteži je dio kod sv.grala to sto treba čekati da ga se smije načeti...
Odgovori