Switch to full style
Tema je zaključana

POVRCE I PRILOZI

21 svi 2008, 10:24

articoke s bobom i bizima (ina66)

dakle, najprije kupite sve što vam treba:
- artičoke: ja uzmem tri komada po glavi, ako je to jedino što se jede za ručak, ako imate još nešto uz njih, onda će i dvije biti više nego dovoljno. obavezno uzmite one s duuuugim stapkama
- bob: uzmite oljušten, svježi - ja uzela u ljusci pa su mi sad prsti i nokti crni. bljak!
količina opet ovisi o kapacitetima jelaca, ali recimo pola kg bi bilo sasvim OK. što ostane, skuhajte s blitvom
- biži tj. grašak: sve što sam napisala za bob, vrijedi i za grašak
- vezica peršina i glavica mladog češnjaka: ako nema mladog, može i stari, ali mu obavezno izvadite klicu
- maslinovo ulje
- prezle tj. krušne mrvice
- sol i papar

priprema:
artičokama odrežite stapke i prvi red latica pri stapki. stapke odmah ogulite i stavite u staklenu zdjelu s vodom i malo soka od limuna. i artičoke stavite u vodu dok pripremate ostalo.
peršin i češnjak sitno nasjeckajte, stavite u zdjelicu, posolite i maaalo popaprite, dodajte dvije-tri žlice prezle i maslinovog ulja toliko da ne bude suho i da se da lijepo promiješati.
sada uzmite artičoke i malo raširite prstima latice da između njih možete staviti nadjev od peršina, češnjaka i prezle.
u posudu u kojoj ćete ih kuhati ulijte maslinovog ulja da pokrije dno - recimo pola deci - i slažite artičoke vrhom prema gore. oko njih stavite narezane stapke na komadiće cca 1 cm, bob i biže.
ostatak nadjeva istresite po svemu tome, dolijte ulja maslinovog i vode da bude onako saftno (ne treba prekriti artičoke), još malo posolite, poklopite i kuhajte dok bob i biži ne omekšaju - ne bi trebalo trajati duže od pola sata.

i trebat će vam puuuuno kruha za točavati
dobar tek!

Re: sparoge na nekoliko nacina (guljka)

21 svi 2008, 10:27

sparoge

Divlje šparoge se mogu skuhati na lešo, očišćene i oprane skuhati u posoljenoj vodi dok ne uvenu, dodati u njih tvrdo kuhana narezana jaja i začiniti maslinovim uljem i kvasinom (ja ih tako najviše volim).

Mogu se tkđ. očišćene i oprane baciti na tavicu s malo ulja i pofrigati (samo malo) i onda preko njih preliti razmućena jaja.

Može se napraviti i rižoto, najjednostavnija verzija je da se prvo skuhaju šparoge u posljenoj vodi, pa se izvade a u tu vodu se stavi riža, doda se maslinovo ulje, soli i papra i začina po želji i pred kraj šparoge.
Po jednom receptu se friži kapula, pa se na nju bace očišćene šparoge pa onda riža i kad postane staklasta podlije se vodom, dodaju se sol, papar i začini, a na kraju vrhnje za kuhanje i malo nekog topivog sira. Nisam probala tako, ali mislim da ću ovih dana pa javim kako je, a isto me zanimaju lazanje sa šparogama!!!!

Re: tikvice u umaku od kopra (silki)

21 svi 2008, 10:29

tikvice u umaku od kopra

- tikvice (ovisi o veličini jedno 5 komada srednje veličine)
- riža (pola šalice za ness)
- 500gr mljevenog (može pola pola, a može i puretina)
- žutanjak
- peršin
- kopar
- 0,5 l tekućeg jogurta

- tikvice oguliti , prepoloviti i izdubiti žlicom.
- sluhati rižu i umješati je u meso. u smjesu staviti žutanjak, peršin, papar i malo vegete.
- smjesom nafilati tikvice da malo viri smjesa van (skužiti ćete kad budete filali)
- poslagati u protvan za pečenje i doliti vode do pola tikvica i peći na 200 stupnjeva pola sata.
- u 1dcl vode razmutiti čajnu žličicu brašna, sitno sjeckani kopar te zaliti oko tikvica protresti. vratiti u pećnicu na 10 minuta.

nakon toga uliti tekući jogurt protresti i pustiti 5 min da odstoji.

Re: przene articoke (mirci)

21 svi 2008, 10:32

Pržene artičoke

8 širokih velikih artičoka
2 limuna
ulje za prženje
sol

Artičoke očistite od svih nejestivih dijelova (vanjskih listova, vanjskog dijela stapke, unutarnjih iglica i dlačica), pa ih premažite limunovim sokom i potopite u vodu s limunovim sokom, dok čistite ostale.
Ocijedite ih i posušite, pa stavite vrhovima prema dolje, na tvrdu plohu.
Pritisnite ih odozgo nekoliko puta da se listovi artičoke otvore.
Pržite ih u vrućem ulju dok ne dobijete “hrskave cvjetove”.
Ostavite ih na papirnatom ubrusu da se ocijede, pa ih posolite

Re: slozenac od blitve (ina66)

21 svi 2008, 10:33

SLOŽENAC OD BLITVE

Sastojci za 4 osobe:

-60 dkg krompira (srednje veličine)
-80 dkg blitve
-4 rajčice
-25 dkg mozzarelle
-crne masline (10 do 15 komada)
-maslinovo ulje
-sol i papar
-2 češnja češnjaka
-ružmarin i bosiljak

Priprema:

Krompir kuhajte u kori; kad bude gotov, ogulite ga i ohladite, kako biste ga lakše rezali na ploške.
Blitvu blanširajte u kipučoj slanoj vodi.
Rajčicu također narežite na ploške.
U vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem slažite naizmjenično krompire, rajčicu i blitvu, tako da su posloženi jedno na drugo, a ne polegnuti u posudu.
Posolite, popaprite, dodajte ružmarin, sitno nasjeckano češnjak i bosiljak.
Preko svega poslažite na fete izrezanu mozzarellu i masline, te zapecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva još 20 minuta.
Ukrasite listićima bosiljka i poslužite toplo.

Re: bob sa suhim rebrima (ina66)

21 svi 2008, 10:36

BOB SA SUHIM REBRIMA

Sastojci za 4 osobe:

1 kg boba u mahuni
50dkg suhih svinjskih ili kozjih rebara
15 dkg suhe pancete
Kapula, selen u korjenu
Konšerva, maslinovo ulje, začini

Priprema:

Na masnoći dinstamo kapulu dok ne uvene. Dodamo pancetu izrezanu na kockice i ribani selen. Kratko sve skupa popržimo do željene boje te dodamo konšervu. Nadolijemo temeljcem i dodamo suha rebra krupnije rezana. Kad su rebra skoro kuhana dodamo začinjeni bob, te sve skupa kuhamo dok bob ne omekša. Uz gotovo jelo poslužimo pire krumpir i crno vino.

Re: rastika (folne)

21 svi 2008, 10:38

rastika

Raštika mi je najfinija kako ju radi moja mama. Listove prvo blanšira, ocijedi, nareže na trake. U ekspres lonac stavi malo ulja, na to raštiku, okrene par puta na ulju, doda suhog mesa, svježe junetine (omjeri kako ima pri ruci) i krumpira isto količinu po želji narezanog na veće komade plus jedan srednji cijeli. Posoli, zalije vodom da ogrezne, poklopi i kuha cca 30 minuta.
Kad je kuhano taj jedan krumpir skroz usitni i on daje gustoću. Ako je junetina bila u većem komadu nakon kuhanja ju usitni u komadiće i doda još soli ako treba.
Brzo i jako fino.

Re: articoke (bergamot)

21 svi 2008, 10:44

articoke

Ja skinem dosta latica (ili listova sta li su) i jos otcaparim vrh, ostavim jedno pet, sest cenata noge, koju malo ogulim, te tako ociscenu articoku barim. Najcesce ih pripremam tako, da ih pethodno obarene, bacim na tavu u maslinovo ulje i pobacam dosta nasjeckanog persina po njima, prosle godine sam naletila na neke koje su se mogle jesti svjeze ali evo nikako vise da naletim... ili ih pak miksam i dobijem kremu koju jedemo sa pastom.

Re:panirane tikvice (mamaDEA)

24 svi 2008, 22:27

paniranje tikvica
tikvice su ispale više nego savršeno.
dakle, panirala sam ih u brašno, jaje, prezle. Ali prije toga narezala i posolila da izgube gorčinu (cca pola sata odstajati). Na pleh stavila papir za pečenje, malo pouljila i poslagala tikvice. I još malo pouljila po tikvicama. Sve u rol na cca pola sata na 180 stupnjeva (pred kraj sam pojačala na 200).

Re: tikvice (imge)

28 svi 2008, 10:36

tikvice - najcesce radim ovako - ne ogulim, samo operem, narezem na tanke ploske, posolim i kasnije malo zalijem maslinovim uljem. onda ih malo prevrnem na maslinjaku na tavi dok ne uvenu. stavim u zdjelu i pospem cesnjakom. jos zalijem maslinjakom ako treba. bude super prilog, tikvice puste super toc i meni je takav nacin najdrazi. znam to i navecer raditi na moru - ispecem brusketice i na to takve tikvice.

a znam i ovako u malo guscem tijestu (kao za palacinke). mi to zovemo kao i kod jabuka - tikvice u slafroku
naravno - punjene tikvice.
i kuhane tikvice, pa s krumpirom - na kockice - pa sve zaliveno maslinjakom i cesnjakom.

Re: POVRCE

28 svi 2008, 10:42

Bob s paštom (guljka)

ja radim na najjednostavniji mogući način: na maslinovom ulju popržim kapulu, jednu do dvije ovisno o količini boba. Na to bacim bob, dodam češnjaka (dva do tri režnja, sitno nasjeckana), soli, papra, malo konšerve i zalijem vodom. Kuham dok bob ne omekša, ako je prerijetko malo zgusnem s brašnom prije nego dodam paštu, ako nije ubacim paštu, skuham nju do kraja i gotovo. Isto ustavri kao i pašta fažol samo što umjesto fažola ide bob i ne stavljam kobase ni suho meso jer po ovim vrućinama mi to ne paše, volim laganije. Ti u to možeš dodati i mrkvice (ja ju baš ne volim pa sam ovaj put izostavila, ali obično ja nju izmiksam skupa s kapulom i propržim na ulju, tako radim kad spremam fažol)

02 pro 2008, 15:31

rizoto s bundevom (ina66)

prodinstam malo kapule sitno sjeckane na maslacu. kad omekša, dodam bundevu narezanu na kockice i nakon par minuta prethodno namočenu ili prokuhanu rižu (ja koristim integralnu pa zato močenje). od začina stavim po trenutnoj inspiraciji. sad mislim probati s kurkumom (donijela mi prija iz Sarajeva), inače stavim samo sol - MM si još i popapri - i pred kraj kuhanja malo vrhnja za kuhanje (može i bez vrhnja). kad isključim, dodam još kockicu maslaca i pustim da odstoji 10-15 minuta
i da podlijevam vodom, malo po malo da ne bude suho i da ne pliva u vodi

02 pro 2008, 15:33

kaša od buće (silki)

kaša od buće, meni prefina na način kako je radi moja sveki.
na maslac baciš malo brašna da požuti.
dodaš naribanu buću koji si prethodno nasolila i iscijedila.
podlijevaš mlijekom. kuha se jedno 20tak min do pola sata. dok buća ne bude kuhana, uz povremeno mješanje.
hoće se primiri po dnu zbog brašna
od začina samo sol i papar i obilno svježeg kopra.

kad poslužuješ ubaci žlicu kiselog vrhnja po tanjurima.
tko voli kiselije može i žličica octa.

02 pro 2008, 15:35

Žličnjaci od bundeve s umakom od piletine, tikvica (mirci)

400g pilećiha prsa
2 crvene paprike
1 tikvica
1 glavica luka
˝ dl bijelog vina
2 dl vrhnja za kuhanje
1 vrećica parmezana
800g bundeve
1 jaje
250 g glatkog brašna
Maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Bundevu narezanu na krupnije kocke pečemo u pećnici na 200 stupnjeva cca 30 minuta.
Pečenu bundevu očistimo od kore i zapečenih vrhova protisnemo kroz pasirku i pustimo da se ohladi. Ohlađenoj bundevi dodamo jaje, glatko brašno i zamjesimo mekše tijesto. Uz pomoc dvije jusne zlice oblikujemo žličnjake i stavljamo ih u kipuću slanu vodu. Kuhamo ih dok ne isplivaju. Na vrucem ulju prepržimo kosani luk i ociscena pileća prsa narezana na rezance. Dodamo crvenu papriku rezanu na rezance, a zatim i tikvice rezane na kolute. Podlijemo bijelim vinom i vrhnjem za kuhanje, pustimo da prokuha te okus doradimo sa soli, paprom i kosanim listom peršina. Prilikom serviranja žličnjake i umak posipamo s ribanim parmezanom.

Ja nisam pekla bundevu, vec sam ju kuhala oko 20 minuta i onda sam u toj vodi zakuhala zlicnjake.

04 sij 2009, 13:43

Francuski krumpir

Sastojci: 0,5 kg krumpira, 6 tvrdo kuhanih jaja, 3 žlice maslaca, 3 žlice vrhnja, 1 dl jogurta, sušeni ili svježi peršinov list, sol, biber, 2-3 žlice krušnih mrvica
Priprema: Skuhati jaja, oguliti ih i narezati na ploške. Oguliti krumpir, narezati ga na ploške i skuhati napola (da se ne raspadne). Vatrostalnu posudu (ili manji lim za pečenje) namastiti, na dno složiti red krumpira, red jaja, sve preliti rastopljenim maslacem, te završiti redom preostalog krumpira. Sve preliti smjesom od vrhnja, jogurta, peršinova lista, krušnih mrvica, soli i bibera. Peći 30 minuta na 200 stupnjeva C (pred kraj pojačati temp. da porumeni).
Prijedlog: Ja između redova krumpira stavim i sitno rezanu slaninu :naughty (hamburger) pa bude još bolji okus.
Ovo je slično musaki a još je prilično brže za napraviti a i ukusno je. Krumpir postaje sve zanimljiviji! ;)

04 srp 2009, 11:35

Povrce a la Nicoise
750 g tikvica - narezanih na tanke ploske
jedna konzerva pelata (ja uvijek uzmem svjez paradajz ali mu golim kozu - cca 3 srednja komada), narezanih na kockice
1 veliki crveni luk (jos bolje ako ima mladog, recimo 3 mlada)
3 česna češnjaka na jako sitno
4 žlice maslinova ulja
125 g crnih maslina (stisnutih nozem da nemaju kostice)
1 jusna zlica kapara
miješano začinsko bilje - štogod se nadje u blizini
sol, biber i ostalo po zelji

Svo povrce se pomijesa sa zacinskim biljem i to onako rukama da se malo i zgnjeci ako treba, gore se pospe maslinama i maslinovim uljem i stavi se u zagrijanu rernu. Pece se cca 40 minuta na 180-190.

27 srp 2009, 20:36

Zapecena palenta by podocnjaci forever:
1. Skuhati palentu na sljedeći način:
- 400 ml mlijeka
- 400 ml povrtne juhe (nju nisam imala, pa sam dodala samo vodu i žlicu vegete)
- 200 g palente
- 1 velika žlica maslaca
- jedno jaje
- malo soli
Zakuhati mlijeko i juhu, umiješati palentu i nek kuha par minuta.
Umiješati maslac i jaje.
Palentu raspodijeliti po tepsiji (visine 1 cm) i ostaviti da se hladi pola sata najmanje.
Izrezati ju na kvadrate, pa svaki kvadrat na trokutiće.

2. tikvice
- jednu srednje veliku tikvicu narezati na ploške i ispeći na malo ulja u roštilj-tavi.

3. paradajz
- narezati 4 paradajza srednje veličine na ploške.

4. mozzarella
- narezati mozzarellu na ploškice.

Dublju tepsiju namazati s malo maslaca, pa slagati redom: palentu, paradajz, mozzarellu i tikvice, i to kao što se slaže crijep na kući :mrgreen: Tako kažu u uputstvu, a to je zaista i atrakcija ovog jela. :dada
Posuti parmezanom i s par kockica maslaca.
Zapeći 15-ak min na 200°, dok se sir ne otopi.

18 ožu 2010, 17:51

PUNJENA HOKKAIDO BUNDEVA(Tanja MT)
potrebno za 4 osobe:

1 hokkaido bundeva
25dkg mljevenog mesa (ja uzmem mijesano)
glavica luka, 2-3 cesnja cesnjaka
2 oguljena paradajza (ev. pelati)
fetta sir
creme fraiche
od zacina: sol, biber, slatka paprika (ja stavljam i curry i chili papricice, ali to je po ukusu)
naribani sir (gouda i sl)

Bundevu oprati, odrezati "poklopac", izvaditi sjemenke, izdubiti meso, ostaviti debljinu oko 1.5cm (ovaj dio je cista fizikala, za to je zaduzen mm). Iznutra posoliti i ca 10 min samu bundevu peci na 180C.
U medjuvremenu, meso na luku i cesnjaku izdinstati, dodati naribanu bundevu (znaci ono sto ste prije tog izdubili + iz poklopca), paradajz i zacine i na kraju creme fraiche. ovom smjesom napuniti bundevu, svako malo "namrviti" malo fette. naribati sir i peci jos otprilike pola sata na 180C.

Ako vam se slucajno desi da ostavite pretanku bundevu, onda ovo "predpecenje" izbacite, jer se inace bundeva raspadne. ja uz to sluzim basmati rizu.

Opcija: ako je bundeva velika, onda 1 casu rize skupa sa mesom prodinstati, umutiti jaje sa 2dcl vrhnja za kuhanje i nakon punjenja uliti u bundevu. Isto dobro.

Mislim da bi se ista stvar dala napraviti sa butternutt bundevom, samo uzeti onaj okrugli donji dio.

19 tra 2010, 22:28

Ja bih podijelila s vama jedan jako jednostavan i jako fini recept s divljim šparogama.

RIŽOT OD ŠPAROGA

Za 2-3 osobe uzmem 3 balice (vezice) šparoga.
Odrežem tvrdi dio, stavim u procjedušu i iscijedim na njih limun.
Na maslinovom ulju zažutim malo luka i malo mladog luka, te sjeckane domaće pancete (špeka). Na to dodam sitno nasjeckane šparoge i popržim još malo, dodam rizi, promiješam te zalijem s pilećom juhom ili kokošja kocka+vrela voda. Gotovo je naravno kad su rizi skuhane.
Mljac! Mi se ovim ubijamo posljednjih dana, ukusno, zdravo i jednostavno.

26 pro 2010, 14:27

Gratin Dauphinois (Henrijev krumpir :lol) by Solea

za 6 osoba

1 kg krumpira
1 cesanj cesnjaka, zgnjecen i oguljen
100 g maslaca
2 dl vrhnja
morska sol
svjeze mljeveni crni papar
100 g naribanog sira

zagrijte pecnicu na 150°C.
ogulite krumpir i usitnite ga na ribezu (na ploskice, kao za malo deblji čips).
stavite usitnjen krumpir u vecu zdjelu pa isperite vodom da se oslobodi visak skroba.
dobro ocijedite i posusite (u kuhinjskoj krpi).

natrljajte stranice vece i plice vatrostlne posude cesnjakom i maslacem.
ostatak maslaca i vrhnje stavite u posudu pa na vatru dok ne uzavrije. ubacite u to sitno narezan ostatak cesnjaka, sol, papar, i komadice krumpira. lagano pirjajte 8 minuta.

prebacite u vatrostalnu posudu, poravnajte, pa pospite naribani sir i jos malo soli i papra.
pecite 1 sat i 30 minuta.

Re: POVRCE I PRILOZI

24 sij 2011, 17:39

Njoki na pariški by Folne

U 1/2 l mlijeka staviti žlicu masti (ili maslaca) i pustiti da zavrije. Maknuti s vatre i u to dodati 25 dag oštrog brašna, malo soli i promiješati. Kad se ohladi dodati dva jaja i uz dodavanje brašna zamijesiti do kraja.

Kraj je kad se tijesto više ne lijepi za prste.

Oblikovati njoke, kuhati kao i sve druge.
Odlični su i kad se smrznuti šibnu u vodu i skuhaju.

Re: POVRCE I PRILOZI

06 tra 2011, 14:32

nabujak s povrćem by Lena
Tema je zaključana