Sada je: 29 tra 2026, 17:38.

KIFLE, KROASANI, POGACICE...

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KIFLE, KROASANI, POGACICE...

PostPostao/la Solea » 02 pro 2008, 16:10

KROASANI (Masha)

Sastojci:
1 kocka svježeg kvasca
1 šalica (za kavu, mala) mlijeka
2dl jogurta
3 žličice šećera i malo brašna

sve ovo zamiješati i pustiti da se digne.
Nakon toga, unutra ubaciti još 2 jaja, šalicu ulja (onu malenu, od kave), dodavati brašna koliko je potrebno da se dobije fino tijesto koje se odvaja od posude u kojoj ga mijesite.
Pustiti da se diže.

postupak pravljenja je žena odlično objasnila na ovom linku
http://www.coolinarika.com/forum/viewtopic.php?id=523
Solea
Sveta krava

Re: KIFLE, KROASANI, POGACICE...

PostPostao/la mama z » 04 pro 2008, 11:06

Brze pogačice

Sastojci:
300g sira,
1 jaje,
1 žumanjak,
300g brašna,
prašak za pecivo,
100 g margarina.

Priprema:

Sir ispasirati, dodati jaje, žumance, brašno, prašak za pecivo i omekšali margarin. Dobro umjesiti , razviti koru i vaditi krugove. Premazati bjelanjkom, posuti kimom i peći.
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 16 ožu 2010, 22:29

Kiflice by Teutonija

- 1KG BRAŠNA ZA DIZANA TIJESTA ( JA STAVIM OKO 80-90 DKG,A OSTALO OSTAVIM ZA POSIPATI ILI DODAM AK TREBA)
-1 KVAS SVJEŽI ili INSTANT
-2.5 DL ULJA (JA STAVIM OKO 1 - 1.5 DL I TO OBIČNO OTOPIM MASLAC)
-POLA LITRE MLIJEKA
-ŠAKA SOLI
-ŠAKA ŠEĆERA

U MLAKO MLIJEKO DODATI ŠEĆER I KVAS I PUSTITI DA SE ZAPJENI ,U VELIKU ZDJELU STAVITI BRAŠNO,I SOL ,DODATI MLIJEKO S KVASOM PA ULJE.SVE TO DOBRO IZMIJESITI(JA MIJESIM MIKSEROM,MOJA SVEKI RUČNO).
PODIJELITI NA 8 DIJELOVA I DIZATI NA TOPLOM OKO SAT VREMENA.(JA NE DIJELIM NEGO ZDJELU ŠUKNEM U PEĆNICU A 50 PA SE BRZO DIGNE,PA NAKON TOGA PODIJELIM NA DIJELOVE)
SVAKI OD TIH DIJELOVA RAZVALJATI U KRUG I REZATI NA OSMINE(KO KAK SE REŽE PIZZA-KUŽIŠ?).MOTATI OD NAJŠIREG DIJELA PREMA VRHU.
ISPADNE 64 KIFLICA.
TEPSIJU NAMAZATI ULJEM ,POSLAGATI KIFLICE ,PREMAZATI RAZMUĆENIM JAJEM,POSUTI MAKOM ,SEZAMOM.... I PEĆI NA 220 DOK NE POŽUTE, TJ. LAGANO POSMEĐE-PO UKUSU TJ. AK VOLIŠ REŠ PECI JOŠ .HAHAHAHAHA.

ps.PRIJE ZAMATANJA, PO ŽELJI, U KIFLICE SE MOŽE DODATI MALO ŠUNKE I SIRA (NA LISTIĆE) ILI PEKMEZ, NUTELA(NJAMI) I SL.

DOBAR TEK

Sirno punjenje-pomiješti svježi kravlji sir ,vrhnje ,sol ,vlasac ,malo bosiljka i istisnut češnjak ,naribati ementalera i time puniti.Dobro stisnuti sa strane da ne iscuri dok se peče.
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Lena » 26 pro 2010, 14:23

Štrukli by Supermama

Sastojci:
tijesto:
500 g brašna glatkog
1 jaje
2 žlice ulja
sol prstohvat i još malo odokativno
malo mlake vode

Nadjev:
100g maslaca
4 jaja
500 g svježeg kravljeg sira
1 kiselo vrhnje
sol po želji i okusu

Od sastojaka za tijesto umijesite tijesto i izradite ja sam mikserom, a tek na kraju rukom dok ne postane glatko. Stavila u posudu, premazala uljem i pokrila. Stajalo je tako jedno pola sata. Za to vrijeme umiješa se nadjev. I kreće u akciju....
Tijesto malo razvaljati mužomlatom (valjkom) a onda lagano razvlačiti prstima i to sve raditi na stolnjaku na koji se malo pospe brašna. Nadjev se stavi na jednu stranu i lagano stolnjakom zarola....Tada se uzme tanjur i izrežu se štrukle.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: KEKSI (slani)

PostPostao/la Lena » 26 pro 2010, 14:50

Pogačice od sira by Lena

slika
photo by Solea

250g svjezeg sira
125g margarina ili maslaca
300g ostrog brasna
1/2 praska za pecivo
1 jaje + jaje za premazivanje
sol
1 dl mlijeka

od tih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti ga u frizideru na jedno 2 sata. razvaljati na debljinu od pola prsta i s casicom za aperitiv rezati krugove. staviti na masan papir i premazati jajetom. ja sam posipala sezamom.
peći na 150 s ventilatorom ili 160 standardno dok ne postanu zlatne.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 02 sij 2011, 12:04

Maslena pogača by Solea

slika
photo by Lena

1 vrećica DI GO kvasca (to je suha germa, valjda se isto može zamjeniti paketićem svježe)
1/2 kg glatkog
ašna
2 jaja
sol (1 i pol žličica)
2-3 dl mlijeka
180g maslaca
1 ravna žlica šećera

Prosijano brašno pomiješati sa kvascem, u sredinu dodati jaje, sol, šećer, i sa mlakim mlijekom umijesiti tijesto. Ostaviti ga da se diže na toplom mjestu dok se tijesto udvostruči.
Dignuto tijesto razvaljati na 2 cm (na pobrašnjenoj površini) i premazati sa 1/3 omekšanog maslaca, zatim tijesto preklopiti - najprije lijevu trećinu do pola, desnu preko nje pa gornju trećinu do sredine i ostatak preko nje
Ostaviti 15 min da tako odstoji.
Tijesto opet razvaljati na 2 cm debljine, premazati drugom trećinom maslaca i ponoviti preklapanje. Ostaviti 15 min.
Opet tijesto razvaljati na 2 cm, i premazati ostatkom maslaca.
Preklopiti lijevu i desnu stranu, zatim gornji i donji rub malo zavrnuti i preklopljen staviti u namašćenu tepsiju. Rukama ju malo stisnuti da se formira po tepsiji pa ostaviti nek se diže 20ak minuta.
Za to vrijeme pećnicu ugrijati na 180-200˙C. Pogaču peći oko 45 minuta.
Da bi boja pogače bila ljepša - kad već dobro porumeni gornju koru namazati sa malo maslaca
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jaja » 02 sij 2011, 13:59

Pekarske kifle:

Kilo brašna
2 kvasaca (suhi)
3 male žlice soli
1 velika žlica šečera
Pola litra toplog mlika
0,3 l toplog ulja
1 jaje

Punjenje: sir i salama, eurokrem, marmelada

Tijesto dobro umjesiti i ostavit ga da odstoji sat vremena,nakon toga ga podijelit na 3 dijela,svaki dio razvaljati u krug i sa nožem podijeliti najprije na križ i onda svaki dio još popola tako da se dobije 8 trokuta.
Svako trokut punit po želji i zamotat da budu kiflice,namazati ih sa žumanjkom i po njima se može posuti kim i sezam (ko voli),stavit u zagrijanu pečnicu na 200-220 stupnjeva 20-tak minuta (tepsiju u kojoj se peku netreba stavljat ulje jer se kifle ne lijepe) ;)
jaja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Slani

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.