Switch to full style
Tema je zaključana

Platnene parlaonica (12. dio)

14 svi 2010, 22:26

ajmo s novim dijelom :kima

već i ptice na grani znaju da je platnena parlaonica naš kutak gdje možemo beskrajno laprdat o platnenom pelenaštvu :zivili

ovaj 12. jubilarni dio posvećen je cijeloj mašini uništenih platnenih pelena i covera od strane nevenerine sveki. da l' je to bila sabotaža zbog njezine ljubavi prema jednokratnim otkrit ćemo u slijedećem nastavku.
nevenera :hug

Re: Platnene parlaonica (12. dio)

14 svi 2010, 22:32

dakle poučena ovim nevenerinim losim iskustvom pitam: na koliko max oprat vuneni cover? i zatim ga opet lanolizirat?

14 svi 2010, 22:38

ja svoje perem na ruke u mlakoj vodi.

14 svi 2010, 22:57

nevenera :hug , ja bih riknula od tuge.
Mrdji, ja nase vunene covere perem samo i iskljucivo na ruke.

14 svi 2010, 23:11

silki je napisao/la:ja svoje perem na ruke u mlakoj vodi.

samo i isključivo na rukice

15 svi 2010, 07:46

također. na ruke. u hladnoj vodi. jedan sam S prala u mlakoj i puno je manje od drugog S covera.

nije ništa loše mislila sveki (bar se nadam). išla je pomoći. i ubacila sve. i koristi platnene kad čuva tina. istina ne namjesti najbolje ali se trudi.

minut šutnje za drage covere. ni danas mi se ne čini da je situacija bolja.

pitanje: sveki je natrljala pelene prakom i ubacila brdo praška na pranje. koliko će mi ispiranja biti dosta da se to ispere? tj kako da znam da se ispralo?

15 svi 2010, 07:58

nevenera je napisao/la:pitanje: sveki je natrljala pelene prakom i ubacila brdo praška na pranje. koliko će mi ispiranja biti dosta da se to ispere? tj kako da znam da se ispralo?

stavi na jedan program pranja i još jedno ispiranje. malo octa ubaci umjesto praška.
svoje ponekad izvrtim samo s octom i sodom da se nakupljeni prašak ispere.

15 svi 2010, 08:22

Nevenera, moja sućut za pelene i covere...
Sirota sveki, vjerujem da je i njoj teško...

Ja sam svoje omekšivačem usmrđene pelene dovela u red tako da sam ih dva puta nanovo oprala u vešmašini.
Dva puta sam ih pustila preko cijelog programa za bijeli veš.

15 svi 2010, 09:36

nevenera suosjećam, bas mi je zao :hug

tanjabb predivan je cover..aaaaaaaa :kiss

15 svi 2010, 09:58

E sad ovo prevedeno, pardon maj chorwacki :kiss (malo ću se ponavljati, Silki je pisala o tome)

Pranje zaštitnih gaćica/hlačica od vune

Zaštitne gaće i hlače od vune treba oprati samo u slučaju kad se jako zaprljaju, kada ružno mirišu ili su počele propuštati vlagu. U slučaju kad su jako uprljana treba ih oprati što brže da se mrlja ne osuši.Vrlo male mrlje može se očistiti same bez potrebe pranja cijelih gaćica pomoću maslinovog sapuna. Vunene zaštitne gaćice i hlačice treba regularno provjetravati.

Pranje i njega vune

Pranje

Zaštitne vunene gaćice, tajce, hlačice mogu se oprati u perilici na programu vuna. Treba prati u hladnoj vodi (do 30 stupnjeva). Proizvodi od vune mogu se oprati ručno. Za pranje treba koristiti poseban deterdžent za vunu, a za njegu i nepropustnost lanolizirati. Barem jednom u 2-3 tjedna treba ih oprati i lanolizirati. Za vrijeme pranja treba izbjegavati jako gužvanje i stiskanje. Nakon pranja potrebno ih je zamotat u ručnik radi daljnjeg lakšeg sušenja.Duplo šivene vunene gaćice mogu se sušiti i do 2 dana. Ne smije se ih sušiti na radijatoru ili direktno na suncu.

preskakuje...
Zadnja izmjena: Kolberg; 15 svi 2010, 10:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 svi 2010, 10:11

Lanoliziranje

Da bi se optimizirala upotrebljivost zaštitnih gaćica od vune treba ih lanolizirati. Prije toga treba ih oprati. Tekuću lanolinu usipati u omjeru 2-3 čajne žličice u 2l jako vruće vode. Dobivena tekućina treba imati mlječnu boju. Prije nego se stave zašt. gaćice u vodu treba nju ohladiti na 30 stupnjeva. Bilo bi idealno da gaćice ostavimo cijelu noć u tekućini, da bi se upilo što više čiste lanoline i povratila izvorna masnoća. Na kraju gaćice treba isprati u hladnoj vodi i objesiti da se posuše.

Moj savjet : vuna se može kuhati! Da, stvarno. Vuna se ne filca zbog visoke temperature nego zbog naglih promjena temperature, na primjer vruće pranje, hladno ispiranje. Vrlo dobre laniziranje možemo napraviti na način da : vunene gaćice operemo , pripremimo razređenu lanolinukako smo rekli ranije, stavimo unutra gaćice i stavimo to sve u mikrovalnu.Podgrijemo sve to 3x3min. Nakon toga u posudici će ostati čista voda, lanolina će se upiti. Gaćice treba ostaviti unutra dok se ne ohlade. Isperemo ih tek kad se same ohlade. Isto to moze se napraviti u posudi na štednjaku, treba samo paziti, da se tekućina ne podgrijava prebrzo.

15 svi 2010, 11:25

u vrućoj vodi? ja sam svoje u mlakoj, one S i vidno su manje. a samo sam ih kratko držala unutra.
ako je problem u promijeni temperature, jel to onda bila greška kod pranja? nisam pitala sveki jel kad je ispirala stavila na manju temp.

15 svi 2010, 11:34

pelene sam isprala par puta i čini se da je paničar u meni bio u šoku (nisam ja svoj nick bezveze dobila :roll), i da šteta i nije toliko strašna, bar što se pelena tiče. :znoj istina, pelene izgledaju lošije :/ , ali mi se čini da je to više od njenog ručnog trljanja jer su se cijele isfucale. drukeri na dvije pelene izgledaju oštećeno (e to nemam pojma od čega je - jednu je pelenu davno mm sredio, ako se sjećate kad je pelene peglao i to još preko drukera - gdje to mogu srediti jer neću moći kopčati pelenu)

i tvrde su mi, unatoč octu i sodi- jel to znači da se još nije ispralo?

ali vuneni coveri 3 pranja nisu preživjeli. bar meni ne izgledaju upotrebljivo. izgledaju ko da ih je netko žvakao. (hdB imam svega viška - i još jedan hdB što mm ne čita što pišem na forumu :lol)

15 svi 2010, 11:54

nevenera ovdje je opisan postupak lanolizacije u vrućoj vodi ne pranja, oprati treba u hladnoj. A kad se lanolizira u vrućoj vodi (ali ne baca u vruću vodu nego se skuha u mikrovalnoj ili posudi na štednjaku) onda ih se ne smije vaditi ali one moraju se ohladiti tamo potpuno pa tek onda izvaditi i isprati hladnom vodom. Mislim da nijedna stvar koju kupujemo vise nakon pranja nije kao nova, tako i vuna.

15 svi 2010, 11:57

Meni je mama dobronamjerno isplela jedan super cover, tj. bio je super dok ga nije oprala na 60 pa se "malo" smanjio i ukrutio kao oklop. Ali izgledao je nepropusno :lol.
Pa joj to nije bilo dovoljno nego je isplela još jedan, isto je super izgledao dok i njega nije oprala. Sad imam dva mala oklopa. Jadna mama, a htjela mi je pomoći.

15 svi 2010, 12:34

nevenera, iskreno suosjećam zbog pokojnih covera :place
Možda da ih ostaviš za sljedeće dijete? Neko malo?

Meni se sveki više ne miješa, jednom mi prala štednjak (na vlastitu inicijativu) i sve metalne dijelove ispremještala- zahvalila sam i rekla da mi više ne dira štednjak.
Fini grudnjak s oblikovanim košaricama bez šavova oprala, opet svojevoljno, s bijelim na 95, izravnao se :( - zahvalila i rekla "ne dirajte mi više veš"
Sad je primirje.
A sad konstruktivno, pelene operi sa predpranjem bez ikakvog praška, ili s octom.
Za covere nemam ideje :dunno , osim da kupiš nove.
Na svakom proizvodu od vune piše pranje na ruke ili u mašini na 30, na programu za vunu, mislim da on nema centrifugu, a i u pranju se bubanj sporije vrti.

15 svi 2010, 14:47

:mah
I naša guza je danas u platnenima :srca
Ali pošto imam za sada samo dvije, ovo nam je već druga pri kraju, kada se probudi moram ga presvuć... htjela bih staviti tetru u cover, umjesto fittedice. Čitala sam temu o tetrama, pa nisam skužila da li mogu samo presaviti tetru i staviti u cover, s tim da ne očekujem kakanje danas, jer je jučer 2 puta kakao?

Koliko sam skužila može kakica propustiti na cover, ali ako samo piški trebalo bi biti ok :dunno ?

15 svi 2010, 15:33

Tinker :lol .
Kissaluvice Wool LOve (da, tako se zovu :luv , kaj nije predivno) oprane i namacu se u lanolinu.

15 svi 2010, 15:41

tanja ti si to narucivala iz USA? Bas sam gledala u carinskim tarifama da na proizovde koji su iz Eu, znači tamo su proizvedeni valjda od materijala koji je tamo i proizveden nema carine. To me jako veseli :mrgreen

15 svi 2010, 15:45

za tetru bi najlakse bilo da imas pojas sumo

slika

ili ove kvačice

slika
pa onda staviti u zaštitne

15 svi 2010, 15:55

Ivana, ja povremeno koristim tetre sa ovim kopčama kao na donjoj slici.
Preko stavim pull cover.
To mi je ful jednostavno.
Možeš i bez kopči, ali onda jednu tetri staviš kao upojni uložak, a drugu na trokut složiš, pa krajeve učvtrstiš u peleni da se ne odmotavaju.
Ovaj sumo pojas izgleda super. To bi mogli sami napraviti od debele elastične trake.

Dominika, :zivili ovo za mikrovalnu!

15 svi 2010, 15:57

Tinker Bell, dva mala oklopa! :rolf

15 svi 2010, 16:09

ja sam lanolizirala tako da sam u malo vruće vode stavljala lanolin pa kad se rastopi dodavala hladu vodu i cover

ja sam slagala tetre po linkovima i preko cover- isto pul (luci) ali samo dok je tin bio mali i nije se mrdao

15 svi 2010, 16:16

i ja sam odvalila na dva oklopa :rolf :rolf

15 svi 2010, 16:25

silki je napisao/la:ovaj 12. jubilarni dio posvećen je cijeloj mašini uništenih platnenih pelena i covera od strane nevenerine sveki. da l' je to bila sabotaža zbog njezine ljubavi prema jednokratnim otkrit ćemo u slijedećem nastavku.
nevenera :hug

:strah
idem natrag čitati

15 svi 2010, 19:13

Dominika, iz Amerike, americka firma, made in Korea.

15 svi 2010, 19:48

Ivana, ja sam znala motati jednu ili dvije tetre normalno i onu trokutastu pelenicu s vezicama(kod nas se to kaže ćiripan) pa preko cover...dakle u principu kao široko povijanje.

15 svi 2010, 20:14

Nevenera jos jednom :hug
*
Mene brine ono sto kazete o konoplja. Imam 5 pelenice, za sada su ok.
kada da ocekujem da ce otvrdnuti?
*
Tetre su nam bile favorit dok je bio mali. stavila bi origami i onda zastitna.

15 svi 2010, 20:45

arki - i mene to brine. imam dvije. jako su mi dobre i drage.

15 svi 2010, 21:52

Ja nemam ni jednu konoplju. Kod nas prevladava bambus. Prepreodusevljena sam sa Swaddlebeese Econappies.
Tema je zaključana