28 kol 2006, 14:14
ja bi trebala još dvije tri rabljene pelene, ali xxl.<
>imam samo par komada (sašivene u priv. aranžmanu ) koje koristimo dok smo doma, ali to mi više nije dosta.<
>ima li tko za prodati? <
><
><
><i></i>
12 ruj 2006, 22:05
ja bih definitivno htjela platnene pelene za svoje dijete.......kao prvo jednokratne pelene previse nadrazuju kozu djeteta jer ona ne dise u njima.......pa i ulosci tipa always su radjeni na slicnom principu i koristim ih samo kad nisam kod kuce radi sigurnosti a inace koristim najobicniju pamucnu vatu...............kao drugo preskupo je stalno i iznova kupovati pelene...........cula sam da kad se dijete rodi najvise novca ode na pelene.............i kao trece zagadjuju okolinu kad ga bacimo u smece<
><
>Pokusat cu ih nabaviti i koristiti, a ne vjerujem da ce mi oduzeti puno vremena jer ce ih ves masina prati. <i></i>
16 lis 2006, 15:34
Evo malo o platnenim pelenam kao i o neprihvatljivim za zdravlje jednokratnim.... Ja šijem svoje platnene pelene izgledaju baš kao pampersice....
DOBRO ZA DIJETE
Platnene pelene, izrađene su iz prirodnih materijala naročito pogodnih za novorođenčad, koju u početku njihova života treba zaštititi od negativnih kemijskih utjecaja. Pamučne pelene-gaćice izrađene su iz čistih materijala koji ne sadrže tvari štetne zdravlju. Kreirane su tako da omogućuju i široko povijanje važno za razvoj kukova. Predstavljaju svojevrsnu poboljšanu verziju tetra pelena. Poput pelena za jednokratnu upotrebu, se i pamučne pelene-gaćice prilagođavaju tijelu što djetetu daje dodatan osjećaj udobnosti. Dijete se, naravno, osjeća vrlo dobro u pelenama i zbog posebnih zatvarača - na čičak ili kopče. Oni osiguravaju prozračnost bebine kože, a gumica na rubovima pelena osigurava da beba ostane suha.
Platnene pelene su propusne za zrak, tako da zrak nesmetano kruži, što nije slučaj sa pelenama za jednokratnu upotrebu. Naime, BBS News objavio je prije tri godine tvrdnju znanstvenika koji vjeruju da su pelene za jednokratnu upotrebu mogući uzrok muške neplodnosti i raka testisa. Istraživanja provedena u Njemačkoj također sugeriraju da pelene za jednokratnu upotrebu imaju štetan utjecaj na razvoj reproduktivnih organa u dječaka.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kielu otkrili su da plastični omot pelena povećava temperaturu testisa za nešto više od jedan stupanj. Povišena temperatura testisa, objašnjavaju njemački znanstvenici, smanjuje količinu spermija u muškaraca i povećava mušku neplodnost. Tako je potvrđeno da pelene za jednokratnu upotrebu uzrokuju dugoročne negativne posljedice na razvoj testisa i spermatogenezu. Prozračne i perive pamučne pelene su pak zdravstveno prihvatljive.
DIOKSIN U PELENAMA
Mnogi stručnjaci ukazuju na još jedan sastojak koji nikako ne bi trebao biti sastojak dječjih pelena. To je dioksin. Dioksin je toksin koji je izuzetno opasan za zdravlje, a uz to je i jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu. On je naime, uz plutonij, najopakiji otrov kojeg je "osmislio" ljudski um. Dioksin nastaje kao posljedica različitih industrijskih procesa kao što su spaljivanje medicinskog i gradskog otpada. Dioksin se kumulativno nakuplja u tijelu tijekom vremena. Ako je dijete dioksinu izloženo od samog rođenja izlaže se riziku oštećenja jetre i kože. Dioksin, koji je na popisu najkanceroznijih otrova optužuje se i za razvojne poremećaje kod dojenčadi i djece.
Velik dio dioksina nastaje i tijekom izbjeljivanja tj. kloriranja. Kloriraju se svi proizvodi papirnate mase, od koje se, između ostalog, izrađuju i tamponi, higijenski ulošci i naravno dječje pelene za jednokratnu upotrebu. Taj postupak nije samo štetan za okoliš, već i nepotrebno izlaže bebe malim količinama dioksina svaki put kada koriste pelene za jednokratnu upotrebu.
Platnene pelene ne sadrže nikakvih toksičnih kemikalija; ljepila, mirisa, plastiku, smole, boje i aktivne agense. Takođe ne sadrže dioksin i zdravije su od onih za jednokratnu upotrebu.
POLIAKRILAT U PELENAMA
Pamučne pelene najbolji su izbor i za djecu sa vrlo osjetljivom kožom i onu sklonoj alergijama. Iako u pamučnim pelenama dijete nije cijelo vrijeme suho kao u pelenama za jednokratnu upotrebu, u njima se bebina koža ipak puno manje oštećuje. Rasparate li podstavu pelena za jednokratnu upotrebu iz njih možete istresti bijele granule ili pahuljice. To su soli poliaktrilata. Kad urin ili voda natope te granule, one se zgusnu i pretvore u želatinastu smjesu. Ta opasna kemikalija koja se otapa u pelenama, uzrokuje pelenski osip, a ujedno se širi i u urinarni trakt djeteta. Granule mogu zadržati i do 800 puta više tekućine od svoje veličine. Tu hidrofilnu supstancu koja na sebe veže vodu koristi se i u pelenama za inkontinenciju kod odraslih osoba. Pamučne pelene ne sadrže poliakrilatične apsorbente i nemaju plastične dijelove koji neugodno nadražuju nježnu bebinu kožu. Naime, mnoge majke upaljenu kožu svojih beba praćenu crvenilom i pojavom mjehurića smiruju jedino pomoću pamučnih pelena. Dijete se, naravno, odmah osjeća dobro u prirodnim materijalima, kao što je pamuk, koji ublažuje kožnu iritaciju ukoliko beba ima osjetljivu kožu.
Iskustva brojnih roditelja također ukazuju na činjenicu da se djeca povijana u pamučne pelene brže nauče obavljati nuždu u toalet za razliku od djece koja koriste moderne pelene. Uzrok je upravo velika upijajuća sposobnost pelena. Stručnjaci navode da kemijski obrađene pelene tako jako apsorbiraju tekućinu, da dijete uopće ne osjeti kad obavlja nuždu. Budući da nema povratne informacije o aktu mokrenja, toplini i mokraći, dijete na to i ne reagira.
U prvom mjesecu bebinog života najveće pitanje svake majke je: da li beba dobiva dovoljno mlijeka. Jedan od pokazatelja je i brojanje pomokrenih i ukakanih pelena. Novorođenče izlučuje vrlo male količine urina. Stoga je tekućinu lakše primijetiti na pamučnim pelenama u kojima nema granula za upijanje.
19 lis 2006, 21:19
Naravno da cemo koristiti platnene! ;-)
21 lis 2006, 14:11
Mi ih koristimo
07 stu 2006, 14:07
Zanima me koliko su prakticne te pelene dok je bebac stvarno mali
Mislim u prva 2 mjeseca.
Ja sam rada da koristim te pelene ali mi ovdje savjetuju pedijatri i babice da ih pocnem koristiti kad djete bude imalo oko 6 kilograma
07 stu 2006, 15:12
Mi smo ih koristili odmah pri povratku iz rodilista i bile su nam tad puno prakticnije nego sada.
Mozda misle da im velicina nece odgovarati- ali ako kupis one size- i ako ti se ucine prevelikima za bebu- moras samo prokuziti kako ih drugacije zakopcati- ja sam ih kopcala tako da sam preklapala cicak- jedan preko drugoga- u kriz.
Sve ti zavisi kakvu si pelenu odaberes- mi smo imali Kamarisove na cicak one size i bile su nam u pocetku prakticne.
Ali su nam evo nakon 2 godine koristenja- unistene.
Istina da sam ih susila u susilici i da je to razlog kraceg vjeka trajanja... ali ih osim po ljeti, drugacije i nisam mogla susiti.
07 stu 2006, 16:05
Jooooj, Webmama, moram priznati da nisam baš puno razmišljala o platnenim pelenama, ali sad kad sam vidjela one prekrasne uzorke u vašem dućančiću

! Stvarno su preslatke!!!
Ono što je mene uvijek mučilo vezano uz ove pelene je pitanje koliko su one zapravo ekološke budući da zbog njih treba praktički svaki dan uključivati perilicu. Dakle: potrošnja vode, struje, deterdženta, pa onda još ako se suše u sušilici dodatna potrošnja energije

Mame koje ih koristite, koliko često uključujete perilicu zbog ovih pelena?
07 stu 2006, 16:17
melita, kad vidis koliku hrpu pelena baci samo jedno dijete za vrijeme svog pelenskog staza, neces si vise postavljati pitanje o ekologiji.
ok, trosi se voda, ali to je nemjerljivo u odnosu na zagadjenje koje nastaje od tona i tona jednokratnih pelena
ja ih nisam koristila (osim s mladjim sinom u fazi odvikavanja od pelena - preporucam!), ali sam za njih zapalila nekoliko mama oko sebe, pa si mislim da sam barem malo smanjila hrpu koju su moji dvojica ostavili
07 stu 2006, 16:44
melita - ako namjeravas imati bebu sasvim u platnenim pelenama, onda ces sigurno nabaviti dovoljnu kolicinu tako da ih mozes prati otprilike svaki treci dan, eventualno svaki drugi, osobito u pocetku - dakle nikako ne manje od 20, 25 pelena. a perilicu mozes svaki put nadopuniti s ostalim rubljem koje se moze prati na istoj temperaturi i koje ne trazi veliku kolicinu deterdzenta (jer kod pelena treba biti stedljiv u doziranju deterdzenta, zbog iritacija koje mogu prouzrociti ostaci deterdzenta, pa jos u kontaktu s mokracom/stolicom).
Septembar - istina je da se mnoge mame zale kako su pelene s podesavanjem velicina (one size) dosta nespretne za novorodjence. ali na trzistu postoje i pelene u vise velicina kod kojih nema tog problema. ako ti se cini preveliki trosak, mozes kombinirati takve pelene s one size pelenama. a mozda su ti onaj savjet dali i zbog toga sto djeca u prvim mjesecima kake i piske puno puta dnevno, pa im treba puno pelena svaki dan, pa ih zato treba cesce prati...
07 stu 2006, 23:25
septembar - kao sto sam napisala, ja platnene koristim od kad je pupcic pao, a to je bilo sa Larinih 12 dana do danas i koristit cu ih do kraja. Doduse moja Lara je rodjena sa 3950g

Ne znam od kuda si, al ja mislim da to sto kazu pedijatri bas i nije tako

Ja sam iz zg-a i gdje sam god rekla da ih koristim tj. vidjeli su nisu nista rekli protiv, cak mi je doktor na pregledu kukova u bolnici (regularni uzv kukova sa 2mj.) rekao da kad njih koristis da ne trebas siroko povijati.
maslacak - o kakvim "one size" platnenim pricas, pa i ja imam Kamarisove i imaju regulaciju velicine (3) sa drukerima
Zasto vam sada vise nisu dobre, zato kaj su unistene?
Da, ja ih koristim eto skoro 6 mj. i ljuta sam na cicak jer je vec sad skoro unisten tj. ne drzi. Vec se spremam par dana ih nazvati i reci im to

jer kak god okrenemo nisu bas jeftine.
melita - imas na kamarisovoj web stranici o potrosnji vode, struje i deterdenta vezano uz pranje pelena i total koliko potrosis novaca na platnene pelene, a koliko na jednokratne. Napisala bih stranicu, al nisam sigurna da li to pravila foruma odobravaju

Ja sam u paketu dobila 20 kom pelena i dosta mi ih je da svaki drugi ili treci dan perem, uglavnom treci.
Da sam prije vidjela Smibove pelenice prekrasnice ja bih si ih kupila sigurno
Eto nadam se da sam malo pomogla ekologiji i buducim i sadasnjim bebicama i njihovim guzama ;-)
08 stu 2006, 10:29
Melita, pri proizvodnji jednokratnih pelena koristi se strasno puno vode. Ne bi vjerovala. Kad sam naisla na taj podatak, smirila sam se, jer sam razmisljala kao i ti...
Septembar :juhu puno one size platnenih dobro pristaje tek rodjenim bebama. A upotreba je jednostavnija tada nego kasnije kad se struce pretvore u zivahne divljakece
08 stu 2006, 10:52
An, baš sam razmišljala o tome, ali nisam mogla otkriti što je sve potrebno da bi se proizvele jednokratne pelene.
Dobro, dakle još jedan + za platnene pelene.
Imam još jedno pitanje za iskusne mame - je li uistinu dovoljno prati ih na 60 stupnjeva pogotovo kad je u pitanju novorođenče? Mislim, ipak je tu mokraća pa stolica... Kad sam se pripremala za Ziticu s više strana sam dobila upute da svu robicu koja ide direktno na tijelo treba prokuhati, dvaput isprati i peglati s unutarnje i vanjske strane. To je za mene bio zakon sve dok nije navršila dva mjeseca, onda sam prestala peglati s unutarnje strane, ali i dalje sam iskuhavala i dvaput ispirala. E sad, čudno bi mi bilo sad odjednom pokakanu pelenu oprati na 60. Na kraju krajeva zar ne ostaju fleke? Meni i nakon iskuhavanja na nekim bodićima, ako procuri stolica, znaju ostati žutkasti tragovi.
08 stu 2006, 11:45
Vragec- da te sa drukerima za podesavanje velicina jesu one size pelene. A ne pasu nam vise jer nam vise ne sjedaju lijepo- mislim da je tu isto problem u cicku - ali nama jos uvijek cicak drzi.
Melita- mokraca dojene bebe je skoro pa sterilna... Mi svu robu peremo na 60° i nista nismo iskuhavali. U pocetku smo peglali sa obje strane- kasnije ne. Isto tako smo u pocetku prali njegovu robicu odvojeno.
Fleke ostanu na pelenama- ali kad se one suse ne suncu onda izblijede i uopce se vise ne vide. Ne opterecujem se puno oko tih fleka.
08 stu 2006, 18:04
Ne misli pedijatrica da su one lose za bebu nego upravo ovo sto se velicine tice ja mislim.
Rekla mi je nesto u smislu dok su jako mali tesko je podesiti da ne propiski i to.
I sama pedijatyrica je koristila iste, a inace svedjani su jako ekoloski osvjesceni (barem vecina)
Juce sam bila u trgovini i gledala te pelene i one flanelske i pamucne i vunene.
An javim ti se na privat.
treba mi informacija :juhu
09 stu 2006, 09:59
Septembar, ako imas u ruci one size, pokopcaj ju na najmanju mogucu velicinu. Vazno je je li presiroka u struku i oko nozica. Tu ti procuri ako je presiroko. To ces lako procijeniti od oka!
Uglavnom se kopcanje na trbuscicu mora nekako preklapati inace nikako ne moze biti dobro novorodjenoj bebici. To pogledni.
I ako je gumica oko nogu presiroka kad se pelena skroz smanji - ne bude dobro.
Zastitne ti moraju biti u velicini koju trebas.
Pa ak vam je problem tih 60° iskuhavajte ih! Unistit ce se prvi cicak. Ali ako je pelena sa drukerima - nist joj ne bude. Doduse, prije ce se doderati (nece bas biti za naslijedjivanje)
Fleke su neizbjezne. Jako su tvrdokorne kod dojenih beba. Mene su nervirale mozda dva tjedna. Pa sam se navikla i skuzila da blijede na suncu a kroz nekoliko pranja i tak izadju same od sebe (makar je to i 60°)
Kad guze narastu - fleka je uglavnom sve manje i manje.
09 stu 2006, 14:35
Kaj se tice pranja robice - ja ju perem jos uvijek odvojeno od nasih, perem ju na 60 stupnjeva i nikad ju nisam opkuhavala. Peglala sam prvih mjesec dana iznutra i malo izvana, a poslje samo izvana.
Pelene sam prala prva dva mjeseca na 70 stupnjeva, a od tada ih perem na 60 stupnjeva i nekad ih stavim na 70 stup. Nikad mi nisu ostajale fleke nikakve, al bas nikakve. Mozda zato sto su pelene njezno zute

al stvarno nisam nikad vidla nikakvu fleku, a bas sam to pratila jer je i meni bilo malo cudno da je dovoljno njih prati na 60, makar se zna da prilikom pranja na 60 stup. bakterije se sve ubijaju. I da, kad se bebica pokakala, prvo sam kakicu maknula sa wc papirom i isprala pod jakim vrucim tusom, pospricam sa razrjedjenim eter.uljem cajevca i stavim u kantu gdje cekaju za pranje. Kad se samo popiski, pospricam sa cajevcem i u kantu.
pri proizvodnji jednokratnih pelena koristi se strasno puno vode.
An - e ovo nisam znala, sad sam jos sretnija sto koristim platnene
09 stu 2006, 14:36
maslacak - sad sam skuzila kaj sam pitala

;-)
:juhu
09 stu 2006, 14:38
pošto vidim ovdje naslov o platnenim pelenama, evo da dam informaciju....
bila sam danas u Turbo Limaču i skupila sam njihov katalog, pa ga sad evo malo listam i imaju u ponudi također platnene pelene ALI sa čičkom (
vragec-ima jako ljepih dezena

) i cijena im je
29,99 po komadu. rado bih postala sliku, al je nemam, al zato vjerujem da nekako možete otić do tamo pogledat!
09 stu 2006, 14:45
to iz TL nisu platnene pelene vec pelene za siroko povijanje, iznad jednokratnih. ispunjene su samo nekim laganim sintetickim punilom sto znaci da ne mogu upijati. meni je inace cijeli dizajn tih pelena problematican cak i kad bi ih htjela koristiti iznad jednokratnih - mislim da nije dobro rijeseno osiguranje cicka da ne dodje u dodir s kozom.
09 stu 2006, 14:46
tetasajber - ja mislim tj. prilicno sam sigurna da su ti to pelene koje koristis umjesto sirokog povijanja.
Budu se jos javile iskusnije mamice ;-)
09 stu 2006, 14:47
eto gold dust je bila brza ;-)
09 stu 2006, 14:57
ja sam nasla zastitne na kojima pise 3-5 kilograma to je valjda za novorodjence.
Jel dosta ako kupim 2 takve u prvi mjesec dva i onda se prebacujem na sledecu velicinu.
Pelene koje stavljam unutra su valjda jedna velicina (tako barem u trgovini u Svedskoj
A nista eto odlucila sam se za te platnene sad znam da hocu sigurno i gotovo.
Cak sam se izgleda odlucila da cu i platnene uloske poslije koristiti
U drugoj trudnoci sam postala opasno ekoloski osvjescena, toliko cak da kupujem skoro samo eko produkte
09 stu 2006, 15:05
septembar - na mojim zastitnima ne pise kg vec mj.
Prve koje sam koristila su 0 mj. i sad druge 6mj., al ja mislim da ce ti ove biti dovoljno velike za pocetak. Ja sam kupila od svakog broja po dvoje, jedne korsitim druge susim. S time da sam prvo kupila ove najmanje, a tek kad sam trebala vece onda sam ih kupila, jer mi je nekako to bio i ovako i onako veci izdatak, pa bar malo da nam olaksam ;-)

za odluku platnenih, neces pozaliti, a tvoja

ce uzivati ;-)
25 stu 2006, 18:22
12 pelena za novorodjncad 2-6 kilograma
1 one size zastitne gace
5 komada flanelnih ulozaka za noc
2 zastitne gace za novorodjencad 3-6 kg
sta mi jos treba???? ili je to sasvim dovoljno za pocetak???
25 stu 2006, 21:18
Mislim da je 12 komada premalo. Mi smo ih imali u pocetku 24 i 24 uloska- svaki put stavljam i pelenu i ulozak.
25 stu 2006, 22:46
slazem se s maslackom, 12 ce ti biti premalo. a ako ne bi trosila novac na pelene u velicini iz koje ce beba brzo izrasti, mozes uz ove male pelenice koristiti i neke one-size, ili klasicne tetra pelene (presavijene tetre mozes uvijek koristiti i umjesto ulozaka u modernim platnenima).
27 stu 2006, 10:24
Mi smo dugo imali samo 13 kom. Ali sam imala susilicu. Danju bi kakao i piskio, a nocu bi se sve opralo i osusilo.
23 sij 2007, 13:18
NArucila sam pelene i danas bi trebale stici
narucila sam
3 zastitne gace za dan
1 zastitne gace za noc
12 flanelnih pelena koje se motaju
12 ulozaka na kojima pise da se mogu koristiti umjesto pelen za bebe do 8 kilograma. (poslije sluze kao ekstra ulosci za noc)
300 papirica za kaku
sve me je kostalo120 eura
Postarina je 5 eura nisam htjela vise da narucim dok ne probam i ne vidim jel to funkcionise.
Ako bude sve oki doki onda moram naruciti vise pelena i vise zastitinih gaca za sledecu tezinu ove sada su 3-8 kilograma