ivana385 je napisao/la:Da pitam još nešto...da li ja mogu pelene ako su samo popišane oprati na ruke i staviti sušiti, ili moraju baš u vešmašinu?
Znači presvučem ga operem pelenu na ruke, frknem je van na sušilo i onda svakih par dana ih bacim u vešmašinu da se bolje operu?
ja ih nikad nisam prala na ruke. ipak treba cijeli ciklis pranja na određenoj temp. da se pobiju sve beštije. štajaznam je ne bi.
dominika je napisao/la:Moj savjet : vuna se može kuhati! Da, stvarno. Vuna se ne filca zbog visoke temperature nego zbog naglih promjena temperature, na primjer vruće pranje, hladno ispiranje. Vrlo dobre laniziranje možemo napraviti na način da : vunene gaćice operemo , pripremimo razređenu lanolinukako smo rekli ranije, stavimo unutra gaćice i stavimo to sve u mikrovalnu.Podgrijemo sve to 3x3min. Nakon toga u posudici će ostati čista voda, lanolina će se upiti. Gaćice treba ostaviti unutra dok se ne ohlade. Isperemo ih tek kad se same ohlade. Isto to moze se napraviti u posudi na štednjaku, treba samo paziti, da se tekućina ne podgrijava prebrzo.
ne znam ovo za kuhanje. vjerujem da može ali nekako nemam srca pokušavat s gaćama od 200kn.
svu svoju vunu perem i održavam na isti način, neke su se ufilcale (čitaj stisle) neke ne.
dolazim do zaključka da je ipak stvar u vuni.
CYA recimo perem i lanoliziram u toploj vodi i uvijek su iste, vjerujem da bi njih bez problema mogla prati u mašini.
moram ti priznat draga da si pravo osvježenje na ovom pdf-u. ne znam samo od kud sve to vadiš
samo nastavi