Sada je: 01 svi 2026, 10:14.

UVOĐENJE ŽITARICA U PREHRANU

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

UVOĐENJE ŽITARICA U PREHRANU

PostPostao/la teutonija » 31 svi 2007, 11:32

Evo kopiram članak sa Pliva zdravlja o tome kada bi se trebalo uvoditi žitarice u prehranu ,naravno da je to u potpunoj suprotnosti sa svim što smo do sad radili. :conf

Nova saznanja o celijakiji
Dojenčad koja počne jesti žitarice nakon navršenih 6 mjeseci života, ima veću šansu da razvije alergiju na žitarice, bolest poznatu pod nazivom celijakija, objavili su američki znanstvenici iz Denvera u časopisu Pediatrics.

U studiji je ispitano 1612 djece tijekom pet godina, počevši od njihova rođenja. U studiji su sudjelovali i roditelji koji su odgovarali na razne upitnike o tome kako i na koji način se njihovo dijete hrani.

Ni jedno dijete odmah po rođenju nije imalo celijakiju, bolest kada tijelo ne može probaviti protein nazvan gluten, koji se može naći u različitim žitaricama, kao što je pšenica, ječam i raž. No neka djeca su je postepeno razvila.

Djeca koja su po prvi puta bila izložena žitaricama nakon 6 mjeseci života imala su povećan rizik za alergiju u usporedbi s djecom koja su prvi puta bila izložena prije 6 mjeseca života.

Većina ispitivane djece nije razvila alergiju na žitarice. Alergija na gluten pronađena je u 16 (1%) ispitivane djece, a samo kod četvero djece su zabilježena i specifična protutijela na gluten.

Znanstvenicima za sada nije jasno kada bi prije navršenog šestog mjeseca života trebalo u prehranu uvoditi žitarice kako bi se spriječio nastanak alergija. No jasno je da izlaganje žitaricama nakon 6mjecesi života može povećati rizik od razvoja alergija na žitarice.

Znanstvenici smatraju da se pšenični proizvodi prvi put u prehranu dojenčeta trebaju uvesti između 4 i 6 mjeseca života.
Zadnja izmjena: teutonija; 31 svi 2007, 13:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 31 svi 2007, 11:37

u vrijeme kad smo mi kretali sa dohranom sam čitala jedno pravilo da se žitarice sa glutenom uvode u razdoblju dok dijete još intenzivno sisa (svejedno da li je sa šest ili osam mjeseci), jer se tako može spriječiti razvoj celijakije i da je to jedini primjer kada dojena djeca prije prelaze na neku namirnicu nego ne dojena. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la badada » 31 svi 2007, 11:39

nek se oni još malo dokazuju,ništa im ne vjerujem
šta piše još,jesu to znanstvanici koji rade za hipp,nestle,ili neko peti?
ma daj,čista propaganda
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 31 svi 2007, 11:41

Djeca koja su po prvi puta bila izložena žitaricama nakon 6 mjeseci života imala su povećan rizik za alergiju u usporedbi s djecom koja su prvi puta bila izložena prije 6 mjeseca života.

:shock: ma da? dakle svasta.
(nisu me uvjerili, ali....)

joj kak si me prepala, mislila sam da ti marta ima celijakiju. :|
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Ina66 » 31 svi 2007, 12:27

moje je mišljenje kao i elino. kad bi po njima onda trebali počinjati s dohranom?
ma, sve mi to smrdi na sponzorirano istraživanje da bi se što prije krenulo (odmah se sjetim Nestle baby jogurta na kojem, kažu, piše da može od 4. mjeseca, grrrrr)

no, dobro. neka oni istražuju. možda za koju godinu kažu isto tako da se ne bi trebalo ni dojiti :whew

inače, po naslovu sam pomislila isto što i liam - da ti Marta ima celijakiju
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la teutonija » 31 svi 2007, 13:12

PROMIJENILA SAM NASLOV :mrgreen:

ma naišla saM NA TO JER SAM IŠLA ČITATI O ALERGIJI NA GLUTEN odnosno za žitarice.

naime uveli smo zobene pahuljice i Milupin 7-corn i 3 dana nakon toga osipala se po vratu i ramenima i jako su joj se pogoršali ekcemi(neurodermitis) koje ima na pregibima koljena i na gležnju.Niš nisam promjenila u prehrani ,ja niti sam joj išta drugo novog dala,i nisam našla dal se alergija na to može i tak iskazvati?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la LiKmama » 31 svi 2007, 13:16

ovako cisto laicki ja mislim da moze.
naime, znala sam jednog djecacica s neurod. i hrpom alergija (na bilo kakve kravlje proizvode, jaja, paradajz, cokoladu, agrume, orasaste plodove....) i uvijek, ali uvijek mu se stanje koze znatno pokvarilo kad bi nesto od toga konzumirao. tako smo i znali.

edit, jedino sto je njemu reakcija bila instant - u roku par sati, a ne 3 dana kao kod marte.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la tanjabb » 31 svi 2007, 22:13

Celiakija se iskazuje drugacije, nema ekcema.
U glavnom djeca imaju proljevaste, jako smrdljive stolice, ne napreduju u rastu, povracaju, blijeda su...
Ovo Marti moze biti reakcija na novu namirnicu, ali ne vjerujem da je celiakija.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la teutonija » 31 svi 2007, 23:19

Tanja ,nisam ja ni mislila da je celijakija al sam tražeći po netu reakcije na žitarice koje se iskazuju ko i kod nas naišla na ovaj članak pa sam ga stavila.

Inače i na žitarice se može javiti alergija kao i na sve drugo ,ne mora biti celijakija,bila sam kod pedijatrice danas i ona k...a u Klaićevoj ju je i na to trebala testirati (pisalo joj je na uputnici ) i nije. :svadja

A niš novog nisam uvela,niš promjenila u svojoj prehrani i jučer i danas nije jela niš od žitarica (osim prosa i kuruze ko i do sad) i smirilo se, i osip i ekcemi. :dunno

ma za poludit je više to sve ,ne znam kak da ju hranim ,sve manje i manje hoće cicati i to nam je već borba,ništa mliječnog joj ne smijem još dati ,od svega kaj joj dam tvrdo kaka osim od hippa koji ima u sebi mlijeko pa povraća ,pa ga opet ne smije.I sad još i to na žitarice . :roll: :cry:

A po zobenim pahuljicama kaka barem kak-tak

Evo jučer je jela kompot od jabuka ,krušku i 3 namočene suhe šljive,sve zmiksano i opet je danas kakala kuglice :conf :dunno
I cijeli dan joj dajem sok od tih šljiva.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mif » 01 lip 2007, 12:13

Hej Teutonija :mah. Točno znam kako ti je jer i moje curke imaju obje neurodermitis i isto se pitam kaj da im sve dam za jesti a kaj ne. Ja sam prestala jesti sve mliječno, citruse, orašaste plodove i išta što ima jaja, jer ih još dojim osim dva obroka dohrane, ali se one i dalje osipaju i to najviše nakon kupanja. No s obzirom da bi ovo bilo off topic (sorry ostalima :oops: ), htjela bih te zamoliti da mi pošalješ pm što ste točno testirali i sa koliko mjeseci i kakvi su rezultati. Meni je moje strah pikati, a kako su sve veće, ipak bi im nešto trebala dati za jesti.
17.11.2006. - Luna i Tara
mif
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 06 lip 2007, 13:00

Po ovome što čitam, onda bi trebalo da uvedem i hranu koja sadrži gluten, jel? :dunno Vanja sisa i dalje i to voli bez obzira dali je jeo ili šta je jeo...
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.