Sada je: 01 svi 2026, 10:14.

Naviranje mlijeka-hitno

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Naviranje mlijeka-hitno

PostPostao/la Nada » 02 srp 2007, 17:25

Prijateljica je rodila prije 4 dana. Prva dan nije imala mlijeka a kada je nadoslo, ajme NADOSLO je i ona ne zna sto ce....

Cicke su joj bolne i tvrde, dobila temperaturu, doji, tiska, masira i izdaja se-koliko ide od bolova.

Kako si (ili kako joj mozemo pomoci)?

Pitam Vas u njezino ime postoji li neki preparat (a da bebi nije skodljiv) koji bi obuzdao naviranje mlijeka.

Ja sam joj uvijek dojilica ali ja APSOLUTNO nikakvih problema nikada nisam imala pa ne znam kako da pomognem prijateljici.

Cula sam za obloge od kupusa i persina, mozde neki caj, sto, sto????

Unaprijed zahvaljujem,
Nada
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tanya » 02 srp 2007, 17:54

Kada se to dogodilo nama doktor je rekao aerosol Syntocinon nekih 40 kn. Ali on je da se ne dobije mastitis te da se kanalici sami otvore kod navale. Samo koristiti u krajnjoj nuzdi ako tusiranje toplom vodom i hladni oblozi ne pomognu. A kako bebac sa cicanjem?
Tanya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 02 srp 2007, 18:51

naviranje mlijeka može probat smanjiti smanjenim unosom tekućine, ali kroz kratko vrijeme. sintocinon je dobar jer olakšava izdajanje. ona bi se trebala izdajati samo toliko da joj napetost popusti, nikako ne dok ne isprazni sisu/kvrgu do kraja. bitno je pokrenuti mlijeko da izlazi.
najbolje je da pred izdajanje/razbijanje kvrga ode pod topli tuš ili da to obavi pod tušem. nakon toga neka stavi bebu na sisu, a poslije podoja obloge od listova svježeg kupusa (malo "tuckanog" da bude vlažan).

ne peršin. on je prejak, uz to što mijenja okus mlijeka moglo bi se desiti da joj se produkcija jako smanji.
eli
Sveta krava

re:

PostPostao/la Nada » 02 srp 2007, 23:31

A kako bebac sa cicanjem?

A tako...Kad je gladan jede, uglavnom spava, izgleda da joj ga sitog donesu a dofuravaju ga svaka 3h koliko sam ju skuzila od 09-21h

aerosol Syntocinon

To pretpostavljam bebi ne skodi :dunno

Samo koristiti u krajnjoj nuzdi

Zasto SAMO u krajnjoj nuzdi?

Prijateljici sam prenijela Vasa iskustva i prijedloge, dala joj Rodin SOS br. za pomoc u dojenju i nadam se najboljem.

Zahvaljujem Vam jos jednom.

Srdacno,
Nada :mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Esbig » 03 srp 2007, 00:14

Ja sam imala puno problema u pocetku, isto se palile i temp sam imala i meni je najvise pomoglo masiranje. Kak je eli rekla, pod topli tus, a i navecer kad sam isla spavati, bi neko vrijeme polako masirala i razbijala kvrge i tako nakon svakog podoja, dok se nije smirilo i obloge od zelja sam stavljala.
Adam 17.10.2006 Louise 12.9.2002
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: re:

PostPostao/la Tanya » 03 srp 2007, 08:35

aerosol Syntocinon
To pretpostavljam bebi ne skodi

To se ustrca u nos i sadrzi isti hormon koji je medu inim zaduzen za otpustanje mlijeka.

[/quote]Zasto SAMO u krajnjoj nuzdi?[/quote]

Zato sto treba isprobati prvo tus, ja sam i hladne obloge, bebu da sto vise cica-neka trazi da ga ne nahrane, hodati bez grudnjaka da mlijeko samo curi - sila teze :rollin, masiranje samo lagano izdajanje - samo da visak izade- ne daj boze da poveca kolicinu mlijeka a bebac ne treba toliko a tek na kraju aerosol. Znas neke mame vrlo lako posustanu jer je sprey najlaksa varijanta, a kao i svaki medikament mora se oprezno dozirati iako je dobar i koristan - barem ja to tako radim sto se tice medikamenata.

Ma sve ce biti dobro kada dodu doma i ustale ritam, samo treba izdrzati i uzivati u cicanju. Drzimo fige :hug
Megan Petra 07.02.2007.
Tanya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 03 srp 2007, 10:18

sa syntocinonom treba polako da se mliječni kanalići ne "naviknu" na povišene doze oksitocina i ne "ulijene".
sve će krenuti na bolje kad bebač počne aktivno sisati, a za to treba biti na pola gladan.

hodati bez grudnjaka da mlijeko samo curi - sila teze

a što tek čini peglanje bez grudnjaka ;-)
(ipak, bolje da mami na početku drugi peglaju)
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 srp 2007, 10:29

Ta navala mleka brzo prodje.

Bice joj lakse kad izadje iz bolnice, jer bebu onda treba sto cesce na grudi i neka zabrani dohranu adaptiranim ili glukozom, jer to im moze minirati dojenje. Ako moze i u bolnici da zatrazi da joj ga donose cesce da sisa.

Ne puno izdajanja (samo da napetost popusti), jer grudi rade na zahtev, pa ce im dati pogresan signal.

Vazno je da bradavica i deo kruga okolo budu u bebinim ustima sto dublje (po mogucstvu, ako beba ima dovoljno velika usta, da joj desni ne pritiskaju bradavicu, jer tako mleko izlazi kap po kap, nego onaj krug okolo, tako izlazi u mlazu, beba se brze i efikasnije najede, a naspetost brze splasne).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

re:

PostPostao/la Nada » 03 srp 2007, 23:12

hvala na vrijednim savjetima :3srca
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica