gdje je ta granica kada ne treba više toliko insistirati na isključivom dojenju u tim prvim mjesecima
inzistirati na dojenju ne znaci dojiti i gotovo. ako se ustanovi da beba ne dobiva na tezini (znaci, uopce ne dobiva, ne prema tablicama, nego uopce), treba provjeriti polozaj na dojci, raspored i tehniku hranjenja, dobiva li sto drugo osim mlijeka, ima li dudu, sise li palac itd itd. i promijeniti nesto od toga, nekad i savjetovati izdajanje nakon podoja kako bi se povecala kolicina, svasta.
pa nakon odredjenog vremena provjeriti tezinu i visinu i vidjeti kako ide. ako je stanje nepromijenjeno, SZO savjetuje dati mlijeko druge zene, a ako je to nemoguce, onda adaptirano mlijeko za bebe. i to ne na bocicu nego na neki alternativni nacin, kako ne bi doslo do konfuzije bradavice. najbolje na onaj set za hranjenje, jer se time istovremeno stimulira proizvodnja mmlijeka.
i to ne uvecer, jer u tom slucaju izostaju nocni podoji a oni su vazni za povecanje kolicine. a cijelo vrijeme pratiti izgled stolice, stanje pelena itd. i ici prema opet iskljucivom dojenju ako se uspije povecati kolicina na taj nacin
to je, recimo, inzistiranje na dojenju.
ako je rast izrazito usporen i dijete vrlo sitno, prvo bih pogledala roditelje. da ja imam malog muza, ne bi me cudilo da imam sitno dijete jer sam vrlo niska.
a onda bih pregledala sve sto je potrebno, hormon rasta itd, prosla sam to sa svojom sestricnom, isto je bila sitna (a ne dojena) i bilo je sve ok