Sada je: 01 svi 2026, 14:36.

Savjeti dobrodošli!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Savjeti dobrodošli!

PostPostao/la Marto » 02 srp 2008, 15:07

Dakle, evo me napokon! :mah
Rodila sam 22.06. Mišicu tešku 3750g i veliku 52cm. Još se privikavamo jedna na drugu i trudimo se oko dojenja. Ovo mi je druga beba i od starta imam strah od neuspijeha jer sam sa Zmajem 8. dan život krenila na adaptirano (na savjet pedijatrice :baba jer je u 5 dana doma izgubio 200g, mlika navodno nisam imala, a do njegova 3,5mj sam vukla količinu od 20/30ml iz obje).
Mišica se ponaša slično ka brat, sve je slično, osim šta sam ja još veća paničarka, a to mi uopće ne ide u prilog! Mala je izašla iz rodilišta sa 3520g i za 5 dana dobila je 100g (patronažna ju je mirila). Znam da to ne znači baš puno, al dobro mi zvuči pa sam optimističnija. E sad da vam rečem kako to izgleda kod nas:
cice mi nisu teške, nisu tvrde (patronažna je stručno zaključila da ništa od toga, da samo imam preveliku želju za dojenjem :roll:), mliko ne curi, jednom sam se pokušala izdojit, u 2 sata iz obje nisan skupila ništa, 20ml (znam da ni to ništa ne mora značit...). Mišica spava cilu noć, nekad je ne mogu probudit i po 4, 5 sati, i duže (nekad ja prespavam i ne čujem mob koji navijem da me probudi :oops:). Onda prvi dio dana cica i spava, u 2 sata je uvik stavljam na jednu cice, nekad navuče i 3 sata na jednoj. A drugi dio dana provede prikopčana na mene. Kad joj zbrišem, za 5 min skuži i traži me opet, nekad samo traži cicu u ustima. Nakon par minuta sisanja i par dubokih gutljaja, mlika ima manje, u kapima, a ona vrijdno sve skuplja. Nekad cvili i baci cicu, pa je traži natrag, pa se nervira i manito siše, pa plače. Tada posegnem za Bebimilom, dam joj samo mjericu mlika i 30 ml vode. Najviše sam joj jednom dala 2 ipo te doze, a najčešće dam jednu, pridvečer. Al ne znam kako ga podnosi... jer zna plakat poslin, prdeckat i kao da ima grčeve. Patronažna je savjetovala radit ga na kamilici.
Problem je i taj šta pelene nisu uvik mokre. A da ne govorim da ne kaka! Jednu noć je jadnica urlikala i vidilo se da je boli na dodir drobić, pa smo mm i ja masirali je lagano, stavili joj vrh toplomjera u guzu i onda je počelo izlazitiiiiii. :shock: Preporodila se i spavala ka top. Sad opet nije kakila 3 dana, a vjetrove ima uvik. :dunno Ja pšazim šta jdem, a pijem puno, vode i kompot, a mlijeka i čaja za dojenje umjereno.
Strah me je da nešto ne činim dobro, da je izgladnjujem sa praznim cicama, a paralelno s tim me Zmjaj od godine ipo traži, a ja sam prikopčana sa Mišicom- da bar znam da ima koristi i da sve štima, ne bi se ovoliko grizla!
Sve sam skupusala, ona mi je na rukama, jednostavno neman vrimena doć tu i pisat. Ako imate kakav savjet, rič podrške (koju znam da ću dobiti :3srca :vi i triba mi), bit ću zahvalna! :bye
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Savjeti dobrodošli!

PostPostao/la nina » 02 srp 2008, 15:19

koliko podoja imate ukupno?
malo su mi to preveliki razmaci za tako malu bebu,inače najviše se mlijeka stvara po noći,te su noćna dojenja bitna za produkciju.

nudi joj cicu svaka 2,3h.,i po noći dok se ne uhodate

to šta ne možeš izdojiti više od 20ml,nije nikakav pokazatelj koliko imaš mlijeka.
dojene bebe,neke,kakaju i do par puta dnevno,neke ne kakaju i do tjedan dana.možda joj smeta bebimil.
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la wewa » 02 srp 2008, 15:37

Marto, svaka cast na trudu! samo nastavi s dojenjem, a puno ce ti pomoci ako nazoves Rodin SOS telefon, evo brojeva:
SOS telefon za dojenje:
01 61 77 520
091 22 77 220

Savjetnice ce ti reci kako da postepeno izbacujes adaptirano ;)
Bitno je da nastavis dojiti na zahtjev, nemoj davati dudu niti caj. neki minimum u prvim mjesecima zivota je da beba dobije 120 gr tjedno, a tvoja bebica je dobila 100 gr u 5 dana, sto je super. dakle, na izvrsnom si putu, a savjetnice ce ti dati savjete kako poboljati ponudu i postepeno ukidati adaptirano ;)
wewa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 02 srp 2008, 15:44

draga marto, vjerujem da si nesigurna, pogotovo sto ti okolina ne pomaze, odnosno ta patronazna kao da radi na tome da uvali adaptirano :roll: . sjecam se tvoje zabrinutosti za dojenje na samom pocetku trudnoce.

prvo, malena jest dobila na tezini. i to je super! ako sam dobro shvatila, tada je bila iskljucivo na prsima?

dobro radis sto nudis jednu dojku unutar dva sata, no ako ti se malena cini nervoznom, pogotovo ako ne piski dovoljno, mozes i cesce mijenjati dojke. ne treba cekati da se napune, mlijeko se stvara u drugoj dok se jedna prazni, i u toj istoj koja se prazni, neprestano, sto malena vise sisa, vise se stvara.

razumijem da si rastrgana izmedju zelje da sve ide po spagici, brige radis li dobro, zelje da ne zapostavis starijeg, sve je to normalno u pocetku, i proci ce, pomalo cete se uskladiti. imas li maramu ili sling ili neku nosiljku u kojoj bi mogla dojiti u hodu? ne treba to uvijek biti tako, ali katkad dobro dodje da mozes ustati, ili sjesti pokraj starijeg i citati slikovnicu dok malena bilda proizvodnju. neces pogrijesiti ni ako joj dopustis cijeli dan da bude prikopcana, ako je polozaj dobar i ako pravilno uhvati dojku, neces dobiti ragade i nece ti dojke nastradati.

rekla sam vec da nije pokazatelj kolicine mlijeka ni kolicina izdojenog, ni izgled dojki, jedino sto trebas gledati su pelene, to i sama znas. kad to ne stima, ja preporucujem cesce podoje i izdajanje izmedju podoja (bez obzira na kolicinu, to je za signaliziranje tijelu da treba proizvesti vise), a ako i dalje ne stima, i ako treba dati adaptirano, onda ne nocu ili uvecer jer su ti podoji najvazniji za produkciju, nego ujutro, i ne na bocicu, kako bi se izbjegla konfuzija bradavice, a svaka zelja za sisanjem zadovoljila na dojci. i ne dudi varalici u prvih sest tjedana.

mozes li nazvati sos? hoces li moj broj? zurim, naime, na poslu sam, ne mogu do navecer vise pisati

drzi se
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 srp 2008, 16:54

ivana7997 je napisao/la:ta patronazna kao da radi na tome da uvali adaptirano :roll: .

I meni se ovo cini.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 srp 2008, 17:03

Ivana ti je super napisala.

Ja joj ne bih davala bebimil, ako nije bas neophodno (jer u prvim danima to odmaze, daje laznu informaciju telu koliko mleka treba da napravi), jer je najlakse za njenu probavu da vari tvoje mleko (sto verovatno znas, ne bih da pridikujem).

Drzi je na siki koliko ona hoce, pa i ceo dan, jer to je samo u tih prvih par nedelja, posle se proredi i unormali. Ja bih stavila M. na jastuk za dojenje i citala S. na krevetu ili dok je bio sasvim mali bih ga nosila u ruci i dojila (mada mi to nije bilo bas najudobnije), ali ako je bila neka hitna situacija, tipa S. se penje po prozoru ili mu bas tog trena neizostavno trebam. Cesto smo sedeli svi na podu, M. siki u krilu, a ja S. dodajem slagalice ili...

Nikad nisam uspela da izdojim vise od 20ml (a mleka sam definitivno imala), jednostavno moje telo daje mleko bebi, a za pumpicu ga je bas briga.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 srp 2008, 17:04

Nikakve kamilice, to joj ne treba.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la eli » 02 srp 2008, 17:40

marto, nemoj se živcirati, cura ti je samo malo lijena.
100g u pet dana je kao 600 u mjesec što je normalan dobitak na težini. to što bi beba rado bila stalno prikopčana je najnormalnije za njenu dob. večernja nervoza također. to što naveče rado popije i adaptirano to je prije način smirivanja nervoze nego glad.

jedino što nije dobro što ne kaki redovito, a to bi moglo biti zato što polaganim sisanjem nikad ne stigne do masnog mlijeka. zato bi na tvojem mjestu uključila kompresije dojki kad primijetiš da slabije vuče. kompresije su pokreti ruke slični kao kod ručnog izdajanja, ali to radiš sa bebom na sisi kako bi joj olakšala da dođe do masnijeg mlijeka. eventualno, možeš probati koristiti sprej syntocinon koji pomaže otpuštanje mlijeka, ali samo ako ti se ona čini umornom da lijepo vuče, a sise stvarno mlohave ili za izdajanje. izdajanje je poželjno jer potiče proizvodnju, ali uz redovno stavljanje bebe na prsa nije neophodno. znači, kad uhvatiš vremena, izdajaj se, ako ga nemaš, ne treba.
za imati večernju dozu mlijeka koju možeš dati umjesto adaptiranog najzgodnije je izdajati se ujutro, odmah po ustajanju. tada mlijeka ima najviše i izdajanje ide lakše. ne treba brinuti da će maloj faliti mlijeka u 8 sati zato što si sve izdojila u 7.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 02 srp 2008, 20:54

Opet san došla na brzinu pa neću sve uspit povatat.
Ovako, u tih 5 dana šta je dobila 100g je bila i na cici i na adaptiranom (nekad samo 20 ml, nekad i 2 puta po 30 ml vode plus mjerica, znači nekih 35-40 ml).
Sve šta mi kažete znam, trudim se provodit u praksi. Eto npr. moram poradit na noćnom buđenju.
Buni me ovo da je mogu stavit na obje cice u manje od 2 ure. Znači ne moram je "zavaravat" praznom cicom?
Izdajala sam se 2 ure jednog dana i svatila da me količina deprimira, a mala je i tako cicalica koja vuče i u prazno, pa tp ne bi. A to malo vrimena šta nije na meni ne mogu provest sa izdajalicom u ruci, stvarno ne mogu, moram bar na 10 min sist i zagrlit Zmaja. :dunno
Urla... nastavak slijedi!
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sany » 02 srp 2008, 22:45

Marto je napisao/la:Problem je i taj šta pelene nisu uvik mokre

koliko puta dnevno su mokre?
ako je to 5-6 puta tijekom dana onda je dobro

nemoj se opterecivati izdajanjem, vidim da te to dosta muci, to koliko se ti mozes izdojiti ne znaci da beba nece povuci vise od toga
nocu bi je trebalo cesce stavljati da sisa, ako je ikako moguce
drzite se
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Marto » 03 srp 2008, 00:50

Evo nastavka- i to vidite tek kad! :roll:
Dakle, ako beba sisa često, a moja siše kroz jutro svako uru, dvi, tri, a popodne imam osjećaj stalno, onda mi izdajalica ni ne triba?
Te kompresije radim, a da nisam ni znala da se tako zovu. Parilo mi je logično da je mogu potaknit na sisanje ako ja malo stisnem cicu i mliko poteče u ustima.
Sprej sam koristila sa Zmajem (savjetovala mi ga je edukatorica za dojenje u rodilištu) i nije mi pomoga, tj. nisam primjetila nikakav učinak. :dunno
E sad, ja mislim da moja Antonia definitivno dođe do zadnjeg masnog mlijeka, jer ona sisa i sisa do zadnje kapi- tako i znam da nemam "dobvoljno" mlijeka, jer cice jedostavno presuše! Naravno, za par minuta ako ih stisneš pojave se nove kapi, koje su se u međuvremenu proizvele.
Pelena stvarno nemamo dovoljno mokrih, ja nju ni ne trebam toliko puta mijenjati jer je suha, a i ne kaka. Minjenjam i Zmaja pa mi se čini da mijenjam pelene stalno. :mrgreen: (iako moram priznat da je njega tata preuzea)

Evo npr. šta nam se danas dogodilo: jutro je lipo spavala i sisala svaka 2, 3 sata, čak sam je ja morala buditi, pa je sisala i svako sat, ali i svako pola sata, pa je stalno bila na cici. Ja bi joj "zbrisla" kad zaspe, al se ona probudi i odma me oče nazad. Oko 19h sam joj dala Bebimil, 30 ml vode + mjerica (na kutiji kažu da je za bebe od tjedan dana 65 ml vode + 2 mjerice) jer je cvilil i stejala na cici, pa i na drugoj, jako ih je vikla i ljutil se jer su se ispraznile. Rado i pohlepno je popapala, al onda nakon nekog vrimena počne plakat još jače, na cici je doslovno podivljala, vukla je ka da joj život o tome ovisi. Pa sam je dizala, a ona podrigivala i prdeckala. Zaspala je tek negdi oko 23, a do tad sam skakala sa cicama, naizmenice jednom pa drugom, nisam čekala po 2 ure, nisam imala toliko vrimena. I evo je spava ka top! E pa sad vi meni recite, ponašala se ka da je jaaako gladna, a da je tako bi li ona uspila napokon zaspat? Kladim se da je ovo sad njeno spavanje za cilu noć. Da je ja ne budim, a evo sad ću joj uvaliti cicu, ona se ne bi makla još satima. Ili njoj taj Bebimil ne paše? Nije mi jasno... Al da bude gladna, bude! To definitivno, nisam umislila da nemam mlika, volila bi da jesam, stvarno izgleda da ga nemam dovoljno, i pelene to govore.

Imam još jedno konkretno pitanje, koliko adaptiranog bi trebalo davat? Ja dajem neki minimum, premalo čak, ponekad mi se čini kako izgladnjujem dite da bi navukla mliko i mogla dojiti. :( Sa prvim me je ovo sve jako zabrinjavalo i tjeralo u plač, misecima! Kad san zatrudnila odma mi je dojenje palo napamet, razmišljala sam tome, al sam iskreno mislila da me neće toliko pogoditi ako ne uspijem. Krivo. Još mi je gore. Ta neka grozna grižnja savjesti me nagriza i izluđuje, nema šta ja ne bi dala i učinila da ovaj put stvarno uspijem! :dunno Najlakše bi bilo odustati, al ja ne mogu. Da nemam kapi mlika ok, al kad vidim da ga imam, ne mogu...

Fala na savjetima. Ivana, ako zatriba (a vjerojatno oče znajući sebe i svoje histeriziranje i paničarenje :mrgreen:) javit ću ti se na pm, pa te gnjaviti. I svih vas. :vi
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la cleonikky » 03 srp 2008, 06:22

Marto draga, prvo se nauci opustiti jer se meni cini da si ti u prevelikom grcu i strahu od neuspjeha. Tvoje tijelo proizvodi mlijeko i ono treba biti koliko-toliko relaksirajucem stanju (znam, znam- tesko je; sto zbog nedovoljno spavanja, sto zbog brige oko dvoje djece...).
Sto se tice samog dojenja - ivana i eli su ti dobro rekle :up

Ja bih se samo osvrnula na Antonijino ne-kakanje, jer koliko se ja sjecam, dojena beba bi u tim prvim danima i tjednima trebala imati bar 1 pokakanu pelenu. Mada kazu da je normalno da ima stolicu nakon svakog podoja. Dakle normalno je od 1-1o-ak (a mozda i vise) pokakanih pelena u 24 sata. I naravno min 5-6 mokrih.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la eli » 03 srp 2008, 08:14

marto, probaj ovaj pokus - važi prljave pelene pa od te težine oduzmi težinu prazne i zbroji koliko je izbacila u toku 24 sata. moguće je da se iznenadiš i smiriš. to sam ja radila kad mi je mala imala 8-9 mj i nije ništa pila (osim cice), a bilo je ljeto. ispalo je da piški kao velika, tj. da za kratko vrijeme sisanja počupa jako puno mlijeka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la dunja » 03 srp 2008, 08:36

Marto, jedna od jako bitnih stvari je da ti budeš smirena, odmorna, opuštena. Ovako ako si stalno napeta i u grču i nervozna nije dobro. Bila sam u istoj koži kao i ti sada, s jednim starijim, kojeg sam na žalost dojila samo tri tjedna, i s ovim malim i imala sam čvrstu želju da taj put uspijem.
Točno znam da kad sam bila jadna i nervozna i non stop u pogonu- čitaj radila nešto stalno - da sam nekako automatski imala manje mlijeka. Pogotovo na početku, kad je bio novorođenče, pa prvih par mjeseci.
Dakle smiri se, odmaraj, mislim da bi ti i to trebalo pomoći da imaš više mlijeka.
dunja
most

PostPostao/la Diami » 03 srp 2008, 12:26

Iako ja još nisam imala prilike dojiti, trudila sam se do sada puno učiti, čitati, upijati iskustva. Nadam se da nije problem ako nešto predložim, iako nemam osobnih iskustava, nego onako mi se činilo logičnim nekako. :oops:

Meni se čini dosta važnom ova informacija od Ivane:
Ivana 7997 je napisao/la:kad to ne stima, ja preporucujem cesce podoje i izdajanje izmedju podoja (bez obzira na kolicinu, to je za signaliziranje tijelu da treba proizvesti vise), a ako i dalje ne stima, i ako treba dati adaptirano, onda ne nocu ili uvecer jer su ti podoji najvazniji za produkciju, nego ujutro, i ne na bocicu,

Naime, čini se da tvoja malena lijepo od tog Bebimila možda prvo dobije nešto problemčića (prduckanje, trbuščić boli), ali onda zaspe kao top. Ako time gubiš noćna dojenja, a ona su važna za veću produkciju mlijeka, to bi bilo šteta.

Ako bi malena ostala budna i više cicala navečer i po noći, možda bi i tako prije ili poslije zaspala iako bi neko vrijeme protestirala, ali bi istovremeno potaknula proizvodnju. A bebimil onda daj tijekom prijepodneva ili poslijepodneva. Jer, meni osobno se čini da tvoje tijelo možda "samo" treba taj signal - njeno sisanje navečer i po noći, da bi i u tom vremenu počelo više proizvoditi.

Vjerujem da ti je teško izdržati, posebno kad je ona plačljiva i neutješna, pa se bojiš, tako da ti držim fige da uspijete naći način da se uravnotežite i prevladate te početne probleme! :) I da se ti smiriš, što će sigurno i njoj pomoći još više.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Dudley » 03 srp 2008, 13:33

Cure su već sve super rekle, a ja ću samo još jednom potvrditi. Od početka imam jako puno mlijeka, pa čak i sada mi zna poteći iz desne dojke dok on cica lijevu....i ja još nikad nisam skužila da bi on ispraznio cijelu cicu, koliko god ga često stavljala na jednu.

A NIKAD NISAM USPJELA IZDOJITI više od 30 ml a bilo je dana kad sam stvarno svojski pokušavala. Isto kao SM, moje tijelo reagira samo na njega, ne na čistu mehaniku.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 03 srp 2008, 14:15

marto, sto znaci nema dovoljno pelena mokrih? koliko ih je? ne usporedjuj sa starijim, on je vec zmaj :)

i kad kazes da je pelena suha, je li uistinu suha? mozes li joj stavljati platnene pelene, na njima se bolje kuzi kolicina mokrace..?

jer meni se cini da vam dobro ide, a da se ti malo kocis prevelikom brigom i prekriticnim odnosom. kuzim te, bila sam u toj kozi. i utjesno je znati da briga postupno nestaje kako vidis da dijete raste.

realno, cega se bojis? neuspjeha u dojenju? pa ti vec uspjesno dojis!

od tih par ml adaptiranog dnevno malena nije mogla dobiti 100 g u tjedan dana. toliko je narasla od tvoga mlijeka, kojeg ima, bez obzira na to sto ga ne vidis.
prvih je 6 tjedana vrijeme uspostavljanja ponude i potraznje. tvoje tijelo to moze, ti to mozes. ona suradjuje. znas kako kontrolirati dobiva li dovoljno, znas sto ces ako ne dobiva dovoljno, to i radis, nudis joj cesto. dala si i bebimil da se malo utjesis. i to je to. ja bih ga postupno smanjivala kad utvrdimo koliko tocno mokri i kaka, ali polako s tim. ali nemoj joj davati bocicu, to moze previse kostati. pokusaj sa zlicicom, salicom, nije to velika kolicina...

kad onako poludi na dojci, probaj ustati, maziti je u kontaktu koza-koza, smirivati sebe pa nju, vjerojatno je to samo nervoza i nesigurnost.

drzi se, i javi se ako hoces da se cujemo
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Marto » 04 srp 2008, 01:06

Ne bi se smila pretjerano veselit i hvalit, al danas smo prošli bez Bebimila! :nana
Sinoć sam se dizala i nudila joj cicu- jedva bi uzela par gutljaja, a onda bi se izdajala. Skupila san 30 ml :1 :rolf i popodne kad je lagano pošizila sam joj dala umjesto adaptiranog, kad su cice presušile, a ona počela cviliti. I onda je kakilaaaaaa! (i sinoć malo) Pelene su, ja mislim, ipak malo mokre. Mm i ja (i moja mama ako je tu) svaku proučavamo. U jednoj ruci važem suhu u drugu "mokru". Rijetko je baš natopljena, kontam da je vruće pa valjda iznoji dio tekućine. :dunno Ne znam koliko ih je, jer pomislim da je suha, a onda kad poslin ugledam neku suhu zaključim da je ona prije ipak bila malo mokra... i tako u krug. :whew
Tako je danas Mišica prespavala većinu dana. Standardno kroz jutro sam je morala budit, popodne sama traži cicu. Evo je krmi, a ja sam je maltretirala prije pola ure i dala joj obe dvi u snu.
Čega se bojim? Bojim se da neće dobiti na težini. Ili da, ne da Bog, izgubi. Gledam je ovakvu mrvicu i baš me toga strah, da je ne izgladnjujem. :dunno Najlakše je dati adaptirano, ne osuđujem nikoga, i sama sam ga davala Zmaju, al mi je žaj dati ga ako imam svoga dovoljno. AKO GA IMAM DOVOLJNO. Ako nemam, prokuvana voda i bočice su isti tren na repertoaru. Mislim se izdržat do ponediljka ovako, jer se ništa ne događa, a onda je izvagati kod doktorice pa vidit kako i šta dalje.
Fala vam puno! :3srca
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 04 srp 2008, 01:14

:band

puno bolje zvucis!

tocno tako treba gledati pelene, usporediti staru i novu pa vidjeti. i bravo za kakanje

Čega se bojim? Bojim se da neće dobiti na težini. Ili da, ne da Bog, izgubi. Gledam je ovakvu mrvicu i baš me toga strah, da je ne izgladnjujem.

znas kako se kaze, ne moze gladan srat to je to, znas kako prepoznajes je li gladna - po pelenama. ne po nervozi, guranju prstica u usta, halapljivom sisanju, plakanju. ne. po pelenama.

pazljivo prati pelene i dalje, i drzi se hrabro.

ovo mi je najbolje od svega

Mislim se izdržat do ponediljka ovako

to je cilj. kad vidis da je sve ok, odredis si sljedeci. malo po malo. i eto te dojis s njezinih godinu dana. :proljece
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Marto » 05 srp 2008, 00:34

Da bar mogu napisat optimistični post ka jučer. :roll: Ništa nisan smila pisat, odma se sve okrenilo kontra mene.
Budna je od 9 ujutro! Zaspala je ona, o daaa, 100 puta, al na cici, kad je pusti, pustim i ja crtu al me skuži za par minuta. Noću je iznenđujuće dobro cicala, pelena je bila mokra, a onda se odlučila ne skidat sa cice i slijedeće 2 pelene su bile zabrinjavajuće suhe, ili tek jedva mokre- ne znam. Nije mi se skidala sa cice, a dan je bija dug i naporan, dio dana sam bila sama s njih dvoje, a nju ne zadovoljava ako nismo skupa u horizontali. Danas sam joj dala čak 4 puta po 30ml adaptiranog. Situacija privremeno bude ok, a onda je još gore. Nakon toga oče cicu još više, iscicala mi je zadnju kap. Baš je dosta cvilila na cici, plakala. Evo je i sad u mom krilu, a prazna cica joj u ustima. Na rubu sam snage, Zmaj je nervozan jer mi ne može ni prić od nje, ona je nervozna jer joj ne dajem ono šta ona traži, svi smo nervozni i situacija je zato još gora.
Nadam se da će napokon zaspat kako Bog zapovida kad legnemo skupa prikopčane i da će sutra biti novi dan, ni najmanje nalik ovom današnjem. :klanja
Koja agonija...
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 srp 2008, 01:07

Marto je napisao/la:Situacija privremeno bude ok, a onda je još gore. Nakon toga oče cicu još više, iscicala mi je zadnju kap.

Marto ne znam kako da ti nezno kazem, ali kad joj das tih 30ml upropastis joj trud navlacenja mleka. I zato se posle toga prihvati jos vise, jer njoj ne treba flasica, njoj treba sika, a mala je i taj trud koji ulaze je za diviti se, ako mozes poslusaj je, jer stalno vrtis isti krug, ona navuce, ti joj das adaptirano, sike pauziraju, posle toga mora uloziti jos vise truda... Grudi su jako fino izbazdarene i ja sam dobila prvi mastitis kad sam Stefanu dala 2 kasike dohrane sa 6 meseci, a gde je 4x30ml. Ne govorim da je trebas drzati zednu, naravno da ces ti bolje znati da li joj treba dati ili ne treba dati adaptirano koja si joj majka i stalno sa njom, nego ja koja procitam post pa kazem misljenje (dakle ne zameri).

Ja sam isto sama sa njih dvoje. I jeste tesko i naporno, ali S. se vec navikao (vise nego u prvim danima). Probaj sa drugim polozajima, ne samo u lezecem.

Vrlo brzo, nakon prve 3-4 nedelje, to stalno visenje na siki sa spontano proredi i uobroci.

Ne pokusavaj da stignes sve, jer neces moci. Bilo bi dobro da ti muz ili neko uvece skuva i pomogne u pripremi rutine za sledeci dan. Redovno jedi, redovno pij i sto vise mozes spavaj (ako ti Zmaj spava preko dana, pokusaj da ih natempiras u isto vreme i spavajte svi zajedno, na zalost moj S. odavno ne spava preko dana).

Sretno i hrabro, kako god budes resila. :hug
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 srp 2008, 01:34

Marto je napisao/la:Zaspala je ona, o daaa, 100 puta, al na cici, kad je pusti, pustim i ja crtu al me skuži za par minuta.

Milan je ovakav, kupila sam tanku tkaninu (skoro kao gaza, jer sve gotove marame su bile predebele, pretople i besmisleno skupe) 6m duzine i 90cm sirine (skratila sam je kad sam prvi put uvezala oko sebe), doduse bio je nesto veci, jer mi ranije jednostavno nije palo na pamet, negde sa 6 meseci. I posiki, zaspi minut probudi se, ja ga stavim u maramu i radim sve oko rucka i sudova i sve sta vec moram. I tako mi je cesto zaspao i posle toga spavao cvrsce i duze. Valjda je to borba drugorodjenog za paznju :dunno I to parce krpe mi je promenilo zivot.

Ovde imas uputstvo kako da to uradis (na dnu strane je objasnjenje u slikama) http://www.mamatoto.org/Default.aspx?tabid=121

ovde je uputstvo za vezivanje u polozaj kolevke http://www.wrapyourbaby.com/crosscradle.htm, ali mozes naci razna druga uputsva za vezivanje ako malo proguglas.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la IvaV » 05 srp 2008, 08:30

Joj Marto, citam i sve ne vjerujem, kao deja vu...Iste muke, isti strahovi, iste nedoumice, vaganje nje, pelena, pa dobiva li na tezini ili ne, pa vriska cim se sisa izvadi...

Dobila si puno dobrih savjeta, ja necu pametovati jer tu ima puno iskusnijih cura od mene, vec cu ti samo poslati jedan veliki :hug. Drzi se i nadam se da ce svaki dan biti sve lakse i lakse i da ce mlijeka biti sve vise i vise. Nemoj se izludjivati, prooobaj se opustiti, ono, malo oooooommmmmmm :lebdi Kazem ti to jer sad kad gledam sebe unatrag, dodje mi da sjednem u time-machine, vratim se unatrag i doooobro se ispljuskam. :lol

Javljaj napredak, makar da se izjadas.

:hug
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 05 srp 2008, 10:51

sve znaš, sve što ti je do sada savjetovano je OK, jedino se ti trebaš skulirati i ne paničariti :)

kako ti nju oblačiš po danu? je li joj možda prevruće pa je zbog toga nervozna? i kako stojiš s podrškom doma (mama, muž)?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 05 srp 2008, 11:01

S. mama, fala na savjetima! :3srca Al to sa maramom, slingovima i sl. meni zvuči ka sf, ne znam baš koliko sam spretna. :dunno
Iva, i na kraju si dojila? Ima li priča takav kraj? :drink

Noć je bila očekivano odlična, spavala je ka top, dojila sam je prije spavanja oko 1, pa tek oko 6, oko 8, 10... sve nešto po malo, onako u snu. Izdojila sam 40ml za popodnevne krizne situacije. Evo je sad budne i mirne. Gledamo se :cool oči u oči, sve me stah šta me čeka kad se ovako pritajila. :rolf Al gladna ne pari. Danas mi je mama tu cili dan jer je mm na putu, pa mogu uljetavat sa cicom. E da, ona najviše voli ležeći dokit, i ne voli kad je galama :roll: gospiđici remeti san.

edit:
Ina, u bodiju je kratkih rukava i bičvicama. Al ima osipa svugdi na pregibima, i to je vjerojatno muči. Danas pada pravo kupanje, pupka smo se odavno riješili al je još tu i tamo curka pa je nisam tila točkat. Podrška je ka i ja, promjenjive naravi :alc kad počne plakat svi bi joj uvalili bocu, al onu veliku od Zmaja. ;) Ma dobri su, uskaču stalno, bodre, al nije lako sa hipohondericom...
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IvaV » 05 srp 2008, 12:13

Ma ti iz posta u post zvucis sve bolje i bolje :3srca

Normalno je da ce biti tezih i laksih dana, to da te odmah utjesim.
Dobro ti je Ivana rekla, dan po dan, ma sat po sat i iz situacije u situaciju i evo te, dojis ko velika. ;)

O nasem dojenju bi mogla llitanije napisati, al nije to sad bitno, jedino cu ti reci da je uz sve sto se tebi dogadja nas zadesio i mastitis dva puta, desna bradavica mi skoro otpala kolike sam ragade imala, ona prikopcana dan-noc, pa je odbijala lijevu sisu...To cisto da vidis da moze biti i gore nego tebi trenutno :gigl I mislila sa i ja da nemam dosta mlijeka, i frka i panika i bocica, sve smo to prosli, kad ono...na prvoj kontroli ljubica zubica dobila vise od kile i narasla 7 cm :3srca na mom mlijeku. bila sam ponosna ko nikad. to zelim i tebi.
Mi nismo dugo dojile, iz drugih razloga, ali sam se ja izdajala i kombinirala hipp i moje mlijeko, po noci je dosta dugo sisala. to ti, pak, ne zelim. To je tek bilo mucenje...

I jos sam i samo htjela reci-znam da nije fer da neke mame mogu dojiti ko od sale, da neke bebe samo sisaju i spavaju, a mama se cudi kako je lako imati bebbu i dojiti. Onaj kome je od pocetka islo glatko nikad ne moze znati koji su to istinski osjecaji panike, sumnje, nesigurnosti...Al prodje to, cim se jos malo upoznate, uskladite...

Meni je zao sto je meni nase dojenje ostalo trauma :( Svaki put kad razmiljam o tome imam grc u zelucu. Nemoj si to dozvoliti, vec se zaista probaj opustiti, nek bude pristekana stalno, znam da je naporno, ali proci ce, uci cete u ritam, a ona je samo jednom tako mala i bespomocna. :3srca
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 srp 2008, 13:01

Ja dosla da vidim sta radite, kad vi sikite kao veliki. Samo napred.

Za maramu sam i ja bila skeptik, jednog odgajila bez nje, ali u ovom drugom slucaju se nije moglo preziveti, on je hteo stalno da visi na meni, ja nisam imala pomoc preko dana dok MM radi i resila sam se da probam. Pomoglo je puno. Ne nosim ga u tome ceo dan, nego kad treba nesto neodlozno da uradim, a on nece s mene. Tu cuti, slusa valjda kako disem i moje srce, smiri se i najcesce zaspi (a ja se onda rastopim).

Ovi vezovi ispred nisu teski, ja jos uvek ne mogu da ga nosim na ledjima, jer se mnogo migolji, pa se bojim da ne padne, a kad je napred mogu da ga pridrzim rukom i super.

Skini je u pelene samo (ako je preko 30) i pokri je laganom pamucnom pelenom preko stomaka.

Sretno! :proljece
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 srp 2008, 13:05

Samo da ti kazem, ona ti je rodjena cicalica, ima super instinkte. :cool
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Ina66 » 05 srp 2008, 16:59

Skini je u pelene samo (ako je preko 30) i pokri je laganom pamucnom pelenom preko stomaka.

baš ovako kako kaže SM
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 05 srp 2008, 18:17

Da ne bi bilo da sam tu samo kad se triba žalit ;) današnji dan je još uvik odličan. :klanja Spava i cica. Ili zatraži, ili ja uletim. I kakila je! Plus još 3 mokre pelene. :1 Da vas pitam, jel ok da je ta stolica onako nekako sluzava i meka, više ka tekuća? Boje ka ovaj pehar broj 3 :3 tamno oker? Znam da od Bebimila nije takva. I bljucnila je malo popodne :nana a mene sve te sitnice vesele ka malo dite! Znači jela je i najela se. (a u frižideru još imamo onih 40ml izdojenog mlijeka :cool)
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.