Sada je: 13 srp 2026, 13:48.

Rh faktor

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Rh faktor

PostPostao/la pulse » 03 stu 2008, 16:40

Danas sam ostala zatečena meni potpuno novim saznanjem o specifičnostima medicinaskog tretmana majki sa negativnim RH faktorom.

Naime, moja snaha se juče porodila :bab :dj :party . Njena krvna grupa je 0(-), bebina isto.

E sad priča rodbina nekoliko stvari za koje ja nikad do sad nisam čula :a? . Naprimjer:

- žene sa negativnim Rh faktorom ne smiju da abortiraju (zašto?)
- kad žena sa negativnim Rh faktorom rodi dijete, mora da primi nekakvu (kakvu?) injekciju da bi mogla opet da ostane trudna i/ili da bi joj naredno dijete bilo zdravo
- injekcija nije potrebna ako je rodila dijete koje je i samo Rh negativno kao majka, ali jeste potrebna ako je dijete (nasuprot majci) Rh pozitivno

Jesam li ja jedina seljanka iz Mrtvog Dubokog koja o ovome pojma nema? :stup Ajde me pliz prosvijetlite :oops:
pulse
atletičarka

Re: Rh faktor

PostPostao/la SanjaMK » 03 stu 2008, 17:02

ovo o abortusu prvi put cujem, a da treba primiti injekciju, znam. Koja je to tocno injekcija pojma nemam, nikad se nisam posebno zanimala. :dunno
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Balu » 03 stu 2008, 17:04

Ja sam A - i dobila sam več sad u trudnoči tu zastitnu injekciju, bila sam negdje u 28 tt.
žene sa negativnim Rh faktorom ne smiju da abortiraju (zašto?)

ok, to je malo cudno sroceno, ali posle svakok ovakvog zahvata (kiretaza), potrebo je dobiti injekciju Rhogam (mislim da se tako zove. Znaci, ne da ne smiju abortirati, nego moraju dobiti injekciju. Ja sam 2 puta vec dobila posle kiretaza nakon s.pob.
kad žena sa negativnim Rh faktorom rodi dijete, mora da primi nekakvu (kakvu?) injekciju da bi mogla opet da ostane trudna i/ili da bi joj naredno dijete bilo zdravo

to sam vec gore napisala - radi se o injekciji koja se daje zbog rh inkompatibilije rh - majke i rh+ bebe. Ako naime dodje do toga, onda dodje kao sto si napisala do problema sa zacecem ili malformacija kod (sljedecega) ploda.
injekcija nije potrebna ako je rodila dijete koje je i samo Rh negativno kao majka, ali jeste potrebna ako je dijete (nasuprot majci) Rh pozitivno

Da. Ako je -,- do inkompatibilnosti ne moze doci, ako je majka -, beba + dodje do toga (mjesanjem krvju). Negdje sam procitala, da ako je djetetov tata rh +, da ce biti i beba. Uglavnom preventivno se kod nas (slo) daju te injekcije vec u trudnoci.
Eto i jedan link
slika
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pulse » 03 stu 2008, 17:16

Hvala, Balulalow.
Otac djeteta je A+

U međuvremenu sam pronašla ovaj topic gdje su cure to fino objasnile: http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=84&t=26649&hilit=+krvna+grupa
pulse
atletičarka

PostPostao/la Diami » 03 stu 2008, 19:24

Nije inače nužno da ako je tata + i beba bude +, ovisi o tome kakvi su tatini geni. A čisto kao info, imunizacija je moguća i ako su i mama i tata +, ali to je atipično i neuobičajeno, odn. vrlo, vrlo rijetko.

U regularnim kombinacijama sve Rh- trudnice šalju na pretragu tijekom trudnoće da li su stvorile antitijela na eritrocite bebe. Kod prve trudnoće je to vrlo malo vjerojatno, a ako nakon prvog i svakog sljedećeg poroda u određenom roku dobije injekciju, ne mora doći do imunizacije niti problema niti u sljedećim trudnoćama.

Ono što se događa u tijelu trudnice sa Rh+ bebom je da djetetove stanice koje imaju određenu bjelančevinu na sebi dođu u krvotok majke, čiji organizam to prepozna kao strano tijelo i počne stvarati antitijela na tu bjelančevinu. Ta antitijela mogu preko posteljice doći u djetetov krvotok i tamo uništavati djetetove eritrocite te uzrokovati probleme (žuticu i dr.). Kako se to ne bi dogodilo, injekcija sprečava stvaranje reakcije tako što se veže na stanice djeteta u majčinom krvotoku prije nego ih majčin organizam prepozna i počne stvarati antitijela.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la † Sanika » 03 stu 2008, 19:48

a ono što ja nisam znala je da ako je majka - a beba + injekciju ne daju preventivno kao u sloveniji već samo ako bude frka što mi je :strah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 03 stu 2008, 20:19

Nakon poroda je daju svim rh- rodiljama ako se ustanovi da je beba pozitivna, koliko znam - nisam čula da tu štede, jedino ne daju nekad odmah, ali dovoljno je mislim u 48 sata (ili čak 72). A tijekom trudnoće ne daju preventivno ako testovi pokažu da nema senzibilizacije. Ja sam u ovoj (prvoj) trudnoći išla 3 puta na testove senzibilizacije i uvijek je bilo negativan nalaz. Da je bio pozitivan, radila bi se dodatna pretraga (imala je moja poznanica slučaj) i po potrebi se onda da injekcija.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la † Sanika » 03 stu 2008, 20:37

e da, a u Sloverniji i SAD-u daju i tijekom trudnoće bez obzira na test senzibilizacije...kolegica na poslu je trudna, u prvoj trudnoći dok je bila u SAD-u dobila je tijekom trudnoće, sada ne :dunno
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 03 stu 2008, 21:05

A čuj, možda im je draže dati injekciju nego provjeravati jel ima senzibilizaciju. Navodno da su i ti testovi dosta skupi. :dunno

Ali ako kod nas ide redovito na te testove za antitijela, onda će se na vrijeme otkriti ako slučajno treba dobiti injekciju.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zauvijekmama » 03 stu 2008, 22:44

Diami...jesi ti negativna krvna grupa?
Mene je moj ginic slao na test senzibilizacije-ali nisam isla.Ginic koji mi daje uputnice kaze da nije potrebno ako sam + krvna grupa.
A i radila sam taj test na pocetku trudnoce.Valjda je to onda ok i ne moze se nalaz promijeniti...
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Diami » 03 stu 2008, 23:20

Da, ja sam negativna. Išla sam od početka trudnoće ukupno 3 puta na testove. Jednom skroz na početku, pa u 6. mjesecu i sad prije jedno skoro mjesec dana.

Ako si plus grupa, onda vjerojatno nije nužno ići na testove. Oni slučajevi gdje su oba roditelja plus ili mama plus, tata minus, pa im se krv ne slaže u nekim bjelančevinama su jako, jako, jako rijetki. Posebno ako ti je ovo prva trudnoća, vjerojatno nema razloga za brigu. U drugoj i sljedećima se možeš za svaki slučaj testirati, ali isto nije nužno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zauvijekmama » 03 stu 2008, 23:22

Tak sam i mislila...hvala. :mah
Sad se vise necu opterecivati s time.
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la eli » 03 stu 2008, 23:25

- žene sa negativnim Rh faktorom ne smiju da abortiraju (zašto?)

ovo je malo nespretno rečeno. žena sa negativnim rh ne smije si dozvoliti da joj rani spontani prođe neprimijećeno. baš zbog roka u kojem mora dobiti lijek za desenzibilizaciju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 04 stu 2008, 13:36

Koliko se ja sjećam još iz školskih dana, bilo je ovako.
Injekcije se u pravilu daju, jer se može dogoditi da njeno tijelo razvije antitijela na dijete, pa se na taj način se sprečava spontani pobačaj.
A druga stvar ( tako je sa mojom sestrom, pa znam )- u stvari, sestra je Rh + a šogor je Rh - , i nečakinja je uzela Rh faktor od tate, što je dosta loše, s obzirom da se radi o ženskom djetetu.
Kad žena ima Rh faktor - , dosta teško podnosi trudnoću , a šta se tiće druge trudnoće, postoji jako velika vjerojatnost da ju neće moći donositi do kraja, što znaći da će najvjerojatnije imati spontani.
Zato se majke cijepe.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 04 stu 2008, 13:54

u pravilu se injekcije ne daju dok se ne utvrdi senzibilizacija, odnosno do rođenja rh+ djeteta.

Kad žena ima Rh faktor - , dosta teško podnosi trudnoću , a šta se tiće druge trudnoće, postoji jako velika vjerojatnost da ju neće moći donositi do kraja, što znaći da će najvjerojatnije imati spontani.

sasvim krivo. 15% žena (a i muškaraca) su rh- i sasvim normalno podnose trudnoću. neke, ala ja, su avion i u 42tjednu ;). problemi nastaju jedino ako žena nosi rh+ bebu i dođe do miješanja krvi. ako je trudnoća uredna i nema zahvata poput aminiocinteze vjerojatno ni neće doći do senzibilizacije sve do poroda (a ne mora ni onda).
eli
Sveta krava

PostPostao/la patkica » 04 stu 2008, 13:57

Ja sam dijete rh- majke :) koja prvu trudnocu i porod nije dobila nikakvu injekciju (sister rodjena kao nedonosce, vrlo rano, vjerojatno zbog toga), jer to tada nitko nije kod nje barem pratio.
U drugoj trudnoci (samnom) je kontrolirana, znam da je bila velika mogucnost da bi mi trebali raditi kompletnu transfuziju tj . izmjenu krvi, srecom do mijesanja ocito nije doslo jer je proslo sve OK. Imam poznanika kojem je tako nakon poroda zavrsio na transfuziji tj. "izmjeni" krvi.
patkica
svizac

PostPostao/la eli » 04 stu 2008, 13:59

patko, koji rh faktor imate ti i sis ti?
eli
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 04 stu 2008, 14:17

Rh + i - faktori su samo oni koji su najčešći i gdje se obraća najviše pažnje. Danas srećom više nije problem niti prva, niti kasnije trudnoće, jer postoje metode praćenja da li dolazi do senzibilizacije, pa čak i da li dolazi do problema kod ploda kada ima senzibilizacije - moguće su transfuzije čak i dok je beba još u majčinoj utrobi.

Moj muž je recimo Rh+, njegovi roditelji su oba Rh+, a on je morao nakon rođenja na kompletnu transfuziju jer su njegovi roditelji imali neke faktore koji se nisu slagali, a tada se ovakvi testovi nisu radili, posebno ne kod oba pozitivna roditelja. Srećom pa su takvi slučajevi stvarno vrlo, vrlo rijetki.

Eto, ja sam Rh- trudnica, muž mi je Rh+ i super podnosim trudnoću. Ok, imala sam mučnine, ali nisam povraćala, a ostatak trudnoće sve super. A čak i da dođe do miješanja krvi mene i bebe (koja može biti Rh+ i vjerojatno će biti zbog tatinih gena) pri porođaju, dobiti ću injekciju koja će spriječiti da se stvore antitijela koja bi mogla ugroziti sljedeću trudnoću.

Dakle, prije je stvarno bilo nezgodno, jer se nije moglo pratiti niti u trudnoći, niti se imalo metoda za spriječiti kasnije probleme. No, srećom, medicina je na tom području puno napredovala i danas se parovi zbog toga više ne moraju brinuti, dovoljno je redovito pratiti ima li senzibilizacije tijekom trudnoće, te po potrebi nakon poroda (ili spontanog ili drugih zahvata tijekom trudnoće) dobiti injekciju i sve će biti ok.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 stu 2008, 13:21

ja sam rh - , mm rh + .
prva trudnoca prosla uredno da urednije nije mogla.
dijete rodjeno rh +, dobila sam anti D nakon poroda i sve pet. u petrovoj u zg.
pred dva mjeseca imala sam spontani koji je zavrsio kiretazom, takodjer u petrovoj.
zaboravili su mi dati anti D, a ja nisam znala gdje mi je glava, gdje rep i nisam se sjetila sama ih traziti (premda to i nije moja obaveza, vec njihova, ja kao pacijentica ne moram znati nista o tome).
ne znam sto bih mislila o svemu :ne
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la silki » 05 stu 2008, 13:25

ne znam što bih ti rekla, stvarno ne znam :hug
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Diami » 05 stu 2008, 16:17

Stvarno, ne zna čovjek što da kaže na to. Koliko ti je stara trudnoća bila? Znam da kod jako malih nije moguć kontakt krvi, pa onda nije nužno dati injekciju. U svakom slučaju u sljedećoj će trebati posebno pozorno pratiti ima li antitijela.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zauvijekmama » 05 stu 2008, 17:45

neodgovornost doktora-treba ih tuziti za takve stvari :baba
ali, ako se dobro sjecam tvoja trudnoca nije bila velika...nije presla 12.tjedan.
A mislim da je to granica...nisam sigurna, trebalo bi to tocno provjeriti.
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la eli » 05 stu 2008, 20:58

kremuška, :hug

ako se dobro sjećam, granica je početak cirkulacije, tj. kucanja srca.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 06 stu 2008, 08:40

šnita :hug
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la skorpionka » 06 stu 2008, 11:59

žene sa negativnim Rh faktorom ne smiju da abortiraju (zašto?)

ovo je malo nespretno rečeno. žena sa negativnim rh ne smije si dozvoliti da joj rani spontani prođe neprimijećeno. baš zbog roka u kojem mora dobiti lijek za desenzibilizaciju.

Jako rani spontani ako je kompletni bez kiretaze cak nit ne mora dobiti antiD.

Nespretno je receno ovo za abortuse (valjda misle na namjerne) jos iz jednog razloga. Rh negativne zene bi trebale jaaaako paziti na nezeljene trudnoce iz razloga sto svaka trudnoca pa cak i rano prekinuta pobacajem znaci mogucnost senzibilizacije a kod Rh negativnih je upravo 1. trudnoca ona koja ima najmanje rizike za senzibilizaciju i time ugrozenost ploda. Iako meni je bezveze naglasavti da bi Rh negativne trebale vise paziti na nezeljene trudnoce nego sve ostale. po meni bi svi trebali paziti da do nezeljenih trudnoca dodje.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Natasa36 » 06 stu 2008, 15:03

Evo 'vako:
prije ove dvije uspješne trudnoće imala sam trudnoću bez ploda. Bila na kiretaži u Vinogradskoj i nisam dobila anti D.
(nisam pojma imala o cijeloj priči)

Obje trudnoće prošle ok, radila testove na senzibilizaciju - sve Ok, injekcije sam dobila poslije oba poroda (oboje klinaca su rh+ ko ćaća im), kutijice mi još stoje doma...
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la eli » 06 stu 2008, 15:06

natasa, ako je bila anembrionalna trudnoća nije bilo ni srca ni cirkulacije pa ni potrebe za injekcijom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la silki » 06 stu 2008, 15:09

eli je napisao/la:natasa, ako je bila anembrionalna trudnoća nije bilo ni srca ni cirkulacije pa ni potrebe za injekcijom.

vidiš, kod mene nije bilo ni ploda a svejedno su mi je dali nakon kiretaže :dunno
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la maryca » 06 stu 2008, 16:16

ja sam Rh-neg. MM Rh-poz.
imala sam 2 spontana. s tim da nakon prvog nisam dobila antiD, a nisam ni znala da trebam, tj bila sam ne informirana. kad se dogodio drugi spontani, dobila sam je, pa sam ginekologa pitala zasto nisam dobila i prije?
rekao je nesto u stilu, da je plod bio malen, da jos nije imao svoju grupu, tako da nije bilo potrebe, mada ja u sve to sumnjam, nakon toliko procitanog poslije, zbog raznoraznih okolnosti, cak mi je i dr. gin rekao da sam trebala dobiti itd, ali dobro!
oba puta sam imala kiretaze, oba puta nakon 8tjedana.

treca trudnoca je bila sasvim ok, dobila sam 3x antiD i nikakvih problema nije bilo. s tim da moja curica ima tatinu grupu, sto mi je jako drago.
i znam dosta zena s Rh- neg. krv. grupom, koje su imale spontane, krvarenja itd.
slucajnost ili ne - rizicnija smo grupa.
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 stu 2008, 21:38

bila sam trudna 9 tjedana, granica je 7, premda je kod nas praksa da se anti d daje i prije, uvijek. ja sam tek prekjucer osvijestila cinjenicu da su me s..bali. u to vrijeme misli su mi bile negdje drugdje. zlo mi je.
mamashnita od noje
Muza

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju.