Sada je: 06 lip 2026, 03:12.

2 ATB

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

2 ATB

PostPostao/la Mrđi » 30 pro 2008, 11:46

nesto me muci i trazim vase misljenje. Necakinja ima 3,5 godine i upravo ej popila Sumamed jer je imala dijagnozu predvirozne upale pluca ( :dunno tako mi rekli). Onda je imala odmor od 10 dana i sad joj dr ponovoo na pregledu da novi atb za jacanje organizma :conf jer joj je ipak krvna slika ok.
posto se meni govori da pametujem htjela sam vas pitati sta mislite o tome? koliko je pametno davat atb na atb zbog jacanja imuniteta??
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

Re: 2 ATB

PostPostao/la teutonija » 30 pro 2008, 13:17

:dunno ne postoji atb za jačanje imuniteta.Možda ipak nije dobila atb :dunno .kaj joj je točno dao???????
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Mrđi » 30 pro 2008, 20:01

nemam pojma. mama joj tvrdi da je atb - po tome je dijete jos bolesno. ali drugi atb nakon sumameda????
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la filipovamama » 30 pro 2008, 21:01

Bormeć mrđi, tako sam i ja prije par godina popila antibiotik, pa me doktorica pitala hoću li na bolovanje, ležanje, paženje, maženje i inhalacije ili još jednu turu antibiotika :dunno
Ja izabrala antibiotik. Nešto je spominjala oslabljen imunitet i viruse koji haraju i koji će me napasti ovaku jadnu, nezaštićenu i slabu, pa rekoh daj šta daš :dunno
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 30 pro 2008, 21:15

al u pitanju je trogodisnje dijete!
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Buhtlica » 30 pro 2008, 22:30

ne kuzim to davanje atb-a za jacanje imuniteta. a niti kad daju "za svaki slucaj". :conf
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaiv » 30 pro 2008, 23:44

I moj sin je dobio u deset dana dva antibiotika,prvo cefixin pa onda sada sumamed,prvi puta zbog bronhitisa pa sada jer mu jos nije proslo mada su svi parametri upale bili ok,nego isto eto reda radi da se sto ne razvije :dunno
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 31 pro 2008, 09:23

Sad pocinje kampanja protiv antibiotika, valjda ce malo doci do pameti. Pa antibiotici upravo srozavaju imunitet.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la swenova mama » 31 pro 2008, 14:09

na virus se ne ide antibiotikom. Pretpostavljam da je lijecnik mislio da je organizam oslabljen od upale, pa da preventivno da antibiotike da se ne bi koja bakterija naselila. Sto bitno drukcije zvuci od ovih objasnjenja da se daje ant za jacanje imuniteta. Jer ne vjerujem da je ijedan lijecnik to izvalio, osim ako diplomu nije dobio na lutriji.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 31 pro 2008, 14:53

hvala cure
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Krkica » 01 sij 2009, 22:23

Ja isto - za ovo jos nisam cula - prije bih rekla da prvi antibiotik nije djelovao pa je slijedio nastavak. Mi smo npr. pocetkom prosinca s visokom temperaturom zavrsili kod pedijatrice koja je na temelju grla i kaslja dijagnosticirala upalu tonzila i dala silapen. Mali je kurio i dalje pa smo radi opetovana kaslja zavrsili na Srebrnjaku gdje mu je dijagnosticirana upala gornjih disnih puteva i niska doza hemofilusa u nosu - to je sve trajalo jedno tri tjedna i s obzirom da ovaj prvi antibiotik po njihovu misljenju uopce nije trebao dobiti, pustili su ga par dana bez icega da vide kako reagira. Mali se borio i izborio.

Nama otorinac upravo zbog svega toga nije zelio propisati drugi lijek jer se po njegovim rijecima ant. na ant. ne ide. Osim kad je djetetu evidentno lose.
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 sij 2009, 23:03

smrdo je od 10. mjeseca trenutno na 4. antibiotiku, ovaj puta i ja skupa s njim. i ovaj je puta rijec o streptokoku, nakon upravo odradjenog pneumokoka :xroll .
i danas mi je njegova pedijatrica rekla kako je nakon atb organizam otvoren kao knjiga za nove bakterije i kako mu se novi streptokok moze nakeljiti otprilike vec sutradan nakon zadnjeg atb i kako bi zbog toga bilo dobro da oboje odmah nastavimo piti extencillin, a rijec je takodjer o atb, penicilinskom, koji bi podigao imunitet i napravio zastitu za iducih 30-tak dana.
tako nekako.
rekla bih, mrdji, da je rijec o tome.
bila bih zahvalna forumskim medicinarkama da napisu nesto vise.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la cookie » 07 sij 2009, 23:51

ajoj mamashita :hug
opet mi malo čudno zvuči ta teorija o preventivnom davanju antibiotika :ne
jer ako su već poubijali streptokok (i uz to nešto dobrih bakterija u organizmu), sa sljedećim antibiotikom ne daju šansu da se obnove dobre bakterije već ubijaju neke druge dobre bakterije. to onda stvara odličnu podlogu za nove bakterijske infekcije i mikoze jer nije došlo do obnove prirodnog obrambenog sustava organizma - a to je prvenstveni cilj kod bolesti.
ako se bakterija ne može riješiti na staromodni način, kontroliranom vrućicom, onda su antibiotici jedino rješenje.
ja bih odradila osnovnu terapiju i nakon nje ostala doma na sigurnom pijući/jedući proizvode od fermentiranog mlijeka i sl.
problem ev. nove infekcije djeteta, npr. kad roditelji dođu s posla i donesu novosti iz svijeta bacila na svojoj odjeći, koži i sl. prevenirala bih presvlačenjem roditelja i pranjem ruku prije pozdravnog poljupca. izgbjegavla bih kontakt sa okolinom prvih dan-dva nakon prestanka antibiotske terapije (kritično vrijeme). U svakom slučaju bih nakon terapije antibioticima ostavila doma dijete bar 2 tjedna ako ima slabiji imunitet. Ja bih svoju Marushu ostavila doma tjedan dana nakon terapije antibioticima, ali zato jer mala titanka ima jak imunitet! :1
Mamashnita znam da se rijetko vidimo ali nadam se da ti je ovo bar malo pomoglo u tvom razmišljanju.
Mi smo prošli mnogo antibiotskih terapija radi upala uha, pa iako sam si obećala da neću M. davati antibiotike, gadno me je stiglo jer nije bilo alternative pa se mala napapala sirupa neviđeno :angry
Eto toliko.
velika pusa :kiss
cookie
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 sij 2009, 23:56

hej sreco :luv
nemam ga kome ostaviti nakon atb :(
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la swenova mama » 08 sij 2009, 11:25

na zalost, krenulo vas je. nama je tako bilo drugu godinu u vrticu, u obliku osam streptokoka (raznih) i devet antibiotika. Pomoglo je tek kad smo mandule izvadili. Iza toga smo se preporodili.
Ekstencilin je normalan nastavak terapije nakon ucestalih streptokoknih infekcija, ali nisam cula da se daje oralno, vec injekciju (koja bi trebala stititi do tri , cetiri tjedna, ali u praksi cesto ne pomaze nimalo, odnosno, to cesto je trenutacno zasnovano na tome da su klinci od dvije frendice dobili ekstencilin i nije im pomoglo, vec su tjedan dana nakon njega kurili).
Laicki prenosim kako je meni objasnio otorinac- mandule s nekoliko upala streptokoka vole biti razrovane i u njima se samim krije streptokok koji izjuri na povrsinu cim imunitet padne. Zato se nakon osam i vise upala grla odlucuju vaditi mandule.

edit- fulala sam razdoblje za djelovanje ekstencilina
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la watani » 08 sij 2009, 14:10

ne postoji antibiotik za jacanje imuniteta.
to je tako, i gotovo.

antibiotici sluze da bi se pobile bakterije. i to je to.
moze ih se uzimati za liječenje, u punoj dozi odredjeni broj dana.
ili kao profilaksa. o tome na primjer znaju jako puno mame cija dijeca imaju uro-refluks: oni uzimaju u smanjenoj dozi neki antibiotik kroz dulje vrijeme da se ne bi razvila upala tog CILJNOG organa, znaci mokracnog sustava. ista stvar je sa extencilinom. dobiju ga oni koji su imali ceste streptokokne upale grla, isto kao profilaksu. iako
ali u praksi cesto ne pomaze nimalo, odnosno, to cesto je trenutacno zasnovano na tome da su klinci od dvije frendice dobili ekstencilin i nije im pomoglo, vec su tjedan dana nakon njega kurili
je to stvarno tak, i neki danas smatraju da ga zapravo nema puno smisla davati. ali se i dalje daje, dok se ne otkrije nesto djelotvornije.

prema tome, davanje antibiotika u punoj dozi nakon netom popijenog antibiotika, ako vise nema znako upale, zaista nema smisla.
ima smisla dati kao profilaksu. ali opet, kao sto sam napisala, zna se kako, koliko, gdje i kome ima smisla davati antibiotik kao profilaksu.

imunitet jacaju vitamini, pravilan rezim zivota, prehrane, odrzavanje kondicije, i takve stvari.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 sij 2009, 14:41

cure tnx! i sta da sad radim? sw, nisam ni rekla da se uzima oralno, nis ne znam o tome :dunno
a krajnike idemo drugi tjedan prekontrolirati.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la swenova mama » 08 sij 2009, 14:45

na zalost, nemas puno opcija. Nitko mu jos nece vadit krajnike, dok ne dosegnete odgovarajucu kvotu mucenja, a on je ocito sklon streptokokima.
Mi nismo dobili ekstencilin, moj ga ped nije dao, a kad smo o tome razgovarali rekao mi je da ekstencilin ne postoze odgovarajucu razinu zastite u odnosu na potencijalnu stetu koju radi u organizmu. Ali nas je prilicno redovito kontrolirao te godine sto se tice ekg-a i ostaloga jer streptokok moze napravit problem na taj nacin.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 sij 2009, 14:53

kako bi zbog toga bilo dobro da oboje odmah nastavimo piti extencillin

a vidje ovo sto si napisala :)

htjedoh dometnuti da je sw na zadnjem streptokoku imao alergijsku reakciju na paracetamol jer mu je organizam bio oslabljen do daske. Pa je u zaraznoj intravenozno dobivao ant pet dana, a doma jos pet. Nedugo poslije toga isao je na operaciju, prilicno izmucenog organizma. Dosta nam je trebalo da se vratimo.
na zalost, nista nije pomagalo tu godinu. On je prvu anginu (pneumokok) zaradio u ljetnom razdoblju, dobio je silapen, drugi odmah nakon ljetne stanke, u rujnu i tada je krenulo. Iza svakog ostavljala bih ga doma po deset, dvadeset dana, kljukala tabletama i sirupima za jacanje imuniteta, cim bi dosao u vrtic natrag, za tjedan dana imao bi anginu. Natjerala sam vrtic da svima uzmu briseve, imao je jedan klinac i sw streptokok, nijedan nije bio te sekunde u akutnoj fazi. Pa je opet dobio ant. Pet dana nakon njega opet je zakurio. Bila sam luda, poluluda, ocajna, bijesna i svakakva, on je znao kuriti i do 41,5 (jednu noc), na koncu sam naucila prepoznavati mu grlo i streptokoke i cim bi zinuo znala sam sta je, vec sam imala razradjen sustav kako se ide u zaraznu. I tako smo se motali od 2004. na ljeto do zime 2005. dok ga nisu u Vinogradskoj operirali. Dosta je tesko podnio to vadjenje, prvo jer je mimozast, a drugo jer je vjerojatno bio posve izmucen svime i najmanje mu je jos trebala operacija (a nakon operacije i greska sestre koja mu je sutnula paracetamol na kojeg je alergican, pa se sav osuo dan kasnije). tako da je rekonvalescentna faza kod njega trajala gotovo mjesec dana, dok nije poceo normalno jest i ostalo.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 08 sij 2009, 15:21

Nitko mu jos nece vadit krajnike, dok ne dosegnete odgovarajucu kvotu mucenja, a on je ocito sklon streptokokima.
Nadam se da je moj napokon dovoljno streptokoka za ovu godinu odradio (kako ovo sadisticki zvuci, al zbilja jedva cekam da izvadi mandule :drink ). Sedam streptokoknih angina od 16.05. do prosinca, svaki put uz ATB :drink
U ponedjeljak cu znat, jel vade ili ne. :cool

Jel netko zna dal se djeci jos uvijek daje gamaglobulin?
Matična mlijec za podizanje imuniteta, dajete li djeci?
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 sij 2009, 15:24

gle fakat :zbunj , valjda automatski.
mi smo krajnike do sada vec 2 puta kontrolirali i svaki puta nam je receno da nisu za vadjenje. a sada, vec neka 2 mjeseca, ima onaj zadah upaljenog grla, odnosno krajnika.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 sij 2009, 15:26

rima, moj je cijeli lipanj, srpanj i kolovoz uzimao maticnu mlijec.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IINA » 08 sij 2009, 15:35

Rima, ja sam se raspitivala za gamaglobulin, jer je mene ko malu spasio baš tih angina, a
kod mojih cura su problem uši.
Na žalost nema toga više. Koristi se isključivo kao terapija nekih hepatitisa i Kawasaki sindroma.
Čak ni prek veze ga nemreš dobiti :(
I prvi put čujem za ovaj preventivni antibiotik. :dunno
edit: i mi pijemo matičnu, već tri mjeseca, propolis, Multivitamol,...mah, koliko sam toga davala i
to kroz dugo razdoblje, pa ništa od toga :ne
Zadnja izmjena: IINA; 08 sij 2009, 15:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 sij 2009, 15:35

sada, vec neka 2 mjeseca, ima onaj zadah upaljenog grla, odnosno krajnika.

uh to je i se imao. Gotovo stalno. Uzas kako mu je znalo smrdjeti iz usta...
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la filipovamama » 08 sij 2009, 15:51

Rimaithor je napisao/la:Jel netko zna dal se djeci jos uvijek daje gamaglobulin?
Matična mlijec za podizanje imuniteta, dajete li djeci?

Nije baš da znam, samo sam čula od jedne gospođe s posla da je njezinom unuku dao gamaglobulin za imunitet privatan pedijatar . Nisam se raspitivala ništa o tome.
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 08 sij 2009, 16:10

:shock:
Pa daj se raspitaj ak znaš od kog si to čula.
Moja mama je išla u školu sa pedicom iz Laginjine i čak i ona, onak ko za mene nije htjela,rekla da se
to ne daje više, jer kao to je krvni pripravak i kao takav dosta rizičan.
Ajde draga ti pitaj ako možeš.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 08 sij 2009, 16:20

I mene zanima. Znam dosta svojih vrsnjaka koji su ga primili, u zadnje vrijeme znam da ga nitko ne daje. Nisam znala zasto.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la filipovamama » 08 sij 2009, 16:44

IINA je napisao/la::shock:
Pa daj se raspitaj ak znaš od kog si to čula.
Moja mama je išla u školu sa pedicom iz Laginjine i čak i ona, onak ko za mene nije htjela,rekla da se
to ne daje više, jer kao to je krvni pripravak i kao takav dosta rizičan.
Ajde draga ti pitaj ako možeš.

Nažalost nemrem se raspitati jer je ta gospođa momentalno na studijskom boravku u francuskoj, a nezgodno mi preko maila. A čudno je jer joj je snaha - mama od tog unuka, doktorica (mislim opća praksa), a sin i ona doktori znanosti. Pa nekak sam mislila valjda znaju što rade i nisam ništa pitala. Posebno zato jer je moj F. dosta dobar s imunitetom zadnjih par godina, pa se nažalost nisam previše zanimala. :dunno Koliko se sjećam taj pedijatar je negdje oko Kvatrića, ali to sad ništa ne znači :dunno
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 09 sij 2009, 08:50

A šteta, al hvala ti za info. :mah
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ivanaiv » 28 sij 2009, 23:48

ivanaiv je napisao/la:I moj sin je dobio u deset dana dva antibiotika,prvo cefixin pa onda sada sumamed,prvi puta zbog bronhitisa pa sada jer mu jos nije proslo mada su svi parametri upale bili ok,nego isto eto reda radi da se sto ne razvije :dunno

30.12.08 Dobio Sumamed i danas opet,zar netko nije pisao da se Sumamed ne daje tako često :dunno
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.