Sada je: 03 svi 2026, 01:44.

Osobni asistent u vrtiću

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Osobni asistent u vrtiću

PostPostao/la Glori » 12 vel 2009, 21:55

meni je upravo ovo primjer kako udruge kod nas obavljaju krivi posao...nije na udruzi da traži asistenta već da pravnim putem zaštiti dijete i prisili državu i zaštiti pravo djece na pravo na pomoć bilo materijalnu, bilo na asistenta ili bilo šta drugog...mislim da nije svrha udruge da plaća logopede i terapeut već da plaća pravnike koji će sve ovo izborit,a ne da mamu vrijeđaju sa ovakvim "prijedlozima"-ovo je samo blaži oblik riječi-stavi dijete u instituciju--

treba ih prisilit da oni trče za ovom djecom ,a ne da se svatko od nas pojedinačno bori sa sustavom--ovako ispada da je udruga sustav unutar sustava....

mislim iako su mnoge udruge pomogle mnogim obiteljima-sve je na krivim nogama....

sviđa mi se talijanski sustav...odeš kod nurologa i on dalje vodi ,upućuje,šalje edukatore u vrtić i propiše ti asistenta ako trebaš,a naravno prije tog te obrade kroz razne skale dijagnostike-i tada možeš reći da si dijagnosticiran---možda jednog dana.....
MBee drži se -vjerujem da će na kraju i malo sreća odigrati dio-a ne bi bilo loše da na razgovor povedeš kojeg pravnika iz neke udruge-ako je moguće-vjerovatno bi bilo bolje novinara ili :boksa -svakako sretno i javi se sa lijepim vjestima :kiss
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 12 vel 2009, 22:52

Prvo, ovdje je otvoreno jako puno tema.

Sto se prava tice -

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1997/0152.htm zakon o predskolskom odgoju i naobrazbi

izdvajam -

Članak 6.

Predškolski odgoj ostvaruje se na temelju Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe koji donosi Sabor Republike Hrvatske na prijedlog Vlade Republike Hrvatske.
Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe utvrđuju se:
1. mjerila za broj djece u odgojnim skupinama,
2. ustroj programa s obzirom na trajanje i namjenu,
3. mjerila za broj odgojitelja, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika u dječjem vrtiću,
4. mjerila za financiranje programa dječjih vrtića,
5. materijalni i financijski uvjeti rada,
6. predškolski odgoj i naobrazba djece s teškoćama u razvoju i darovite djece,
7. predškolski odgoj i naobrazba djece hrvatskih građana u inozemstvu,
8. predškolski odgoj i naobrazba djece pripadnika etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina,
9. ustroj predškole.

Članak 15.

(1) U dječjem vrtiću ostvaruju se:
- redoviti programi njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolske dobi, koji su prilagođeni razvojnim potrebama djece te njihovim mogućnostima i sposobnostima,
- programi za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju,
- programi za darovitu djecu predškolske dobi,
- programi za djecu pripadnika etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina,
- programi predškole,
- programi ranog učenja stranih jezika i drugi programi umjetničkog, kulturnog, vjerskog i športskog sadržaja.

(2) Dječji vrtić može izvoditi i druge programe u skladu s potrebama djece i zahtjevima roditelja.

(3) Na programe iz stavka 1. i 2. ovoga članka suglasnost daje Ministarstvo prosvjete i športa.

Članak 17.

(1) U dječjim vrtićima programi za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju organiziraju se po posebnim uvjetima i programu koji propisuje ministar prosvjete i športa.
(2) Vrstu i stupanj teškoće u razvoju djeteta te potrebu odgovarajućih uvjeta za njegu, odgoj i zaštitu djece s teškoćama u razvoju, na prijedlog liječnika primarne zdravstvene zaštite, utvrđuje stručno povjerenstvo ustrojeno prema zakonu kojim su uređeni odnosi u području socijalne skrbi.
(3) Programe, postupak utvrđivanja darovitosti i uvjete rada s darovitom djecom predškolske dobi utvrđuje ministar prosvjete i športa.

Članak 20.

(1) Prednost pri upisu djece u dječje vrtiće, koji su u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ili u državnom vlasništvu, imaju djeca roditelja žrtava i invalida domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca zaposlenih roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu i djeca roditelja koji primaju dječji doplatak.
(2) Način ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječji vrtić utvrđuje osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.

http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/javne%20potrebe%20-%20predskolska%20dob.doc PROGRAM javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2009.

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_06_63_2128.html DRŽAVNI PEDAGOŠKI STANDARD
PREDŠKOLSKOG ODGOJA I NAOBRAZBE

Članak 28.

(1) Broj odgojitelja po odgojno-obrazovnoj skupini s obzirom na trajanje programa tijekom dana je za:
– 3 sata – jedan odgojitelj s polovicom radnog vremena,
– 4 do 6 sati – jedan odgojitelj s punim radnim vremenom,
– 7 do 10 sati – dva odgojitelja s punim radnim vremenom.
(2) Ako je u odgojno-obrazovnu skupinu uključeno dijete s težim teškoćama, prema procjeni stručnog tima može raditi još jedan odgojitelj ili stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila.
(3) Broj radnika po odgojno-obrazovnoj skupini s posebnim programom za djecu s teškoćama prema trajanju programa je:
– 4 do 6 sati – jedan stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila s punim radnim vremenom i pomoćni radnik za njegu, skrb i pratnju s polovicom radnog vremena,
– 7 do 10 sati – jedan stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila s punim radnim vremenom, jedan odgojitelj s punim radnim vremenom, jedan pomoćni radnik za njegu, skrb i pratnju s punim radnim vremenom.

Ovo o udrugama je suvise velika tema za ovdje i sada, ali prihvacam raspravu na tu temu. Iz vlastitog iskustva, tko nije probao (ili dok nisam probala) ne zna sto znaci biti udruga koja ide putem koji si je zacrtala. Nisam znala koliko je tesko osigurati osnovne uvjete za rad udruge. Koliko rijeci i dopisa izgovorite i napisete ''u vjetar''. I ne odustajete. No o tom potom.

Sto se tice vrtica - prosle godine negdje u travnju bila je tribina u PUZ-u. Bile su i clanice GP-a tamo. Sjecate li se kako je to izgledalo. Sve puno optizma. Zaposleni logopedi/defektolozi u svakom vrticu, zaposljavaju se treci odgajatelji, sve super .....

I onda krajem godine, krenula prica o asistentima. Medjutim nista definirano i dogovoreno. Niti jedna ozbiljna udruga ne moze bez dozvole upucivati ljude u djecje vrtice. O programu edukacije i tko je provodi takodjer mozemo pricati.

Nadam se da ce se ova konkretna prica i jos sire rijesiti u roku nekoliko dana. Barem cemo znati na cemu smo. A uskoro ocekujte, ako vas zanima, jos jednu tribinu u PUZ-u o zadanoj temi.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 13 vel 2009, 11:27

Da Lidija slažem se da ti kao Udruga nemožeš poslati nikoga u vrtić, ali to može Grad na temelju dogovora grad-vrtić-mama, pa i meni su rekli da mogu naći sama asistenta preko udruge ali ga mora odobriti gradski ured. Ja sam na sreću dobila 3.odgajatelja, kojeg također nije zaposlio vrtić-po novome, već Grad Zgb-koji je i raspisao natječaj. Tako valjda ide i sa asistentima predpostavljam :mah
Mislim da bi to trebalo iči ovako. Mama nađe asistenta preko udruge kojeg plaća ili mama ili udruga ili po dogovoru. Mama piše zahtjev vrtiću i kaže da ima i asistenta i bla bla. Vrtić piše zahtjev Gradskom uredu da traži upis djeteta sa pp u vrtić i da imaju asistenta preko određene Udruge i onda Gradski ured odobrava sve to.
Možda i nisam u pravu :dunno Ali tu se sve svodi na to da vlasnik vrtića je Gradski ured i on mora odobriti sve, od financija do zapošljavanja djelatnika i naravno primitka djece sa pp u skupine. :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 13 vel 2009, 11:41

''problem'' je jedino u tome sto sve treba biti definirano i dogovoreno

problem je sto mi i za skole jedva pronalazimo asistente preko SC-a, jer u gradu vise ne postoji osoba koja zeli raditi taj posao, a da ne radi

zasto SC? Zato sto je najjeftinija isplata (najmanji doprinosi)

Mi kao udruga ne mozemo isplacivati na ruke, niti to mozemo poticati ili preporuciti - ili placanje kako spada ili volontiranje

Vidjet cemo sve ....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 13 vel 2009, 11:44

naravno i problem je osiguravanje sredstava za placanje asistenata ...
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 13 vel 2009, 11:47

Ali tu se sve svodi na to da vlasnik vrtića je Gradski ured i on mora odobriti sve, od financija do zapošljavanja djelatnika i naravno primitka djece sa pp u skupine.

potpuno si u pravu
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Glori » 13 vel 2009, 13:34

upsss....ja stvarno nisam kopetentna pričat o radu udruga jer bi stvarno trebalo jako aktivno(kao što vidimo iz Lidijinog primjera) sudjelovat u svemu-a ima tu posla priko glave....
ja gledam ovako iz perspektive roditelja,ako idem sa nekim ljudima razgovarat voljela bi da samnom ide i neko iz pravne branša-bila sam na par sastanaka sa ravnateljima ,ali oni te emocionalno slome(pričaju o dijetetu -na razini sredstava-šta ću ja tu slomljena sa njima radit)svaki put nas odrebate i svi završimo u suzama,a dijete na ulici-a kapljice koje ti daju toliko drže na vrijednosti da im se skoro pa klanjaš-sad ako riješe pozitivno za MBee bit će kako su oni ok.ali nisu jer dijet sa pp ima sva prava kao i bez-pa se ovi ostali ne klanjaju kad se nešto učini za njihovu djecu...
ja samo mislim da mi roditelji preko udruga trebamo mjenjat zakone i da te uprave nemaju šta pričat sa mnom-već mene i moje dijete treba štitit zakon,a ne štiti me.....isto tako udruga treba okupit roditelje da se bore za pravo svoje djece(tako da moj potpis u udruzi vrijedi da se u moje ime bori za pravo),a ne da to pravo ostvaruju preko udruge(udruga servis -logoped ,defektolog,fizoterapeut i sl.) hoću da mi je zakonomovo dužna država ,a ne udruga.....

nekako na tragu akcije za status njegovatelja-bez obzira na propuste mislim da je to najjače što udruga može napraviti....

mislim kako se sad njbolje može pomoć MBee u ponedjeljak na tom razgovoru-ako ide sam :dunno
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 13 vel 2009, 13:41

Nije u ponedjeljak, bili smo jutros. Idem uspavati dijete pa slijedi izvještaj. I ne, nismo pronašli konkretno rješenje.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 13 vel 2009, 13:46

Glori je napisao/la:Nadam se da ce se ova konkretna prica i jos sire rijesiti u roku nekoliko dana. Barem cemo znati na cemu smo. A uskoro ocekujte, ako vas zanima, jos jednu tribinu u PUZ-u o zadanoj temi.

o da, da, svakako, još kada bi i ja uspjela doči a možda i nekoga povesti iz našeg grada...

sve opet ovisi od grada do grada, je li tako?

kod nas je situacija takva da u grupi kod moga Luke ima više dijece sa pp ( ovo je moje mišljenje i viđenje - te možda pretjerujem ) ali tetama skidam kapu jer se bore i trude najviše što mogu i neče se dogoditi da za neko dijete nema mijesta, naravno ako ima uvjete za vrtič ( roditelji zaposleni , itd....), a vrata su širom otvorena i za našu posebnu dijecu..... :joy

uglavnom sam zadovoljna kako kod nas situacije teče a uz trečeg odgajatelja ili možda asistenta vjerojatno bi bilo lakše za sve nas.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Glori » 13 vel 2009, 14:48

ovo je trebalo citirat Lidiju, a ne mene flipper :D ....nisam ti ja još ni sjena njena -posebno rada i zalaganja u zajednici...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 13 vel 2009, 15:05

eee, a kak sam sad pak to izvela.... :dunno
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MBee » 13 vel 2009, 15:26

Plava je napisao/la:Da Lidija slažem se da ti kao Udruga nemožeš poslati nikoga u vrtić, ali to može Grad na temelju dogovora grad-vrtić-mama, pa i meni su rekli da mogu naći sama asistenta preko udruge ali ga mora odobriti gradski ured. Ja sam na sreću dobila 3.odgajatelja, kojeg također nije zaposlio vrtić-po novome, već Grad Zgb-koji je i raspisao natječaj. Tako valjda ide i sa asistentima predpostavljam :mah
Mislim da bi to trebalo iči ovako. Mama nađe asistenta preko udruge kojeg plaća ili mama ili udruga ili po dogovoru. Mama piše zahtjev vrtiću i kaže da ima i asistenta i bla bla. Vrtić piše zahtjev Gradskom uredu da traži upis djeteta sa pp u vrtić i da imaju asistenta preko određene Udruge i onda Gradski ured odobrava sve to.
Možda i nisam u pravu :dunno Ali tu se sve svodi na to da vlasnik vrtića je Gradski ured i on mora odobriti sve, od financija do zapošljavanja djelatnika i naravno primitka djece sa pp u skupine. :dunno

Svaki vrtić ima kvotu trećih odgajatelja koje može dobiti. Naš ih ima 2 i za nas je ta opcija otpala. Asistenti kao takvi zakonski ne postoje (da ne govorim da ih se ne može naći), pa nema ni te opcije. Pitate se a šta sad? I ja.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Margot » 13 vel 2009, 15:33

MBee je napisao/la:Nažalost treba nam stručna sprema, vrtić je odbio moj prijedlog da to bude student ili apsolvent.

Ako osoba za zapošljavanje JEDNOSTAVNO NEMA, zašto se ne pokrene inicijativa za zapošljavanje stručnih osoba - umirovljenika, po ugovoru o djelu? Njihov rad je od 01.01.2009. bitno jeftiniji, nema plaćanja doprinosa.
samozvana špijunka
Margot
konkavna

PostPostao/la MBee » 13 vel 2009, 15:40

Nakon ove halabuke koju sam(smo) digli pokrenuti će se i ovo sa asistentima i Udrugama ali to je sad proces gdje govorimo o mjesecima a ja ima dva tjedna.
Povuklo se tu i pitanje "neodgovornog" roditeljstva ali to bi bila tema za sebe. Ono do čega je došlo je da više neće biti kod upisa u vrtiće Ugovora ne "neodređeno" nego svi potpisuju na određeno i prolaze "inspekciju".
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 13 vel 2009, 22:21

Ovakve se stvari mogu rješavati jedino uz pomoć udruga, novinara, kad se roditelji skupe i zajedno podignu prašinu...i to pogotovo sada kada je kriza i kad su ljudi prisiljeni raditi, dakle moraju zarađivati za sebe i svoju posebnu djecu isto kao i za zdravu djecu i pogotovo sada kada se približavaju IZBORI i hrpa fotelja želi prikupiti pluseve i bodove od ovog jadnog našeg naroda, nažalost to je jedini način da bi se nešto postiglo kod nas.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 13 vel 2009, 23:58

ovo si dobro rekla za izbore..tak sam i ja nes postigla vezano za adrianovu invalidninu jer su dolazili izbori :roll:
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 14 vel 2009, 11:44

MBEE, to znači da za dva tjedna..... što....?
financiranje asistentice je sa vaše strane rješeno, jeli tako? ovdje na forumu je bila i riječ o tome da je osoba išla sa djetetom u vrtič kao njegova dadilja ( mislim da je riječ o Denisu ). da li bi i vi mogli tako?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MBee » 14 vel 2009, 11:49

O tome "što" budemo razgovarali za dva tjedna. Dadilja ne dolazi u obzir a asistenta ne možemo naći (nije stvar u plaćanjeu, nema ga, nitko se ne javlja na oglase, fakulteti nemaju nikoga).
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 14 vel 2009, 17:22

Pa šta nema niti jednog apsolventa ?
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la MBee » 14 vel 2009, 17:27

Očito nema. Svi raspoloživi i zainteresirani su angažirani kao asistenti u školstvu.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 14 vel 2009, 18:02

Jesi probala staviti ti sama oglas, na oglasnu ploču četvrte godine na Edukacijsko- rehabilitacijski faks?
Uvijek se tamo nađe svašta.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la breg » 14 vel 2009, 18:05

Jesi probala sama staviti oglas na Edukacijsko- rehabilitacijski faks, na oglasnu ploču četvrte godine?
Možda to uspije.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la MBee » 14 vel 2009, 18:06

I ne samo na ERF...na forumima, fakultetima, Suvagu, Plavom telefonu, logopedskom kabinetu, svim stručnjacima i prijateljima, Udrugama, Gradu...i nema.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 14 vel 2009, 18:12

MBee, imaš pp
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nadicab » 15 vel 2009, 00:34

nisam baš najbolje shvatila zašto ne dadilja? Naše dadilje su bile i studentice fizioterapije kao i učiteljske akademije.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la polymod » 31 ožu 2009, 20:39

Ukoliko nekome još treba, zanima me osobno asistiranje.

Viša fizioterapeutkinja, 4 godine radnog iskustva, stručni ispit, na području Zagreba, prijepodnevni i rani popodnevni sati.

Ako nekog zanima javite mi se e-mailom.
polymod
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bebaimama » 25 lis 2011, 14:42

evo podižem malo ovu temu ...
curka mi je krenula prošli tjedan u redovan vrtić, još je u fazi prilagodbe pa tamo boravi 2 sata, iako neće tamo niti biti duže od 3 sata jer imamo takav ugovor na 3mj. po 3 sata dnevno...
sve je krenulo poprilično super, barem što se nje tiče, s veseljem ide u grupu i nakon 2 sata baš ne želi ići doma.
No međutim danas su me dočekale na razgovoru logopedica i psihologica i održale kratak monolog o njezinom ponašanju i mogućim posljedicama (kao primjer su naveli da šta ako počnu roditelji zvati i pitati zašto je takvo dijete u grupi).
Naravno da sam znala da postoji zaključak tog razgovora....uglavnom tražili su me da li imam ja treču osobu (asistenta) koji bi s njom boravio 3 sata u grupi dnevno.
Nismo ulazili u neke detalji da li to mora biti stručna osoba ili ne, zapravo sam dobila dojam da to nije niti bitno, samo neka netko dođe.
Sada ja vas molim ako netko ima novije iskustvo od kuda i kako početi potragu za asistentom, tko ga plaća....zapravo bilo kakva informacija.
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
19.03. postala sam mama anđela
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 25 lis 2011, 14:53

ERF i ostali fakulteti ili (kopiram s jednog drugog Foruma):
"Ima jedna varijanta kako mozete pribavit asistenta na 12 mjeseci. Vaš vrtić mora tražiti osobu za stručno usavršavanje bez radnog odnosa i to na birou. Onda vam oni ponude osobu koja je netom završila za odgajatelja i nema radnog iskustva i ima do 29 godina starosti. Dobit ce 1600 kn plaćeno od biroa, a u vrticu se neće službeno zvati asistent vašeg djeteta, ali buduci je za to zaposlen, vaša ravnateljica ce ga uputiti na dijete. Ista može preko udruge proći školu što i kako raditi s djetetom....
Takva osoba nakon 12 mjeseci ima pravo izaći na državni ispit pa je to mladima jako zanimljivo jer nakon položenog stručnog lakše nalaze posao."
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 25 lis 2011, 14:58

MBee, nas će valjda dogodine zanimati ta opcija, znaš možda jel to znači onda da tu osobu plaća biro, a ne vrtić? A koliko oni dnevno rade? Samo uz moje dijete ili dulje?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 25 lis 2011, 15:15

Ne znam, mi nemamo tu opciju. Ja sam do sada promijenila tri asistentice. Dvije sam plaćala sama a zadnja je bila plaćena preko projekta ERF-a a sad volontira.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.