Sada je: 11 lip 2026, 04:47.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la norafora » 05 vel 2010, 16:33

Ja Holline rižine pahuljice radim sa adaptiranim, a ako ih dodavam u voće onda ih miješam sa vodom.
N 11.04.2005.
N 19.06.2009.
norafora
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Arkana10 » 06 vel 2010, 09:21

Ina66 je napisao/la:
silki je napisao/la:ja bi ipak prije odabrala kontrolirane hipp ili holle kašice nego voće il' povrće koje je raslo tko zna gdje i špricano je koječime.

X
u slučaju da nemate svoj vrt ili nekoga kome vjerujete

kd nas holle nema, hipp ne volim.
i ja sam recimo alegicna na sve sto je konzervirana kupovna hrana zbog aditiva i razne konzervanse.
ja bi prije izaprala svjezu mrkvicu nego u kasicu.
bojim se alergije.
i ne provociram samo pitam, zasto je bolje nesto sto je stajalo ko zna koliko (a vidim kako stoji po raftovima i apotekama i ducanima) od nesto svjeze?

ako je bila rasprava ubacite mi link, iskreno razmisljam o tome. juce sam gledala kasice u marketu, i sve su to kombinacije i razni dodatci.
jos uvijek razmisljam sto je najbolje.

planiram 4 dana dati rizu, pa onda jabuku naribanu, moze tako?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la TinkiVinki » 06 vel 2010, 12:06

Ne znam, ja bi radije provjerenu kontroliranu kašicu s mrkvom iz bio uzgoja, nego tko zna od kud i kako špricanu :dunno
Baš sam jučer u Dm-u malo gledala kašice (jer sigurno da će biti trenutaka kada ću posegnuti za kojom, ne zavaravam se).
Našla sam npr. Babylove mrkvica, sastav 80%mrkvica iz bio uzgoja, 20% voda, bez dodataka, konzervansa i sl. Jabuka, sastav 100% voće (jabuka i sok) iz bio uzgoja, bez dodataka.
Mislim da je puno manja opasnost da u kašici ima neki konzervans (koji btw. sigurno neće zaobići u životu jer je sve konzervirano), nego mogućnost da u nekoj neprovjerenoj mrkvici ima brdo pesticida. :dunno
HiPP nisam puno gledala. Čim sam vidjela kašicu za 4 mjeseca, čini mi se špinat s krumpirom i vrhnjem (punomasno mlijeko i vrhnje!), preskočila sam cijelu policu. :roll A i stavljaju šećer, sol i sl. (rižin škrob me ne brine, to je ok)
Znači ja nemam ništa protiv kašica, ako je bio uzgoj i ok sastav. :dada
Ipak to prolazi neku kontrolu, za razliku od uzgoja povrća i voća i uvoza istog kod nas, prodaje se sve i svašta... :roll
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 vel 2010, 12:17

mene isto zanima, makar ja znam dat i s pazara i holle i sl. (vrlo vrlo rijetko), kako vi mislite da taj cica hipp uzgoji tisuce staklenki brokule, jel to moguce uzgojit ikako prirodno?a konzervirat?nisam bas nesto optimisticna
Zadnja izmjena: Krumpirić; 08 ruj 2012, 20:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la TinkiVinki » 06 vel 2010, 12:42

U teoriji je moguće... :dunno
Ali vraćamo se onda i na npr.Severa i Mavrovića, nema šanse da oni na svojoj zemlji mogu toliko toga proizvesti! :angry
A ni drugi proizvođači.
Onda tko garantira da je brašno, riža ili jabuka u Bio&Bio, Gardenu ili Eko štandu zbilja Eko/bio?!?! :dunno
Ja sam već izluđena kalkulacijama i kako god okreneš možeš pogriješiti...ili ne... :roll
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 vel 2010, 12:43

:lol ma u svakom slucaju radimo (barem mi ovdje koji se tolko propitujemo), najbolje sto mozemo..kad vidim sebe sa kesama preskupe hrane iz bio bio il kako pilam sveki sto da posije, a onda djeca kad odu u vrtic jedu kosani odrezak :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la danijela81 » 06 vel 2010, 12:49

konzervirat bez konzervansa je moguće. postupak je liofilizacija, tak da ne treba dodavati ništa osim antioksidansa, to je najčešće limunov sok ili C vitamin.
a za uzgoj sam isto skeptična, nisam agronom pa ne znam koliko je zahtjevno organski uzgojiti tolike količine.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Krumpirić » 06 vel 2010, 12:54

danijela81 je napisao/la:konzervirat bez konzervansa je moguće. postupak je liofilizacija, tak da ne treba dodavati ništa osim antioksidansa, to je najčešće limunov sok ili C vitamin.
a za uzgoj sam isto skeptična, nisam agronom pa ne znam koliko je zahtjevno organski uzgojiti tolike količine.

da, limun, koji u dohrani ide puno kasnije :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 06 vel 2010, 12:55

Ina66 je napisao/la:
silki je napisao/la:ja bi ipak prije odabrala kontrolirane hipp ili holle kašice nego voće il' povrće koje je raslo tko zna gdje i špricano je koječime.

X
u slučaju da nemate svoj vrt ili nekoga kome vjerujete

citiram samu sebe da mi je lakše :)
dakle, ako nemate mrkvu, jabuku, tikvicu... sigurnog porijekla - bilo od baka, teta ili nekoga poznatog za kojega znate kako uzgaja povrće i voće ili ako nemate trgovinu uzdrave hrane u vašem gradu, onda uzmite gotovu kašicu radije nego od bilokoga s pazara

Ali vraćamo se onda i na npr.Severa i Mavrovića, nema šanse da oni na svojoj zemlji mogu toliko toga proizvesti!
A ni drugi proizvođači.
Onda tko garantira da je brašno, riža ili jabuka u Bio&Bio, Gardenu ili Eko štandu zbilja Eko/bio?!?!

vjerujem da ipak ima nekakvih kontrola
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ana2010 » 06 vel 2010, 12:56

Pozdrav! Kupila sam u Holle pahuljice od pira. Na kutiji pise da se rade s punomasnim mlijekom i vodom, ili pak samo s vodom ako se pomiješa s voćnom kašicom. Zanima me da li je netko probao raditi te pahuljice Holle (od pira ili druhih zitarica) s majčinim mlijekom... Je li to isto ok?
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 06 vel 2010, 13:33

Ana možeš i tako, dapače, no majčino mlijeko sadrži enzime, pa se često jako brzo razvodni kašica - onako se "razdvoji". To nije loše, jednostavno enzimi već počnu svoj posao prije nego beba pojese. Bila je jedna tema o tome, pa je bio zaključak da je najbolje raditi malo po malo odjednom, tako da beba pojede dok je još koliko toliko gusto.

Ja sam ih radila samo s vodom i nije bilo problema. Al možda neke bebe neće tako, a vjerujem i da je ukusnije s malo maminog (il adaptiranog) mlijeka. U početku sam ih stavljala i direkt u voće (bez vode), K je i tako volio papati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 06 vel 2010, 14:41

mama njonji je napisao/la:Molim savjete mama koje su za početak dohrane svojih beba izabrale rižine pahuljice: koje, kako i kada? :)
Naš je slučaj ovakav: uskoro ćemo napuniti 6 mj., cura je do sada isključivo dojena, doji na zahtjev i fino napreduje (cca 8kg sa 5,5 mj.). Na ranije uvođenje dohrane nismo pomišljali (niti nam je pedica savjetovala).
Odlučila sam se za početak dohrane rižinim pahuljicama (a ne primjerice voćem kao kod starijeg djeteta) jer se ona u zadnjih 1-2 puno češće pbudi po noći i traži učestalije dojenje nego ranije (budna je skoro svaku 1-2h). Htjela bih eliminirati mogućnost da se budi radi gladi. Stvarno već padam s nogu a da ne spominjem savjete okoline (budi se jer je gladna :mrgreen ).
e, sad - kako se uopće počinje dohrana rižinim pahuljicama ako je beba dojena (ne koristimo AD)? u kojem dijelu dana početi dodavati i kako ih pripremiti? od kojeg proizvođača kupiti? dakle, htjela bih da ona ipak navečer bude sitija nego do sad a opet, znam da se počinje dohrana uglavnom kad je beba najbolje raspoložena (ujutro.rano popodne)... Hvala puno! :zivili

dohrana se započinje dnevnim obrokom (ne zato što su tada djeca bolje raspoložena), a ne večernjim iz jednostavnog razloga što se noću (nakon jela) ne može pratiti eventualne alergijske reakcije.

nastavit ću, dijete mi se budi...
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 06 vel 2010, 14:55

Krumpirić je napisao/la:
danijela81 je napisao/la:konzervirat bez konzervansa je moguće. postupak je liofilizacija, tak da ne treba dodavati ništa osim antioksidansa, to je najčešće limunov sok ili C vitamin.

da, limun, koji u dohrani ide puno kasnije :/

istina, i ja sam puno razmišljala o tome, što onda odabrati. ali kako nisam baš uvijek imala organsko ili domaće, iapk sam ponekad kupovala gotove kašice, a i često smo bili po cijele dane u bolnicama, tak da nisam ni imala baš izbora.
srećom, nikada nije reagirao na taj limun, niti na išta drugo.
a čitanje sastava na kašicama bilo je obavezno, stvarno svašta znaju utrpati unutra. ljudi su me gledali ko čudakinju dok sam u početku znala proučavati teglice na policama :lol
znala sam se opterećivati time što mu ne dajem "prirodno", ali ubrzo sam prestala, nije imalo smisla razbijati glavu kad bolje nisam mogla napraviti.

kupljeno s placa ili u supermarketima, ono što nije organskog uzgoja, izbjegavala sam u širokom luku. pogotovo meso, tek nedavno sam mu dala iz mesnice, i cijeli dan se propitkivala jesam li mu trebala dati ili ne. i opet shvatila da se previše opterećujem, ne dajem mu to često, tak da ne vjerujem da su mu male količine toliko uspjele naškodit.

na faxu sam slušala jedan jako dobar kolegij o pesticidima, aditivima i ostalom smeću koje nam serviraju u hrani, i dobro sam upamtila da je učinak kumulativni. sjećam se da nam je prof. rekla da ako jedemo salamu tu i tamo, i ne svaki put od istog proizvođača, vrlo je vjerojatno da nam neće nimalo naškodit. ali ako nam je jedna te ista salama redovito na meniu, postoji velika vjerojatnost da će sva ta kemija djelovati na nas, ili će uništiti jetru, ili uzrokovati rak, ili poremetiti hormonsku sliku, ovisi već što se u njoj nalazi. od tad skoro uopće ne jedem nikakvu salamu :mrgreen uspjela mi se zgaditi
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la mama njonji » 06 vel 2010, 14:59

Ina 66, hvala...ajde pliz nastavi kad stigneš :)
i što onda davati navečer???
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Crazy Daisy » 06 vel 2010, 15:59

TinkiVinki je napisao/la:Ne znam, ja bi radije provjerenu kontroliranu kašicu s mrkvom iz bio uzgoja, nego tko zna od kud i kako špricanu :dunno
Baš sam jučer u Dm-u malo gledala kašice (jer sigurno da će biti trenutaka kada ću posegnuti za kojom, ne zavaravam se).
Našla sam npr. Babylove mrkvica, sastav 80%mrkvica iz bio uzgoja, 20% voda, bez dodataka, konzervansa i sl. Jabuka, sastav 100% voće (jabuka i sok) iz bio uzgoja, bez dodataka.
Mislim da je puno manja opasnost da u kašici ima neki konzervans (koji btw. sigurno neće zaobići u životu jer je sve konzervirano), nego mogućnost da u nekoj neprovjerenoj mrkvici ima brdo pesticida. :dunno
HiPP nisam puno gledala. Čim sam vidjela kašicu za 4 mjeseca, čini mi se špinat s krumpirom i vrhnjem (punomasno mlijeko i vrhnje!), preskočila sam cijelu policu. :roll A i stavljaju šećer, sol i sl. (rižin škrob me ne brine, to je ok)
Znači ja nemam ništa protiv kašica, ako je bio uzgoj i ok sastav. :dada
Ipak to prolazi neku kontrolu, za razliku od uzgoja povrća i voća i uvoza istog kod nas, prodaje se sve i svašta... :roll

možeš vjerovati EU deklaracijama i na hipp kašici i na DM kašici. :mrgreen
što se tiče mrkvice bez konzervansa, princip je vrlo jednostavan; kod ambalažiranja se limenka puni do vrha, a preostali prostor puni nekim inertnim pinom, obično je to dušik i u takvloj atmosferi su biološki procesi usporeni.

ajme gdje ti uguravaš liofilizaciju :faca
liofilizacija, je postupak konzerviranja dehidratacijom pri čemu se led iz smrznute namirnice sublimira pod sniženim tlakom. rezultat je dehidrirana namirnica koja zbog svoje karakteristične spužvaste strukture vrlo lako apsorbira nazad vodu. najbolji primjer liofilizirane namirnice je instant kava.
ne vidim kako bi se ovdje mogla primijeniti.
askorbinska i limunska kiselina se dodaju isključivo radi sprečavanja enzimatskog posmeđivanja koje nije kvarenje, već čista estetika - kupac ne voli vidjeti smeđu kašicu, već želi izvornu boju. dodatak askorbinske dodatno obogaćuje namirnicu.

krumpi, najbolje metode konzerviranja namirnica u kućnoj radinosti su ti: blanširanje kod povrća, zatim naglo smrzavanje. kompoti i prekmezi kod voća, opet obratiti pozornost da dupkom napuniš teglicu, jer ako nema zraka teško da će se pokvariti. voće se da lijepo ukuhati i bez ikakvog dodatka šećera, ali tada propadaju vitamini :dunno
u zimskim mjesecima bi ja s izuzetkom jabuke i banane, radije birala gotovu voćnu kašicu jer je to voće brano u sezoni sazrijevanja i pakirano u kontroliranim uvjetima.

Ina66 je napisao/la:
Ali vraćamo se onda i na npr.Severa i Mavrovića, nema šanse da oni na svojoj zemlji mogu toliko toga proizvesti!
A ni drugi proizvođači.
Onda tko garantira da je brašno, riža ili jabuka u Bio&Bio, Gardenu ili Eko štandu zbilja Eko/bio?!?!

vjerujem da ipak ima nekakvih kontrola

europa je gladna eko hrane. proizvođači ne mogu proizvesti dovoljno, pa što onda ovi naši štancaši eko hrane ne izvoze svoje (pre)cijenjene proizvode?
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Ina66 » 06 vel 2010, 16:09

mama njonji je napisao/la:Ina 66, hvala...ajde pliz nastavi kad stigneš :)
i što onda davati navečer???

ništa :mrgreen
ne mora značiti da se budi od gladi. veliki broj djece u toj dobi se počne češće buditi noću

Htjela bih eliminirati mogućnost da se budi radi gladi.

ovo nećeš postići započinjanjem dohrane navečer. ako ćeš se držati pravila o započinjanju, onda će to u početku biti tek pokoja žličica, a to teško da će ikoga zasititi.
krenite polako dohranom po danu, možda se promijeni i raspored dojenja

u svakom slučaju, toplo preporučam pročitati brošuru o dohrani da ti pomogne u odluci kako i kada započeti
sretno!
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 06 vel 2010, 16:23

Crazy Daisy je napisao/la:ajme gdje ti uguravaš liofilizaciju

:oops: vidi se da sam daaaaaaaaavno slušala predavanja, pobrkala postupke, bila uvjerena da se radi o liofilizaciji
katastrofa, popadat ći ispite ko kruška
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Crazy Daisy » 06 vel 2010, 16:47

danijela81 je napisao/la:
Crazy Daisy je napisao/la:ajme gdje ti uguravaš liofilizaciju

:oops: vidi se da sam daaaaaaaaavno slušala predavanja, pobrkala postupke, bila uvjerena da se radi o liofilizaciji
katastrofa, popadat ći ispite ko kruška

procesi i tehnologija ViP :zivili

da ne oftopičarimo,
kod gotovih kašica, pogotovo ovih jednostavnih, samo voćka, samo povrćka, ako se radi o pouzdanom proizvođaću zaista nema razloga za brigu (iako je to skup sport)
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Ina66 » 06 vel 2010, 16:50

Crazy Daisy je napisao/la:kod gotovih kašica, pogotovo ovih jednostavnih, samo voćka, samo povrćka, ako se radi o pouzdanom proizvođaću zaista nema razloga za brigu (iako je to skup sport)

:ruka
u tome se u potpunosti slažemo
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ana2010 » 06 vel 2010, 19:43

Diami, puno hvala na odgovoru.
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 06 vel 2010, 20:17

ja sam isto danas gledala u dm-a kašice i stvarno piše da je u babylove mrkvici samo mrkvica. naime nestalo mrkvice u dućanu gdje sam kupovala eko proizvode. pokupovali ljudi.

ina- našla sam u istom dućanu (eko uzgoj, lokalno) korabu. izgleda kao koleraba :dunno . vidjeh sliku - zadnju - koju si stavila tu http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=50206&start=60 ali na deklaraciji piše da je koraba. jesu ljudi pogriješili!?
u istom dućanu imaju i holle kašice. jel to preporučaš? tj jel nešto u njima problematično? čini mi se da sam vidjela nešto što mi je bio čudno na etiketi ali sam zaboravila što. :oops:
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Rogue » 06 vel 2010, 20:25

Crazy Daisy stvarno koristan post!

Jedino cemu potpuno vjerujem je vocka ili povrtka iz naseg vrta, i vrta mojih roditelja.
A nekako vjerujem povrcu i vocu ekozone iz razloga sto je skoro svaka vocka ili povrcka gricnuta ili nadem ziva crvica. Ako on prezivi, onda valjda nije toliko zatrovano.

Edit: I takvo biram na placu.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Arkana10 » 06 vel 2010, 22:04

Crazy Daisy hvala ti na post, sada mi je puno jasnije. Samo meni treba kasica samo mrkva a kod nas ne mogu da nadjem. Idem maltretirati moje makedonke sta su radile sa dohranom.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la TinkiVinki » 06 vel 2010, 23:28

Arkana10 je napisao/la:Crazy Daisy hvala ti na post, sada mi je puno jasnije. Samo meni treba kasica samo mrkva a kod nas ne mogu da nadjem. Idem maltretirati moje makedonke sta su radile sa dohranom.

Arki, jel imaš DM? Njihova Babylove je čista mrkvica :dunno
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 07 vel 2010, 00:19

sad ću se posuti pepelom i ispričati za zbunjivanje mladih majki
listam moju vegetarijansku kuharicu i prvi put, ali stvarno prvi put, vidim da ih ja 8i ne samo ja ;)) cijelo vrijeme krivo zovem :oops:
uglavnom, koraba je ona zadnja slika (što znači da su oni u tvom eko dućanu ispravno deklarirali biljku), a mi cijelo vrijeme pričamo o kolerabi :loce
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 07 vel 2010, 00:30

Ina66 je napisao/la:sad ću se posuti pepelom i ispričati za zbunjivanje mladih majki
listam moju vegetarijansku kuharicu i prvi put, ali stvarno prvi put, vidim da ih ja 8i ne samo ja ;)) cijelo vrijeme krivo zovem :oops:
uglavnom, koraba je ona zadnja slika (što znači da su oni u tvom eko dućanu ispravno deklarirali biljku), a mi cijelo vrijeme pričamo o kolerabi :loce

onda mi svi doma također cijeli život to dvoje krivo zovemo.
kolerabu tj. moji su je zvali keleraba, su baka i mama znale komadić dodati u juhu umjesto celera. a korabicom smo zvali ono o čemu smo i tu pričali.
i ja sam bila uvjerena da je tako ispravno, ne samo ti :dunno
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Ina66 » 07 vel 2010, 00:36

najsmješnije mi je što ovu knjigu imam doma jedno 25 godina, a da nisam registrirala da ih drugačije zovem :lol
i kod nas se za onu zelenu koristi naziv korabica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 07 vel 2010, 02:11

Koleraba je Slovenski za korabu :mrgreen .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Arkana10 » 07 vel 2010, 10:21

TinkiVinki je napisao/la:
Arkana10 je napisao/la:Crazy Daisy hvala ti na post, sada mi je puno jasnije. Samo meni treba kasica samo mrkva a kod nas ne mogu da nadjem. Idem maltretirati moje makedonke sta su radile sa dohranom.

Arki, jel imaš DM? Njihova Babylove je čista mrkvica :dunno

nemamo DM. :dunno
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ana2010 » 07 vel 2010, 11:48

Što se tiče korabice i korabe/kelerabe... Šta smiju jesti 6-omjesečne bebe - ono zelenkasto što raste iznad zemlje?
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.