Sada je: 09 lip 2026, 13:49.

Unutarnji zastoj -bol u ciki

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Unutarnji zastoj -bol u ciki

PostPostao/la anabama » 01 svi 2010, 17:59

Vec drugi put u 3 tjedna imam isti problem. Dojka mi usred noci "buknula" i uhvatila me groznica. A ovo mi 3. dijete, 3 dojenje :dunno

Preksinoc u noci me odjednom probudila uzasna bol u desnoj ciki i odjednom buknula, volumen joj se povecao 2 puta. Bol me probudila a nakon 10ak min krenula groznica koja je kulminirala s temperaturom 39,4. Odmah sam skuzila sto je. Popila Lekadol, cim sam se osjecala malo bolje otisla se tusirati da otpustim mlijeko. Curku sam nakon toga podojila na toj dojci... bol je prestala ali dojka je ostala tvrde i puna. Otpustila sam mlijeka koliko sam mogla.Temperatura se vracala u nekoliko navrata. Ali bez kvrga, bez crvenila..... Cijelo juto sam masirala, tusirala, radila hladne obloge, obloge od kupusa. Oko 14h mi se sve zacrvenilo. Dosla mi patronazna i izdojila me i izmasirala crveni dio, ali nekakvih cvorica nije bilo....
Danas mi je bolje .... crvenilo jos uvijek prisutno, ali nemam vise temperature. Sva sreca je sto moja misica bas lijepo ciki i uspije dosta izvuci....
No sad sam primjetila da mi se ipak pojavila jedna kvrzica s gornje strane i zacrvenio se dio oko te kvrzice.

Kako se rijesiti tih unutarnjih zastoja? ... Meni vec drugi put u 3 tjedna "buknula" dojka u snu i to nakon sto ju je dijete ispraznilo :dunno
Nadam se da je to zato jer je beba jos mala, i jos se nije uspostavila ravnoteza ponude-potraznje ...
Dijete super napreduje rodila se s 3700, prije 2 dana ju patronazna vagala imala je 4500 ( znaci u 20ak dan) svaki dan ima 6-10 pokakanih zlatno zutih stolica.
Po danu jede svako 2-3 sata, po noci svako3-4. Ako se u meduvremenu probudi i trazi jos opet dojimo .....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Unutarnji zastoj -bol u ciki

PostPostao/la Diami » 01 svi 2010, 19:54

Menis e to znalo desiti ako bih se u snu okrenula nezgodno i zaležala neko mjesto na dojci. Najčešće bočno vani, ako bi se previše okrenula na stranu (skoro na trbuh). Dok neke dojilje relativno brzo mogu spavati na trbuhu, meni je trebalo skoro pa godinu dana da bih se to usudila i da ne bi bilo posljedica...

Možda si i ti nekako nezgodno legla, pa se zbog pritiska pojavio zastoj. A koliko kužim curica ti je sad negdje oko 3 tjedna, kad je i skok u razvoju, pa si možda navlači dodatno mlijeka što u kombinaciji može lako izazvati neugodnu "komplikaciju".

Meni su najbolje pomagali oblozi od (hladnog) kupusa, čak puno bolje od hladnih obloga, zatim stavljanje toplog obloga neposredno na početku podoja (da se kanalići prošire i lakše krene mlijeko), masiranje tijekom podoja. Ja sam isto bila sklona kasno navečer ili po noći dobiti probleme, pa sam par noći prespavala s kupusom zalijepljenim po dojci (flasterima) na kritičnim točkama... :lol To me spašavalo. :dada

I naravno, mali cicavac pomaže kad pošteno potegne... :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la anabama » 01 svi 2010, 20:12

Menis e to znalo desiti ako bih se u snu okrenula nezgodno i zaležala neko mjesto na dojci.

Vidis ovoga se nisam sjetila ... Mislim da sam stvarno spavala bocno tu noc. Zar moze od toga nastati zastoj ? :conf
Inace spavam na ledima ili na boku. Na trbuhu jos ne mogu jer su mi cice jos uvijek bolne.

Diami
Koliko cesto su ti se javljali ovi problemi i koliko dugo bi trajali ? Kad su prestali?

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 03 svi 2010, 13:06

Hm, najgore je bilo recimo prvih 4 mjeseci približno. Bila je jedna faza gdje sam maltene svaki tjedan imala neki problem, ali s vremenom skužiš simptome (recimo neka specifična bol na nekom mjestu u dojci) pa na vrijeme reagiraš (ja odmah kupus stavljala, masirala sljedećih par podoja) i onda bude puno brže bolje odn. ne zakomplicira se.

Da, meni je nastajao uredno zastoj ako bih nezgodno ležala i pritisnula neka mjesta, točno su mi neki dijelovi bili osjetljivi odnosno "kritični". Jednu noć sam se sjetila da bi ležeć na recimo lijevom boku mogla dati i desnu dojku na podoj onak da se samo malo više nagnem. Uredno sam sljedeći dan pobrala popriličan zastoj u lijevoj dojci jer sam je (na to kraće vrijeme...) previše stisla... Ili recimo dobila sam zastoj jer sam Karla nosala na specifičan način tako da je pritiskao uvijek isto područje na lijevoj dojci... :roll Baš sam eto bila sklona tome...

Prestalo je samo od sebe, iako mi se do godine dana još desilo možda 2 ili 3 puta kad bih baš dulje nekako nezgodno spavala...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la newmom » 03 svi 2010, 13:15

anabama i meni se dogodila slična stvar, iako dojim već drugi puta, u noći s petka na subotu me počela boliti cika, skužim da je na tom bolnom mjestu sva crvena, temp. nisam mjerila jer mi je u subotu curka slavila rođendan i nisam se uopće sjetila izmjeriti je, a u subotu uvečer me uhvatila groznica, pokrila sam se s pet deka valjda, popila lupocet za bol(možda je i temp. skinuo)...
isto sam masirala(čak i tijekom podoja) to bolno mjesto, sad je popustilo
i sad tek skužim ovu temu, i da to može biti od bočnog spavanja...a ja sam baš konačno počela spavati na boku :roll ništa, morat ću prestati
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la anabama » 03 svi 2010, 15:40

JOJ OPET!!!
jucer i prekljucjer mi dijete imalo "skok u razvoju" i 2 dana nacicavalo cijeli dan. Ja presretna dojke bas skolske.
Daklem u petak temperatura, crvenilo i bolne grudi,2 dana iza "skok u razvoju", grudi ok, temperature nema.

Sinoc, tj. u ndjelju dijete pocicalo oko 18.30 i cicalo iz desne do 19:00. I fino zaspala do 22:30. Oko 21:00 skuzim da mi ta dojka opet puna, ja ju izdojim oko 50ml.
Otusiram se , odem spavati s hladnim oblogom, u 22:30 dam joj opet tu dojku nek isisa dokraja, ona mirno 10ak minu cica i zaspe do 0:30.
Dam joj drugu ... iatko smo gurali do 13:00. Dijete u meduvremenu cijeli dan spava po 2-3 sata, nisam skuzila da ce opet buknuti... Iako sam pregledavala i masirala.....
Oko 13:15 groznica i temp. 37:00, odmah popijem Lupocet i dijete 45 min dojilo bas TU desnu doju, Ok 20ak min je bas dojila ali sam ju ostavila da se nacicava.....
Nakon toga zaspala i jos spava....
Ja se otusirala, podojila dijete i stavila hladne obloge. trenuto mi temp 38.6 i u gripoznom sam stanju..... :aaa

Da li da idem kod dr.?
Da li da uopce izdajam, imam osjecaj da mi nakon toga sve bukne ...... Ili da samo otpustam

Ili da pricekam dva dana da prezivimo povratak u normalu.....

Ovo mi 3 dojenje i nikad ovakvih problema.....

A dijete turbo napreduje i turbo kaka i ima sasvim dosta mokrih pelena ...
I mijenjali smo polozaje, i nemam kvrga, samo crvenilo :aaa
Zadnja izmjena: anabama; 03 svi 2010, 16:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 03 svi 2010, 15:45

ne izdajanju. samo koliko treba da popusti napetost. i beba, ofkors, koliko izvuce. topli oblozi prije podoja, hladni i kupus poslije.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la anabama » 03 svi 2010, 15:49

Ma tako se i ja ponasam jer izdajanjem samo povecavam produkciju koje ima too much ....

:conf

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 03 svi 2010, 20:56

Uh, tebe baš zaredalo. Ja makar temperaturu nisam dobivala, mene je samo vraški bolilo i znali su mi se onda blisteri stvarati (čepići na kraju kanalića odn. u bradavici). Što isto nije ugodno, al ajde nekako se pretrpi.

Koliko znam uspostava ponude i potražnje traje nekih 6 tjedana, tako da vama tu još malčice fali. A do tada mislim da super radiš, jedino si izgleda ona i previše navuče, a onda nemre popapati.

Nadam se da će kombinacija obloga i kupusa pomoći. :hug
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la anabama » 04 svi 2010, 09:02

Uh i ja se nadam da ce oblozi i kupus pomoci i da ce se uskoro uspostaviti ravnoteza ponuda-potraznja. Pola noci sam prespavala s kupusom.

Jucer u 17:00 zafibrala na 40, usprkos Lupocetu i tusiranju. Zvala svoju rodicu, lijecnicu i savjetovala mi ipak ukljucim antibiotik. Tako da sam od jucer na Klavocinu. No opet sam oko ponoci fibrala na 39. Popila Lupocet ... i sad mi je bolje. Samo da se fibra ne vrati jer me totalno obori....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 04 svi 2010, 10:13

pazi na jastučiće i higijenu bradavica, bakterije mogu doći i izvana ... budi samo u majicama, pelenu preko dojki ako ti curi ....
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la anabama » 04 svi 2010, 10:19

Zamotana sam u tetra pelene, izgledam si ko ranjenik :lol ne nosim grudnjake, trenutno ne koristim ni jastucice, nosim samo siroke pamucne majice .....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 04 svi 2010, 10:21

e to! super ... držim fige da bude bolje
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la anabama » 13 svi 2010, 11:32

Samo da se i ovdje malo pojadam ....

Opet sam pod temperaturom s groznicom. :temp 4x od kad sam rodila :ne I opet sve isto usred noci mi desna dojka postane ko lubenica i uhvati me tresavica.A u ponedjeljak sam popila zadnju kuru antibiotika :ne Nocas opet fibrala. Savjetovala sam se s pedijatricom, patronaznom, ginekologom, mojom doktoricom .... Svi su se slozili da izvadim kompletnu krvnu sliku i urin. Mozda mi je zariste negdje drugdje a na dojci se samo manifestira. Nisam vise pametna.....no jutros sam izvadila krv i mokracu, od sutra cu raditi urino kulturu. U subotu sam se narucila za ultrazvuk dojki. Dok sam pod antibiotikom sve ok, poslije opet problemi :temp A stalno pazim, oblazem, izdajam, jos sam zamotana u tetra pelenu...

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2010, 11:33

:/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 13 svi 2010, 11:40

Ajoj... Ja sam na pocetku imala isto nekoliko zaredanih upala... Jesi izdajala bas ciljano mjesta s kvrzicama? Meni je to puno pomoglo, dakle ne izdajanje generalno. Jer kad bi samo izdojila da popusti napetost bilo bi mi par sati lakse al onda bi opet krenuo proces. Pokusaj stisnuti mjesto gdje je kvrzica (ako ju osjetis) dok se ne naviknes na pritisak, onda jos malo stisni i s takvim pritiskom vuci prema bradavici. To je najbolje raditi pod tusem tople vode.

Nadam se da ce brzo krenuti sve skolski :hug
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 13 svi 2010, 13:08

Koliko se puno izdajaš kad se izdajaš? Možda je ponuda premašila potražnju pa se zato zakomplicira.

Držim fige da nalazi budu ok ili pak da otkriju u ćemu je problem i to riješiš direktno.

A inače - i ja sam znala kak piše TP - izdajati samo tu kvržicu ili te kanaliće odn. njih intenzivno masirati tijekom podoja.

:hug Drži se!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la anabama » 13 svi 2010, 15:32

thinkPINK je napisao/la:Ajoj... Ja sam na pocetku imala isto nekoliko zaredanih upala... Jesi izdajala bas ciljano mjesta s kvrzicama? Meni je to puno pomoglo, dakle ne izdajanje generalno. Jer kad bi samo izdojila da popusti napetost bilo bi mi par sati lakse al onda bi opet krenuo proces. Pokusaj stisnuti mjesto gdje je kvrzica (ako ju osjetis) dok se ne naviknes na pritisak, onda jos malo stisni i s takvim pritiskom vuci prema bradavici. To je najbolje raditi pod tusem tople vode.
Nadam se da ce brzo krenuti sve skolski :hug

Ovo i radim cijelo vrijeme, samo sto nikakvih kvrzica nemam, ni cvorica.... tako da intezivnije masiram dio koji je crven
Stigli mi nalazi, svi apsolutno OK.

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 13 svi 2010, 23:34

nije vam lako :hug
uglavnom sve radis kako treba, samo nastavi ovo sa toplim oblozima, pomalo izdajanjem, kupus (ne vise od osam sati dnevno sve skupa), neka sisa sto cesce
jel imas neke ranice na bradavici, mozda je tako doslo do baketrijske upale..
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la anabama » 14 svi 2010, 09:06

sany je napisao/la:jel imas neke ranice na bradavici, mozda je tako doslo do baketrijske upale..

Imam i na to sumnjamo kao uzrok ali ne iskljucujem ni ostale razloge. Ragadu imam jos od rodilista i to na samom vrhu bradavice. I nikako da zacijeli. Pedijatrica mi je rekla da je to moguci uzrok upala i prosli tjedana mi dala neku kremicu za brzo zarastanje ragade, radenu rucno u apoteci. Mazem ragadu i skoro da je zacijelila .....
Uglavnom danas vise nemam temperaturu, dojka mi se normalno puni jedino su prisutni trnci ii bol na dodir s vremena na vrijeme. Idem pod tus masirati. Ma ovo mi vise nista nije jasno :dunno idem u subotu na UZV dojki i mantram :lebdi da je to sve jos uhodavanje i da ce se za par tjedana sve smiriti i uspostaviti ravnoteza.
Glavno mi je da curka super papa i da dobro napreduje. Ima mjesec i par dana i 5 kg (porodajna tezina 3700). :mali Ostalo sve ce biti OK.

Ovo mi trece dojenje, nikad ovakvih problema :conf

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marsovka » 14 svi 2010, 09:09

U draga :hug Drzim fige da prodje sto prije!
marsovka
celebrity

PostPostao/la Krumpirić » 14 svi 2010, 09:15

eto kod mene ovo isto
a dijete ima godinu dana
ovo je valjda 10.put. Zasad samo boli.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Mamidji » 14 svi 2010, 13:10

anabama samo da ti posaljem :kiss i :hug
drzi se draga.......mislim da sve super radis.....samo mi se ne svidja ta ranica na bradavici koja ne zacjeljuje :/
bravo za napredak! super, super! samo neka ona sauga!
a ti se drzi...javi kako je......
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anabama » 20 svi 2010, 08:58

U utorak sam opet imal groznicu uz visoku temperaturu! 5 x put od kad rodih!

Elem novost od jucer desna dojke producira manje mlijeka tj. vise ne ide u mlazovima nego curi u jednom velikom mlazu. I jucer i danas iz nje ne mogu skoro nista izdojiti. Dijete papa iz nje no vidim da je zadovoljna znaci njoj dosta :dunno
I u gridi imam trnce i s vremena na vrijeme bol u dojci ili bradavici.
Ajme sto sam vise dosadna s ovom temom ali nikako da se izvucem iz ovog zacaranog kruga :/

eto kod mene ovo isto
a dijete ima godinu dana
ovo je valjda 10.put. Zasad samo boli.

krumpiric jel kod tebe bilo popraceno temperaturom?

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 20 svi 2010, 14:30

:hug
jel prosla ragada na bradavici?
ako ne mozes izdojiti mozda se polako uspostavlja ponuda i potraznja
ovu bol u dojci i bradavici prati da ne bi bio soor, mada mozda samo beba vise i jace vuce nego prije, cini mi se da dosta dobro dobija na kilazi?
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Vrijeska » 24 svi 2010, 19:57

Nemam pametan savjet, nego samo da ti se javim i pružim podršku.
I meni je ovo treće dijete (mlađe od tvoga svega 4 dana).
S prvih dvoje djece nisam imala nikakvih problema u dojenju, a s ovim... ajme majko... :( :( :(
Kod mene nisu upale u pitanu, nego ranetine koje bole i bole i bole ...

Drž se!
Valjda će nam uskoro proći!
3 proljetne srećice
Vrijeska
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la anabama » 25 svi 2010, 08:29

jel prosla ragada na bradavici?

Prolazi ... stvorio se tanki sloj pa nije vise otvorena ranica, ali jos nije skroz zaraslo.....

Inace trenutno pijem Ceporex, za svaki slucaj jer su mi leukociti i dalje blago poviseni :roll . Cini mi se da je dojka konacno malo normalizirana iako jos uvijek imam povremenu bol i trnce u toj istoj dojci i povremenu bol u bradavici... Nisam u zivotu ovoliko lijekova popila. No nadam se da je ovo zadnji u ovom periodu......

Vrijeska
S prvih dvoje djece nisam imala nikakvih problema u dojenju, a s ovim... ajme majko... :( :( :(

Kod mene isti slucaj :hug
Drz se, susi ranice na zraku, mazi kremicama, koristi sesirice .... sve znas ;) nadam se da ce bol uskoro proci

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 svi 2010, 09:55

Anabama sta kaze ginekolog? Ja sam imala postporodjajnu groznicu oba puta unutar 10-tak dana nakon porodjaja i citala sam da je to u stvari infekcija streptokokom u bolnici, sad nakon antibiotika ne znam da li moze biti verodostojan bris.

Izdajaj sto manje, a bebu sto cesce na siku (na prvi znak prepunjavanja ili zastoja, bradica u pravcu bolnog mesta). Menjajte polozaje u kome sikite. :kiss Da sto pre prodje.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la anabama » 08 lip 2010, 22:56

Ajme nisam mislila da ce moja saga ovoliko dugooo trajati
ali traje ... jucer vani skoro 30 stupnjeva, iza rucka pijem kavicu odjednom za stolom pocnem se tresti, prostuji mi odmah o ne opet, o ne opet i nakon toga temperatura i nakon toga visoka temperatura, malaksalost, navecer se dojka zacrvenila bez ikakvih drugih promjena, bez nabreklosti, danas sve ok ....
Odmah sam otisla do dr. i jutros sam vadila krv i sutra idem s nalazima kod dr.... Ocito da u mom organizmu postoji nesto sto smeta ali nikako da vidimo sto... Mozda neki dubinski problem u dojci, apsces ili vec nesto stoto ko zna gdje
Masirala, tusirala, oblagala, nakon poduzeg podoja izdojila bilo je cca 100ml - znaci ipak dosta mlijeka
Inace dojke su se vec ima par tjedana normalizirale i postale obje mekane a baby i dalje fino napreduje i fino papa :proljece

SM
Ginekolog kaze da je sve Ok.... Baby ciki kad god pozeli :dada

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 lip 2010, 11:58

Anabama to zaista predugo traje. Vibram za nalaze.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.