Evo cure mene ovdje za zaključim temu.
Prošlo je nešto više od 17 mjeseci otkada sam se ovdje javila i potražila vašu pomoć.
I evo brzo, prebrzo je mojem dojenju došao kraj.
Već otprilike mjesec dana intezivno razmišljam o tome da prestanem dojiti, iz više razloga zapravo. Najviše zbog svog zdravlja. Bolesna sam već 2 mjeseca konstantno, od upale grla, do upale sinusa, pa sad i gripe, a cijelo vrijeme imam zelen iscjedak iz nosa i takav iscjedak iskašljavam. Amoksicilin nije pomogao, prirodne lijekove sam sve moguće isprobala, dozu spiruline sam dosta povećala. No ništa.
Drugi razlog je njen način sisanja koji je postao naporan i bolan jer je često vukla na prazno, tijekom noći smo počeli dostizati rekorde po 10 sisanja tj. nasisavanja, a kad nije sisala onda je prstima prevrtala po bradavicama.
Nažalost kod nas dojenje nije pomoglo kod imuniteta jer je od rođenja do sad uhvatila svaku virozu koja se je našla na putu, bila je više bolesna nego Luka u svojih 7 godina (a on nije dojio niti dana).
No okidač da prestanem dojiti se je dogodio gotovo preko noći. Naprosto sam nakon jednog dojenja rekla da je ovo zadnje i to je to. Čvrsto sam odlučila i nije me pokolebalo niti to što se je dan nakon prestanka opet razbolila. Kada dojenje meni više nije pružalo užitak nego mi je postalo mrsko, kada sam se budila s željom da prestanem dojiti i kada mi je ta misao bila zadnja prije spavanja, jednostavno sam osjetila da je došao kraj.
Sada ne dojimo već 4 dana i 4 noći. Postepeno prestajanje nije bila opcija (već pijem antibiotike koji ne idu s dojenjem), a i nisam sigurna da bi to kod Emi palilo, malo dam malo ne. Teško je, meni više nego njoj, ona gotovo niti ne pita. Prve dvije noći i prvi dan se uopće sjetila nije što je meni bilo šokantno jer je bila ovisnica. Drugi dan je pitala, ali nije inzistirala niti dramatizirala kad joj nisam dala. Sad više niti ne pita. Ja sam podvojenih osjećaja, znam da sam ispravno odlučila, osjećam to, ali je dojenje bilo sastavni dio mene toliko dugo i imam osjećaj da gubim dio sebe, da više nisam ista, da Emi više nije ista. Tužna sam, plačem, depresivna sam, izgubljena sam.
Što se cica tiče, sve sam školski pročitala, pripremila sam se, s peršinom i kupusom hodam već danima 24 sata, samo mijenjam. Izdajat se ne moram, samo prilikom tuširanja ujutro i navečer izmasiram cice i izdojim svega dno od flašice tek toliko da popusti pritisak. Cice su pune, ali nema kvrga niti su bolne, OK malo na dodir ipak jesu, ali ništa prestrašno.
I to je to, htjela sam ovo napisati iz dva razloga, prvi je da sve cure koje će prestajati dojiti imaju još jedno napisano iskustvo, jer Bog zna da su meni vaša iskustva jako jako pomogla, a drugi je razlog da si mogu s vremena na vrijeme pročitati ovo i prisjetiti se svega.
Vama se neizmjerno zahvaljujem na vašim nesebičnim savjetima i vibrama, da nema vas ne bi nikada uspjela dojiti, pomogle ste mi da steknem ovo prekrasno iskustvo i da napokon ispravim ono što nisam s Lukom uspjela. Znam da većina vas neće shvatiti zašto tako naglo i brzo prestajem, morate ćete mi vjerovati da je u našem slučaju došlo vrijeme za to.
Još jednom hvala.