Sada je: 10 lip 2026, 19:23.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la tanjabb » 12 srp 2010, 22:27

za ciklu vidi na tablici
Jesi li mu probala domacu mrkvu staviti u casicu od Hipp mrkve? Da ga prevaris. Mozes skuhati i domacu tikvicu pa u nju npr. umjesaj Hippovu mrkvu, mozda prodje.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ivana385 » 12 srp 2010, 22:54

tanjabb je napisao/la:za ciklu vidi na tablici
Jesi li mu probala domacu mrkvu staviti u casicu od Hipp mrkve? Da ga prevaris. Mozes skuhati i domacu tikvicu pa u nju npr. umjesaj Hippovu mrkvu, mozda prodje.

Danas sam tek nabavila domaću mrkvicu pa ćemo sutra probati.
Tikvicu smo probali par puta i na nju mu se želudac diže :dunno pa ju za sada izbjegavam.

Ciklu sam vidjela da ide od 8 mj. pa me zanimalo da li mogu sada dati :dunno
jel ona preteška ili?
slika slika
ivana385
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 12 srp 2010, 23:10

cikla je puna skroba, kao krumpir, zato se preporuca kasnije
Ne mora biti bas tikvica, skuhaj korabicu pa u nju umjesaj Hipp mrkvu, isprobavaj malo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 13 srp 2010, 09:10

Evo ovako išo naš redosljed. Rižine- super, jabuka-super, kruška super- jede sve po 100-120 g. probala dat i kupljene da znam dal bi htio kad idemo nekud-super. Inaće doma kuham na pari iz vrta ili bio dučana...

E onda su krenule nevolje.. povrće... mrkva sama ne, niti kupljena, samo s jabukom omjera 1:3 ili 4...tikvica dizanje želuca i povračanje-nju odgađamo do daljnjeg, batat- sam ne, samo s jabukom isti omjer ko mrkva. Jučer probala palentu- ma kakvi vrišti, diže se želudac, vrti glavu....

Da li sam fulala kaj sam prvo dala voće.. :dunno :/ ?

Uvodim tri dana namirnicu s tim da ako je katastrofa tipa tikvice ne dajem poslje prvog dana više, ako ne ide baš drugi dan dam s jabukom...

Danas ću opet jabuku mrkvu da bar neš povrča pojede, a kako dalje ne znam. U nedjelju na sljemenu dala krušku frutek i smazao 100g...

Doma sad sve zrije, ima korabice, šljiva (znam da ih još ne smijem dat :( , a zamrznute ne valjaju...), skoro će marelice i breskve...
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 13 srp 2010, 10:04

a mozda je jos premali da bi mu se neke namirnice svidjale.
Jel krivo to sto si pocela s vocem je sad tak il tak svejedno.
Korabica je slatkasta, ako joj dodas jos slatkaste rizine pahuljice bit ce jos sladje.

Vi ste jos tako maleni da iako pojede pet zlica ok je. Samo neka isprobava ono sto je za njegovu dob.

I ne se bedirati ako nesto nece, i ne imati prevelika ocekivanja. On ce pojesti onoliko koliko mu je potrebno kada za to dodje vrijeme. Njegovo vrijeme.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 13 srp 2010, 12:35

hvala tanja! :kiss
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lalala » 13 srp 2010, 13:51

cure evo da vas pozdravim, nova sam ovdje i imam masu pitanja :D bebač ima 5,5 meseci i papamo 5 mliječnih obroka od 180 ml Aptamila+ oko 13 sati malo jabuke ili kruške, a navečer u bocu dodam 2 žlicu rižinih pahuljica. Dali bi trebali jedan mliječni obrok zamijeniti već sa voćem? npr oko 10-11 napraviti rižine pahuljice+voće, a navečer ih izbaciti ili kako? :conf počela sam čitati topic ali sam nestrpljiva :)
Lalala
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 13 srp 2010, 15:04

Iako ste u biti još malo mali, predložena opcija bi ti bila bolja nego sadašnja. Preporuča se da u bočicu nejdu nikakve pahuljice, jer probava svega osim mlijeka počinje već u ustima, a direktno gutanje mlijeka s pahuljicama preskače taj korak. Pa ako već želiš početi, onda jedan obrok, kako si i predložila, daj nešto od namirnica koje već možete po dobi, kad usvojite pojedinačno možeš početi i s kombinacijama. U početku ti neće to sigurno zamijeniti mliječni obrok, jer su to jako male količine, ali s vremenom porastu pa sve dulje prođe do sljedeće bočice.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Lalala » 14 srp 2010, 00:02

tnx probati ću ujutro krušku smiksati sa pahuljicama, dali da dodam malo mlijeka ili na vodi? :( a navečer samo mlijeko.Ustvari koliko dijete od 5,5 mj treba imati mliječnih obroka, ja sam sva zbunjena jer je on do nedavno imao 6 obroka taj 6 je bio noćni, sada ih je 5+voće. Malo mi je naglo da mu ukinem još jedan mliječni tj da ga zamijenim sa voćem :dunno jooj totalno sam zbunjena, uhvatim se kako navečer u krevetu brojim obroke, šta i kako da mu dam
Lalala
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sreca najveca » 14 srp 2010, 00:14

minimalna kolicina mlijeka koje dijete do godine dana starosti treba dnevno konzumirati je 500ml. to je kroz vasih 5 obroka po 180ml i vise nego zadovoljeno. bez ikakvih briga mozes ukinuti jedan mlijecni obrok, tj. zamijeniti ga vocnim.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Lalala » 14 srp 2010, 11:49

evo javljam da smo ujutro pojeli bocu aptamila i sada Hipp rižine+mlijeko na žlicu :D , poslije ću normalno nastaviti sa mlijekom i negdje ubaciti krušku, ima već 10 dana da smo je probali i nema reakcija.....tnx na savjetima
Lalala
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azrael » 15 srp 2010, 17:32

Mi smo probali jabuku Hipp (nema domaćih) i ide i to pravo.
Izgleda da je moj strah bio ispravan: hoće slatko, ne slano iako sam krenula sa povrćem baš iz tog razloga.
Nadam se da će se situacija promijeniti kada prestane piti željezo, taj sirup je jaako sladak :shock

Koju količinu mogu smatrati punim obrokom?? Jako sam zbunjena help! :conf
Danas je pojela otprilike malu Hipp bočicu jabuka + rizine pahuljice. Da li je to obrok ili da joj dam da siki??
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 15 srp 2010, 18:37

U toj dobi to može biti/je cijeli obrok. Sad ti ne nudiš sisu, nego čekaj da ona traži. Doduše ima beba koje će i nakon nešto veće količline brzo tražiti. Nudi joj i vodu za piće, kad je počela papati može i piti vode, posebno sad po vrućini, možda prije bude žedna nego gladna.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la azrael » 16 srp 2010, 10:11

Hvala! :kiss
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Orca » 18 srp 2010, 15:16

mi smo za sada uspješno startale. savladale smo proso (3 dana), palentu (4 dana), mrkvica, jučer sama i danas sa prosom. i za sada sve papa...malo se mršti i ne jede u velikim količinama ali barem prihvaća i veseli se kad vidi zdjelicu.

mene zanima kojih vrsta korabice ima (ja sam totalni neznalica)? viđala sam zelenu, ali mi je sveki donesla nekakvu ljubičastu :conf jel to isto mogu dat? :dunno

i još pitanje u vezi kupovnih kašica...koje ću morat imat pri ruci u slučaju puta...koliko recimo hipp mrkvica-jabuka može stajat u frižideru otvorena? ako mi mala pojede pola, mogu li drugu polovicu za sutra ostavit?
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 18 srp 2010, 16:37

imas na topicu Nas dnevnik dohrane fotku korabice (ne mogu linkat s moba).
Kasica zatvorena moze stajati jedan dan ali samo ako se nije iz nje direkt jelo. Dakle cistom zlicom izvadis iz staklenke koliko mislis da ce pojesti, zatvoris i ravno u frizider. Ako hranis bebu direktno iz staklenke onda zlicom unosis i bebinu slinu te spore koje su oko nas, time hrana nije vise neoporecna.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Orca » 18 srp 2010, 20:28

hvala...malo sam proguglala i svugdje se spominju dvije sorte korabice (zelena i ljubičasta)...pod pretpostavkom da je to ista vrsta, mogu li onda i ljubičastu dati? da li se netko susretao sa njom i davao bebi?

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 18 srp 2010, 22:20

nikad nisam vidjela ljubicastu pa ne znam sta ti odgovoriti :dunno
Mozda se netko drugi javi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 20 srp 2010, 23:39

by Lalala on 16 Jul 2010, 23:15

vidim da ste vi svašta probali, mi u cca 20 dana dohrane smo probali jabuku, krušku i rižine pahuljice i sad već dva dana mu oko 10 napravim krušku (ili jabuku) sa rižinim....tako da smo jedan mliječni obrok recimo zamijenili sa ovim mixom...kad da probamo dalje, recimo mrkvu?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Mrđi » 21 srp 2010, 10:35

imam pitanje:malcu dajem rizine pahuljice i od prosa u svom mlijeku (na kutiji pise da su bez mlijeka) ali mlijeka nije bas svkai put dostatno, bude cca 40 ml pa poslije podoj.
jel bi trebala mijesat s vodom? koliko ml bi mu uopce trebao bit taj obrok dohrane? tek 2. tjedan jedemo dohranu - provali smo s mrkvicom ne svidja mu se (4 dana), zatim rizine pahuljice (obozava), tikvicu (3 dana) pojede tu i tamo, prosene pahuljice (3 dana) sve pojede.
ili da radim kombinacije?
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Diami » 21 srp 2010, 12:28

Sad možeš pokušati polako s kombinacijama ovih namirnica koje ste probali. Ako mu se povrće ne sviđa toliko, onda prvi dan staviš dosta više pahuljica a čisto malo povrća, pa onda polako mijenjaj omjer. A imate i još namirnica s liste koje sad možete probati pojedinačno, tako da vam nije još hića s miješanjem.

Što se količine tiče, ja sam u početku nekako imala kao pokazatelj onu malu staklenku od kašice kupovne, ali nismo ni blizu te količine pojeli, tek negdje s mjesec dana bi s nekim stvarima dosegli recimo 2/3 te kašice. Vi ste tek na početku, tu je bitnije upoznavanje okusa nego količina.

Što se miješanja pahuljica tiče, ako ti se čini da bi on još, možeš dodati malo vode i još malo pahuljica da povećaš količinu (ionako na kutiji piše da se radi pola-pola voda i mlijeko mislim, iako to nije nužno), a moj ih je čak jeo samo na vodi (dodala bi kap-dvije ulja maslinovog).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Orca » 22 srp 2010, 10:25

u vezi tih rižinih pahuljica...kupila bi milupine...zanima me da li ih mogu napraviti solo na vodi za početak (prvi dan da ih isproba)? ne mogu se izdojiti, a kasnije bi miješala sa voćem, povrćem. kupila sam i alnaturine, ali me strah dati ih zbog tragova kikirikija.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 22 srp 2010, 10:30

milupine mozes mjesati s vodom
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Orca » 22 srp 2010, 10:33

hvala ;)

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lalala » 22 srp 2010, 12:17

Diami je napisao/la:Sad možeš pokušati polako s kombinacijama ovih namirnica koje ste probali. Ako mu se povrće ne sviđa toliko, onda prvi dan staviš dosta više pahuljica a čisto malo povrća, pa onda polako mijenjaj omjer. A imate i još namirnica s liste koje sad možete probati pojedinačno, tako da vam nije još hića s miješanjem.

Što se količine tiče, ja sam u početku nekako imala kao pokazatelj onu malu staklenku od kašice kupovne, ali nismo ni blizu te količine pojeli, tek negdje s mjesec dana bi s nekim stvarima dosegli recimo 2/3 te kašice. Vi ste tek na početku, tu je bitnije upoznavanje okusa nego količina.

Što se miješanja pahuljica tiče, ako ti se čini da bi on još, možeš dodati malo vode i još malo pahuljica da povećaš količinu (ionako na kutiji piše da se radi pola-pola voda i mlijeko mislim, iako to nije nužno), a moj ih je čak jeo samo na vodi (dodala bi kap-dvije ulja maslinovog).

ooops moj bebač pojede puni tanjur rižinih (stavim 120 ml ad+2 žlice rižinih + pola teglice voća) i jako brzo je usvojio ovaj obrok, nakon što smo probali, jabuku, krušku, rižine ja sam mu smiksala ovako i pojede sve i slijedeća 3,5 sata ne pita. S tim da sam smanjila količinu mlijeka, inače samu bocu pije 180 ml....polako bi mu ukinula to mlijeko i napravila rižine sa vodom..za par dana imamo 6 mjeseci
Lalala
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la NANA » 24 srp 2010, 22:31

Mi smo navršili 4 mj i isključivo se dojimo.Interesira me da li da počnemo s uvođenjem dohrane npr. sokić od jabuke ili mrkvice,nešto tekuće za početak. Dojenje je nama najljepši posao.Lijepo molim vaša mišljenja o tome! :zzz
NANA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 24 srp 2010, 22:36

Nana, prvo si procitaj brosuru o dohrani
S dohranom se pocinje sa 6.mjeseci, ne s 4. Bebu se do 6.mjeseci iskljucivo doji i ne treba joj nista drugo. Vrati nam se za 2 mjeseca :D .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la princessmom » 30 srp 2010, 16:57

Mali Princ je od kad smo došli doma iz bolnice pa do sada samo na cici (na što smo jako ponosni ;) jer je bio malo duže u bolnici i to na AD)...Iako se trudimo pričekati navršenih 6 mjeseci, danas sam kupila Hipp jabuku i jabuku+krušku, te Milupine rižine pahuljice (koje ne sadrže AD mlijeko). Mislili smo krenuti tim redoslijedom, pa me zanima jel to ok, tj.jel možda bolje da krenemo nekim povrćem i koliko ima istine u činjenici da se teže navikavaju na povrće kad probaju prvo voće? Da li da mu nudim vodu uz obrok ili nakon njega i vrijedi li to od prvog obroka (dok će vjerojatno samo brljati s hranom) ili tek kad se malo ufuramo u papicu?
slika slika
princessmom
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la princessmom » 03 kol 2010, 13:42

Hmmmm....izgleda da su svi na GO?! :conf
Enivej, mi smo počeli s jabukicom i prvi obrok je bio presmiješan-kreveljio se, stepavao i sredio par žličica, onda je stisnu usta i okrenuo glavu...Drugi je već bio malo bolji-manje grimasa, više papice, treći je već bio poluozbiljan, a danas je bio četvrti i pojeo je 1/2 male kašice. Kreveljenje je prestalo, mlatio je od uzbuđenja rukama i nogama i zinuo na svaku žlicu kao veliki. :D :D Planiram sutra ili prekosutra oguliti domaću jabuku i skuhati je na pari da se raskuha pa mu je dati u rukicu da malo istražuje, da je gnječi i kaj popapa super, kaj ne-ja ću ga nahraniti... ;)
slika slika
princessmom
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 03 kol 2010, 23:25

kazu da je najbolje zapoceti s zitaricama jer su najneutralnijeg okusa i lako probavljive (riza). Ako jede prvo voce pa ce onda odbijati povrce - mislim da je to djelomicno mit, a zapravo sve ovisi o bebi samoj i o pravom tajmingu za odredjenu namirnicu. Ako joj se nesto ne svidja na prvu ne znaci da nece nakon mj.dana.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.