Sada je: 22 svi 2026, 05:33.

Downici IV

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Downici IV

PostPostao/la DomiMama » 22 pro 2010, 11:56

IRENA je napisao/la:Javlja se još jedna totalitarna :)
od rana smo mu postavljali letvicu dosta visoko glede ponašanja ( mada nam je bio prvi) - jedan od glavnih razloga nama je bio taj da su naša posebna djeca, ipak, pod povećalom... i uvijek mi je bilo na pameti da kad se bilo koja dva djeteta npr. poštipaju u vrtiću onda će se to nekako rješavati , al ako Jan uštipne neko dijete odmah će reći " a to ga je onaj .. retardirani".. Nije pošteno i nije fer .. ali tako je... I zato smo kod Jana jako radili na tome da se npr. ne tuče, da ne psuje, da probleme pokuša riješiti na neki socijalno prihvatljiviji način. .

totalno ovako i kod nas! nulta tolerancija na to da on nekoga udari...ucimo ga i da pobjegne ako netko krene udariti njega...
jedino je sada u "glupo je" fazi... sve je glupo... i ti si glup i ona je glupa i ici van je glupo i bla bla :ajme ... jedino juhica nije glupa! :mrgreen
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sretnamama32 » 22 pro 2010, 13:43

bubamaric je napisao/la:Sretnamama ... vidjela sam na statusu tvog muza to za invalidninu... stavrno grozno, ne mogu da vjerujem da vas drugi put odbijaju... borite se ,ne znam sta drugo da kazem.

on se dosta uzrujao zbog toga, i rekao je da će se boriti dokle ide.... :protest
moram reći da nakon dvogodišnje borbe s naočalama Leticija veći tri dana nosi naočale cijeli dan, bez da ih skida :yess
izgleda da je skužila da bolje vidi kad ih nosi, a primjetila sam da je prije tjedan dana počela gledati sve češće u križ.....u 1. mj. idemo na kontrolu pa ćemo vidjeti
06.06.2007., 02.05.2010. mamine princeze
http://handmadebyr.blogspot.com/
sretnamama32
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamaric » 22 pro 2010, 14:02

sretnamama32 je napisao/la:
bubamaric je napisao/la:Sretnamama ... vidjela sam na statusu tvog muza to za invalidninu... stavrno grozno, ne mogu da vjerujem da vas drugi put odbijaju... borite se ,ne znam sta drugo da kazem.

on se dosta uzrujao zbog toga, i rekao je da će se boriti dokle ide.... :protest
moram reći da nakon dvogodišnje borbe s naočalama Leticija veći tri dana nosi naočale cijeli dan, bez da ih skida :yess
izgleda da je skužila da bolje vidi kad ih nosi, a primjetila sam da je prije tjedan dana počela gledati sve češće u križ.....u 1. mj. idemo na kontrolu pa ćemo vidjeti

Ma kako i ne bi , to je cisti bezobrazluk.... :baba

Kiara ih nosi bez problema, nekad ih i ja zaboravim staviti joj...mada ja ne primjetim da bolje vidi s njima....i mi cemo poslije NG zvati da vidimo kad dolazi dr Striber....
....Vjerujem u andjele...poznam ih po očima....
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 22 pro 2010, 14:39

:) Srdačan pozdrav bubamarić.Ja sam ti ona popustljiva mama ali branim se Gabicinom slatkoćom.Naravno kao što rekoh nisam luda da joj sve dopuštam ali nemam potrebu da ju kažnjavam za bilo što.Sav napredak koji smo s njom postigli isključivo je to što se osjeća voljenom i vraća nam duplo.Isto tako ju kroz igru i odgajam i ništa joj ne namećem na silu. :)
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamaric » 22 pro 2010, 14:47

Pozdrav gabice žabice...Gabica ti je preslatka.....

Gabice ,moraju se granice postaviti....ne znaci ako ima granice da je manje volis.... puno puta sam cula pricu koliko roditelji imaju problema sa djecom sa pp u odrasloj dobi.... jer od pocetka nisu postavili stvari kako treba. Ja nisam stroga... ne moze raditi sta hoce... mora pokupiti sve igracke koje razbaca ili nesto drugo, mora zavrsiti zadatak koji je pocela... jesti kad se jede i sl. Tu ne popustam. Gresku koju smo napravili jeste da nam je bilo jako slatko kako se ona spretno penje, pa se penjala na stolic u dnevnom.... nama je to bilo slatko i simpaticno, onda joj je sto postao baza...tu se popne ,pjeva, prica... :ajme Kad se pocela penjati na kuhinjski sto, tu sam rekla stop.... znala sam je skinuti s njega 50 puta dnevno....sad se rijetko popne.... Ono sto je nama problem je njena rekacija na nase "ne i ne moze"....Onda pocne udaranje nogom o pod, bacanje i u krajnjem slucaju ako je drzim opali me po licu....tu smo sve pokusali.... da je ignoriram, objasnim, povisim ton, stipnem ja nju.... i apsolutno nista nije pomoglo... Jedino sto upali je da se pravim da placem i da me boli.... Ima li neko savjet za tu situaciju? :dunno
Zadnja izmjena: bubamaric; 22 pro 2010, 15:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 22 pro 2010, 15:12

:kiss Hvala bubamarić i tvoja je prekrasna djevojčica. :srca
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 22 pro 2010, 15:33

bubamaric je napisao/la:Jedino sto upali je da se pravim da placem i da me boli.... Ima li neko savjet za tu situaciju? :dunno

rekla bih isto kao i ovaj dio:
Kad se pocela penjati na kuhinjski sto, tu sam rekla stop.... znala sam je skinuti s njega 50 puta dnevno

50 puta je zaustavis. primis joj ruke i pogledas u oci i kazes NE!
i onda opet. i onda opet. i onda na kraju malo odglumis da te boli... cisto da je resetiras...

i onda sutra opet ispocetka... :loce :mrgreen
Zadnja izmjena: DomiMama; 22 pro 2010, 15:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubamaric » 22 pro 2010, 15:45

:hahaha A gdje je onaj dio da popijem 2 lexiliuma... :joy

Heheh vi u glupo faza .... mi u nije faza.... i "pali Dolu" faza i "tala baka" ...gdje god vidi krpu neku stavi na glavu i dere se "Talaaa bakaaa.....dobal daaaan" :hahaha
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 23 pro 2010, 12:18

Jan je u fazi " ja sam najpametniji" "roditelji su glupi i ništ ne razumiju.." i oduševljen je vlastitim rastom pa svako malo pokazuje kako su mu ramena jaka i velika i koliko su mu narasla stopala....
Kako se sada sam tušira nisam ga vidla golog već neko vrijeme - jučer zaboravila staviti mu pidjamu u kupaonu pa došao gol u dnevnu sobu: " E Irena, nisi mi stavila pidjamu!!??" Ja ga pogledam i iznenadjeno bubnem:" Isuse, Jan pa kak su tebi ja..a narasla ?" A on pogleda ka dolje i kima glavom:" A ha - si vidla - skoro sam pravi muškarac!" :ajme
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubamaric » 23 pro 2010, 13:20

IRENA je napisao/la:Kako se sada sam tušira nisam ga vidla golog već neko vrijeme - jučer zaboravila staviti mu pidjamu u kupaonu pa došao gol u dnevnu sobu: " E Irena, nisi mi stavila pidjamu!!??" Ja ga pogledam i iznenadjeno bubnem:" Isuse, Jan pa kak su tebi ja..a narasla ?" A on pogleda ka dolje i kima glavom:" A ha - si vidla - skoro sam pravi muškarac!" :ajme

:hahaha :hahaha :hahaha
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 23 pro 2010, 15:25

:mah Zahvaljujem Dinkić na trudu i knjigama.Maloprije je kćerka stigla pa ih još nisam stigla pogledati jer sam na poslu.Jako se radujem i jedva čekam pet sati da idem kući čitati.Hvala, od sveg srca. :klanja
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 23 pro 2010, 15:30

:) Meni je danas Poreč manje pust jer su stigla moja draga djeca a Gabica je sada najsretnija. :joy Toliko im se raduje da je to dirljivo za gledati.Pokazuje im sve novosti koje je naučila, grli i ljubi ih stalno. :ljubav
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 23 pro 2010, 15:30

IRENA je napisao/la:Jan je u fazi " ja sam najpametniji" "roditelji su glupi i ništ ne razumiju.." i oduševljen je vlastitim rastom pa svako malo pokazuje kako su mu ramena jaka i velika i koliko su mu narasla stopala....
Kako se sada sam tušira nisam ga vidla golog već neko vrijeme - jučer zaboravila staviti mu pidjamu u kupaonu pa došao gol u dnevnu sobu: " E Irena, nisi mi stavila pidjamu!!??" Ja ga pogledam i iznenadjeno bubnem:" Isuse, Jan pa kak su tebi ja..a narasla ?" A on pogleda ka dolje i kima glavom:" A ha - si vidla - skoro sam pravi muškarac!" :ajme

:hahaha :rolf
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la fancy » 23 pro 2010, 16:10

Evo, i ovdje da se oglasimo malo...Kao sto rekoh, bez interneta smo ostale, pa nam bas neobicno kad ne piskaramo svoje zgode i negode, mada je tih nezgoda sve manje, a sve vise lijepih i veselih trenutaka :)
Mi jos nismo stigle do faze kaznjavanja, jos se samo maimo i ljubimo, grlimo i pjevamo po cijeli dan:) Mada mi je mama nekidan rekla da sam kao Hitler :ajme Tj. ona je stalno nosaaaa (pa se onda ali kako je bole ledja), a ja nisam bas za to, radije legnem kraj nje na krevet, pa priamo, pjevamo i tako to, nego da je teglim po cijeloj kuci. I onda sam rekla mami da je ne nosa toliko da se ne navikne, jer je onda meni to problem, nas dvije smo same, i nema ko da mi je rpidrzi, malo nosi kad se ja umorim, i sta onda daradim??? I onda ona meni kae da sam Hitler:(Smr...E, da, imamo kod logopeda u ponedjeljak zakazano...Kod nas niko nista nece da pomogne, da da neku informaciju, pa se ja jedan dan raljutila i zapucala u vrtic a djecu sa pp, jer nam da tamo ima super logoped. I ino pokucala, objasnila sta hocu, oni ueli broj, i odmah me sutradan zena zove da mi zakaze termin. Sadce samo da vidi kako napredujemo, pa ce da nam kaze kada da dodjemo sledeci put i pocnemo malo intenivnije da radimo. Ja pitala jel' rano, ona kaze da nikad nije rano, i da je bolje da pocnemo prerano nego prekasno. A u Centru a soc. rad rekli da ne treba prije tri godine :baba
I nasle smo Defektolosko savjetovaliste, pa cu vidjeti da se i tu uglavimo sto prije...
I nekidan ja kao luda spopala neku enu na sred ulice :ajme
Ide enska sa curicom, i vidim ja da dijete ima DS, a nikoga ne poznajem ovdje bas dobro da bih mogla dobiti neke informacije, pa sam se atrcala preko ulice i derala se dok nije astala, pa sam joj onako sva adihana pokusala objasniti sta hocu, pa se zena pola sata smijala...Uglavnom, kaze da ima jos nekih udruenja, i jos stosta interesantno, ima dosta i literature kuci, pa mi je dala broj, pa cu je vati na kafu, pa ce mi dati knjige i informacije :joy
Bjezim sad, dijete se probudilooooo...
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la gabica-žabica » 23 pro 2010, 16:20

:D Već sam se zabrinula za tebe.Nije te bilo pa sam pomislila da si našla nekoga :mrgreen pa si nas zaboravila. :dada
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 23 pro 2010, 16:24

Uffff, cekam da mi dijete malo poraste, pa cemo zajedno traiti tipove:)))
A vas nema sanse da zaboravimo :vi
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la gabica-žabica » 23 pro 2010, 16:26

:mah Sada mi je malo lakše, pusice za sunašce. :srca
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 24 pro 2010, 15:36

:xhome Sinoć sam prvi put pogledala film "Djeca ljubavi".I Jan i Lucija su prekrasna djeca.Film mi se jako sviđa.Pitala sam još u centru za taj film ali su mi rekli da ga nemaju pa sam odustala.Želim svima sretan Božić i Novu Godinu.Puno ljubavi i mira u kući, srcu i duši. :xfamily Puse svima klincima od Gabrijelice. :kiss
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 24 pro 2010, 22:24

Joooj, gdje si nabavila taj film? Ja trazim vec dva - tri mjeseca, nigdje niko ni cuo za to ovdje:(
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamaric » 24 pro 2010, 23:06

fancy je napisao/la:Joooj, gdje si nabavila taj film? Ja trazim vec dva - tri mjeseca, nigdje niko ni cuo za to ovdje:(

Imam ja ....poslala mi Dinkic kad je Kiara imala nekih 6mj... :luv Kad budem dolazila u BL, ponesem ti.....

Sretan Bozic svima.... :srca
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 25 pro 2010, 10:50

Sretan i blagoslovljen Božić.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la Dinkic » 25 pro 2010, 10:50

fancy je napisao/la:Joooj, gdje si nabavila taj film? Ja trazim vec dva - tri mjeseca, nigdje niko ni cuo za to ovdje:(

Fancy, posalji adresu na pp pa cu ti sve poslati sto imamo.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic

PostPostao/la Dinkic » 25 pro 2010, 10:58

gabica-žabica je napisao/la::xhome Sinoć sam prvi put pogledala film "Djeca ljubavi".I Jan i Lucija su prekrasna djeca.Film mi se jako sviđa.Pitala sam još u centru za taj film ali su mi rekli da ga nemaju pa sam odustala.Želim svima sretan Božić i Novu Godinu.Puno ljubavi i mira u kući, srcu i duši. :xfamily Puse svima klincima od Gabrijelice. :kiss

Dala sam centru jos kopije obicne dok nismo imali sluzbeno izdanje, tako da su znali gdje ih se moze nabaviti. Film je snimila HRT i dali su nam pravo da napravimo primjerke i da ih mozemo dijeliti bez naplate. Od MZOS smo dobili sredstva i napravili 3000 komada. Ima jos nesto, Irena najbolje zna koliko, kod nje su kutije s DVDovima jer koristimo trenutno i njene prostore za cuvanje materijala za Zajednicu.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la Dinkic » 25 pro 2010, 11:31

Jedan mali djecak s DSom koji je bio u Bistri je prije Bozica dobio svoju obitelj i otisao u Italiju. Djecak (3 godine) je prekrasan ima i slika u Bozicnom broju 24 sata. Znala sam za tog djecaka od njegovih 8 mjeseci kada je bio poslan na pretrage u Zagreb i nakon toga je bio cijelo vrijeme u Bistri. Kada god bi se sjetila Bistre ili kada bi sakupljali za njih ili kada bih vidjela u novinama da pisu o Bistri stalno mi je bilo da on tamo nikako ne pripada, no nazalost nije bilo ni druge opcije u trenutnom sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Nazalost zivotna prica njegove obitelji je teska i uvijek mi ih je bilo zao, cak najvise bakice koja je bila tako brizna. Prije izlaska u 24 sata sam saznala da je djecaka posvojen od obitelji iz Italije. Prekrasno sto se jutros mogao probuditi uz one koji su ga zavoljeli kao svog sina. Kcerka iz obitelji koja ga je posvojila je dolazila volontirati u Bistru i svojima pricala o malenom. Dvije godine je trajao proces usvajanja. U Italiji ce imati najbolju mogucu skrb, jer nema bolje zemlje za nasu djecu od Italije. U danima pred Bozic i svim mojim guzvama ova vijest me najvise razveslila i odusevila.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la bubamaric » 25 pro 2010, 20:46

Svaka cast porodici u Italiji.... veliku su stvar za to dijete uradili....Imace njihovu ljubav , to je najbitnije...

Prije pola godine sam bila u jednoj ustanovi gdje su ostavljene osobe sa teskim oboljenjima, bilo psihickim , bilo mentalnim , u komi....itd. I kad sam prolazila hodnikom samo sam mislila....hvala TI sto si je dao bas meni ....sta bi bilo da ju je dobio neko ko bi je ostavio na ovakvom mjestu....
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 25 pro 2010, 20:47

Dinkic je napisao/la:Jedan mali djecak s DSom koji je bio u Bistri je prije Bozica dobio svoju obitelj i otisao u Italiju. ...
....Prekrasno sto se jutros mogao probuditi uz one koji su ga zavoljeli kao svog sina. ....

Dinkic ovo je zaista lijepa vijest... :srca
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 26 pro 2010, 12:00

Dinkic, ovo je prekrasno cuti, rasplakali smo se zbog srece koji ce sada dozivjeti taj mali decko. Inace me zanima zasto je djecak bio u Bistri a ne u Nazorovoj? Jel imao zdravstvenih problema ili je njima DS samo po sebi razlog za iskljuciti dijete iz doma i staviti ga u Bistri? :conf
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 26 pro 2010, 17:35

Joooj, divnoooo...Ja sam skoro imala priliku da posjetim jedan dom za djecu ometenu u razvoju u Srbiji, inace je kao divan i krasan, najbolji na podrucju bivse Jugoslavije, tra la la la la...Ljudi moji, kad sam izasla, plakala sam satima.Djeca po cijeli dan sama, smrdiiiii, kao da ih niko nije kupao i presvukao mjesecima, onako gledaju u jednu tacku, i najnormalniji odrastao covjek bi poludio...Ni jedne jedine igerace, ni jedne slicice na zidu, ni jednog pokrivaca za djecu...samo jedna velika praznina u pogledima malih drugara...Uzas jedan, ja nisam znala kako uopste da opisem to "najbolje", samo mi je kroz glavu proslo da onda ono najgore ni u nocnim morama ne mogu da zamislim. Jos kad sam kroz pricu pomenula kako mi nisu jasni ljudi koji su u stanju da napuste svoje dijete, sestra koja radi tamo zagrmi na mene kako sam luda, da nemam pojma da bi tim ljudima zivot bio unisten uz takvu djecu. Strasno!!!I na kraju joj kad sam kretala "slucajno" nabacim kako i ja imam dijete sa PP, i da mi ni na pamet nikad nije palo da je tako negdje ostavim i pored svega sto nas je snaslo, i da uz to planiram da radim, i da zivim, da inace radim sa djecom, i da su me uvijek takva djeca najvise zanimala, i da sam na kraju krajeva sretna sto je bas ja imam, jer smatram da cu joj biti najbolja mama na svijetu, kao sto je sbvaka od vas tu najbolja majka bas svojoj djeci. I ona meni kaze kako sam naivna, da nemam pojma sta me sve ceka, da mi je zivot unisten, da dignem ruke od magistarskog, da napustim posao i ubijem se u najmanju ruku. Prica o djeci kao da su predmeti...Ma, uzas jedan...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamaric » 26 pro 2010, 21:07

Molim preporuku.... otici kod geneticarke Vide Culic ili I. Barisic??? Do sad smo pratili tabele pregleda koje treba obaviti, jer Mo nema geneticara....na proljece bi otisli po savjete za dalje....muz i ja bi uradili kariograme itd.
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 26 pro 2010, 21:34

A gdje si nasla tu tabelu pregleda koje treba obaviti? :ajme
Ja sam sve radila tako sto sam po glavi skakala doktorima da mi daju uputnice, kucala od vrata do vrata da dobijem odredjene usluge i informacije, ali su mi najvise pomogla iskustva mama sa ovog foruma, pa sam ceprkala koje su to preg;lede radile sa svojim klincima, pa sve po njihovom :mrgreen
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.