Sada je: 13 srp 2026, 12:32.

prava trudnice s privremnim boravkom

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

prava trudnice s privremnim boravkom

PostPostao/la ada-2011 » 06 vel 2011, 13:06

Draga trudnice,

Otvaram novu temu. Ja sam stranac s privremnim boravkom u svrhu spajanja obitelji. Vec 5 godina imam boravaK u RH. U braku s Hr državljaninom.Bila sam u radnom odnosu na određeno. Dok sam bila u radnom odnosu otvorila sam bolovanje s komplikacijama u trudnoći. Ugovor isteko i poslodavac me odjavio idem na hzzo da otvorim bolovanje kao nezaposlena.. Teta na hzzo mi govori da nemam nikakva prava te da se sve prekida s istekom ugovora. U šoki sam bila..... Zar se smije bolovanje zatvoriti ako je vec otvoreno. Odjavljeno zdrastveno i da jos moram plaćati zdrastveno u iznosu oko 400 kn.. Da li hzzo mi moze tako prekinuti bolovanje s komplikacijala u trudnoći. Nemam stalan boravak i zobg toga se sve prekida Zar svi ljudi a pogotovi trudnice nisu iste pred zakonom. Sada nemam nikakvi primanja. Kako sam radila 9 mjeseci jedino mogu dobiti naknadu od 3 mjeseca kao nezaposlena te hzz nema veze s trudnicama. Inace bi imala punu plaću jer ispunjavam uvjet od 18 mjeseci rada u 2 godine. Dajte mi dobre pouzdane savjete jer me ni su na sne strane daju različite... Poslodavac je me pokusao opet prijaviti ali nemoze prijaviti trudnicu s komplikacijama.. GROZNO JER NE MOGU PREZIVJETI S OVIM PRIMANJIMA o ovome se nisam uopće nadala sve info treba 100 puta provjeriti MOLIM SAVJETE
ada-2011
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: prava trudnice s privremnim boravkom

PostPostao/la † nina i nika » 06 vel 2011, 13:38

Bolovanje je termin za radne ljude, a ne i za one koji ne rade. Ako ne radis, ne trebas nikome pravdati da si bolesna, zar ne? Zato, kad ti prestane radni odnos,prestaje i bolovanje. Jedino sto ti nitko ne moze dati otkaz kad si na bolovanju, ali ti moze isteci ugovor o radu kad si na bolovanju i poslodavac nije duzan produljiti ugovor. Tvoj poslodavac ti je trebao produziti ugovor jer on ionako nema nikakvih davanja dok si ti na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci i fer bi bilo da ti je produzio ugovor na 6 mj dok ne krenes na porodiljni. Ovako je zabrljao. Nemas, na zalost nikakvih prava osim ako se opet zaposlis. Nemas prebivaliste (mora biti min 5 godina bas prebivaliste, ti vidim imas boraviste, da bi ostvarila prava kao nezaposlena) u HR i to je veeeeliki propust zakona o rodiljnim naknadama da zene koje su udate za nase drzavljane, a same nemaju ispunjenu klauzulu da su barem 5 godina s prebivalistem u HR, kao nezaposlene nemaju nikakvih prava.

Malo je cudno da te poslodavac nije mogao prijaviti. Ne pise u tvojoj radnoj knjizici da si trudnica na komplikacijama.

Nadam se da ces iz svega ovog napisanog naci nacina kako da ostvaris nekakva primanja. :hug
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la ada-2011 » 06 vel 2011, 18:25

da upravo tako, ja imam 5 godina boravište a ne previbalište... A poslodavac nije mogao me prijaviti na hzzo jer je je bolovanje vec bilo otvoreno... Neznam sto da radim ? Toje totalna nepravda. Neznam koji mije sada način da opet imam pravo na bolovanje . Ali mi nitko niti ne moze zaposliti jer sam na komplikacijama..
ada-2011
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ada-2011 » 06 vel 2011, 18:27

nina i nika je napisao/la:Bolovanje je termin za radne ljude, a ne i za one koji ne rade. Ako ne radis, ne trebas nikome pravdati da si bolesna, zar ne? Zato, kad ti prestane radni odnos,prestaje i bolovanje. Jedino sto ti nitko ne moze dati otkaz kad si na bolovanju, ali ti moze isteci ugovor o radu kad si na bolovanju i poslodavac nije duzan produljiti ugovor. Tvoj poslodavac ti je trebao produziti ugovor jer on ionako nema nikakvih davanja dok si ti na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci i fer bi bilo da ti je produzio ugovor na 6 mj dok ne krenes na porodiljni. Ovako je zabrljao. Nemas, na zalost nikakvih prava osim ako se opet zaposlis. Nemas prebivaliste (mora biti min 5 godina bas prebivaliste, ti vidim imas boraviste, da bi ostvarila prava kao nezaposlena) u HR i to je veeeeliki propust zakona o rodiljnim naknadama da zene koje su udate za nase drzavljane, a same nemaju ispunjenu klauzulu da su barem 5 godina s prebivalistem u HR, kao nezaposlene nemaju nikakvih prava.

Malo je cudno da te poslodavac nije mogao prijaviti. Ne pise u tvojoj radnoj knjizici da si trudnica na komplikacijama.

Nadam se da ces iz svega ovog napisanog naci nacina kako da ostvaris nekakva primanja. :hug
ada-2011
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 06 vel 2011, 18:32

ada, dobrodošla i, usprkos svim ovim nedaćama, čestitam ti na trudnoći. :srca

Probaj postaviti pitanje ovdje, vjerujem da ćeš dobiti još savjeta :dada
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la antonia » 13 vel 2011, 19:50

Tvoj poslodavac ti je trebao produziti ugovor jer on ionako nema nikakvih davanja dok si ti na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci i fer bi bilo da ti je produzio ugovor na 6 mj dok ne krenes na porodiljni. Ovako je zabrljao.
ne. poslodavac ne smije produziti ugovor osobi na komplikacijama.
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ada-2011 » 19 vel 2011, 00:15

a zasto poslodavac ne moze produziti ugovor jer komplikacije su otvorene i prije isteka ugovora... :)
pa nitko ne komentira izgleda da je tema dosadna.. :) a meni jako bitna Trudnice, pravnici javite se
ada-2011
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la thinkPINK » 20 vel 2011, 22:37

Ada nazalost ne moze produzit ugovor jer je to ugovor o radu, a ti ne mozes raditi ako si na bolovanju.
Vise odgovora bi dobila na onom linku sto ti je MON stavila.
:mah
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.