Sada je: 03 svi 2026, 04:18.

ČAVRLJANA UZ KAVU I ČAJ, KAKO SMO, ŠTO RADIMO......

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: ZIMSKA ČAVRLJANA UZ KAVU I ČAJ, KAKO SMO, ŠTO RADIMO......

PostPostao/la martina mama » 11 pro 2011, 20:12

Sad nek me pokenjaju svi pobornici prirodnog poroda, ali u mom slucaju nije medicinski postojao ni jedan jedini razlog za carski. Uredna trudnoca do zadnjeg dana. S druge strane je bio moj golemi strah izelja da, kad sam trudnocu iznijela do kraja, ne zelim riskirati s prirodnim porodom koji najcesce prodje dobro, ali ako sto zapne, posljedice mogu biti scakakve. Znam sto je dijete s pp i drugi put sam zeljela izbjeci svaku mogucnost da se nesto zakomplicira.
Carski nosi veci rizik za majku, ali puno manji za bebu. Samo zbog toga je meni carski bio jedina opcija. Carski se dogovaraju i to nije nikakva tajna. Strah majke je dovoljna indikacija za isti. Pusti te price o cm iznad usca. Sve je super kad dobro prodje, a sto ako ne?
Koliko god su mene uvjeravali da se carski ne bira, na kraju je ispalo da sam birala. Bas me briga sto o meni misle. Ja sam emu zeljela donijeti kuci bez suza. Ma da nisu htjeli pristati, bila bih otisla u vinogradsku i to obavila tamo. Nisam zeljela placati kod podobnika jer mi je bilo puno novaca, a nisam zeljela ni davati koverte. Bilo je kako sam zeljela.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Djeni » 12 pro 2011, 10:05

MArtina mama potpuno se slazem s tobom ;) , ja sam istu stvar ucinila. Vec u 4 mjesecu trudnoce svom sam ginekologu najavila da ne mislim roditi drugacije nego na carskk, jer su meni vec jedno dijete sjebali, pa ne bih bas opet isto prolazila. Poslije svega opet da ostanem trudna rodila bih na carski pa nek me pljuva tko god hoce
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 12 pro 2011, 22:10

Sad nek me pokenjaju svi pobornici prirodnog poroda

ma potpuno si u pravu, nema tu nitko nista mudrovati. tvoj strah od rizika kod vaginalnog poroda je potpuno opravdan, zbog loseg iskustva i svega sto se kasnije dogadjalo. kod mene je sasvim druga stvar. Eva se rodila za dvadeset minuta, apgar 10 od 10, sve pet. ja nemam lose iskustvo s vaginalnim, sve jedno se plasim. i za dogovoreni carski trebala bi nam debela veza. u biti jedina veza za carski mi je previja :ajme
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 13 pro 2011, 00:30

Ja sam isto cula svakakve price o tome kako i s kime se dogovara carski. Na kraju sam dobila sto sam htjela tek kad je doslo do sefa rodilista. Do tada me nirko nije dozivljavao i sve je to bila samo jedna od opcija. Za placanje sam vec rekla kako sam bila odlucila da necu nikog mititi. Nije mi zao jer stvarno ne mogu se zamisliti da nekom placam za nesto na sto imam pravo i osnove.
Moj ti je savjet da unaprijed rascistis sa sobom sto zelis. Ok je prirodni ako je sve ok, ali tvoj nalaz je takav da moze i ovako i onako. Ja bih se tu zauzela za sigurnu opciju. Sef rodilista, naci nekog tko ce njega alarmirati. Carski nije strasan, a bar si sigurna da te nece natezati i riskirati da kola krenu nizbrdo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 13 pro 2011, 14:59

imam jos osam tjedana, vidjet cemo kako ce se stvari odvijati s placentom, samo znam da cemo do sefa rodilista jako tesko doci.
nego da vas nesto pitam. kako smo morali preurediti nasu sobu zbog dolaska bebice (trebalo nam je mjesta za krevetic i komodu) mm je okrenuo krevet tako da su nam glave na juznoj a noge na sjevernoj strani. ispalo je super, imamo dovoljno mjesta (Eva je napokon dobila svoju sobu). sad tko god vidi sobu kaze da nismo trebali krevet postaviti tako da nam je glava na juznoj strani. ima li ikakve znanstveno utemeljene cinjenice koja bi podrzala ovo misljenje :ajme ili su to samo babarije kako tvrdi mm?! znam da bi po Feng shuiu krevet trebao biti okrenut prema sjeveru, jbg nismo japanci a bome ni u prilici da rusimo i gradimo iznova :cool uglavnom, ako netko od nas nadje ljubavnika ili ljubavnicu ili mi se smanje cike nakon poroda :lol okrivit cu magnetske sile i polozaj kreveta, vratiti krevet di je bio do sad i sve ce biti super :mrgreen dosta sale, sto mislite o tom polozaju kreveta na S strani?
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 13 pro 2011, 20:44

kao prvo, bapske price
kao drugo, najbolje je da ti je glava na istoku, a noge na zapadu
kao trece, mi spavamo da su nam glave na sjeveru, a prije pruredjenja su bile na jugu. Ostarili smo, udebljali se ... sigurno je tah polozaj kriv za nase viskova kila :hahaha
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 13 pro 2011, 23:45

Lorena, prava si trudnica!!!
I meni je glava na jugu i nikako skinut ova tri zadnja kila. Sad znam zbog cega:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 13 pro 2011, 23:59

:hahaha
znaci ipak ona moja stoji, ako mi se cice ispuhnu, kriv je krevet okrenut na jug :hahaha
ali sad za ozbiljno, pa jeste li vi procitale koju istocnjacku feng shui knjigicu, koliko stoljeca kineski metafizicari ulazu u stvaranje sto ugodnijeg boravka u stanu/kuci da bi mi samo odmahnuli rukom :whew
vas dvije kao da nikad niste cule za Kozmičko trojedinstvo :hahaha
mislim stvarno....nikad necu skinuti ovih desetak kila a krevet okrenut na jug ce mi se smijati u facu :ajme
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 14 pro 2011, 10:28

gle, čitala ja o fengu, probavam ga primjenjivati po principu "što ne koristiš 2 godine, ne treba ti, proslijedi dalje", ne nagomilavaj stvari u kući i tak ... ono što mogu primijeniti. Ostalo me ne zabrinjava, kao što me ne zabrinjava numerologija (broj kuće u kojoj živim, brojevi datuma rođenja, udaje itd, broj mog imena ili imena djece - to biram po tome koliko mi se sviđa, a ne po numerologiji). Ja sam ti injžinjerski tj praktični mozak :mrgreen
Nego, bili na pregledu vida i sada ulazimo u program za leće jer mu se dioptrija i opet povećala (za pola godine 1 stupanj); slijedećih mjesec dana vježbamo ga da se navikne da mu petljamo oko oka, tj stimuliramo mu pritiscima predio oko očiju i nastavljamo mu i dalje kapati oči da se navikne i na to.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la breg » 14 pro 2011, 13:35

nadicab, držim fige za leće,nama zaustavile rast dioptrije
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nora28 » 14 pro 2011, 14:17

što ne koristiš 2 godine, ne treba ti, proslijedi dalje",

kod mene vrijedi, sto ne koristis deset godina, baci :ajme nikako se rijesiti starih i nepotrebnih stvari, tek sad u trudnoci uhvatila me manija bacanja, to pripisujem trudnickom gnijezdjenju.
nadam se da ce vam s lecama dobro ici, Eva je dobila mobilni aparatic prije tjedan dana, ispada joj po noci, ujutro je nenaspavana. Pokusavamo sat po sat vremena danju navikavati je, nadam se da ce za koji tjedan biti bolje. u skolu je ne nosi.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 14 pro 2011, 23:55

Lorena, svasta sam ja citala i pokusavala primijeniti. Veliko ogranicenje nam je skuceni prostor i igracke koje ekupa ne da baciti.
Nadice, bravo za lece.
Lorena, sad si me podsjetila na ortodonta kojeg moramo zakazati. Nama fiksni ne gine, a nas ortodont nije buo sklon mobilnom. Zato meni prijeti nosenje udlage na zubima jer tiskam zube pa su mi klimaviji nego sto bi trebali biti. Kad sam malo osvijestila sto radim, skuzila sam da ih tiskam u stresu, a stres mi je 90% dana.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 15 pro 2011, 00:56

Jaoj babe jedne. Lorena sa tvojim tumacenjem glavom smo na jug, a na sever idu noge al djaba kile +20kg otkad si me zadnji put videla.
Tako da Fengu Shui pada u vodu. Plus zamisli imam ogromna ogledala sproti wc kazu da to doprinosi svadji u braku. Tako da svaki put kad se pocnem svadjati sa muzem obavezno si pomislim mora da su ona ogledala sjebala stvar. :lol
Mi mobilnu protezu nosimo vec godinu dana. Ima nekih pomaka. Njemu je problem ugriz. Nemoze griznut kako valja t.e previse otvoreni. Valjda ste me razumele sta sam htela reci. :ajme
Denisu sretno sa lecama. ;)
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 15 pro 2011, 22:48

Jelena, ni nama Eva ne da da bacimo niti jednu igracku, isto tako imamo malo mjesta. sto se tice fiksnog aparatica ni nama ne gine, samo je nasa ortodontica za to da nosi mobilnu dok ne ispadnu mlijecni, kaze da nemamo sto cekati. za koju godinu prelazimo na fiksni. imala je predivne mlijecne zube, ovi stalni su koma, kako Maja kaze i zagriz je jako los.
Ovo sto pises o tiskanju zuba, je li mislis na škripanje zubima tj. bruksizam? ja se ponekad probudim nocu i imam osjecaj da cu izbiti sebi zube van :ajme grozno nesto. znam da za to postoje udlage, obicno su silikonske, moja zubarica (ili njen tehnicar) ih izradjuje za otprilike 800 kn. meni se povraca od same pomisli da to drzim u ustima ali sam svjesna da ovako unistavam zube.
sa tvojim tumacenjem glavom smo na jug, a na sever idu noge

samo ti Majo mene slusaj, daleko ces dogurati :hahaha ja sam napisala da smo mi tako okrenuti ali po FS to nije ispravno, lako cu ja za to. ma daj molim te, nema sanse da si u +20, pa vidim te na fb, ne benavi zeno. zato sam ja u plusu skoro 10 kg :mrgreen i ako ovako nastavim do termina cu dobiti jos toliko. bas mi je zao sto ne mogu okriviti magnetske sile jer ne spavam u sobi vec u dnevnoj, nocu sam stalno budna pa gledam tv, jedem, citam, jedem, surfam i tako dok ne svane. tada obicno zaspem :ajme
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 15 pro 2011, 23:00

Lorena, da, to je bruksizam sa obiteljskom anamnezom rane parodontoze. Nije problem samo nocu jer ja to radim i danju. Zubi su mi se bili poceli lipo klimat. Onda smo dogovorili pokusat kroz mjesec dana po danu pokusati ne stiskati zube. Sad se vratilo na svoje pa cemo za noc vidjeti u sijecnju.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 15 pro 2011, 23:04

to je bruksizam sa obiteljskom anamnezom rane parodontoze.

isto je i kod mene. :|
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 16 pro 2011, 12:08

nora28 je napisao/la: zato sam ja u plusu skoro 10 kg :mrgreen i ako ovako nastavim do termina cu dobiti jos toliko. bas mi je zao sto ne mogu okriviti magnetske sile jer ne spavam u sobi vec u dnevnoj, nocu sam stalno budna pa gledam tv, jedem, citam, jedem, surfam i tako dok ne svane. tada obicno zaspem :ajme

31 tjedan i samo 10? pa to je super... ja uredno zavrsim na +25 na kraju :ajme
dok ostali lijepo pjevaju rigoleto prva tri mjeseca i obicno nis ne dobe kilica ja vec sad na +3 i ondak me samo gnjave sa onim ogtt-om.... bljak...

evo me doma pa mi dosadno... Dodek ima gnojnu anginu pa se razvlacimo od crtica do crtica...
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 16 pro 2011, 14:05

Domi mama, kao prvo cestitam :srca ja sam u prvoj trudnoci dobila ukupno 9 kg, prvih 4 mj sam cak gubila na kilazi zbog povracanja, zato u ovoj nisam imala nikakvih tegoba ;) i od pocetka skupljam kilice. sve mi pase, sve mirise, nema onoga sto ne mogu pojesti :dada
Domiju saljem pusu da sto prije ozdravi :luv
mene nisu slali na ogtt, valjda nije rutinska, meni se cini da je ali valjda kako kod koga gin.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † zmijac » 17 pro 2011, 21:05

vjerovatno i ovo ide ovdje,
naime prošlog Božića u firmi je masovno krenuo program "zbrinjavanja" i jučer se zahuktao i kod mojih kolegica koje su dobile otkaz ( pardon :zbrinute su)
Ja sam ( za sad) na sigurnom ali ostajem sam na odjelu : znači sve radim sama,radim svaku subotu ( jer sam sama),
brinem oko svega , nemogu s klincem na vježbe, kontrole ,a ni doktoru :bigno jer ostalo ovisi o mom dolasku.
I do sam sam bila na rubu da sve uskladim i odradim a dalje :gata
I sretan mi Božić u ovoj državi pravde i prava :gle - i zaista mogu biti sretna jer radim :moli
E momentalno mi se bljuje na sve . :sealed
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 18 pro 2011, 10:08

zmijac :hug
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 18 pro 2011, 14:10

Zmijac, ovo je strasno. Ja isto cekam odluku uprave o broju ljudi koji idu doma. Znam da sam na listi. Sad jos ostaje vidjeti hoce li se bas tako zaletiti. Nadam se da nece, a negdje unutra znam da im zakoni nista ne znace. Glavno da su donirali za razne projekte i time u javnosti odrzavaju ulogi dobrotvora. Iznutra daleko od toga. Jadne li drzave.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 pro 2011, 17:52

ja se osjecam sigurno jer nas zakon stiti tj. nas roditelje na SRV :yess
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 20 pro 2011, 12:56

Nadice, meni su nudili otpremninu izravno, neizravno. Nitko nema primjedbu na moj rad, ali jednostavno bi se svakako htjeli rijesiti zasticenih. Odbila sam. Sad cemo vidjeti hoce li me staviti na listu za otpust. Bila sam poprilicno jasna da im to necu pustiti bes suda.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la fancy » 21 pro 2011, 00:22

Nadice, kako, tj. na koji nacin su zasticeni roditelji na srv :conf Za sad nisam trazila, jer sam tri sata na poslu i radim sa malima pa bi bilo jako nezgodno, dali bi mi onda velike, pa bi mi bilo isto, ali znam da mi bivsi direktor nije produzio ugovor zbog D. i cijele situacije. Nisam tad nista potezala, ali cisto da znam, zlu ne trebalo....
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 21 pro 2011, 00:52

cl 70 zakon o radu
Članak 70.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja porodnoga dopusta, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
Zadnja izmjena: nadicab; 22 pro 2011, 11:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 21 pro 2011, 22:25

Ja sam se raspitivala za situaciju da mi uruce otkaz. Rok za ulaganje prigovora je tjedan dana. Prigovor je osnova za pokretanje postupka na sudu. Dakle, u slucaju primitka otkaza, pravac odvjetnik. Dalje ne mozete izgubiti spor osim ako vam firma propadne. Moja, sigurna sam, nece.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la fancy » 23 pro 2011, 00:27

J u periodu kad me bivsi direktor sutnuo nisam na osnovu djeteta sa pp mogla nista da napravim, niti mi se dalo, bas sam bila u puno obaveza, novi posao /hvala Bogu/ :dada , obaveze oko D., privikavanje na tetu, a nisam bila ni pri parama /i mislim da nikad necu ni biti/ :mrgreen , tako da nisam nesto ganjala svoja prava. Vjerovatno bi da nisam dobila drugi, bolji posao. A sad me zanimalo, jer se na proljece nadam ugovoru na neodredjeno, i kad moji pilici budu malo stariji, imacu puno vise obaveza, i planiram traziti SRV, ako mi bude potrebno. Tako da je dobro da znam na koji sam nacin zasticena ako dodje do nezeljenih situacija.
Hvala :mrgreen :kiss
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sanja » 26 pro 2011, 10:29

martina mama je napisao/la:Lorena, da, to je bruksizam sa obiteljskom anamnezom rane parodontoze. Nije problem samo nocu jer ja to radim i danju. Zubi su mi se bili poceli lipo klimat. Onda smo dogovorili pokusat kroz mjesec dana po danu pokusati ne stiskati zube. Sad se vratilo na svoje pa cemo za noc vidjeti u sijecnju.

hehe, da to nije zbog položaja kreveta? Šalim se i ja imam isti problem, i zbog stiskanja zubi mi je vilica otišla. Moram nosit to na zubima fuuuj. Naravno preporuka zubara je izbjegavanje stresa. :hahaha
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sanja » 26 pro 2011, 10:33

Srv je i dvosjekli mač. Ja sam imala ugovor na određeno 3 godine. Nisu me htjeli prijaviti na neodređeno jer sam koristila srv i bila bi zaštićena.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 27 pro 2011, 00:10

Pa di si, sanjo?? Nema te na forumu?
I meni je stres glavna situacija u kojoj stiscem zube doslovno. Sad sam to osvijestila pa cemo vidjet di ce sad izac. Ako bude gore, uvik se mogu vratit na stiskanje zubi.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.