Sada je: 26 srp 2026, 18:43.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:28

Barbi je napisao/la:
Ovo inzistiranje na pravu većine mi se ne sviđa nikako. :/

U redu,no ne možemo baš sve relativizirati i sasvim isključiti broj korisnika određene opcije kao irelevantan.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:31

dalo bi se i korisnike filtrirati bome, neće Hrvat bit manjina da ga okreneš kako oćeš
evo, već sam na početku rekla kako je baš veselo kod nas u ulici, predivno, sva se dječica igraju nedjeljom oko zgrade-nitko ne ide na misu jer je tamo (da parafraziram svoje prvorođeno: kako je tamo užasno dosadno i ništa ne kužim :mrgreen )
a svi idu na vjeronauk

definitivno će ić na misu u trećem razredu, jel, u četvrtom baš... :mrgreen

još smo mi u ekstra poziciji, jer imamo salezijance, a oni zbilja vole raditi s djecom, šta bi da nema njih.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:34

Barbi je napisao/la:
ronin je napisao/la:ovo ti se sve i dalje radi.

Moguće, ali ne znam ni za jedno dijete koje ide na bilo kakvu aktivnost u crkvi, čak ni na zbor. A uzmite u obzir da su većina ti koji pohađaju vjeronauk, da sam ja jako društvena i da poznajem i kontaktiram sa užasno puno ljudi.

Ovo inzistiranje na pravu većine mi se ne sviđa nikako. :/

moje dijete ide u Crkvu nedjeljom, i drugim danima kad god može i ima slobodno,
kako bi ministrirao, jer se osjeća doma u Crkvi, jer je ponosan na taj zadatak,
ići će i na zbor, svojom voljom, moram priznati nema ih puno takvih. Nije takva
atmosfera kakva je bila nekad u doba komunizma....u Crkvi...nije barem u našoj župi
Ima pravo Barbie, i to mene žalosti,
jer mojem taj predmet vjeronauka u školi uopće nije povezan sa njegovom željom
da bude nazočan u aktivnostima Crkve. Ta želja dolazi iz doma. Iz života. Od nas.
I uopće mi ne bi bio problem voziti dijete na vjeronauk van škole ako ga vozim i na nogomet.
Osobno mi je važnije da mi se dijete pričesti nego da ode na neki nog. turnir :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:34

veza puca, ode 3x :ajme
Zadnja izmjena: ZacKa; 16 ožu 2012, 13:36; ukupno mijenjano 1 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:35

:D
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 13:38

Ni meni. Ovako rečeno:
Prava manjine su sasvim u redu dok ne zadiru u prava većine
- ovo je toliko diskriminatorska i uvredljiva misao da sam osupnuta od kad sam ju pročitala.
patkica
svizac

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:39

Krumpirić je napisao/la:dalo bi se i korisnike filtrirati bome, neće Hrvat bit manjina da ga okreneš kako oćeš
evo, već sam na početku rekla kako je baš veselo kod nas u ulici, predivno, sva se dječica igraju nedjeljom oko zgrade-nitko ne ide na misu jer je tamo (da parafraziram svoje prvorođeno: kako je tamo užasno dosadno i ništa ne kužim :mrgreen )
a svi idu na vjeronauk

definitivno će ić na misu u trećem razredu, jel, u četvrtom baš... :mrgreen

još smo mi u ekstra poziciji, jer imamo salezijance, a oni zbilja vole raditi s djecom, šta bi da nema njih.

eto, Krumpi o tome ja cijelo vrijeme....kako me smeta ta lažna vjera. Ide se na vjeronauk pa se pljuje po vjeri ...
edit: ne govorim o tebi osobno :mrgreen
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:41

patkica je napisao/la:Ni meni. Ovako rečeno:
Prava manjine su sasvim u redu dok ne zadiru u prava većine
- ovo je toliko diskriminatorska i uvredljiva misao da sam osupnuta od kad sam ju pročitala.

zašto su osupnuta?prava su prava,nisu li?

i nije li onda fer rješenje da se izađe u susret svima?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:43

zacka nitko ne pljuje, samo je njima vjera nevažna, važno im je da dijete ide na vjeronauk jer svi idu.
ili da se izjasne ko katolici jer u suprotnom neće biti jedni od.
doduše, jasno da je to njihov problem, osim ako im se stavom da je vjeronauk dio obavezne izborne nastave i da se nema što škola brinuti za nepohađatelje jasno ne da do znanja da su ako nisu dio većine-manje vrijedna manjima.
ako mislite da nije tako, možda imate kontakta sa specifično uskim krugom ljudi, kao što kaže barbi.

inače,znam malo malo malo ništa ljudi koji vjeru promišljaju i žive. malo.ništa. ne koji "tu i tamo griješe" nego koji uopće kuže u što vjeruju. A išli su na vjeronauk.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 13:47

Ne krećeš se među takvima.
Već si više puta to rekla, ja ću ti i ovaj put ponuditi da te upoznam s barem dvjestotinjak njih iz mojih krugova.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:48

Krumpirić je napisao/la:zacka nitko ne pljuje, samo je njima vjera nevažna, važno im je da dijete ide na vjeronauk jer svi idu.
ili da se izjasne ko katolici jer u suprotnom neće biti jedni od.
doduše, jasno da je to njihov problem, osim ako im se stavom da je vjeronauk dio obavezne izborne nastave i da se nema što škola brinuti za nepohađatelje jasno ne da do znanja da su ako nisu dio većine-manje vrijedna manjima.
ako mislite da nije tako, možda imate kontakta sa specifično uskim krugom ljudi, kao što kaže barbi.

inače,znam malo malo malo ništa ljudi koji vjeru promišljaju i žive. malo.ništa. ne koji "tu i tamo griješe" nego koji uopće kuže u što vjeruju. A išli su na vjeronauk.

pa da, okružena sam kako sam i rekla baš takvim istomišljenicima.
a pa baš to me smeta i onda oni ne mogu govoriti a i ne govore o vjeri u pozitivnom smislu
i baš zato nisam za da vjeronauk bude u školi. eto.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 13:49

Ronin, zato što ispada da ja imam pravo na svoja prava samo ako time ne smetam tebi i tvojim pravima (ovo JA i TI nije naravno osobno, al moram napisati što smisleniju i kraću rečenicu), što znači da ste ti i tvoja prava iznad mene i mojih prava.
A niste.
Tj. ne biste trebali biti.
Nevezano uz to o kojim pravima pričamo, ići s pretpostavkom da netko zato što ih je dvoje ima veća prava od nekoga ko je sam - anulira prava tog jednog i diskriminira ga.
Tako ja to doživljavam.
patkica
svizac

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 13:51

ronin je napisao/la:diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?

vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima. :dunno

pa i meni bi odgovaralo da u školi imaju tae-kwon-do triput tjedno da ne moram sina navečer razvažati.
vama to tako odgovara i zato je to u redu?
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:52

Beppa Joseph je napisao/la:Ne krećeš se među takvima.
Već si više puta to rekla, ja ću ti i ovaj put ponuditi da te upoznam s barem dvjestotinjak njih iz mojih krugova.

Beppa, ne možeš reći da su to uobičajeni i prosječni krugovi, tu smo temu već razlučili na predbračnom seksu i MPO, 80%?90%? haujesnou :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ciccobella » 16 ožu 2012, 13:52

Ja sam išla u školi i na vjeronauk i na izborni predmet. Izborni mi je bio Hrvatski.
I vjeronauk i izborni predmet su mi bili u sklopu nastave ili prvi ili zadnji sat.
Tako da se raspored satnice može organizirati da ti predmeti budu prvi ili zadnji sat...
Problem je jedino kako satničar organizira satnicu... da učenici imaju rupu u nastavi ili da nastavnik ima rupu u nastavi :dunno
Meni je logičnije da nastavnik ima rupu u nastavi :D
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 13:53

A pretužno mi je vidjeti nekog roditelja koji želi da mu se dijete pričesti, znači želi nešto sveto
od Crkve za svoje dijete, i onda na roditeljskom tipka po mobu, uopće ne slušajući što mu svečenik
ima za reći, ionako je tu reda radi samo da to obavi, nit poštuje sve to..nit će dijete Crkva više vidjet jer ne vidi
niti tog roditelja....pa će svašta pričat i protiv svečenika i svega što se sad tu nešto
zahtjeva od njega a to je samo tamo neka pričest.........ma joj, ....
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 13:55

Pa krumpi, dok nije bilo popularno biti vjernik i crkva se zalagala malo više da animira puk. Sad kad ih je puno nema se smisla toliko truditi.

Ajme, dok sitsnem submit iskoči deset novih postova pa ovaj više nema smisla.

Naravno, ako ćemo gledati samo krug ljudi s kojima se družimo i slično mislimo naravno da će svatko sebe smatrati dijelom natprosječne većine, o čemu god da je riječ.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:56

patkice,ne,malo smo se krivo shvatile.
Ja sam htjela reći da ne odobravam traženje prava za sebe na uštrb prava drugih.U tom duhu mi se dakle ne sviđa trenutna situacija da moje dijete ima na nešto pravo ali na uštrb tvog.Ali isto tako da se riješi situacija tvog na uštrb mog.Jel me razumiješ?

Slikovito rečeno,uzmimo onu parabolu koju je MC upotrijebila,to ti je kao da crnci iz onog autobusa u borbi za svoja prava zatraže bijelce da izađu van iz njega.
Jedan autobus-za sve.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la boysmama » 16 ožu 2012, 13:58

previše postova između pa malo kasnim...

mislim da nitko od nas nema pravo prosuđivati za druge tko se ima pravo zvati vjernikom, a tko ne... tu u ovom fenomenu odlaska na misu i primanja sakramenata treba razlučiti dva pojma... prvi je religijska stupnjevitost, dakle, od određenog velikog postotka vjernika u našoj državi, samo određeni manji broj redovito pohađa svete mise i trudi se živjeti baš doslovno u duhu kršćanstva, ostali postotak su praktični vjernici povremeno, a ima ih i određeni postotak koji se smatraju vjernicima po načelu i kulturološkom pripadanju... nema apsoltizma u vjeri... dakle, nije na nikome od nas da brojimo mjesta u crkvenim klupama i određujemo tko ima pravo deklarirati se kako želi :dunno

drugi pojam je inercija, a odnosi se na onaj postotak ljudi koji su se deklarirali kao vjernici, a u stvarnosti ni po načelu to nisu tj. ne osjećaju se tako... to se odnosi i na one roditelje čija djeca idu na vjeronauk, a ne vjeruju u to što vjeronauk propovjeda... ljudi dosta toga rade po inerciji i stvarnu brojku vjernika kad se izuzmu takvi slučajevi, teško da ćemo moći znati... to je jednostavno tako... a isti taj pojam inercije se može primjeniti na prošla vremena kad je nemali broj vjernika odlučio sebe i svoje obitelji odvojiti od bilo kakvog oblika vjerovanja protivno svojim stavovima, opet iz inercije koja je proizašla iz tadašnje politike bezboštva, čak i da zanemarimo taj element represije i vjerničke diskriminacije...

danas opet imamo kontra efekt... posebno među mladima, jako je IN biti ateist jer su to razumni ljudi i ako nisi ateist, onda si primitivan (naravno da karikiram i krajnje pojednostavljujem)... oću reći, sve više ljudi se javno boji reći svoje vjersko opredjeljenje jer ima strah od osude okoline, posebno među mladima koji nemaju jasno izgrađene svoje osobnosti pa će sve češće čuti: bože, samo daj da me nitko ne pita da li stvarno vjerujem u tebe jer ja svoju vjeru ne znam objasniti, ali ju osjećam! na popisu stanvništva za 20 godina će biti veliki broj i takvih slučajeva, a opet će biti nijansi :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:59

Buhtlica je napisao/la:
pa i meni bi odgovaralo da u školi imaju tae-kwon-do triput tjedno da ne moram sina navečer razvažati.

zaista ćemo ići toliko daleko i uspoređivati loptanje i tekwando sa životnim svjetonazorom?

ja zaista poštujem,iako to vi ne mislite vjerojatno,vaš životni odabir i svjetonazor.poštujte onda i vi onda moj.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 14:02

Slikovito rečeno - crnci nisu nikad imali tu mogućnost ili moć da kažu bijelcima da izađu iz autobusa - nego su hodali pješice dok ih bijelci nisu širokogrudno pustili u autobus, zgurali ih u zadnje i zmazane redove i zabusali se u prsa: šta se bunite - sad smo ravnopravni, jer smo vas pustili u autobus. ;)
patkica
svizac

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 14:02

ronin je napisao/la:Zacka?Kakvu istu knjigu?

Moj prvopričesnik u školi ima udžbenik,a u župnom vjerasu vježbenicu za prvopričesnike "Za stolom Gospodnjim"

da i odgovorim na ovo.

moja isprika, kako ima vj. u Crkvi a ja sam a poslu, na početku je nosio udžbenik,
evo sad ga pitam ne nosi ništa nego bilježnicu. Možda nije ni trebao nositi udžbenik,
iako ga je nosio, rekao mi je, ne znam,
ali znam da nemamo nikakvu knjigu za prvopričesnike. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 14:05

boysmama je napisao/la:diskriminacije...

danas opet imamo kontra efekt... posebno među mladima, jako je IN biti ateist jer su to razumni ljudi i ako nisi ateist, onda si primitivan (naravno da karikiram i krajnje pojednostavljujem)... oću reći, sve više ljudi se javno boji reći svoje vjersko opredjeljenje jer ima strah od osude okoline, posebno među mladima koji nemaju jasno izgrađene svoje osobnosti pa će sve češće čuti: bože, samo daj da me nitko ne pita da li stvarno vjerujem u tebe jer ja svoju vjeru ne znam objasniti, ali ju osjećam! na popisu stanvništva za 20 godina će biti veliki broj i takvih slučajeva, a opet će biti nijansi :dunno

:ajme :ajme
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 14:08

patkica je napisao/la:Slikovito rečeno - crnci nisu nikad imali tu mogućnost ili moć da kažu bijelcima da izađu iz autobusa - nego su hodali pješice dok ih bijelci nisu širokogrudno pustili u autobus, zgurali ih u zadnje i zmazane redove i zabusali se u prsa: šta se bunite - sad smo ravnopravni, jer smo vas pustili u autobus. ;)

a slušaj,cijela ljudska povijest je slikovito gledajući pripuštavanje u jedan veliki autobus.
i žene su ne tako davno puštene u jedan autobus(glasački). ishod je važan.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 14:08

Ma sve pet, Boysmama kako tko želi neka radi i živi ili ne živi po vjeri.

Ali ja osobno ne skačem s nebodera ako to netko drugi radi,
i kažem poštujem Crkvu i svoju vjeru i ne mogu shvatit da netko
može u isto vrijeme "papat iz tanjura i ruke jer svi papaju iz istog,
koju nimalo ne cijeni i poslije pljuje po toj velikodušnosti".
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 14:11

žene su povremeno puštane u pokoje autobuse, u sve većoj mjeri, a mirne će bit kad budu šoferi(ce) :mrgreen
nego, vraćam se na to da pitam koje je to pravo da vjeronauk bude u nastavi?
pravo na realizaciju svjetonazora većine putem obrazovne ustanove?
zanimljivo pravo :mrgreen
jer, ako ćemo realno, nisu svi vjernici jednakog svjetonazora, samim tumačenjem istih stvari razlikuju im se stavovi.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 14:13

ronin je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:

zaista ćemo ići toliko daleko i uspoređivati loptanje i tekwando sa životnim svjetonazorom?

ja zaista poštujem,iako to vi ne mislite vjerojatno,vaš životni odabir i svjetonazor.poštujte onda i vi onda moj.

a što je s mojim svjetonazorom? i svjetonazorom moje djece koja čuče na hodniku dok traje vjeronauk?
zašto ne bih usporedila tae-kwon-do s vjeronaukom u kontekstu toga što kome odgovara? tebi odgovara da je vjeronauk u školi da ne moraš dijete voziti u crkvu, a meni bi odgovarao sport u školi isto zato da ne moram dijete voziti. vrlo jednostavno.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 14:13

No, šalu i slike na stranu,
ja sam negdje na početku ovog topika (dok je još bio ON topik :lol) napisala (nadam se, ili sam mislila napisati ha ha ha, sad bih morala provjeriti) da ne smatram da mi je dijete diskriminirano time što ne ide na vjeronauk. Možda griješim, možda je, al ja to ne kužim ;) i u svakom slučaju s obzirom da je činjenično stanje da se vjeronauk provodi u školi već dvajst godina, (u moje doba školovanja ga nije bilo, a tridesetih godina ipak nisam išla u školu još pa to ne računam kao nešto relevantno ovaj tren ) provodit će se i dalje, nemam nekog izbora nego prilagodit se tome (ili houmskulirat dijete ;) ) i mislim da nam dobro ide ;) ali mislim da imam pravo (građansko he he he) misliti i izgovoriti da mi smeta vjeronauk u školi.
patkica
svizac

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 14:16

Buhtlica je napisao/la:a što je s mojim svjetonazorom?

zbilja ,što s njim? jel toliko malo držiš do njega da ga uspoređuješ s loptanjem?
i gdje sam to točno ja napisala da ne poštujem tvoj izbor,tvoj životni svjetonazor,i da mi je svejedno što ti dijete čuči na hodniku?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 14:17

patkice
naravno da imaš pravo i to ti nikako nitko ne smije oduzeti
i imamo pravo raspravljati o tome jer ponekad rasprave i tekako pomognu da znamo više o određenoj tematici i problematici
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.