flor, nisam rekla da biskvit po tvom receptu ne bi drzo kremu, naravno da ce drzati, pa provjerila si vec i sa kremom i sa ticinom,
ali pored onog sto sam napisala (da bi se manje mrvile pecene odvojeno pri mazanju buttercream smjesom, a to sam vec provjerila) evo koji su moji razlozi za odvojeno pecenje,
- kada ih pecem kao jedan biskvit, kora se mora duze peci i na nizoj temperaturi da bi se stegla (citaj: cesto previse osusila),
dakle moraju biti suve i cvrste da bi se tako debeo biskvit mogao valjano presjeci na nekoliko kora (za manje vjeste slasticare nije uvijek lako ocijeniti koliko dugo tu koru treba peci, pa nekad predugo ostanu u rerni i vise se osuse),
- zatim, premjestanje tih presjecenih kora moze biti problem (ja uglavnom uspijevam ali se desi npr. jednom od 15 x i da puknu),
- kada ih odvojeno pecem mogu ih duze ostaviti da stoje nenamazane i one budu socne,
lako ih prenosim i slazem na tortu kad ih ostavim na papiru na kome su se pekle.
vremenski dođe gotovo isto, jer tanke kore su daleko brze peku od debelih,
a lakse je ocijeniti jesu li pecene.
- isto tako, kad ih se odvojeno pece mogu se napraviti razlicite kore, ubaciti u ovu smjesu npr. orahe ili sl.
sto se ove smjese tice, ne pravim je odvojeno za svaku koru,
ali za neke drugacije torte, pravim cak i smjesu odvojeno (ako to recept zahtijeva).
oduzih, ali to je moje iskustvo,
nekad davno sam pitala tu moju ekspert-tetu zasto pece odvojeno kore kad je u pitanju ista smjesa i ona mi je dala otprilike ovakvo objasnjenje,
a nesto kasnije vlastitom empirijom sam dosla do istog zakljucka.
inace, za ovu zadnju tortu jos jedan razlog za odvojeno pecenje sam tu spomenula:
olja2208 je napisao/la:to je malo zahtjevnije ali meni je bilo vazno i zbog velicine kalupa, trebala sam poluloptast oblik pa su mi trebale dvije zadnje kore manjih dimenzija.