Sada je: 18 tra 2026, 20:08.

Razmisljate li o platnenim pelenama?

Moderator/ica: nevenera

Re: Razmisljate li o platnenim pelenama?

PostPostao/la patkica » 17 lip 2005, 09:45

Meni ce taman po zimi do
o doci umjesto da stalno mocim rucnike za radijator <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la An » 17 lip 2005, 11:48

Da, to je super.... na zalost, moji su neki uski radijatori, i skroz blizu zida... Al (bas sad perem tri pelene, pa cu ih u susilici, da vidim kak to zgleda) zgodno je ono kaj se ucvrsti na radijator, ona neka ko polica sa par zica. Mozda to!<
>Ma ima rjesenja, samo kad se hoce <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 17 lip 2005, 13:58

An, poslala sam ti poruku u ezinbox <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la gold dust » 17 lip 2005, 14:13

ja sam jako do
o razmotrila sve mogucnosti prije nego sto sam iz razloga susenja, koje sam vec navela, odustala od modernih platnenih.<
>naime, mi (blago nama ) zivimo u toplim krajevima i to u toplom stanu kojeg zimi treba grijati samo povremeno, i za to nam je dovoljan klima uredjaj u dnevnoj sobi.<
>ali to ne znaci da nam se zbog takve klime roba zimi vani bitno
ze susi!<
>koliko sam puta gubila zivce dok je vani danima lijevala hladna kisurina, meni roba visi na susilu i po 2 dana i jos nije sasvim suha, a unutra isto nemam mjesto gdje bi se osusila
ze. redovito u takvim situacijama pozelim da sam, na primjer, u zagrebu i da imam centralno !<
>s druge strane, ljeti mogu u jednom danu osusiti i po 3 masine robe na suncu .<
>problem planiram rijesiti tako da cu sadasnju perilicu, kad dodje vrijeme, zamijeniti s 2 u 1 perilicom/susilicom (nemamo mjesta za odvojene) i koristiti je zimi kad je vlazno vrijeme. a za platnene pelene - prosao vlak <
><
>ovo je zapravo bilo moje jadanje - bas sam nekako zavidna svima vama koje s modernim platnenima krecete od pocetka <i></i>
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la MikiXP » 17 lip 2005, 14:29

Glasala sam za to da ne namjeravam koristiti platnene pelene, ali da bih voljela cuti koju informaciju o tome.<
>Najveci mi je problem premali stan i to sto i sad imam problema sa susenjem odjece, a samo nas je dvoje. Ne znam ni gdje cu kinderbet ugurati. Kupaonica je premalena cak i za bebinu kadicu, a nemamo ni susilicu. Zato planiram koristiti jednokratne pelene, a ako mi ih ponestane, uzeti cu koju obicnu, pamucnu pelenu....ako su bile do
e nama, ne znam zasto ne bi bile do
e i mojoj bebici. Osobno mislim da je pamuk puuuno bolji od plastike. Sto se tice ekologije, pazim na to i uvijek nastojim ne kupovati previse stvari i ne bacati nesto sto se mozda moze upotrijebiti. Ali sto se tice pelena, ne cini mi se bas neki doprinos ekologiji tosenje puno vode na pranje, cesca upotreba deterdenata i trosenje elektricne energije koja se takoder mora proizvesti. Nisam detaljno racunala, a niti ne mogu to, samo mi se cini da nije bas neka toliko prevelika razlika. Mislim da covjek na puno mjesta napravi mnogo vise smeca nego s tim <i></i>
MikiXP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la An » 17 lip 2005, 16:59

Pa imas i pravo, pogotovo sto mi u Zg-u koristimo jos uvijek pitku vodu za sve to... <
><
>Ina nist nema <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 17 lip 2005, 17:18

Quote:samo mi se cini da nije bas neka toliko prevelika razlika<
>Razlika je zapravo prilicno velika. Ne baratam
ojkama, al sam citala neke usporedbe koje pokazuju velike razlike. <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Mama iz Detroita » 18 lip 2005, 05:08

Sto se tice racunice u mom katalogu kazu da se na platnene pelene(maramice za
isanje,struju za perilicu i susilicu)potrosi $1062.95(kanadski $),a za jednokratne ako ih koristimo 2-2 1/2 god.oko 6006 pelena+maramice za jednokratnu upotrebu $2783.09. <i></i>
Mama iz Detroita

PostPostao/la patkica » 18 lip 2005, 09:50

E sad dodaj tome da je npr. moje dijete u jednokratnim bilo skoro 3 godine (a ne dvije), a da su djeca u platnenim u prosjeku do godine i pol, a onda van <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Ina66 » 18 lip 2005, 11:50

An, poslala sam mejl <
><
>ja sam sad isprintala kroj i slijedeći tjedan idem u potragu za materijalom - pokušat ću i ja sašiti jedan probni uzorak <
>a na ovom sajtu, odakle sam skinula kroj, piše da se mogu sušiti i u sušilici <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

platnene

PostPostao/la Lena » 18 lip 2005, 18:15

Ja sam glasala da bi probala. Mislim da cu poceti s jednokratnim, a kad izadje iz "newborn" velicine i kad se izmedju ostalog kakice smanje, prelazimo na platnene. Nadam se da cu biti zadovoljna jer koliko citam vi jeste. <i></i>
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: platnene

PostPostao/la Daphne » 19 lip 2005, 09:20

lena ja ću samo onih par dana u rodilištu imati jednokratne jer neznam kako bi izvela to s platnenim....<
>al zato čim dođemo doma uskačemo u platnene!!!<
>upravo sam jutros u pet bila po pošiljku kamarisovog materijala(od kojeg oni rade pelene) na prelijepe
odiće, i ima toga jedno sedam metara....mislim da bi to moglo bit po mojoj slobodnoj procjeni za jedno 10 pelena...<
>meni je materijal poslala jedna cura iz varazdina...<
> samo moram napomenut da je kamarisov flanel PUUUUNO jeftiniji za razliku od obicnog flanela kojeg je sad ionako dosta tesko naci...dakle ovaj kamarisov je nekih 18/19 kn/m, dok je ostali od 33 - 50 kn /m <
>materijal je kupljen u najnormalnijoj trgovini, cula sam da ga ima i u cakovcu, pa ako se kome ide gore....<
>trebalo bi pogledat i po zg gdje prodaju cateksove materijale....<
>ides, jesam informirana.... <
>moje cetiri princeze i mali bozicni paketic<
>ALBUM<i></i>
Daphne

PostPostao/la An » 19 lip 2005, 21:47

Vau, kako do
o. Ja sam prosli tjedan kupovala flanel, da, po 40 kn, uglavnom je jednobojan, ima u dost pastelnih boja, a izvana sam stavljala pamucnu tkaninu, uglavnom od stare djecje posteljine (kupila sam i toga malo, al malo, jer mi se nist nije bas posebno svidjelo, a sad ionako samo isprobavam).<
>I da, one oprane i osusene pelene su bez razlike (sto i nece vjerojatno biti nakon godine dana).<
>I da, flanel sam prije krojenja oprala na 90, i skupio se DRASTICNO!...<
><
>Ina, ja nis nisam dobila <
> <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 20 lip 2005, 07:47

An, nema veze, vidim da si dijelom i ovdje odgovorila pa ću samo proširiti pitanje <
>gdje si nabavila kroj i što si stavljala kao punilo?<
>ja sam gledala flanel i može se naći po prihvatljivoj cijeni, ali na stranici na kojoj sam ja našla kroj http://www.otto
edesign.com, spominju i punjenje od pamučne vate (ne znam kako se to stručno zove, ali znam kako izgleda i gdje ga ima za kupiti - koristila sam ga za prekrivač i sad ću praviti zimsku vreću za kolica s istim materijalom)<
>negdje drugdje sam našla da se kao punilo može staviti i komad frotira od npr. starog ručnika i slično <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la An » 20 lip 2005, 09:37

Bas super Ina (a da mi to prebacimo na hobije? ) Kaj je to ta pamucna vata? Ja sam mislila sit skafander, pa sam na sto muka s cim bi ispunila. Di se to moze kupiti?<
><
>A sto se tice umetka, ja sam u dvije stavila jedno dvanaestputa presavinutu onu skroz tanku gazu. Dost je debelo (mislim dost ) i na kraju prilicno mekano. Te gaze sam imala onak dost, nikad ju nisam nizasto iskoristila, al sam eto sad to potrosila.<
>U jednu sam stavila flanel od kojeg sam i sila, onak 4x, al mi je to nekak u usporedbi s onim prvim - pretvrdo. A nije bas deblje.<
>Pa sad, mislim da bi neki stari rucnik, pa i novi,svejedno, bio isto tako tvrdji... (kad se sasije i nije, al kad se opere, sve skup nije vise tak mekano, iako sam susila u susilici...)<
><
>E sad, nekak si zamisljam da bi ta pamucna vata previse grijala. Ak je to ono kaj mislim da je..<
>Daj malo napisi o toj vati, cijene, i tak...<
><
>Patkice, skroz smo za
ijale, kaj ne? <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 20 lip 2005, 10:13

Ma neka ste , meni je to super citati, s obzirom da sam apsolutni gotovan koji ce otic u butigu i kupit set gotovih pelena I zasto to ne bi bilo ovdje, pa trudnice se spremaju u akcije Jedva cekam da se sve skupa spustimo kat nize (tj. na 0 do1 godina) i tamo nastavimo sa iskustvima <i></i>
patkica
svizac

platnene

PostPostao/la gold dust » 20 lip 2005, 11:49

Ina, i ja sam koristila kroj s iste stranice kao i ti, i slijedila sam uglavnom njihove upute (jedino sam morala smanjiti duljinu lastika oko nogica - stvarno su stavili previse. da sam ostavila njihovu duljinu, mislim da bi sve curilo van - a skuzila sam problem tek nakon sto sam nasila lastik na obje strane )<
><
>An, oni u uputama spominju tu vatu (wadding) - to je ustvari ono tanko punilo za npr. jakne, prekrivace... ali samo kao dodatak glavnom materijalu upijajuceg uloska (po njihovim uputama: 8 slojeva flanela ili 6 slojeva frotira ili 12 slojeva gaze + 3 sloja flanela). ta vata/wadding/punilo nema sama po sebi moc upijanja, vec sluzi da slojevi uloska ne prilijegaju tijesno jedan uz drugi, a na taj nacin se pelena bolje lufta i
ze susi.<
><
>ja sam radila bez toga, ali tih 8 slojeva flanela (+ 2 vanjska sloja) su mi vec sami po sebi toliko debeli da mi se na da ni zamisljat kako bi to bilo jos i s punilom.<
><
>i jos da dodam - pelena je isprobana na mojoj jednogodisnjakinji (uz vanjsku zastitu u vidu plasticne svedske pelene jer jos nisam nabavila zastitne gacice), odlicno upija, nista ne curi van, mrlje od kakice se super operu i na 60° nakon stajanja u vodi s malo octa.<
>po ovom vrucem vremenu prezadovoljna sam i s vremenom susenja na zraku (<12 sati )<
><
>btw Ina, gdje kupujes tu vatu/punilo? <i></i>
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 20 lip 2005, 12:23

gold dust, hvala na objašnjenju za wadding <
>ja ga kupim u dućanu koji prodaje potrepštine za tapeciranje i slično i meni je za prekrivač bio sasvim OK.<
>međutim, tek iz tvog posta mi je jasno čemu on zapravo služi i da bi bilo bolje da je tanji tj. da bi to trebao biti tzv. vatelin (tako ga moja mama zove) koji kod nas možeš pronaći isključivo već našiven na podstavu (ona proštepana za jakne).<
>malo ću još potražiti i pitati maminu frendicu krojačicu - možda ona zna di toga ima za kupiti.<
>inače, meni se čini da ću najvjerojatnije pelene naručiti iz Kanade jer su znatno jeftinije od domaćih, a onda pomalo dodavati kućnu radinost. <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maslacak » 20 lip 2005, 21:44

Ja jos nigdje nisam napisala kako platnene pelene puno manje smrde od jednokratnih.<
>Bas jucer govori mi MM kako Julica treba presvuci jer se ukakio (smrdilo mu). Ja mu skinem jednokratnu- kad u njoj nista. <
>Kasnije je opet MM smrdilo- dok mu nismo stavili platnenu. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la irenask » 23 lip 2005, 13:01

Ja sam se isto odlučila za platnene, Kamaris start paket pa ćemo još i naručiti onih divnih AIO negdje sa neta. <
><
>Šivanje-možda, tek sam si kupila mašinu i apsolutni sam početnik ali možda i probam dok sam na porodiljnom...<
>Cure svaka čast, gušt mi je i samo čitati o šivanju - upijam sve informacije. naša beba 04.10.2005.<
><
><
><
><i></i>
irenask
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Platnene pelene su OUT

PostPostao/la magnifiko » 24 lip 2005, 12:55

Mislim da platnene pelene ne dolaze u obzir jer one ja jednokratnu upotrebu su higienski bolje i osuguravaju bolje zdravje i nega deteta. Dete nije nikada mokro, guza mu je cista, ne oseca se nelagodno i nema sanse da se prehladi od mokre pelene.<
>ajde ovako, probajte i vi kad imati menge da koristite takve pelene namesto always ili li
ese ili whatever!!!<
>menjajte ih nakon 15 min....sigurna sam da cete se osecate nelagodno i uvek mokro!!!<
>Za moju bebu sam koristila pelene za jednokratnu upotrebu...i verujte mi da do sada...ima 14 meseci nije se desilo da mu se guza rarumeni...uopsteeee<
>naravno, nega mora biti odlicna...<
>Platnene smo koristili za sirok povoj do 6-ti mesec, naravno po preporaka ortopeda. <i></i>
magnifiko
Samo sam naišla
Samo sam naišla

platnene

PostPostao/la jureiante » 24 lip 2005, 13:41

Potpisujem Magnifiko. Nema šanse da bih koristila platnene pored ove blagodati od Pampersa... <i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Platnene pelene su OUT

PostPostao/la Maslacak » 24 lip 2005, 14:17

<
>A ja razmisljam i o prelasku na platnene uloske jer me ove iritiraju i grebu, a pogotovo mi je ljeti koma tih par dana izdrzati u uloskama.Kako je tek bebicama 24 sata po 2 godine u toj plastici?<
>A ne znam dali se netko prehladio zbog mokre pelene i dali je guza doista toliko cista u jednokratnim koliko je i suha.<
>Osjecaj mokrog u peleni- ima zapravo i pozitivnu stranu- jer beba sama prepoznaje i povezuje zasto joj je nelagodno- time lakse nauci kontrolirati mokrenje kad za to dodje vrijeme.<
>I nama se guza jos nije osula.<
>Po meni su jednokratne pelene preskupe i njihovo kupovanje mi je bacanje novca. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 24 lip 2005, 14:18

Bas!<
><
>.. ali svatko svoje zna. U svakom slucaju ne vjerujem da cu bebu ostavljati u mokroj peleni pol dana. Netko mozda bi. <
>A kaj se tice menge, eto, ja sam nekoliko godina, vjerovali ili ne, zivjela u takvim okolnostima da sam umjesto ulozaka koristila nekakve platnene, od debele gaze iskrojene, koji su uvijek bili savrseno oprani (iskuhani, dakle bez ikakvih bestija) i kad si danas stavim onaj "plasticni" osjecam se <
><
>A nije zgorega niti razmisliti kako nama ova "blagodat", a nasoj djeci smetlista....<
>I ne mogu vjerovati da netko danas zagovara cistu kemiju.... <
>Al nisu ovo VT <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 24 lip 2005, 14:36

maslačak, An <
>sve je rečeno <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

platnene

PostPostao/la gold dust » 24 lip 2005, 14:38

ne kuzim, kako je na ovom topicu doslo do napadackih tonova?<
>magnifiko, a jel tebe netko prisiljava da koristis platnene pelene?<
>btw. meni su always i svi ostali plasticni ulosci uzasni - mislim da nema boljih od onih vir/veo, celulozno/vatenih. ( a da ne govorim o dnevnim uloscima, koji su zapravo cista konzumeristicka podvala i nikako mi nije jasno cemu zapravo sluze - da bi se moglo 3 dana nositi iste gacice ili sto? - a postoje istrazivanja o tome da upravo neprestano nosenje ulozaka povecava podloznost raznoraznim infekcijama.)<
>tko kaze da je normalno da dijete 3 godine 24h dnevno nosi na sebi nesto plasticno, sto ne dozvoljava kozi da dise, u cemu mu je otezano prepoznavanje svojih vlastitih fizioloskih potreba, a nama razumijevanje i komunikacija s vlastitim djetetom u vezi toga, koja bi onda vodila i prirodnom - ranijem odvikavanju od pelena?<
><
>dajte cure, prvo sagledajte stvar s obje strane, a onda kritizirajte. procitajte nesto o tome koliko je proizvodnja i odlaganje jednokratnih pelena neekolosko i koji se dokazani toksini tu pojavljuju. saznajte da se sumnja da dugotrajno nosenje jednokratnih pelena moze utjecati na plodnost u kasnijem zivotu.<
><
>pa ako i onda, iz svojih vlastitih konformistickih razloga (kao npr. ja - ali o tome sam vec sve napisala) mislite da su jednokratne pelene za vas bolje rjesenje, nadam se da bar necete napadati druge zbog njihovog izbora.<
><
> <i></i>
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la magnifiko » 24 lip 2005, 14:52

Apsolutno mi nije bila namera da nekoga napadam ili kritikujem. Zao mi je ako sam tako shvacena. To je moje mislenje o platnenim pelenama. Svaka mama zeli najbolje svome detetu .....onda njeguje ga kako misli da je najbolje. Pozdrav <i></i>
magnifiko
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 24 lip 2005, 15:11

Quote: Dete nije nikada mokro<
><
>kad god bih Mari skinula pelenu, uvijek je bila mokra (koristili smo jednokratne) i grozno mi je smrdilo kad bi se samo i popiškila, a ja sam takav freak da sam ju mijenjala čim bih skužila da je piškila<
><
>i još jednom ponavljam - ne vidim što je komplicirano kod platnenih pelena - skineš, baciš u mašinu ili u kantu za pelene i pereš kad ih se skupi <
>nema peglanja<
><
>a kod jednokratnih - baciš u koš, smrdi u kući dok se ne odnese, stavljaš tetra pelene + švedske i sve to opet moraš prati i peglati <
> <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Qwerty030 » 25 lip 2005, 13:10

mene jako interesuje par stvari od majki koje vec koriste pl.p<
><
>1. citam da se za skidanje kakanjca koriste nekakve posebne maramice,da li su fakat hiper neophodne ?mogu li to odaraditi obicnim toaletom?<
><
><
>2. Uprljane mogu cuvati u obicnoj plasticnoj kanti?ne moram nabavljati nista specijalno?<
><
><
> <i></i>
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 26 lip 2005, 02:09

1. Ti papirici su ipak drugaciji od wc papira- ali ako zelis ne moras ih uopce koristiti.Mi ih jedno vrijeme nismo koristili. Pogotovo u pocetku kad je kakica dosta vodenasta- pa se razlije po cjeloj peleni- tj po sredini i po rubovima- pa ju je svejedno potrebno malo oprati pod tusem- toliko da uklonis komadice kakice sa rubova. Inace kutija papirica (100 kom) nama traje nekoliko mjeseci- ako su samo popisani onda ih zajedno sa pelenom ubacimo na pranje- i peremo ih dok se ne raspadnu.<
>2. Ne moras kupovati nikakvu posebnu kantu. Mi imamo plasticnu kutiju iz Ikee- malo je visa i cetvrtasta je(lakse nam se uklopi u wc). Vazno je da ima poklopac- mada nasa na poklopcu ima rupu koja sluzi za podizanje poklopca. Ova kutija mi je super- jer mogu naspricanu pelenu skroz rastvoriti i taman mi stane i po duzini i po sirini- a do vrha mi taman stanu sve pelene (24 kom). Mislim da smo ju platili oko 7-8 eura sa poklopcem. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Platnene pelene

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.