08 ruj 2016, 11:51
a nisu mali tacosi ko oni u kutiji kaj ih kupiš u setu, nego tacosi od tortilja. odnosno meni su tacosi kad je tortilja jako zapečena tako da izgleda kao školjka s punjenjem i da se može jesti u ruci odnosno da ne zahtjeva tanjur, vilicu i nož a punjenje je ajmo reć na razini sendviča odnosno nije tako obilno. Taco je najčešće fast food jelo.
Što se tiče mesa ima smao jednu vrstu i u principu je fleksibilno tako da možeš nadopuniti onim čime želiš (slično kao fajitas)
Odnosno dobiješ grilano meso/ribu ili kaj već hoćeš, guacamole, povrće i sam si puniš kako želiš ili u ovom slučaju mi smo dobili kao fast food tako da nam je ona servirala napunjeno i zapečeno jače da se lomi, a mogli smo dodati luk, paradajz ili dodatno guacamolea ako smo htjeli.
ovo kaj vi radite bi recimo da tražiš u restoranu bilo najbliže burritu ili enchiladi; dupli filling, puno sosa, gotovo složeno i zapečeno kao mekano da zamijeni ručak.
08 ruj 2016, 12:02
pa tacos i burrito imaju isto punjenje (po zelji), a za burrito se korsiti obicna tortilja i zamota i odmah jede, a za tacose se koristi ta tvrda zapečena tortilja u obliku školjke (ja ih zovem samo školjke

), samo u njega dodas nadjev i jedes, niš ne motaš
tacos

burritos
08 ruj 2016, 12:07
mene su Mirci učili da je fajita slobodno punjenje a da su najsličniji burrito i enchilada po punjenju smao je jedno kukuruzna a drugo pšenična tortilja i da je punjenje gotovo najčešće i s grahom i sa sosom io zamotano. odnosno da su to najmanje razlike.
evo sam našla neki link za razlike
https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/1cznj1/eli5_the_difference_between_fajitas_tacos/
08 ruj 2016, 12:24
joj da ja dočekam da netko od moje djece prokuha

pa da mi napravi tacose
nego, jel znate jel ima gdje kod na kupit tijesto za dim sum? ja sam pravila nedavno jer su moji gledali kung fu pandu i htjeli te kuglice, kupila sam čak i kuhalo od bambusa, ali sam se napatila dok sam tijesto zamijesila i razvaljala. mislim,nije to problem,a li meni je uz njih troje doma ipak problem. još sam radila dvije vrste punjenja, baš sam se umorila.
mi danas imamo pire od batata, brokulu parenu i roštilj kobasice na gril tavi. mm ima od jučer bulgura i bolonjeza od crvene leće - imam novi recept za taj bolonjez i prefino je!
i da zabilježim da sam nedavno pravila i Frangipane od svježih smokava, kao pita s bademima i smokvama, nešto pre pre fino:
http://kuharica.kontin.info/recipe/frangipane-tart-kolac-sa-svjezim-smokvama/
08 ruj 2016, 12:44
da, tacos moze biti i mekani, al se i tada tortilja ne mota nego se posluži tako preklopljeno samo, isto kao da je tvrda školjka.
a da, za fajitas se isto koristi slobodno punjenje, al je meso u trakicama i grilano, a ne mljeveno, mota se u tortilju kao burito ili se slaze u skoljku kao tacos, no zbog te razlike u mesu se zove drugacije, a enchilade su uvijek zapečene i ima ih puno vrsta

.
ovo je sve tex-mex verzija ovih jela, mislim da zbog toga sto ta ista jela u Meksiku izgledaju malo drugacije ili imaju drugacije punjenje dolazi do nedoumica i razmimoilazenja

evo -
Fajita,
Enchilada,
Taco,
Burrito.
08 ruj 2016, 12:53
Cijela filozofija
08 ruj 2016, 12:56
ma, isto ko i tu kod nas bureki i pite, kak se gdje kaj zove, slicna je to filozofija

a ako jos dodas strudle, savijace i strukle, imas cijelu zavrzlamu
a kako bi to tek sve te razlike i slicnosti pohvatao netko sa druge strane onog drugog oceana
08 ruj 2016, 13:13
Mm je upecao šarana pa kuham fis paprikas i pecem saranove potkove s krumpir salatom
08 ruj 2016, 13:53
Mala Bornica je napisao/la:Cijela filozofija

potpisujem. čitam i ništ ne razmem. znam samo za tortilje...i meksički restoran
08 ruj 2016, 15:28
nego, jel znate jel ima gdje kod na kupit tijesto za dim sum?
imaš rižino tijesto rezano u male kvadrate 15x15 ili u velikim listovima. Ima za kupiti npr u Garden mallu (tako sam čula) i u još nekim trgovinama bio hranom.
A ima i u onoj trgovini samo s azijskim namirnicama na peščenici (ono kaj možeš i prek weba naručiti ali ne znam sada link). Stavim kad nadjem.
08 ruj 2016, 19:37
Adorabla je napisao/la:nego, jel znate jel ima gdje kod na kupit tijesto za dim sum?
imaš rižino tijesto rezano u male kvadrate 15x15 ili u velikim listovima. Ima za kupiti npr u Garden mallu (tako sam čula) i u još nekim trgovinama bio hranom.
A ima i u onoj trgovini samo s azijskim namirnicama na peščenici (ono kaj možeš i prek weba naručiti ali ne znam sada link). Stavim kad nadjem.
Pekinška patka (doduše, ona nije na Peščenici)?
http://pekinska-patka.com.hr/
08 ruj 2016, 19:39
Danas sam pekla pizzu - imam domaće šalše, mozzarelle i cheddar sira, a na to sam natrpala masline i svježi bosiljak. Ovo nam je trenutno najdraža pizza, ne fali nam nikakva šunka, pršut i slično.
09 ruj 2016, 07:28
jel takose, buritose i sl. jedete vilicom i nožem

ili u ruku i grizeš??
pitam jer ja ne mogu toliko zinut
09 ruj 2016, 10:20
ne znam hoce li se Mirci složiti

razlika je u tome, to sam gore napisala, da su tacosi ko fast food jedu se obično rukom i nisu debeli nego su ko tostirani sendvič recimo. A ostalo nisam nikada niti probala jesti bez vilice i noža jer nekak ne volim da sve po meni curi
Ali Vipka više od svega me muči činjenica kako si ti to išla gurati u usta da si shvatila da ne možeš
09 ruj 2016, 10:36
Ja isto jedem vilicom i nožem, a muž redovno prvo pokuša u ruci.... i onda odustane
Inače - jučer su bili njoki, salata i šug
Danas će biti blitva i šniceli
09 ruj 2016, 10:48
Složit ću se

da se ono što si svak sam puni ili mota tipa tacosa i burita jede u ruci (vipka, ima i manjih tortilja ili si smotaj tanje, ko malo deblji palacinku

), al enchiladu se mora jesti s priborom
09 ruj 2016, 10:52
Nikad neću zaboraviti Enchiladu u meksičkom restoranu u Jurišićevoj...... nigdje nije bila takva, a ni doma je takvu nikad nisam uspjela napraviti.
A onaj njihov umak koji su servirali - bijeli sa češnjakom...... Neprežaljeno
09 ruj 2016, 12:14
Ali Vipka više od svega me muči činjenica kako si ti to išla gurati u usta da si shvatila da ne možeš

pa nisam rekla da sam gurala
nego me uvijek zanima kak to ljudi po cesti pogotovo jedu onak iz ruku, pa sve živo popada van!
09 ruj 2016, 12:16
Ja ništa ne volim jesti s nogu, ni po cesti ni doma.
Na kauču, to već da.

Znam da nije tema....
09 ruj 2016, 13:47
Ajme, vipka

, nisam nikad vidjela nikog da mu nešto pada tak van
09 ruj 2016, 19:09
leptir422 je napisao/la:Nikad neću zaboraviti Enchiladu u meksičkom restoranu u Jurišićevoj...... nigdje nije bila takva, a ni doma je takvu nikad nisam uspjela napraviti.
A onaj njihov umak koji su servirali - bijeli sa češnjakom...... Neprežaljeno

Sjećam se i ja sa sjetom : dada
10 ruj 2016, 12:50
Juha s povrćem,pomfrit,pecene snicle,zelena salata
10 ruj 2016, 16:23
Mama kuhala ćufte i pire

I pitu od.jabuka.
Sutra pohana piletina i lešo kelj.
10 ruj 2016, 18:57
home made pizza. i štrukli, onak da se nađe. i malo štrudle od jabuka....isto za pod zub.
za sutra nemam ideju ....imam samo pileću juhu...brdo patišona koje ću vjerojatno puniti...
10 ruj 2016, 22:16
Danas grah na starinski sa ričetom - muž poželio
Kolač - prince krafnice
Sutra piletina na primoštenski sa domaćim njoklicama
11 ruj 2016, 08:09
Jučer je sinko poželio njoke u umaku od gorgonzole, a uz to smo jeli salatu od rajčice, luka, češnjaka i puno svježeg bosiljka.
Danas bi trebala biti piletina, juha, mlinci, salata. Desert ćemo još vidjeti, nemam ideja niti volje.
11 ruj 2016, 11:38
Ja sam jucer pilecu juhu, rizoto s piletinom i povrcem i kupus salatu. I napravila sam pregine cokoladne muffine s tikvicama, stvarno su bili odlicni!
Imam dosta domace cikle pa cu to jedan san skuhat u ekspres loncu i dio smiksat i zamrznut za muffine preko zime.
danas idemo na rodendan pa ne kuhamo!
11 ruj 2016, 20:12
Krumpir salata i pohano bijelo meso
11 ruj 2016, 20:18
Petak - stroganof sa tjesteninom, za desert tarte tatin sa šljivama, subota - domaća pizza, palačinke, nedjelja - pileća juha, pečeno pile i krumpir, mlinci, pohani patliđani, paradajz salata, desert sladoled.
12 ruj 2016, 09:09
Danas bi trebala biti piletina, juha, mlinci, salata
i kod nas tako jučer ali malo prošireno tako da se totalno ubijem; juha, picek, mlinci, riža, mahune na salatu, cikla i mrkvica na salatu, kupus salata, karfiol s prezlama i zelena salata.
Za desert cheescake s amarettom, čokoladna krvavica i kokos kuglice
Ono što je posebno bitno da se to sve radilo jučer od 9 do 13 sati. Niš nije napravljeno dan ranije