Sada je: 01 svi 2026, 07:31.

Kada početi sa kravljim mlijekom?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Kada početi sa kravljim mlijekom?

PostPostao/la martina » 14 ožu 2003, 17:38

Mame koje ste dojile svoje bebače, do godine dana i preko, kada ste počele uvoditi kravlje mlijeko. Mene zanima za ono pripremanje kašica koje se pripremaju s mlijekom, za kuhanje griza itd. Znam da su preporuke godina dana, a nekak mi je bedasto čekati do rođendana pa onda drugi dan sve kaj nismo smjeli do godine dana!!! <i></i>
martina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Kada početi sa kravljim mlijekom?

PostPostao/la Mirna » 14 ožu 2003, 17:42

nove preporuke su iza 16tog mjeseca života. Dakle probaj se strpiti. <i></i>
Mirna

PostPostao/la djecakovamama » 14 ožu 2003, 19:03

Ja jos nisam pocela davati a mali ima 21 mjesec.<
>Dojila sam ga do 16,5 mj. sad pije ujutro 300 ml follow up mlijeka i popodne jogurt, navece Milupa ili Hipp kasicu koja se mijesa sa vodom.<
><
>Naravno, u nekim jelima je probao mlijeko ali svakodnevno da ga pije jos mu ne dajem. To je moja odluka, iako ovdje preporucuju ne davati kravlje i do trece godine, sto mozda zvuci cudno Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Nincka » 15 ožu 2003, 03:56

Ja sam svoje decke prestala dojiti s godinu dana i od tada piju kravlje mlijeko - oko 2 dL ujutro i 2 dL navecer (u stvari, Luka koji ima 4 godine pije samo ujutro, ali do prije godine dana je pio i ujutro i navecer). Naravno da ga od te dobi upotrebljavam i za pripremu kasica. Prije toga sam kasice radila ili s izdojenim mlijekom ili s vodom ili s voćem koje je dalo dovoljno tekućine.<
><
>Iskreno receno, moje je misljenje (ali to je samo moje misljenje) da follow up mlijeko nije puno korisnije od obicnog kravljeg. Kao i sve adaptirana mlijeka (osim sojinog, ali to se i ne zove adaptirano mlijeko) bazira se na kravljem - dakle proteini koji bi mogli biti odgovorni za alergije su tu. Kroz tehnoloski proces koji moraju proci da bi ih se adaptiralo (te smanjiti koncentraciju proteina, te dodati demineraliziranu sirutku, te dio mliječen masti zamijeniti biljnom, te dodati vitamine i kaj jos ja znam kaj sve...) usput pokupe i ponesto stetnih tvari, tako da sam ja puno zadovoljnija s koliko toliko neo
adivanim mlijekom. Iako bih i o tome mogla diskutirati.....<
><
>Naime, razlozi zasto kravlje mlijeko u dojenackoj dobi nije preporucljivo je sto ima puno vise proteina od majcinog (i ti su proteini razliciti od onog u majcinom mlijeku), zatim ima manje ugljikohidrata i punu vise minerala. I proteini i minerali opterecuju jos nepotpuno razvijene bu
ege, a kolicina ugljikohidrata nije dovoljna.<
>I, naravno, tu su alergije.<
><
>E sad - sto se tice sastava (u smislu kolicine proteina, miinerala, ugljikohidrata) - u dobi iznad godine dana dijete ionako jede hranu koja ima puno vise proteina od mlijeka - npr. meso. I ocito su bu
ezi, kao i probavni sustav, za to spremni. Takoder buduci da vise to nije jedina hrana kolicina ugljikohidrata koju ce dijete dobiti mlijekom nije toliko vazna.<
><
>A sto se tice alergija - buduci da se adaptirana i follow up mlijeka baziraju na kravljem mlijeku - proteini odgovorni za nastanak alergija su ionako prisutni. Mozda su zbog tehnoloskih procesa koji prolaze manje alergogeni (to ne znam, vise nagadam) - ali ako ce neko dijete bas razviti alergiju, moze je razviti i na adaptirano i na follow up mlijeko.<
><
>Iz svega navedenog, moje je misljenje da je to vise marketing firmi koje prozvode follow up mlijeka nego doista stvarna potreba da se dijetetu starijem od godine dana ne da kravlje mlijeko.<
><
>A ako neka mama ima neka pametna saznanja koja bi govorila suprotno radu cu preispitati svoje misljenje <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Jasena » 15 ožu 2003, 23:13

Ema je danas navrsila 2 godine. Kravlje je pocela piti prije neka dva tjedna u jaslicama i ja sam jako zadovoljna da nije prije. Mislim da je ipak adaptirano mlijeko kvalitetnije jer je sastav prilagodjeniji djetetu (u vitaminima i mineralima) nego sto je 'obicno' mlijeko. <
>Po meni, kravlje mlijeko (neadaptirano) - sto kasnije to bolje. <i></i>
Jasena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina » 17 ožu 2003, 13:07

Sada ste me totalno zbunile! Karlo ima 10 mjeseci i još uvijek ga dojim i svakako ću ga dojiti do godine dana, nakon godine dana sam planirala polako prestati i preći na kravlje mlijeko da preskočimo adaptirano koje u životu nismo probali (osim u nekim kašicama koje se rade s vodom, gute nacht kašicama itd.). Sada nešto prije prvog rođendana sam mislila početi s ovim kašicama koje se rade s mlijekom uvoditi kravlje ili skuhati griz ili rižu na mlijeku. Sada ni sama više nisam pametna!!! <
>Molim mame koje imaju slične dileme da se jave sa svojim planovima.<
><
>Karlo (28.04.2002.) <i></i>
martina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lunahor » 17 ožu 2003, 13:24

ja ne mislim da je kravlje mlijeko-obicno isto kaj i adaptirano jer strucnjaci a ne firme koje ga proizvode govore drukcije.ja sam dojila mjesec i pol a nakon toga su cure na adaptiranom. kravlje za piti i u kasice im necu dat sigurno do dvije godine jer preporuke su i u cro do kraja prve god zivota-(nasla sam to bas u bebama)do dvije god a mozda i dulje cu im piti i u kasice davat hipp2 il 3!!!<
><
>usporediti kravlje i adaptirano je isto kao i usporediti majcino i adaptirano <
><
>hm kravlje se teoretski mozi dati i od rodenja<
> <
><
> <
><
><i></i>
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nincka » 25 ožu 2003, 19:55

Naravno da kravlje mlijeko ne treba davati od rodenja! Iz mnogih razloga koji se lako mogu naci na mnogim topic-ima o razlikama izmedu majcinog i kravljeg mlijeka pa da ih ne ponavljam.<
><
>Govorim o davanju adaptiranog mlijeka nakon navrsene godine dana kad dijete ionako vec uzima raznu drugu hranu koja se po svom sastavu jako razlikuje od majcinog mlijeka. Voljela bih da mi netko objasni zasto bi proteini iz mesa bili bolji od proteina iz kravljeg mlijeka. I tako dalje po ostalim sastojicima redom...<
><
>A usporedivati kravlje i adaptirano vrlo je lako. Pa adaptirano se BAZIRA na kravljem mlijeku! Svaka usporedba s majcinim je sasvim bespredmetna. I naravno - kravlje i adaptirano puno su i neusporedivo slicniji nego adaptirano i majcino!!!!<
><
>Mislim da bi imalo smisla malo prouciti tehnologiju i postupke kojima se dobiva adaptirano mlijeko pa onda zagovarati njegovo davanje iza prve godine. Po mom misljenju za to nema neke potrebe. <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la ninagk » 25 ožu 2003, 19:59

Martina možeš za kašice uvesti rižino, zobeno, sojino mlijeko. Smatram da uopće nije nužno da dijete IKAD pije kravlje. <i></i>
Covjeku zapravo nije potrebna Nobelova nagrada, vec ljubav. Sto mislite, kako se postaje Nobelovac? Putem zudnje za ljubavlju, eto kako. Ta je zudnja toliko snazna da covjek neprestano radi i naposlijetku dobije Nobelovu nagradu. To je utjesna nagrada. Vazna je ljubav.
Dr. George Wald, dobitnik Nobelove nagrade
ninagk
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 25 ožu 2003, 20:09

E da, nina, podsjetila si me na jos nesto. Sasvim se slazem - dijete uopce niti ne mora piti kravlje mlijeko. Postoje uvjerenja da ono i nije do
o za ljudsku prehranu. Isto tako mnogi smatraju da ni meso nije. Iako ja nisam sasvim uvjerena, dopustam tu mogucnost, i u svakom slucaju postujem takva uvjerenja. Rizino, zobeno i sojino (ako nije GM) mlijeko vjerojatno su bolji od kravljeg - slazem se.<
><
>Ja sam samo razmisljala o razlozima zasto bi nakon sto su probavni sustav i bu
ezi djeteta vec dovoljno zreli da "o
ade" proteine iz mesa i svu ostalu hranu koju u toj dobi vec jede, jos uvijek trebalo davati adaptirano umjesto kravljeg mlijeka.<
><
>I tesko ce me netko uvjeriti da to nije povezano s marketingom. <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la sonja » 26 ožu 2003, 00:21

Ja svakako neću davati kravlje mlijeko Jeleni dok god dojim, a to će biti nadam se bar do 24 mjeseca. A poslije ćemo vidjeti. Adaptirano mi spada u isti koš s kravljim ( hvala forumu kaj sam uspjela s dojenjem ), jer sam ja alergičar.<
>Kašice za sad radim s vodom i voćem ili povrćem, a uskoro ću kupiti ječmeno i zobeno mlijeko. Sojino još ne jer je soja isto alergena. <i></i>
sonja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LedinaMama » 26 ožu 2003, 13:56

Ja sam bila totalno neinformirana i pocela sam davati kravlje sa 8 mjeseci (cca 10-20ml na dan): dosadilo mi se izdajati, Leda nije htjela adaptirano (doduse, probali smo samo dvije vrste: NAN i jos neko, ne mogu se sjetiti), a u pitanju su bile male kolicine. Sve je proslo bez ikakvih problema. <
><
>Od 11 mjeseci uzima kravlje mlijeko za dorucak i veceru sa Cokolinom i slicnim Linima (50-100ml za svaki o
ok, sada vec i 150ml - mamima bucka). Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mirna » 26 ožu 2003, 15:34

je puno je mama davalo mlijeko i ranije i naravno ne mora nista biti, ali moze. I nece biti odmah nego moze i kad bude zreo covjek. I ja sam davala i jednoj i drugoj s godinu dana. Jer drugacije mi nitko nije rekao. U Austiriji mi je kuma rekla iza 16tog, evo DJmama pise i kasnije s navrsenih 36. Dakle poanta je strpiti se i dati sto kasnije.<
>Nisam mogla naci onaj topic di smo raspravljali i o onome da kravlje mlijeko utice i na pojacanu osjetljivost djece na uho-grlo-nos probleme, ceste upale itd. <
>Nitko ti nece soliti pamet, ali ako pitas za misljenje evo moga. <i>Edited by: Mirna at: 3/26/03 1:35:32 pm<
></i>
Mirna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.