možda sam krivo postavila naslov teme....?<
><
>dojenje DEFINITIVNO nije bolno (osim u slučaju mastitisa i kad dijete gricne) kad se jednom uhoda. ali u prvim tjednima ZNA I TE KAKO BOLITI. kako kasnije postane zaista ugodno i daleko jednostavnije od izdajanja pa davanja izdojenog mlijeka, vjerojatno se i zaboravi taj osjećaj (govorim na osnovu svog iskustva, ZNAM da me krvnički bolilo jer sam si to zapisala u dnevnik, ali sada se jedva mogu sjetiti tog osjećaja, a prošla su samo 2 mjeseca).<
><
>mislim na bol nadraženih
adavica od SISANJA (u smislu stvaranja vakuuma, bez obzira što položaj može biti sasvim dobar) od kojeg "vidite sve zvijezde" i "trzate nogama" dok se osjetljive
adavice ne naviknu.<
><
>uglavnom, da sumiramo rezultate do današnjeg dana (a treba uzeti u obzir da je poll postavljen pod "dojenje" gdje zalaze velikom većinom samo uspješne dojilje):<
> - 12 žena nije uopće bolilo<
> - 20 je bolilo prvih mjesec dana<
> - 7 je bolilo više od mjesec dana.<
><
>kod ovih 7 vjerojatno se uglavnom radilo o ragadama (loš položaj), mastitisu i sl.<
>ako uzmemo u uzorak samo prve dvije skupine ispada da oko 37% nije imalo bolne
adavice, a 63% je, što je dosta.<
><
>ima nas svakakvih, neke žele unaprijed znati sve što ih čeka pa i negativne stvari, a neke smatraju da je bolje da ne znaju...<
><
>umjesto mog komentara, evo iskustva jedne uspješne dojilje s
http://www.babycenter.com, 20 tips from
eastfeeding veterans:<
><
>I did not "ease" into
eastfeeding. It was one of the hardest, most frustrating, heart-wrenching things I've ever done. I stuck with it though, and four months later I have a healthy, entirely
eastfed baby boy. I suggest telling mothers it may be hard and frustrating. With all the talk about how it is so good for you and the baby, and what a great bonding experience it is supposed to be, a new mother feels guilty about if she dreads each feeding and wonders if perhaps she doesn't love her baby enough. Eventually she will get the hang of it, but the odds are pretty good that she'll actually hate it the first couple of days — or even longer.<
>— Libby Bollino, Abbeville, Louisiana<
><
>HVALA SVIMA NA ODGOVORIMA <i></i>