Sada je: 01 svi 2026, 18:47.

Griznja savjest i nedojenje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Griznja savjest i nedojenje

PostPostao/la Virtuallmommy » 14 tra 2006, 15:22

A vi njima lijepo <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la giovannak » 15 tra 2006, 15:58

Evo im onda <i></i>
giovannak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Virtuallmommy » 15 tra 2006, 20:01

<i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la republika dana » 17 tra 2006, 21:24

<
>u vježbenici iz prirode i društva za treći osnovne, među pitanjima na koje je dijete trebalo odgovoriti bilo je i sljedeće:<
><
>koliko te mama dojila?<
><
>ne razumijem čemu takvo pitanje služi. da djeca uspoređuju odgovore? <
><
>kao prvo, to spada u privatna pitanja koja se tiču majke, a ne djetetova o
azovanja. <
><
>jer ipak.... khm... nije li treći osnovne malo prerano za početak nao
azbe budućih roditelja? <
><
>uf. <i></i>
republika dana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SlucajniGost » 17 tra 2006, 21:53

republika, ne mogu vjerovat da se takvo pitanje nalazi u vjezbenici. katastrofa. 27 VII 2004<
><i></i>
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la giovannak » 17 tra 2006, 21:56

pa zar će moje dijete imat komplekse u školi. zar nije dosta što se ja grizem, još će i njega mučit.... <i></i>
giovannak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 18 tra 2006, 12:12

republika, cija je to vjezbenica, tj. kojeg izdavaca i kojih autora? Zivo me zanima... <
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 18 tra 2006, 17:31

mene živo zanima svrha tog pitanja. <i></i>
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Virtuallmommy » 18 tra 2006, 20:41

Republika, pa to je stvarno strašno!<
><
>Nisam međutim sigurna da su time mislili nešto loše. Jednostavon mislim da nisu uopće mislili jer su uzimali zdravo za gotovo da sve mame doje.<
><
>A naravno da se to nikoga ne tiče. Totalna glupost! Treba pisati izdavaču! Oćemo sve? To bi bilo cool. <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anlan » 19 tra 2006, 19:24

Tko zna, mozda uciteljice na temelju tog pitanja daju ocjene, jer znas ona istrazivanja o inteligenciji i dojenju. <
><
> Ja cu svojoj reci da napise da je mama jos doji.<
> Imat ce sve petice!<
><
> Fakat, cemu to pitanje? <i></i>
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Neda3kids » 19 tra 2006, 23:43

A moja će sva djeca različito odgovarat <
><
>Pitanje je bedasto, samo ako se traži egzaktan odgovor.<
>Ali ako će nakon toga biti pametne poduke - onda je pitanje OK.<
>Ne u smislu da treba dojiti - nego da se djeci priča o tome što je dojenje. A ne da to saznaju kad se spremaju za trudnoću, i onda o tome pojma nemaju. I da postoje alternative, i šta ti ga ja sve znam.<
>Uh.... ja bih sigurno do
o predavanje održala o tome. Kad odustanes, izgubio si!!! <
><
><
><
><i></i>
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la swenova mama » 20 tra 2006, 10:59

Quote:nego da se djeci priča o tome što je dojenje. A ne da to saznaju kad se spremaju za trudnoću, i onda o tome pojma nemaju<
><
>U trecem osnovne? <
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Virtuallmommy » 20 tra 2006, 16:06

Još uvijek stojim kod toga da nisu razmišljali kad su to napisali. <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 25 tra 2006, 22:42

mozda su mislili na ucenje staroga Freuda: “to je zato kaj ga/ju mama nije dojila dok je bio/bila mali“.<
>zezam se. i onako se danas odbacuje vecina freudovih postavki.<
><
>a vama svima - moja velika podrska! ne dajte se! pa nismo u srednjem vijeku, fala bogu da djetetu mozemo dati jesti jos nekaj osim mlijeka iz dojke, a da je primjereno toj dobi.<
>osim toga, kaj je bolje: sito djete i smirena mama koja ce imati snage igrati se s bebom, ili nervozni oboje? <i></i>
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Neda3kids » 01 svi 2006, 23:34

Jednostavno ne kužim zakaj im ne bi o tome pričali i u trećem osnovne.<
>Eto, pričaju im u prvom kak je Coca-Cola loša hrana, k'o i hamburgeri... i uče o prehrani. A zakaj se ne bi spominjalo i dojenje. Ne znam, meni se to ne čini nekaj bezveze. Kad odustanes, izgubio si!!! <
><
><
><
><i></i>
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 02 svi 2006, 00:13

Nas neslavni pocetak mnoge stvari je poremetio u mom zivotu i zato ne da sam imala griznju savjest vec i danas kada se sjetim osjecam se lose. <
><
>...a ovo u vezi pitanja u skolskom udzbeniku stvarno mi nije jasno. <
> <i></i>
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la MjesecevaZraka » 02 svi 2006, 08:10

Pitanje je glupo i zadire u privatnost majke pa tek onda i djeteta (koje ne mora znati do kad ga je mma dojila).<
><
>S druge strane, meni je potpuno normalno da dijete zna i puno ranije od treceg osnovne sto je baza prehrane sisavaca (pa tako i ljudi) i prirodnije mi je da zna da se bebe hrane dojenjem nego da asocijacija na bebe bude bocica. I super da uce kadgod. <i></i>
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la nina » 02 svi 2006, 10:30

..evo samo jedan komentar,dojim svoga miša,ali isto tako nemam niš protiv mama koje ne doje,znam da zna bit jako teško i ne uspiju sve mame dojiti,ali nije zato kraj svijeta...<
>...ali ono što je watani rekla malo mi je,neznam,uvredljivo-zašto misliš da se mi koje dojimo ne možemo igrati sa svojom djecom,zašto misliš da su gladna...<
>...osobno znam da ima mama koje ne žele dojiti i to mi je glupo,svaka čast onima koje su se trudile,nema veze ako nisu uspjela,bar su pokušale,ne osuđujem nikoga jer nikad neznam što će bit s dr.bebom-u vezi dojenja... <
><i></i>
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Virtuallmommy » 02 svi 2006, 15:38

n
atov, mislim da si možda krivo skužila watani.<
>Točno kužim što je htjela reći. Samo je htjela reći da mame koje iz nekog razloga nisu uspjele dojiti, umjesto da budu u depri, tužne, jadne, nikakve, kao što nas je dosta i bilo, nek daju dječici bočicu i razmišljaju pozitivno. Koja korist od tužne mame koja nije za niš? <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nina » 02 svi 2006, 16:50

...i ja se slažem s tim,pa nema drugi izbor,neće valjda dat špeka <
>...i nemojte bit u depri glavno da su bebači sretni i zdravi... <
><i></i>
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pulse » 13 svi 2006, 10:13

Nazalost, i ja se pridruzujem klubu. Od juce sam odustala od dojenja i izdajanja, a moja Sanja ima tek 2 mjeseca i 7 dana. Od pocetka sam imala vrlo malo mlijeka. Najvise sto sam mogla da postignem pumpicom bi bilo ujutru 120 ml a u toku dana ukupno jos 80-100 ml iz 3-4 pokusaja. Sanja je slabo sisala, spavala na dojci, a mene je nepodnosljivo boljelo pa sam malo "eskivirala" podoje a vise forsirala pumpicu. Poslije "dojenja" bi beba popila punu bocicu Bebelac-a, tako da sam imala utisak da se uzalud maltretiram. Kad je mene napokon prestalo da boli i dojenje mi postalo zadovoljstvo, Sanja vise nije bila zainteresovana za dojku. Uzalud sam joj nudila, ona je samo vristala. Medjutim, ja bih nastavila da se izdajam da vec neko vrijeme nije pocela sa gadjenjem da odbija moje mlijeko cak i na flasicu, kao da sam joj dala ljutu papriku. Inace nisam jela nista sto bi moglo da pokvari ukus mlijeku. Jednostavno nece. Hranjenje se pretvorilo u dramu sa njenom vriskom i mojim suzama, obostranom frustracijom. Na kraju je jedino smiri flasica. Tako sam rijesila da nema svrhe da maltretiram i nju i sebe.<
>Sad sam beskrajno nesrecna, stalno sam na ivici suza, ne mogu da se pomirim s tim. Imam nevidjen osjecaj krivice da sam mogla drugacije da se postavim prema dojenju. Da je trebalo da trpim od pocetka a ne da ogranicvam podoje vremenski kad pocne suvise da me boli ili da ih zbog toga preskacem i dajem joj flasicu. Mislila sam - samo da se malo naviknem i da onda nju vise isforsiram da se zainteresuje. Medjutim dok sam se ja navikla beba je izgubila i ono malo interesovanja sto ga je na pocetku imala i sad prihvata samo flasicu.<
>Ne znam kako da ovo prebolim. Osjecam se nesposobnom i kao da sam joj uskratila veliku stvar u zivotu. Voljela bih da mogu da vratim vrijeme 2 mjeseca unazad i ispravim gresku, ali to je sad gotova stvar.<
>Doduse ostace mi vjecita enigma zasto je dijete iznenada prestalo da voli moje mlijeko koje je do skoro normalno pila na flasicu ????????<
><
> <i></i>
pulse
atletičarka

PostPostao/la Mishica » 13 svi 2006, 14:07

Draga nasa, <
>Zao mi je sto je na kraju ta prica zavrsila neslavno, ali zapamti da je u toj cijeloj prici tvoja bebica najbitnija. Da ona nije gladna, i da ste obadvije sretne i zadovoljne.<
>Ja sam mislila da nikada necu preboljeti nedojenje. Dojila sam je tih par dana u bolnici a ona je vec tada rapidno gubila na tezini jer mama nije imala mlijeka. Onda sam se jos izdajala mjesec dana ali mizeriju od 20-30 ml<
>Danas evo imamo 3,5 mjeseca i obadvije smo sretne, nasmijane i site. <
>Dala si joj maksimum koliko si mogla od sebe i to joj je puno znacilo.<
> <i></i>
SARA 25.01.2006.
Mishica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Virtuallmommy » 13 svi 2006, 22:24

Pulse, <
>Znam da ti je teško, ali bit će sve u redu. Važno je da ti i beba Sanja budete zadovoljne, zdrave i sretne.<
>Vjerojatno si vidjela, ima nas ovdje dosta. Samo se javi ako ti treba bilo kakva vrsta podrške. <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tasha » 20 svi 2006, 03:13

Nakon komplikovane trudnoće bila sam presretna što imam mlijeka i što mogu dojiti. Nažalost imala sam ga samo tri i pol mjeseca. Kada sam prešla na adaptirano bila sam očajna. Ali sada znam da nema ama baš ničega zbog čega bi se kajala i mučila sebe. Čak mislim da mi je mlijeko počelo nestajati od silne želje da ga imam što duže. Stalno sam strahovala da ću ga izgubiti. Noćima nisam spavala misleći kako ću se ujutro porbuditi i neće ga biti. Stalno sam pritiskala
adavice da provjerim ima li mlijeka. A sve zbog pritiska da se mora dojiti najmanje 6 mjeseci. Svi su mi samo pričali o dojenju i prednostima majčinoga mlijeka, kao da sam neka glupača koja nema pojma. Ubijala sam se litrima mlijeka, kompota i nema čega ne samo da bi imala što više mlijeka. Dojila sam noću i nisam skoro uopće spavala. Stalno sam bila u grču i strepnji. Kada je mlijeko prestalo i zbog stresa koji je uticao na mene, bila sam na ivici da poludim. Stalno sam se krivila, čak sam počela i da sanjam da imam mlijeka. A onda sam nakon nekoga vremena shvatila da sam preforsirala sebe i da sam se nepotrebno dovodila do nervnoga sloma. Sada znam da je najbitnije zdravlje kako djetetovo,tako i moje. Nije mi drago što nemam mlijeka, ali sam ljuta i ogorčena zbog pritiska kojeg su mi nabacivali i zbog kojeg nisam mogla da dišem. Sada dišem punim plućima i napokon ne trpimo ni dijete ni ja. Super nam je sa adaptiranim. Nama je do
o i to je najbitnije. VANJA 17.01.2006.<i>Edited by: tasha at: 20/5/06 3:14<
></i>
tasha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la franika » 02 lip 2006, 23:47

Kaj sam ja jedina da nisam imala griznju savjesti da nisam dojila?! MIslim, sa Franom sam se tak napatila prvih 2 tjedna sa dojenjem (slusas 101 savjet u stilu: ne odustaj, doci ce mlijeko..je, malo morgen ), premalo mlijeka, on gubio na tezini, malaksao, strava, tak da ja uopce nisam imala griznje savjesti kaj sam prestala dojiti, dapace bila sam sva sretna da se ta mora napokon zavrsila i da moje dijete napokon moze dobiti onolko kolko mu treba. Siroce, mora da su ga morile prave Tantalove muke dok se mucio na mojoj cici, a oko njega
do potencijalne hrane koju sam mu uskracivala. Mene je vise grizla savjest zbog toga! S Nikom nisam ni razmisljala ni pet minuta, cim sam vidla da se ponavlja ista stvar ko sa Franom, dobila je svoje mljekeco na bocicu i od prvog dana spavala citavu noc u komadu. Eto ih sada, veliki, manje vise zdravi, nista vise bolesni nego bilo koje drugo dijete, pametni i sve 5! Kakva griznja savjesti, grizla bi me vise savjest da sam ih duze pustila da gladuju! Fran 23.4.2002. Nika 9.5.2004.<
><
><
><i>Edited by: franika  at: 2/6/06 23:51<
></i>
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ancica » 12 srp 2006, 18:15

Meni je sve ovo sa dojenjem koma. Umorna sam od pokusaja, mucenja i mene i djeteta. Sad sam svela to navlacenje mlijeka samo na prije spavanja i ujutro, jer nema smisla. A nikad nisam ni razmisljala da li cu moci dojiti. To se samo po sebi podrazumjevalo.<
><
>Kad su mi donijeli Doru prvu noc u bolnici, pokazali kako da je stavim na prsa, i sve sam napravila kako su mi rekli. Cijelu tu noc, slijedeci dan i noc ona je uglavnom bila na mojim grudima. Cim bi je maknula, pocela bi plakati. To mi je bilo cudno, pitam sestru da li je sve u redu, ona pogleda polozaj, da li dijete vuce i kaze da je sve super. Dora i dalje place, sad vec urla. Ja i dalje nisam ni pomislila da nemam mlijeka . Sve dok se nije promjenila smjena i dosla sestra koju na srecu poznam i koja je o
atila paznju na nas da bi zakljucak bio da nemam ni kapi kolostruma, i da nije ni cudo da dijete urla. <
><
>Svejedno, i nakon dolaska kuci i dalje sam je stavljala prije svakog o
oka na prsa, pokusavali smo navuci mlijeko, ali ona nakon nekog vremena postane vec toliko nervozna, vuce dojku na sve strane, place... Pokusavala sam se izdojiti. Iz obje dojke izdojila bih 20-30 ml. NAvecer nekad niti toliko. (izdajalica mi je definitivno najnepotrebnija stvar koju sam kupila)<
><
>Naravno da nisam imala pojma o adaptiranom mlijeku, tako da sam ko zadnja ovca u ljekarni ispitivala jer sam prije mislila da postoji jedno jedino adaptirano mlijeko za dojencad i to je to - nikakve marke, imena. O bocicama, steriliziranju - isto nista nisam znala.<
><
>Sad sam vec umorna od svega. Svatko tko me vidi pita da li imam mlijeka, i onda ispadne da se ja moram ispricavati sto nemam dosta. A mjerkaju mi onda u grudi ( koje su povelike - oduvijek) i sad sam vec pocela odgovarati sa - da, velike su, ali sluze samo za za"""anciju. Pa se barem nasmijem, ako nista drugo...<
> <
><
><
><i></i>
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Virtuallmommy » 14 srp 2006, 20:36

Ancice, <
>Samo se nemoj uzrujavati!!! <i></i>
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanna » 27 srp 2006, 21:55

zivjela flasica !!!!!!!!moja viktoria je od petog dana zivota na flasici i sve je super! <i></i>
marijanna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la elie » 28 srp 2006, 12:59

ja sam jos prilicno daleko od poroda, ali sam surfajuci naisla na ovaj topic, pa evo da dodam par rijeci. <
>naime, u nekoliko sam navrata razgovarala sa svojim prijateljicama koje doje ili su dojile i one su, same od sebe pocele pricati o nekim trecim frendicama koje ne doje.<
>zapravo je najgore sto one uopce ni u jednom trenutku ne dovode u pitanje da je tu vjerojatno bio neki objektivan problem - njihova 'presuda' je: oko toga se treba truditi, one su odustale, bla bla... strasno!!!! mene je to tada jako iznerviralo, premda mi trudnoca nije bila ni u peti (sad sam 3 mj. trudna). zapravo, i inace me zivciraju zene koje na temelju individualnog iskustva trudnoce pomisle da su najkompetentnije za sva zivotna pitanja, i onda napadaju ljude koji se s njima druze dijeleci savjete. nadam se da mi nece nesto preskociti u glavi pa da i sama takva postanem jer onda je najbolje da mi se dogodi ovo <
><
>u svakom slucaju, mislim da je cinjenica na koji nacin netko hrani svoje dijete njegova stvar, a radoznalo propitivanje susjeda i znanaca daleko od do
og ukusa. <i></i>
elie
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la elie » 28 srp 2006, 13:02

mislim, kako moze nekome na cesti pasti na pamet pitati zenu s malim djetetom jel ima mlijeka??? zasto ljudi misle da mogu pipati trudnicama trbuh i da postaju opce do
o? arghhhh<
><
>sorry na mojim izljevima, ali racunajte da su to trudnicki hormoni plus ostaci pobune iz mladjih dana.... <i></i>
elie
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.