Nincka je napisao/la:nedavno je u novinama bio zanimljiv clanak koji citira navode nekog visokog engleskog svecenika o tome kako cijela ta scena jaslica (zvijezda, ovce, pastiri, kraljevi koji nisu kraljevi) uopce nema puno veze s mogucom scenom kakva je bila.
ne znam iz čega je on crpio svoje izvore, ali u evanđelju piše da je bio rođen u betlehemu i da ga je marija povila i stavila u jaslice. dakle bili su u nekakvoj štali.
(što može biti da je na to mislio taj svećenik da nije bilo nimalo romatično i slatko, kako si danas ljudi misle, da se
mali isusek rodio u štalici. jer ja sam imala priliku jednom spavati na štaglju i kad te krava u pet ujutro probudi sa mukanjem, i kad si sav spigan ujutro od ležanja na slami, mislim da u tome nema ništa slatko i ništa romantično.
na kraju krajeva koja bi si majka htjela takav porod. u štali? ne u kući, ili u gostinjcu gdje su tražili mjesto?)
s obzirom da se radi o jaslicama, može se pretpostaviti da su tamo boravile i životinje, krave ovce...
što se pak zvijezde tiče i kraljeva, tj bolje rečeno bili su magi iliti mudraci, danas bi rekli znanstvenici koji su pruoučavali zvijezde... oni su primjetili nešto čudno na nebu, neku zvijezdu koju u toku svog života i istraživanja sazviježđa nisu prije primjetili, i da je bila blještavija od drugih. i za njih je to bio znak da se događa nešto drugačije, pa su krenuli za tom zvijezdom.
možda je priča o kraljevima nastala u 6. st. ali evanđelja koja su pisana do kraja 1 st. poslije Krista govore o posjetu
trojice mudraca isusu kad je bio rođen, koji su mu donijeli darove, zlato, tamjan i smirnu.
isto tako spominju i pastire, koji su pasli stada u tom kraju i koji su na anđelov poziv došli vidjeti novorođenče.