Sada je: 06 lip 2026, 00:06.

Zivot ateista.... dio II

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la Berta22 » 28 pro 2007, 22:49

mi smo i ove godine otisli na Stefanje do katedrale pogledati zive jaslice, dodju iz zajednice Cenakolo, dovedu magarca, ovce, zeceve... Nakon toga otisli u katedralu pogledati jaslice njihove. I stojimo mi kraj jaslica i J ispituje tko je ovo... mama vidi ovcice... jel ovo Isus? Je sine, to se rodio Isus. A on na sav glas u sred guzve: Mama, jel ti vjerujes u Isusa?
:mrgreen: sjajan tajming sine, sjajan :lol Tu sam mu objasnila da vjerujem da je zivio i da je bio dobar pa da zato slavimo jos njegov rodjendan (to sam ukrala nekome ovdje, hvala :mrgreen: ), ali da ne vjerujem da radi cuda. Tu je on uletio s pitanjima o madjionicarima pa sam se privremeno izvukla :lol

a-da, bio je i neki crni lik na jaslicama i on pita: A mama koji je ovo crnac?
:lol nemam pojma, naravno pa sad ja pitam vas
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la watani » 28 pro 2007, 22:54

Berta22 je napisao/la:a-da, bio je i neki crni lik na jaslicama i on pita: A mama koji je ovo crnac?
:lol nemam pojma, naravno pa sad ja pitam vas

a cuj, pitas to na krivom topicu :lol
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SlucajniGost » 28 pro 2007, 22:57

jao jao... to je jedan od tri kralja.... ne znam koji točno.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta22 » 28 pro 2007, 22:59

a moj (vjernicki) muz kaze Abraham :pee
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 pro 2007, 22:59

gaspar, jedan od tri kralja koji su dosli darivati isusa ;-)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la SlucajniGost » 28 pro 2007, 23:00

eto, kad se male ruke slože :)
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 pro 2007, 23:01

Berta22 je napisao/la:a moj (vjernicki) muz kaze Abraham :pee

je, lincoln :lol
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Berta22 » 28 pro 2007, 23:02

eto watani, ipak sam na dobrom topiku pitala :lol

mamashnita, ma znala sam odmah da je lanuo bezveze samo da nas skine s dnevnog reda. Inace ja uputila sina da njega pita, sto sve mene pita, to (bi trebao biti) tatin teren
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2007, 00:39

mamashnita od noje je napisao/la:gaspar, jedan od tri kralja koji su dosli darivati isusa ;-)

bome koliko ja znam - to bijaše balthasar :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 29 pro 2007, 10:12

ja mislim da je crnac melchior (nisam provjeravala, kazem "iz glave ")
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la SlucajniGost » 29 pro 2007, 10:38

:lol odlično.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 29 pro 2007, 10:53

a kaj sam rekla .. :drink :rolf
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2007, 16:12

borba se vodi između baltasara i gaspara... nađoh i za jednog i za drugog linkove.

The third, of black complexion, with heavy beard, was called Baltasar; the myrrh he held in his hands prefigured the death of the Son of man."

mada sam čitala da on ustvari nije bio crnac, nego mu je bila crna brada, netko tamo loše preveo :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la vrabec te dal » 29 pro 2007, 16:53

mama courage je napisao/la:borba se vodi između baltasara i gaspara... nađoh i za jednog i za drugog linkove.

The third, of black complexion, with heavy beard, was called Baltasar; the myrrh he held in his hands prefigured the death of the Son of man."

mada sam čitala da on ustvari nije bio crnac, nego mu je bila crna brada, netko tamo loše preveo :mrgreen:

gdje preveo? tj. iz čega?
btw. abraham je živio oko 1000 god prije Isusa, i kak nisu svi bijelci jednako bijeli ni crnci crni, tako i da je to u jaslicama bio abraham (a nije) bio bi bijelac. (tamnoputi)
vrabec te dal

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2007, 17:48

der dritte Balthasar, mit dunklem Vollbart (Tertius, fuscus, integre barbatus, Balthasar nomine). Dabei bezieht sich das lateinische Wort fuscus („dunkel, schwärzlich“) eindeutig auf den Bart und nicht auf die Hautfarbe, wie noch heute oft behauptet wird.

na ovo sam mislila. ako treba prijevod, reci.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nincka » 29 pro 2007, 18:04

nedavno je u novinama bio zanimljiv clanak koji citira navode nekog visokog engleskog svecenika o tome kako cijela ta scena jaslica (zvijezda, ovce, pastiri, kraljevi koji nisu kraljevi) uopce nema puno veze s mogucom scenom kakva je bila.
Nincka
notebook girl

PostPostao/la vrabec te dal » 29 pro 2007, 18:51

mama courage je napisao/la:
der dritte Balthasar, mit dunklem Vollbart (Tertius, fuscus, integre barbatus, Balthasar nomine). Dabei bezieht sich das lateinische Wort fuscus („dunkel, schwärzlich“) eindeutig auf den Bart und nicht auf die Hautfarbe, wie noch heute oft behauptet wird.

na ovo sam mislila. ako treba prijevod, reci.

naravno da treba :mrgreen:
a od kud je to?
vrabec te dal

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2007, 19:41

http://www.sutter.de/weihnachtslexikon/ ... oenige.htm

Balthasar, had a dark full beard: ”Tertius fuscus, integre barbatus, Balthasar nominee“. Thus the Latin word fuscus (”dark“, ”blackish“) clearly refers to the beard (of Balthasar) and not to the color of his skin. Why Caspar is frequently seen as the colored one of the ”Three Kings“ remains inexplicable for many good reasons

....

der dritte Balthasar, mit dunklem Vollbart (Tertius, fuscus, integre barbatus, Balthasar nomine). Dabei bezieht sich das lateinische Wort fuscus („dunkel, schwärzlich“) eindeutig auf den Bart und nicht auf die Hautfarbe, wie noch heute oft behauptet wird.....

....

treći je Baltazar, s tamnom bradom (Tertius, fuscus, integre barbatus, Balthasar nomine). Latinska riječ "fuscus" ("taman, crnolik") se ovdje jasno odnosi na bradu a ne na boju kože, kako se često danas tvrdi...

nincka, koliko sam uspjela izguglati, vele da se priča oko tri kralja tj. da se radi o kraljevima pojavila tek u 6. stoljeću...
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 30 pro 2007, 23:10

ja sam konzultirala djecju bibiliju i tam baltazar ima tamnu bradu, ali i tamnu put, no ne izgleda da je bio crnac.
tipujem ovaj put da je baltazar tuareg. tak mi baca. cisto zgodan muskarac. moj tip. :mrgreen: sam bi ga obrijala.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la vrabec te dal » 30 pro 2007, 23:42

Nincka je napisao/la:nedavno je u novinama bio zanimljiv clanak koji citira navode nekog visokog engleskog svecenika o tome kako cijela ta scena jaslica (zvijezda, ovce, pastiri, kraljevi koji nisu kraljevi) uopce nema puno veze s mogucom scenom kakva je bila.

ne znam iz čega je on crpio svoje izvore, ali u evanđelju piše da je bio rođen u betlehemu i da ga je marija povila i stavila u jaslice. dakle bili su u nekakvoj štali.

(što može biti da je na to mislio taj svećenik da nije bilo nimalo romatično i slatko, kako si danas ljudi misle, da se mali isusek rodio u štalici. jer ja sam imala priliku jednom spavati na štaglju i kad te krava u pet ujutro probudi sa mukanjem, i kad si sav spigan ujutro od ležanja na slami, mislim da u tome nema ništa slatko i ništa romantično.
na kraju krajeva koja bi si majka htjela takav porod. u štali? ne u kući, ili u gostinjcu gdje su tražili mjesto?)

s obzirom da se radi o jaslicama, može se pretpostaviti da su tamo boravile i životinje, krave ovce...

što se pak zvijezde tiče i kraljeva, tj bolje rečeno bili su magi iliti mudraci, danas bi rekli znanstvenici koji su pruoučavali zvijezde... oni su primjetili nešto čudno na nebu, neku zvijezdu koju u toku svog života i istraživanja sazviježđa nisu prije primjetili, i da je bila blještavija od drugih. i za njih je to bio znak da se događa nešto drugačije, pa su krenuli za tom zvijezdom.
možda je priča o kraljevima nastala u 6. st. ali evanđelja koja su pisana do kraja 1 st. poslije Krista govore o posjetu trojice mudraca isusu kad je bio rođen, koji su mu donijeli darove, zlato, tamjan i smirnu.

isto tako spominju i pastire, koji su pasli stada u tom kraju i koji su na anđelov poziv došli vidjeti novorođenče.
vrabec te dal

PostPostao/la mama courage » 31 pro 2007, 00:59

draga vrabec,

hvala ti na informacijama, zanimljivo je :mrgreen: al nemojmo pretjerivati s toliko bitnih informacija :mrgreen:

na kraju krajeva koja bi si majka htjela takav porod. u štali?

:mrgreen: joj, ja bih ih znala nekoliko :drink

nego, drage čitateljice ovog topica, moram vas obavijestiti da čitam "iluzija o bogu" od richarda dawkinsa... i topim se na svakoj rečenici. toplo preporučam...

what if you're wrong ?

dawkins talks about atheism

i naravno... johna lennona...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

sretna vam nova godina!!! :drink
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta22 » 31 pro 2007, 14:57

znaci crni lik je u stvari Baltazar koji je pogresno prikazan kao tamnoput umjesto da ima samo tamnu bradu? jesam sad dobro shvatila?
ajde onda odmah tko zna koje su karakteristike druge dvojice, da ih znam prepoznati kad ih vidim?

preporucujem se za Iluziju, citala sam samo odlomke kada su izlazili u jutarnjem

vrabec, za abrahama mi se cinilo da bi morao biti poprilicno ranije, iako nisam mogla bas sa sigurnoscu uprijeti prstom u period :lol
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama courage » 31 pro 2007, 15:25

berta, dajem ti je, čim je ja pročitam.

jedan od trojice tih kraljeva je neki mlađahan tip, plav... onako, k'o brad pitt u mlađim danima :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta22 » 31 pro 2007, 19:50

jedan od trojice tih kraljeva je neki mlađahan tip, plav... onako, k'o brad pitt u mlađim danima
o, hvala, sad si mi bas pomogla
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama courage » 06 sij 2008, 22:38

The Gospel According to Woman

One day in the Garden of Eden, Eve calls out to God.

"Lord, I have a problem."

"What's the problem, Eve?"

"I know that you created me and provided this beautiful garden and all of these wonderful animals, as well as that hilarious comedic snake, but I'm just not happy."

"And why is that Eve?"

"Lord, I am lonely, and I'm sick to death of apples."

"Well, Eve, in that case, I have a solution. I shall create a man for you."

"Man? What is that Lord?"

"A flawed creature, with many bad traits. He'll lie, cheat and be vain; all in all, he'll give you a hard time. But he'll be bigger, faster and will like to hunt and kill things. He will look silly when he is aroused, but since you've been complaining, I'll create him in such a way that he will satisfy your physical needs. He will be witless and will revel in childish things like fighting and kicking a ball about. He won't be too smart, so he will also need your advice to think properly."

"Sounds great," says Eve, with ironically raised eyebrows, "but what's the catch Lord?"

"Well... you can have him on one condition."

"And what's that Lord?"

"As I said, he'll be proud, arrogant and self-admiring... so you'll have to let him believe that I made him first. And it will have to be our little secret. You know, woman to woman."

:mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 06 sij 2008, 22:49

:5
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Snježa » 13 sij 2008, 10:51

slika :cool :up :mrgreen:
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Zivot ateista.... dio II

PostPostao/la adea » 14 vel 2008, 08:57

Mozda nije za pohvalu, ali za sad mi djecu nista "vjersko" ne zanima, pa eto o tome (za sad) i ne pricamo.

Ali neki dan sam riknula od smijeha.

Prolazimo kraj crkve, a tamo nekakva prodaja. Krunica i krizeva u svim velicinama i oblicima.

I moji decki se razveselise: Mama, daj idemo tamo, vidi koliko ima maceva!
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 14 vel 2008, 12:24

Evo nešto zgodno formulirano,o ateistima, iz intervjua sa meni dragim Ianom Mc Ewanom ateistom također:

"...S obzirom na to da ne vjeruju u zagrobni život, to ih potiče da veću važnost pridaju samome životu. Malena iskra koju ipak imamo, postaje još vrednija kada nemate na raspolaganju nikakvu trgovinu s vječnošću"

U intervjuu još govori o tome kako ateisti ljubav i transcedentno mogu doživjeti u prirodi, kroz umjetnost (ovo mi je izvrstan način na koji ateisti mogu govoriti svojoj djeci o brojnim načinima traženja sebe, ljubavi)...govori i o tome kako je besmislena borba jednih protiv drugih, jer je je religioznost prilično duboko usađena u ljudsku prirodu...o tome kako ateisti svoja uvjerenja ne mogu braniti na način na koji to čine vjernici...ima i jednu zgodnu usporedbu "Ne očekujete da baptistički svećenik hoda uokolo nazivajući se darvinistom..."
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 14 vel 2008, 12:35

pa sličan govor ima i u Iluziji o Bogu Dawkins...a ti kažeš da je sranje?!?
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.